Snalazenje u Prirodi !!!!

Odakle ova prica? :eek:
Nijednom poskoka nisam video na kupinama ili nekom drugom rastinju, vec u sasvim drugacijim ambijentima. :)
Posebno ne u okolini Beograda.

p.s. poskok je vrlo oprezna zmija, sklonice se pre nego i stignes da ga vidis, uopste susreti sa njim su retki. Dakle, Slob, bez brige za poskoke, samo ti kreni u sumu i uzivaj. :ok:

:bye:

pa da ali snalazenje u prirodi nije pogodno za pecurkare koji su otisli 15 km og bg-a pa se "zagubili" , ja sam mislio na pravu prirodnu divljinu, tamo gde ima i poskoka i sharki, i gde ujedaju ljude, ne retko...iz iskustava kazem

a ovaj lik gore shto se nasr_ao...strasno

p.s jel sreo neko od vas shkorpiju, u nashim krajevima?

pa da ali snalazenje u prirodi nije pogodno za pecurkare koji su otisli 15 km og bg-a pa se "zagubili" , ja sam mislio na pravu prirodnu divljinu, tamo gde ima i poskoka i sharki, i gde ujedaju ljude, ne retko...iz iskustava kazem

a ovaj lik gore shto se nasr_ao...strasno

p.s jel sreo neko od vas shkorpiju, u nashim krajevima?

ja sam se suretao sa cudnim stvorenjcima ... hehe, ne sad ozbiljno salu na stranu. Nedavno pre mozda godinu dana, neka bude i dve kampovali smo za 1Maj na jezeru i drug kad smo ujutru namestali sator posto smo nosili 3 dva za mene i njega i jedan za hranu i opremu, kad je namestao ujutru zove me da vidim sta je naso. A ono ni manje ni vise nego skorpijica. Bila je sicusna oko 1, 5 cm ali onu bodljicu nije nostila uspravno vec onako polozeno, kao da joj je bila polomljeno du-pe da tako nazovem. On je naso u svom satoru kad je istresao cebe ili sta vec, mislio da je buba neka pa je rukom izvadio ali kad je bolje zagledao video da nije. Stavili smo je u kutijicu od crvica i malo studirali. Nista posebno ista kao sto gledamo na TV-u ali nije crna vec sivkasta, inace totalno identicna sa onim originalnim.

Ja nisam smeo da se podvrgnem time da je muvam po rukama da me ne pecne ipak smo do tog mesta camcem veslali skoro sat vremena, jer drugaciji prilaz toj livadi i nije postojao, pa nisam hteo da se podvrgavam takvim stresnim situacijama .. :), inace taj drug je magnet za te zivuljke nigde da je nema zmija ili neka druga nepogoda, on je nadje , tako da spavamo u razlicitim satorima ali za svaki slucaj posto vamo ima sarki i poskoka, nosimo ampule atropina one vojne koje se ubrizgavaju preko odece, nedaj Boze da nekom zatreba ali sta je tu je, da se ima za svaki slucaj.

voz je brzi zimi, nego nocu !!!
:hahaha::hahaha::hahaha: :rotf::rotf::rotf:

CoffeInn, ovo ti je genijalano.

Elem, ako smem ja bih ovaj Goranov post ukratko preveo onako kako sam ga ja razumeo jer vidim da nije shvacen na pravi nacin:

"Manite se budalastina (i ja se tu podrazumevam :D). Ne dozvolite da vam neosnovani strah kvari uzitak boravka u prirodi. Vatajte se za kvaku i pravac suma."

Ovo je bukvalno prevedeno, ne mogu sada da ga "prepevavam".

Pozdrav.:ok:

Hogare,
Capreolus,

upravo tako :)
Hvala na prepevu :)

Secas se Hogare da smo na OMF pricali o zmijama i gujama i azdajama :)
Bas niko ne tvrdi da je poskok bezazlen, niti da su sve gljive jednostavna grickalica.
Samo onaj Kolekojot, neznalica jedna koja nikad iz sobe nije izasao, tvrdi da su neke gljive jestive samo jednom :).... i onaj Kodza nema tastu, pa zato sedi kuci :hahaha: :rotf:
A i ovaj Nitro,.... zayebava se sa nepoznatim zverinjem !!!! i jos mrtav ladan spava u prirodi ?!?!? medju korpivama...ti Sunce Zarko...... !!!!!
A sta da su to bile neke bube vanzemaljci koji sire AIDS sa Jupitera, a ??????
Dobro je sto si se uopste vratio sa tog 1. maja u bezbednost civilizacije !!!
Ako si slucajno jeo pecurke sa beliim lukom i persunom..... onda si ti DrNitro jedan manijak i potpuno si zastranio !!!!

