Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 31.798
Още един експерт по проблема!
![]()
Kako se ti deklarišeš, kao istoričar, etnolog, lingvista...?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
![]()
Kako se ti deklarišeš, kao istoričar, etnolog, lingvista...?
Твоят проблем е, че съществуват и други карти. Например:
Тако си предвидљив,да је то смешно... Ево,имам и ја карте:
Притом се лик позива на некакве путописце и њихова сведочења(ваљда као озбиљан доказ о било чему),па онда могу и ја да се позовем на моје познанике који су такође путовали по Бугарској.
Они су ми причали да су у околини Видина упознали људе који су им се представљали као Срби по националности,а које Бугари не признају као Срби.
![]()
Let me repeat the question in English, to avoid any misunderstanding possibilities:
What is your field of expertise? History, ethnology, linguistics etc?
Молио бих те да причаш на српском,јер би било бесмислено да ја одлазим на бугарске форуме и причам на српском,и да их убеђујем како становници Видина у ствари нису Бугари.Националистическият подход на игнориране на част от документите няма връзка със сериозната история.
Това е вече класическа балканска псевдопатриотическа бутафория: "Едни мои хора ми казаха, че ходили ей там, и там някакви хора им казали, че били от нашите!"
Па ти си отворено на овом форуму негирао постојање македонске нације,ваљда је и то некакав национализам.
Када ти тврдиш да су они Бугари,онда то није национализам,али када би неко рекао да су они Срби,е то је већ "српски национализам".
Управо ти то радиш овде.Износиш анегдоталне доказе некаквих путописаца,али се ишчуђаваш кад ја потежем исте такве аргументе.
Овде је ствар једноставна...
Уколико се може доводити у питање српски карактер "торлачког" становништва (упркос јасним разлозима које сам изнео пре),онда се истом логиком може довести бугарски карактер шопског становништва у бугарској.
Да ти не мислиш да они сви нису бугари,не би ни учествовао на овој теми,као страни држављанин,који чак не зна српски.
problem sa kartama kao i sa slucajnim putnicima koji nisu imali dovoljno znanja trj predznanja je u tome sto nisu imali pravu predstavu o pravoj situaciji na terenu. cesto su zaboravljali das je na balkunu, citaj u osmanskom carstvu, situacija u ustini nesto drugacija . nisu imali ni kontinualno pracenje sitacije, tj arhivskog materijala u samim gradovima o kijima su pisali. cesto o gradovima u kojima su boravili nisu nista konkretno znali.. dobro.. bili su takvi uslovi.. ili su znali nesto tipa rekla kazala.. a cesto su pravili karte i izvestaje na osnovu politickih ili nekih drugih potreba. ..po pravilu sto se radi o istorijskom udaljenijim izvestajima sumlja o istinitosti i tacnosti je veca...a i stranci koji nisu razumeli nase govore, su imali i probleme sa geografskim pojmovima, narodnim opredeljnjima i itd.. npr da neko pominje trkiju u okolini nisa.....
3. Очевидно е, че въобще не разбираш каква е моята позиция за така наречените торлаци и шопи. Извини ме, но няма смисъл да повтарям повече.
History, which includes anthropology, archaeology and ethnology. I think it is a kind of absurdity for us to communicate in English. Of course the rules of this forum are clear, but there is something like common sense as well.
Hmmm, to be an expert in all these scientific branches, you'd have to be ither an academic or a chalatan. So, correct me if I am mistaken: you're an amateur in relevant scientific areas, yet the expert for this subject?
Ја сам се укључио у тему,као одговор на извесне тврдње другог члана.
При том сам говорио о сопственом идентитету ондашњег становништва,што сам поткрепио одређеним разлозима (1 српски устанак и сл), на претходну тврдњу да је становништву некако "наметнут" срспки идентитет.
Једноставно сам то оповргао чињеницом да су те области учествовале у устанку Срба,пре постојања саме независне српске државе која је могла да им наметне икакав идентитет.
Између осталог споменуо сам Ламартенов цитат поводом "ћеле куле",и њене везе са српским устаницима у тој области.
Ти си пак,кренуо са спамовањем цитата(са бугарских националистичких линкова) који тврде да су ондашњи становници Бугари,а онда на моју реакцију на те тврдње си мене оптужио за "национализам".
Шта то говори о теби?
Zahvaljujem se na razmevanju moje ne baš zahvalne moderatorske obaveze!History is an interdisciplinary branch of scholarship, which consists of all of its subdivisions. I studied at Sofia University “St. Kliment Ohridski”, faculty of History.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12556576&postcount=89
Zahvaljujem se na razmevanju moje ne baš zahvalne moderatorske obaveze!
Pozdrav!![]()
u srpskom se kaze domacin i domacica a u savremenom hrvatskom kucanik i kucanica a u srpskom se kaze kuca i pri tom u hrvatskom dom... to je zato sto su i dom i kuca srpski izrazi ali srpska leksikografija iz nekog razloga dopusta i prepusta izraze hrvatskom jeziku.. e sad u torlackom imas dom ... sinonimi.. a ne razlike
Kolega, putem nekoliko privatnih poruka sam ti se obraćao sa maksimalnom tolerantnošću.Съжалявам, но няма как да ти отвърна с поздрав. Не желая да комуникирам с ксенофоб като теб.
History is an interdisciplinary branch of scholarship, which consists of all of its subdivisions. I studied at Sofia University “St. Kliment Ohridski”, faculty of History.