voleo bih da mi neko objasni kada je uvedena prica o sopskom jeziku kao mogucem novom samostalnom jeziku.. ja licno imam korene jednim delom iz zaplanja i znam kakko taj govor zvuci ali isto tako zanam da pstoje ralike izamedju tog i npr govora pirotskog ili vranjanskog kraj . prosto iz mnogo razloga to nije jedinstven jezik vec je jedan niz govora koji su slicni a ipak i razliciti.. sto se tice oblacenja tek tu je smejurija jos veca.. a zasto.. oblacenje hriscana po turskom islamskom upravom je cesto bilo odredjivano na osnovu nekih odluka pojedinih vezira i moze se pratiti kako na pojedinim teritorijama tako i po pojedinim periodima.. moralo se u nekim periodima razlikovati islamsko stanovnistvo od drugog i itd... doduse sto se tice obicaja postoje tri nivoa .. jedan je jos iz predhriscanskog koji je opstao i u vreme posle hristjanizacije.. drugi koji je nastao u vremena bugarske vlasti nad teritorijama o kojima pricamo.. i treci je period iz vremena srpske vlasti .. i treci iz vremena turske.. i jos nesto a to je srbi su na balkan dosli prakticno kao pleme ali sa svescu da su srbi.. zatekli stanovnistvo drugih slovenskih plemena koji su skoro bili identicni po govoru navikama , verovanjima .. apstrahujem , ovde neslovensko stanovnistvo.. velika vecina stanovnistva se postovetilo sa srbima a i izmesalo.. malo upozorenje je to da jeveliki broj srba i onih koji su se poistovetili kao srbi u rano srednjem veku zivelo van srpskih zemalja kako po panoniji tako po vardaskoj makedoniji.. ziveli su i nesto kasnie u vizantiji , madjarskoj , albaniji i itd.. bugari su su bili turkofonski narod koji je osvojio jedan deo balkan i slovenska plemena koja su ostala van srbkog uticaja..i sta sada.. oni su se formirali tako sto se manjina bugara , pravih pretopila u slovene a sloveni tih podrucja uzeli su bugarsko ime.. i to samo u onim delovima gde nije postojala neka druga svest,, znaci nema logika da se pojavljuje u ta neka vremena neka druga narodnost .. douse politicki i kulturni uticaji vizantije , manjim delom i madjarske, te bugarske, latinskog carstva, srbije i na kraju turske a u 18 veku i 19austrije , ugarske i rusije zakomplikovavale su odnose i dale raznim elitama u nekim drzavama da stvarju paralelnu istoriju i da na razne nacine sire razne dileme, te i dileme o sopima .. ima ljudi koji za sebe kazu da vode poreklo od sopa , ali tvrdim da u juznoj srbiji to nije ni vecina , niti da su do skoro i bili svesni tih konstrukcija,, ima u nekim podrucjima prica o torovima i o torlacima ali to nije ni dominantno a ni vecinsko osecanje jer je to ipak samo lokalizam i to ne celih ovih podrucja ..i jos nesto uzmite price o npr 1 srpskom ustanku u juznoj srbiji , on nije uspeo ali uzmite bitne detalje o narodu , koji karadjordju pise...a to je ipak pre dvesta godina sto ni izdaleka nije malo...