Šopi i Torlaci i njihova asimilacija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Твоят проблем е, че съществуват и други карти. Например:

Тако си предвидљив,да је то смешно (наравно карте су са истог бугарског сајта).

Ево,имам и ја карте:

723px-Carte_ethnographique_de_l%27Europe_centrale_et_des_%C3%A9tats_Balkaniques_-_La_Science_et_la_Vie_1918%2C_P.jpg

464px-Balkan-nations.jpg

693px-Races_of_Eastern_Europe_-_A._Gross_1918%2C_London.jpg

495px-Hellenism_in_the_Near_East_1918.jpg

P.S

Притом се лик позива на некакве путописце и њихова сведочења (ваљда као озбиљан доказ о било чему),па онда могу и ја да се позовем на моје познанике који су такође путовали по Бугарској.
Они су ми причали да су у околини Видина упознали људе који су им се представљали као Срби по националности,а које Бугари не признају као Срби.

Poslednja izmena:
Тако си предвидљив,да је то смешно... Ево,имам и ја карте:

Националистическият подход на игнориране на част от документите няма връзка със сериозната история. За трети път го пиша, карти има и за двете версии, следователно демонстрирането само на едните от тях не е адекватен аргумент за която и да е теза.

Притом се лик позива на некакве путописце и њихова сведочења(ваљда као озбиљан доказ о било чему),па онда могу и ја да се позовем на моје познанике који су такође путовали по Бугарској.
Они су ми причали да су у околини Видина упознали људе који су им се представљали као Срби по националности,а које Бугари не признају као Срби.

Това е вече класическа балканска псевдопатриотическа бутафория: "Едни мои хора ми казаха, че ходили ей там, и там някакви хора им казали, че били от нашите!"

Poslednja izmena:
Let me repeat the question in English, to avoid any misunderstanding possibilities:

What is your field of expertise? History, ethnology, linguistics etc?

History, which includes anthropology, archaeology and ethnology. I think it is a kind of absurdity for us to communicate in English. Of course the rules of this forum are clear, but there is something like common sense as well.

Националистическият подход на игнориране на част от документите няма връзка със сериозната история.
Молио бих те да причаш на српском,јер би било бесмислено да ја одлазим на бугарске форуме и причам на српском,и да их убеђујем како становници Видина у ствари нису Бугари.

Па ти си отворено на овом форуму негирао постојање македонске нације,ваљда је и то некакав национализам.
Када ти тврдиш да су они Бугари,онда то није национализам,али када би неко рекао да су они Срби,е то је већ "српски национализам".

Това е вече класическа балканска псевдопатриотическа бутафория: "Едни мои хора ми казаха, че ходили ей там, и там някакви хора им казали, че били от нашите!"

Управо ти то радиш овде.Износиш анегдоталне доказе некаквих путописаца,али се ишчуђаваш кад ја потежем исте такве аргументе.

Овде је ствар једноставна...
Уколико се може доводити у питање српски карактер "торлачког" становништва (упркос јасним разлозима које сам изнео пре),онда се истом логиком може довести бугарски карактер шопског становништва у бугарској.

Poslednja izmena:
problem sa kartama kao i sa slucajnim putnicima koji nisu imali dovoljno znanja trj predznanja je u tome sto nisu imali pravu predstavu o pravoj situaciji na terenu. cesto su zaboravljali das je na balkunu, citaj u osmanskom carstvu, situacija u ustini nesto drugacija . nisu imali ni kontinualno pracenje sitacije, tj arhivskog materijala u samim gradovima o kijima su pisali. cesto o gradovima u kojima su boravili nisu nista konkretno znali.. dobro.. bili su takvi uslovi.. ili su znali nesto tipa rekla kazala.. a cesto su pravili karte i izvestaje na osnovu politickih ili nekih drugih potreba. ..po pravilu sto se radi o istorijskom udaljenijim izvestajima sumlja o istinitosti i tacnosti je veca...a i stranci koji nisu razumeli nase govore, su imali i probleme sa geografskim pojmovima, narodnim opredeljnjima i itd.. npr da neko pominje trkiju u okolini nisa.....

Па ти си отворено на овом форуму негирао постојање македонске нације,ваљда је и то некакав национализам.
Када ти тврдиш да су они Бугари,онда то није национализам,али када би неко рекао да су они Срби,е то је већ "српски национализам".

Управо ти то радиш овде.Износиш анегдоталне доказе некаквих путописаца,али се ишчуђаваш кад ја потежем исте такве аргументе.

