Sove

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sove u potrazi i lociranju hrane mogu da okrenu glavu za 270 stepeni

owl_trans_NvBQzQNjv4Bq90JsMauqkzRhOnTEP_rlOs_QsxY3o7kjqRst5DDPB4c.jpg

Ljudi su bili oduvek fascinirani sovama i često ih posmatrali sa strahopoštovanjem. O njima postoje različita, često kontradiktorna verovanja i tumačenja. Ljudi su se plašili sova i poštovali ih, divili im se i prezirali ih, smatrali ih mudrima i nerazumnima, povezivali ih sa veštičarenjem i medicinom, rođenjem i smrću.

1577988783284.png

Neka od sujeverja na našim prostorima, pored onih koju ovu interesantnu pticu zovu zlosutnicom, kažu "da je tamo gde sove pevaju zakopano blago, a ako želiš da ga iskopaš, za vreme kopanja ne smeš da govoriš".
(blic)

U Vojvodini su se gnazdile na crkvenim tornjevima, napustenim hangarima i starim plastovima slame...
Moja komsinica teteka Isidora imala je u malom zatvorenom dvoristu jedan poveci bor na kome smo mi deca videli da ima mnogo sova usara...Tamo su dremale za vreme dana...
Onda smo zvali lovca Maduku, on je dosao i sa nekoliko metaka je ubio vise od 10 sova....Toga se secam kao da je juce bilo. Danas mi je zao.

Mimikrija je sposobnost pojedinih organizama da stalno, ili povremeno, prilagođavaju svoj izgled sredini kako bi se smanjila ugroženost, opasnost po život i povećale mogućnosti opstanka. Najpoznatiji je kameleon koji po potrebi menja boju a poseduju je i Sove koje se uspesno prilagodjavaju sredini u kojoj se nalaze

mimikrija.jpg

U Vojvodini su se gnazdile na crkvenim tornjevima, napustenim hangarima i starim plastovima slame...
Moja komsinica teteka Isidora imala je u malom zatvorenom dvoristu jedan poveci bor na kome smo mi deca videli da ima mnogo sova usara...Tamo su dremale za vreme dana...
Onda smo zvali lovca Maduku, on je dosao i sa nekoliko metaka je ubio vise od 10 sova....Toga se secam kao da je juce bilo. Danas mi je zao.

I u mome kraju je bilo sova,Slavonija...ali tako drasticno ubijanje od lovaca se ne secam.

Interesantan detalj: ako ostale ptice otkriju za vreme dana sovu koja se nije dobro sklonila, sve se udruzuju i napadaju je zajednicki dok je ne oteraju ili ubiju!

Back