Ja ziveo sa crnim mambama, kraljevskim kobrama, puf aderima, pitonima, i pojma nemam sa kakvim sve zmijurinama, i najiskrenije smatram da su price o otrovnicama u Evropi preterane !!!!
Vise ne znam kome sam pricao da me "upljuvala" spiting cobra, da da me skorpija zveknula u prst..... u sred Kalaharia. Cak ni gospodja Mali (sredovecna Nemica) nije trepnula kad je videla kako visi skorpija sa mog prsta. Bacila zena pogled na bubu, prepoznala je, i rekla otprilike: "jbga, bolece te, pa ce proci"
Tako je i bilo

Hajde da se svi skupimo, prelistamo medicinkse protokole i izvestaje, i saberemo broj letalnih zmijskih ujeda u Evropi u zadnjih pet godina !!!!
Ko se skita po prirodi, sasvim dobro vidi koliko zmijurine begaju od svega i svacega!!
A poskoku ne pada na pamet da trosi par kapi otrova na zrtvu (coveka) koju ne moze da pojede za uzinu !

E sad:
meni malo ide na zdrav razum kad neko obavestava i uzbunjuje "gradjanstvo" na svekolike opasnosti koje vrebaju u "divljini" !!! (gde li je ta Divlja Divljina,......?!?!?!?)
Zli poskok, pobesneli jez, otrovni gasovi iz pecuraka, vukovi ubice, gljurci terminatori, zaseda zlokobnih pcela, krvozedni vrapci, i smrtonosni polenov prah u prolece !

eeeee dooo.........
A svi "mi" znamo da je najveca opasnost koja vreba u "prirodi" kad neko ponese flasu vina, a nema vadichepa :rotf::rotf::rotf:
Jedino ispadose posteni lovci koje se puscanom paljbom brane od svirepih srndaca :rotf:

Ipak, kad bolje razmislim, verovatnoca da te na teritoriji Srbije uape poskok, je veca od verovatnoce da sretnes krokodila i upadnes u vrelu lavu.

Evo sta ja mislim o tome da li treba jesti otrovne pecurke:

Zasto voz ide brze nocu nego po sinama???

Zato sto je hladnije leti nego napolju

Poslednja izmena:
Bravo, Koffeln....
od smeha se ne umire, bas mi je prijalo...sjajan si, samo nastavi.

Mada, moram priznati, strecnuo sam se na "Gde je ta divljina?" Mnogo toga kroz godine mi je proslo kao flesh-ovi, sta je bilo a sada ga nema! -:(

p.s. od evropskih zmija, jako je malo letalnih ujeda i to uglavnom kod dece zbog male telesne mase, za odrasle ...prodje, ne crkava se od toga...A i sklanjaju se zmije, mozda ce jedino Sloba da saceka neki poskok na grmu kupine kad se krene u prirodu, cisto kao vatreno krstenje za novajliju....

ja stavrno ne znam o kojoj vi prirodi pricate, o lipovackoj shumi????
na pocetku diskusije na ovu temu mislio sam da su ovde sve sami pametni ljudi...al sam promenio mishljenje... hteo bih da dodam jos, koliko ste zmija u zivotu videli? koliko poskoka? koliko ljudi poznajete koje je ujela otrovna zmija? da li ste culi za osobe koje su preminule od ujeda zmije?

to sto su neki od vas videli zmiju jedino u zooloshkom vrtu i ona vas je samo gledala kroz staklo to ne znaci....
ne kazem ni ja da zmije tek tako napadaju, ali....ja sam doziveo i to ali! i coffe kako te ne smara da toliko kakish ,brate mili?