Овде је ствар једноставна...
Уколико се може доводити у питање српски карактер "торлачког" становништва (упркос јасним разлозима које сам изнео пре),онда се истом логиком може довести бугарски карактер шопског становништва у бугарској.
Да ти не мислиш да они сви нису бугари,не би ни учествовао на овој теми,као страни држављанин,који чак не зна српски.

Нищо вярно.

1. До този момент не съм написал нито една реплика по повод съвременната македонска нация. За историята на Македония съм говорил само за периода преди 1944 година.

2. Кой оценява конкретните пътеписи като анекдот? Ти или някой експерт в областта? Изглежда не можеш да излезеш от националистическото клише. Аз не доказвам българския характер на Ниш в миналото, а анализирам съдържанието на пътеписите от 14 до 19 век за областта. Те не са еднородни.

3. Очевидно е, че въобще не разбираш каква е моята позиция за така наречените торлаци и шопи. Извини ме, но няма смисъл да повтарям повече.

problem sa kartama kao i sa slucajnim putnicima koji nisu imali dovoljno znanja trj predznanja je u tome sto nisu imali pravu predstavu o pravoj situaciji na terenu. cesto su zaboravljali das je na balkunu, citaj u osmanskom carstvu, situacija u ustini nesto drugacija . nisu imali ni kontinualno pracenje sitacije, tj arhivskog materijala u samim gradovima o kijima su pisali. cesto o gradovima u kojima su boravili nisu nista konkretno znali.. dobro.. bili su takvi uslovi.. ili su znali nesto tipa rekla kazala.. a cesto su pravili karte i izvestaje na osnovu politickih ili nekih drugih potreba. ..po pravilu sto se radi o istorijskom udaljenijim izvestajima sumlja o istinitosti i tacnosti je veca...a i stranci koji nisu razumeli nase govore, su imali i probleme sa geografskim pojmovima, narodnim opredeljnjima i itd.. npr da neko pominje trkiju u okolini nisa.....

Точно затова написах, че е необходим критичен прочит на всеки отделен извор и интегрален анализ на целия комплекс от историческа и лингвистична информация. Не може едни извори да се игнорират, а други да се абсолютизират. Някои от пътешествениците наистина не са познавали добре Балканите, но други, например Ами Буе, са били добри специалисти, пребивавали са много пъти в нашия регион и са говорили на местните езици. Това трябва да се отчита при анализа както на пътеписите, така и на авторите на картите. Съгласен съм с теб, че след Балканските войни с ескалацията на националистическите конфликти между сърби и българи етнографските карти започват все по-често да имат политически, а не научен характер.

3. Очевидно е, че въобще не разбираш каква е моята позиция за така наречените торлаци и шопи. Извини ме, но няма смисъл да повтарям повече.

Ја сам се укључио у тему,као одговор на извесне тврдње другог члана.
При том сам говорио о сопственом идентитету ондашњег становништва,што сам поткрепио одређеним разлозима (1 српски устанак и сл), на претходну тврдњу да је становништву некако "наметнут" срспки идентитет.
Једноставно сам то оповргао чињеницом да су те области учествовале у устанку Срба,пре постојања саме независне српске државе која је могла да им наметне икакав идентитет.
Између осталог споменуо сам Ламартенов цитат поводом "ћеле куле",и њене везе са српским устаницима у тој области.

Ти си пак,кренуо са спамовањем цитата(са бугарских националистичких линкова) који тврде да су ондашњи становници Бугари,а онда на моју реакцију на те тврдње си мене оптужио за "национализам".
Шта то говори о теби?

History, which includes anthropology, archaeology and ethnology. I think it is a kind of absurdity for us to communicate in English. Of course the rules of this forum are clear, but there is something like common sense as well.

Hmmm, to be an expert in all these scientific branches, you'd have to be ither an academic or a chalatan. So, correct me if I am mistaken: you're an amateur in relevant scientific areas, yet the expert for this subject?

Hmmm, to be an expert in all these scientific branches, you'd have to be ither an academic or a chalatan. So, correct me if I am mistaken: you're an amateur in relevant scientific areas, yet the expert for this subject?

History is an interdisciplinary branch of scholarship, which consists of all of its subdivisions. I studied at Sofia University “St. Kliment Ohridski”, faculty of History.

Ја сам се укључио у тему,као одговор на извесне тврдње другог члана.
При том сам говорио о сопственом идентитету ондашњег становништва,што сам поткрепио одређеним разлозима (1 српски устанак и сл), на претходну тврдњу да је становништву некако "наметнут" срспки идентитет.
Једноставно сам то оповргао чињеницом да су те области учествовале у устанку Срба,пре постојања саме независне српске државе која је могла да им наметне икакав идентитет.
Између осталог споменуо сам Ламартенов цитат поводом "ћеле куле",и њене везе са српским устаницима у тој области.

