Šopi

Jedan veoma zanimljiv i kratak razgovor u Kilindiru:
IMG_20220823_215410.jpg

Steta sto ne mogu da nadjem na internetu zbirku spisa Mijalka Rasnickog, izlazilo je u pirotskoj novini "Sloboda".

Ali evo nasla sam nesto sto je skracena verzija toga, samo da kazem da je ovaj dijalekt pretrpeo uticaj bugarskog jezika, te najcesce Pirocanci i okolina imaju taj odredjeni clan (npr. baba - babata) ukoliko je rec o necemu odredjenom o cemu se vec pisalo ili pricalo, ovako ne ili ne mora.

Mijalko Rasnicki- Jela da si pooratimo

February 11, 2017 ·

Биле две цимерке у стан у Ниш и спремале виршле. Једна цимерка увати и исече крајевити на виршле и тури у тигањ да се прже. Оваја друга се почудила па ђу питала з'што това работи а оваја рекла да њу је мајћа тека спремала. Отиде оваја на викенд дома у Пирот и пита мајћу си зашто ђи је тека спремала, а мајћа њу рече да ђи је и њоња мајћа тека исто спремала. Пироћанка се изнервира, купи пола ћило ратлук, отиде код бабу си у Присјан и пита ђу :"А бре нане, зашто си секла крајеви на виршле к'г си ђи спремала?" Бабата ђу погледала и с'с големо чуђење ђу питала: "Синко, па ви ли још несте купили поголем тигањ?"

Ја бугарски не бих назвао варијантом српског већ сродним језиком ипак ми за разговор са Бугарином треба Енглески да би се споразумели...са Македонцима то није случај...он прича на македонском ја на српском и разговор тече, све може...битна је разлика...

Zavisi gde si odrastao...licno bugarski citam lako, teze govorim ali se lako sporazumevam.

Na ovoj temi prvi put cujem da Srbi ne vole Bugare do te mere. Bilo je zlocina ali to je pogranicna sredina, bilo je isuvise mesanja i uticaja.
Moja nana je isla u bugarsku skolu i pred kraj zivota je govorila tecno bugarski jezik.
Cincarskog sam porekla, po ocu iz Ohrida, u Srbiju su dosli posto su pomilovani od strane bugarskog okupatora zbog prezimena na EV.
Prezime je promenjeno na IC tek nakon rata iako je i dalje u Srbiji retko.
Tih prebacivanja na EV i IC je bilo i vise puta u jednoj porodici.

Da su posebni...pffff...koliko i svaka pogranicna sredina, veliki upliv Srba, Bugara kao i turskog nasledja.
Kao sto u Grckoj ka Kavali imas makedonsko - bugarski uticaj.
Zapravo, rodjeni brat moje prababe se zvao Stavros a ja ga znam kao deda Stavru.
Sve do oslobodjenja to stanovnistvo su zvali Makedonski Sloveni.
Ako prosetas do nekog folklornog muzeja na severu Grcke videces isto pokucstvo, isti vez, ista jela, isto posudje, iste cilime...kao u delu Bugarske, Srbije i Makedonije.

Nakon 1912. dobili su ultimatum da se izjasne kao Grci ili deportacija. Oni koji se nisu izjasnili deportovani su na Tasos i na Kefaloniju.

Zavisi gde si odrastao...licno bugarski citam lako, teze govorim ali se lako sporazumevam.

Na ovoj temi prvi put cujem da Srbi ne vole Bugare do te mere. Bilo je zlocina ali to je pogranicna sredina, bilo je isuvise mesanja i uticaja.
Moja nana je isla u bugarsku skolu i pred kraj zivota je govorila tecno bugarski jezik.
Cincarskog sam porekla, po ocu iz Ohrida, u Srbiju su dosli posto su pomilovani od strane bugarskog okupatora zbog prezimena na EV.
Prezime je promenjeno na IC tek nakon rata iako je i dalje u Srbiji retko.
Tih prebacivanja na EV i IC je bilo i vise puta u jednoj porodici.

Da su posebni...pffff...koliko i svaka pogranicna sredina, veliki upliv Srba, Bugara kao i turskog nasledja.
Kao sto u Grckoj ka Kavali imas makedonsko - bugarski uticaj.
Zapravo, rodjeni brat moje prababe se zvao Stavros a ja ga znam kao deda Stavru.
Sve do oslobodjenja to stanovnistvo su zvali Makedonski Sloveni.
Ako prosetas do nekog folklornog muzeja na severu Grcke videces isto pokucstvo, isti vez, ista jela, isto posudje, iste cilime...kao u delu Bugarske, Srbije i Makedonije.