Ja sam video dva poskoka na Durmitoru koji nisu hteli da se sklone, pa sam ih zaobišao... Nisu me vijali.
Video sam još jednog odmah kod Škrčkih jezera. Pobegao je od zujanja aparata Fujifilm S5500 u mom pokušaju da ga fotografišem. Ujela me je ribarica koju nisam video kad sam uhvatio drugu koja je bila pored. Ja držim zmiju, a druga zmija drži mene. Uhvatio sam šarku kod mene na vikendici na Fruškoj gori, odneo je dva brda dalje i pustio u šumu. nije me ujela. Upoznao sam lika koga je ujeo poskok. Volim zmije i nisam ih viđao samo u zoo vrtu.
Izvini, ne mogu da nađem fotografije ribarice koja me drži, kao ni šarke... Ako nađem postaviću. Pozdrav!

p.s. priroda je sve van naseljenog mesta (njiva je priroda, šuma, pašnjaci, čak i u pustinji u Sahari, Atakami, Kalahariju ima divljih životinja... Reka je priroda, jezero, more...)
To što je TI ne vidiš- to je brate, već, samo tvoj problem. ;)

evo mojih konacnih odgovora :)

ja stavrno ne znam o kojoj vi prirodi pricate, o lipovackoj shumi????
na ovo ti je vec odgovoreno, a Ja u u lipovackoj sumi nisam bio ikada.
U Kalahariu sam prevrnuo skoro svaki kamen, i probao bespuca od Windhoeka do Mozambika, od Viktorijinih vodopada, do Cape-a.
Od Triglava (vis puta), preko Grmeca (majka mi je odande) preko Dalmacije i svih ostrva, Romanij,....... pa sve do svih vrhova u Srbiji i Crnoj Gori.....Karpata, Balkana i Musale, na otvorenom moru svake godine jedrim sa kumom Grkom, kroz celu Tursku do Sirije, preko Hadase, Jerihona i Mrtvog Mora u Izraelu, duboko kroz Saharu, i obalski deo Nigerije........ valjda je dosta :)..... mogu jos ako hoces :)
na pocetku diskusije na ovu temu mislio sam da su ovde sve sami pametni ljudi...al sam promenio mishljenje... hteo bih da dodam jos, koliko ste zmija u zivotu videli?
bezbroj !
Dva puta sam ih brojao do beskonacno i nazad :p
koliko poskoka?
pojma nemam!!! Frtalj od bezbroj!
Letos dva komada na mestu gde smo postavili sator na Crvenoj Glavici
Desetak na Adi Bojani
Jednog sam morao da zgazim u sred bolnice u Novoj Varosi, a jednog sa motkom isterao iz te iste bolnice,..... napravila paniku zmijica kad je usla kod sestara u kartoteku
koliko ljudi poznajete koje je ujela otrovna zmija?
Sreo sam jednu devojku u Bostwani, koja je izgubila prst od ujeda crne mambe.
Jedne subote pre podne, '91 na dezustvo je dolsa baba koja je tvrdila da je u polju preko carapa ujela zmija. Meni je licilo da se ubola na trnje, i uredno smo je prosledili na infektivno u Uzice. Do danasnjeg dana nije primila serum, a jos je ziva !
da li ste culi za osobe koje su preminule od ujeda zmije?
Nikad !!!
Mada sam video u filmovima mnogo nastradalih od zmijskog ujeda. Samo je Bata Zivojinovic pobio vise Nemaca, nego sto je poskok potamanio neduznih zena i dece na prostorima Evrope....... pogotovu u Finskoj :hahaha:

to sto su neki od vas videli zmiju jedino u zooloshkom vrtu i ona vas je samo gledala kroz staklo to ne znaci....
ne kazem ni ja da zmije tek tako napadaju, ali....ja sam doziveo i to ali! i coffe kako te ne smara da toliko kakish ,brate mili?

Nemam pojma! Uopste me ne smara. Bas me inspiries, i dobro se zabavljam :rotf:
Sto i tebi zelim :)

eee daaa......
sto se tice teme.......... najbolje se primecuju stvari na terenu
takodje mislim da ovde ima likova koji jedva cekaju da se izgube, zalutaju, padne mrak, uhvati ih mecava.... jer tek onda postaje zanimljivo, zar ne :)
ajde neka OMF-ci priznaju da je sve bolje kad krene adrenalin :)

Jer to meni neko obriso post ili sam ja nešto pogrešno uradio.

Glasio je

:rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf:

Coffeinn ako ne umremo od raznoraznih karakondžula i drekavac u šumi umrećemo od smeha ovde

:rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf: :rotf:

Coffeinn stvarno si naljutio Slobu koji kako ga razumeh prirodu video samo na internetu

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Ja prošlog 1.Maja na Koritniku iznad Niške Banje videh neku zmijicu koja nje bila nešto velika i neznak koja je jer se u modele i tipove :D zmija stvarno ne razumem, sam znam da se sklonila sa puta i to munjevitom brzinom.