Ти си пак,кренуо са спамовањем цитата(са бугарских националистичких линкова) који тврде да су ондашњи становници Бугари,а онда на моју реакцију на те тврдње си мене оптужио за "национализам".
Шта то говори о теби?

Това ми говори, че ти не си способен на неутрален подход.

Poslednja izmena:
u srpskom se kaze domacin i domacica a u savremenom hrvatskom kucanik i kucanica a u srpskom se kaze kuca i pri tom u hrvatskom dom... to je zato sto su i dom i kuca srpski izrazi ali srpska leksikografija iz nekog razloga dopusta i prepusta izraze hrvatskom jeziku.. e sad u torlackom imas dom ... sinonimi.. a ne razlike

Poslednja izmena od moderatora:
u srpskom se kaze domacin i domacica a u savremenom hrvatskom kucanik i kucanica a u srpskom se kaze kuca i pri tom u hrvatskom dom... to je zato sto su i dom i kuca srpski izrazi ali srpska leksikografija iz nekog razloga dopusta i prepusta izraze hrvatskom jeziku.. e sad u torlackom imas dom ... sinonimi.. a ne razlike

Къща/коща/кукя/куча са варианти, срещащи се в българските диалекти. В определен контекст може да са синоним на дом.

Съжалявам, но няма как да ти отвърна с поздрав. Не желая да комуникирам с ксенофоб като теб.
Kolega, putem nekoliko privatnih poruka sam ti se obraćao sa maksimalnom tolerantnošću.

Intervenisao sam i direktno u jednoj tvojoj poruci, na forumu.

Ti prenosiš moje molbe koje sam ti uputio kao moderator na lični teren, pa mi i ovde, i u pp pripisuješ ksenofobiju!

U najmanju ruku, nije lepo, a ja ću morati da poštujem Pravilnik za postavljanje sadržaja korisnika, kojim je nedvosmisleno zabranjeno:

postavljanje sadržaja koji nisu na srpskom ili engleskom jeziku.

Ovde se, inače javljaju još dva prekršaja: ometanje rada moderatora; vređanje, omalovažavanje, govor mržnje i svaki vid provokacije...

A pomenuti Pravilnik, na samom početku, daje Opšte preporuke:

* Budite iskreni!
* Budite originalni i duhoviti!
* Budite tolerantni i odmereni!
* Negujte sopstveni stil izražavanja!
* Dobro razmislite pre nego što bilo šta napišete, jer se "pisana reč ne može vratiti"!
* Pažljivo odaberite ime ili nadimak kojim ćete pospisivati sve svoje poruke i nemojte menjati svoj potpis!

... koje su, siguran sam, prihvatljive u komunikaciji svih dobronamernih ljudi!

Poslednja izmena:
prvi ustanak kao i ustanci pre njega, tkz kocina krajina , i pre toga ratovi od 1689 preko velike seobe srba, i ratovi na pocetku 18 vek, te ratovi u panoniji sa madzarima, govore o raspolozenju naroda srpskog ... i dobar deo ovih borbi su imali tedenciju od samih stanovnika ovih oblasti da se spoje i udruze sa ostalim srbima... ko kaze da npr u krajevima ispod nisa nije bilo ustanika u vreme prvog srpskog ustanka.. u leskovackom kraju je bio cini mi se neki stojkovic, a u vranjanskom kraju pop djordjevic.. oni su pisali karadjordju da stanovnici tih krajeva kao i ostalih krajeva srpskih koji su se oslobodili.. zele slobodu.. nisu pisali da ti stanovnici koji su bili spremni da se bune, bilo da su npr bugari, grci ili neki drugi ali hristjani kako bi oni rekli i da npr zele da sa srbima prave oslobodjenje...

hocu da kazem da su oni vec tada znali ko su i od kojih su .. cak i na svojim dijalektima..da li im treba verovat .. ljudi u teskim situacijama, obicno govore krajnje istinu jer nemaju mogunost da kombiniju tj da modifikuju na taj nacin..

Poslednja izmena od moderatora:
History is an interdisciplinary branch of scholarship, which consists of all of its subdivisions. I studied at Sofia University “St. Kliment Ohridski”, faculty of History.

Well, we already figured by the relevance of the sources you quoted.

Wouldn't it be more convincing if you quoted works of your colleges, instead of an anauthorised sources such as Wikipedia and Great-Bulgarian nacionalist site http://www.promacedonia.org?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back