Nakon 1912. dobili su ultimatum da se izjasne kao Grci ili deportacija. Oni koji se nisu izjasnili deportovani su na Tasos i na Kefaloniju.
Skoro cijelu istoriju Srbi ratuju i muku muče sa Bugarima.

Skoro cijelu istoriju Srbi ratuju i muku muče sa Bugarima.

Nista vise nego i drugi komsijski narodi.
Realno.

Nas su iz baletske skole vodili jednom mesecno u Sofiju na operu i balet.
Za sve te godine ni jedan jedini put mi se nije desila neprijatnost. Ni kao detetu.

Inace, oni titluju operu. Bugarski mahom Srbi lako pocnu da citaju.

Realno.

Za sve te godine ni jedan jedini put mi se nije desila neprijatnost. Ni kao detetu.

Kad su to Srbi i Rumuni ratovali u istoriji?

Realno.

Istina je da se ne mrze, saradjuju pogotovu sto su blizu granice i jedni i drugi, ali pitaj nekog starijeg iz tog podrucja o Bugarima za vreme 2. svetskog rata, svako ce da ti kaze da su bili nemilosrdni i otimali stoku, hranu i sve sto im je trebalo a da nisu placali za to. Uglavnom, Bugari iz perioda rata im nisu ostali u najboljem secanju, naprotiv. I dan danas kad govore o Bugarima kazu "Bugareto", s nekom jetkoscu.
Doduse, i komunizam je ucinio dosta da se sve to "zaboravi".
S trece strane mi smo i za vreme komunizma za njih bili "zapad" tako da su rado trgovali.

Realno.

To je sigurno bilo posle 2000-te.
Ali i nevezano za to kad je bilo, ni njihova manjina ovde nikad nije imala neprijatnosti sa nama, i deo su naseg drustva podjednako kao i svi mi, a to vazi i za goste iz BG. Obicni ljudi se uglavnom druze medjusobno, samo, ne zaboravljaju.

Poslednja izmena:
Tu moram da kazem da je i Rusija imala udela jer je podrzavala Veliku Bugarsku na ovim prostorima iz svojih razloga, zato i danas retko ko ce od ovdasnjih ljudi da bude bez zadrske za Rusiju, previse smo propatili zbog toga i njihove podrske Bugarskoj u istoriji (tipa Sanstefanski mir i slicno koji su posle Austrougari ispravljali).

Realno.

Zapravo znatno više. Kroz naše međusobne odnose, imali smo period kada su oni nas uništili. Onda smo nekoliko vekova kasnije mi uništili njih kod Velbužda, ubivši im pri tome cara (legenda kaže da ga je smakao lično tada princ, a kasnije car Dušan). Tada smo im bukvalno postavili novog vladara, to jest vladarku i napravili od njih naš protektorat. Potom idu vekovi pod Turcima, a čim je došlo do oslobođenja i jednih i drugih, skoro odmah je krenuo i novi rat, koji smo inače izgubili. Onda ide Prvi balkanski rat (možda i jedini gde smo se borili na istoj strani), pa već sledeće godine kontra situacija i opet međusobno mlaćenje. PSR i DSR da ne pominjemo, svi znamo šta se tada dešavalo. Dakle, ne samo da smo ratovali međusobno više nego bilo koji drugi par država na ovim prostorima i šire, već je teško pronaći periode čak i relativnog mira između nas.

Poslednja izmena:
Zapravo znatno više. Kroz naše međusobne odnose, imali smo period kada su oni nas uništili. Onda smo nekoliko vekova kasnije mi uništili njih kod Velbužda, ubivši im pri tome cara (legenda kaže da ga je smakao lično tada princ, a kasnije car Dušan). Tada smo im bukvalno postavili novog vladara, to jest vladarku i napravili od njih naš protektorat. Potom idu vekovi pod Turcima, a čim je došlo do oslobođenja i jednih i drugih, skoro odmah je krenuo i novi rat, koji smo inače izgubili. Onda ide Prvi balkanski rat (možda i jedini gde smo se borili na istoj strani), pa već sledeće godine kontra situacija i opet međusobno mlaćenje. PSR i DSR da ne pominjemo, svi znamo šta se tada dešavalo. Dakle, ne samo da smo ratovali međusobno više nego bilo koji drugi par država na ovim prostorima i šire, već je teško pronaći periode čak i relativnog mira između nas.
A da ne pričamo u sukobima u Maćedoniji za vrijeme mirnodopskom perioda.

Takođe, skoro cijeli rani srednji vijek smo proveli ratujući sa njima. Ja mislim da smo više ratovali sa Bugarima nego za Istočnim rimskim carstvom tokom srednjeg vijeka.

Od Bugara nam nema prijatelja. Kod njih prevladaju pogani tatarski geni.

Sa njima je najbolji mogući ishod da se podnosimo dok živimo jedni pored drugih, inače je nemoguće da bi tu bilo ikada išta više od toga. Neka svako ko misli suprotno samo zamisli situaciju u kojoj na ovim prostorima ostajemo jedino oni i mi, kao da je oko nas nekakav vakuum. Ako bismo ostali nasamo, počelo bi da se puca u roku od odmah.

Sa njima je najbolji mogući ishod da se podnosimo dok živimo jedni pored drugih, inače je nemoguće da bi tu bilo ikada išta više od toga. Neka svako ko misli suprotno samo zamisli situaciju u kojoj na ovim prostorima ostajemo jedino oni i mi, kao da je oko nas nekakav vakuum. Ako bismo ostali nasamo, počelo bi da se puca u roku od odmah.
Одмах извадили бисмо ножеве :kez:

Иако са Бугарима нема неке нетрпељивости као са Хрватима(вероватно зато што се не разумемо довољно) вечито тиња тај историјски сукоб у коме смо већ почели да уживамо помало и ми и они... :mrgreen:

Е али можда би се онда примирили...могли бисмо да поделимо цео свет само ми и они...ах да сукобили бисмо се око Македоније...тачније око једног села у Македонији...:mrgreen:

Иако са Бугарима нема неке нетрпељивости као са Хрватима(вероватно зато што се не разумемо довољно) вечито тиња тај историјски сукоб у коме смо већ почели да уживамо помало и ми и они... :mrgreen:
Daleko da je neko poceo da uziva u tome, zaista, nema nekih znakova u realnosti o nekoj mrznji, naprotiv, moram da kazem da su medju njima bar ovde i odavno, neki od najboljih lekara npr., ali istorijske cinjenice stoje i one ne mogu da se promene.

Vojnići, Sagudati, Velegeziti, Draguviti i Vajuniti su bila srpska plemena, danas su deo albanske, makedonske, bugarske i grčke nacije.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Vajuniti

Ima mišljenja da Vajuniti ne mogu biti drugo sem Srbi. Njihovo ime je izvedeno iz imena vojnici, a treba imati u vidu da su Vajuniti grčki naziv slično kao što su Dragovići bili Draguviti, a i sama pojava vajunita vezuje za dolazak Srba na Balkan sa severa Evrope koje je opisao Konstantin Porfirogenit. Vajuniti su učestvovali u opsadi Soluna i Konstantinopolja upravo kad dolazi prvi talas Srba iz Lužice u Tesaliju u okolinu Servije u severnoj Grčkoj. Tek nakon toga sledi naseljavanje Vajunita u Epir iz Tesalije i Egejske Makedonije.

Vojnići, Sagudati, Velegeziti, Draguviti i Vajuniti su bila srpska plemena, danas su deo albanske, makedonske, bugarske i grčke nacije.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Vajuniti

Ima mišljenja da Vajuniti ne mogu biti drugo sem Srbi. Njihovo ime je izvedeno iz imena vojnici, a treba imati u vidu da su Vajuniti grčki naziv slično kao što su Dragovići bili Draguviti, a i sama pojava vajunita vezuje za dolazak Srba na Balkan sa severa Evrope koje je opisao Konstantin Porfirogenit. Vajuniti su učestvovali u opsadi Soluna i Konstantinopolja upravo kad dolazi prvi talas Srba iz Lužice u Tesaliju u okolinu Servije u severnoj Grčkoj. Tek nakon toga sledi naseljavanje Vajunita u Epir iz Tesalije i Egejske Makedonije.
Kako objašnjavaš što se Dragovići, a i ostala plamena pominje prije Srba?

Интересантно је да састављач ове карте није унео Тимочане, Браничевце и Моравце као посебна племена. Да ли су се они већ тада сматрали Србима?
Nije uneo ni sva slovenska plemena u Makedoniji/Grčkoj. Mislim da je akcenat bio na istočnoslovenskim plemenima.
Postavio sam kartu da bih dočarao broj posebnih plemena u postmigratornom periodu.
Ne možemo sva ta istočnoslovenska plemena smatrati Rusima, jer Rusa tada nije ni bilo. Tako ne možemo smatrati ni da su sva slovenska plemena na Balkanu bila Srbi, jer Srbi prosto nisu asimilovali sve njih u prvih par stotina godina od dolaska.

Back