Slobo zveri nas se plaše i beže pogotovo zmije ako i malo vodiš računa nećeš imati problema sa tim. Idi u prirodu i uživaj u njoj. Zveri koje sam u najvećem broju viđao oko Niša su šumske kornjače koje su bile nepristojne i par puta nam napravile barikade na putu vodeći ljubav na javnom mestu. :hahaha: A za 15 god planinarenja i vožnje MTB-a sam samo jednom video zmiju, tako da se baš razmišljam šta bih radio u slučaju da moram da preživljavam gde bih ulovio zmiju za ražnjiće u prirodi.

Podnesi zezanje junački a nemoj da govoriš da ovde neko k....., s......, palam...... itd. To nije lepo.

Elem možda nije mesto za ovu anegdotu ali ću je ispričati

Imam jednog drugara koji je bio nadobudni planinar i svemoćnik a ponajviše švaler. Jedne večeri na niškom keju, (gde se leti okupljamo), pita on nas šta mi to toliko radimo na planinarskim sastancima, a mi njemu u glas " Vodimo grupni SEX !!!". On to malo bukvalno shvati pa se zaleti na sledeći naš sastanak. Pa kad je još od vrata dobio par zezanja na njegov račun, jer se zgodno namestio, sam je reko " Sad znam šta vam je to grupni sex ". Tako i ti Slobo prošo ovde sam si se namestio

zanimljive price ... ajde da se vratimo malo naslovu teme ;)

Pa i ovo spada u prezivljavanje u prirodi...:D ;)
zamisli da te slucaj dovede u situaciju da se nadjes negde zajedno sa Slobom i da treba zajedno da predjete kroz Lipovicu npr (veeelika je to suma, sve isto, gde god pogledas isti hrastovi), znas koliko tamo ima smukova, smukulja, gustera, zelembaca, krpelja, a tek paukova...komaraca, samo bog moze da te bog sacuva...:hahaha:

Sta bi radio sa Slobom? nosio ga preko sume jer ne sme da ide? svuda nesto suska, krcka, ko zna sta se sve krije pod svim onim liscem i grmovima, ne daj boze da naidjes na formaciju kamenja...tu garant coolira neka zmija, zaspala i ne cuje da Slob i ti prilazite, vi pridjete a ona skoci i ujede Sloba...sta bi radio???? :hahaha:

A zmija moze da bude i na drvetu, video sam...obesila se odozgo sa vrsnih grana, vetar je ljuja, sta li joj je? ;)

No, zaista da se vratimo temi: kako biste postupali i sta biste radili sa osobom kao Slob (Slob nemoj da skaces, ne prozivam te, samo dajem primer), da vas slucaj dovede da ostanete sa takvom osobom u sumi, bilo kakvoj i treba da se krecete zajedno, da pomognete sebi ali i toj osobi? kako biste mu razbili strahove, kako ga naterali da se odmakne od vas nekoliko metara , da uradi nesto sto treba?
Sta biste radili? :D

Svi predlozi i razmisljanja na temu dobrodosli :D
(lako je kad ides sa nekim ko je isti kao ti, al sta u ovoj drugoj situaciji??)

Uzgred, znam za babu koja je prezivela ujed poskoka za vrat, zamislite, zena uzela snop granja da nosi kuci, a na snopu spavao poskok i kako je podigla sve to, on je ujeo za vrat.

p.s. zmije nikada ne spavaju, samo cekaju ko ce da naidje da ga ujedaju...

Druze Coffeln, svaka ti cast.....presmejao sam se :) .
Back to topic....ja zaista ne vidim kako bi se nasao u situaciju gde mogu da se izgubim. Ljudi ne znam kolike su vase sume....ali ipak...nisu Aljaska, Sibir ili prasuma Amazonje u pitanje pa da moze covek posteno da zaluta. 5-6 sata pesice i eto civilizacije.....
Ali ipak....cuvajte se Crnih Mambi i Sibirske Tigrove.

knife,capreolus sta znate o meni? nista, mislite da sam kreten jer ne kakim kako sam neki shumski baja,znalac. zato cutite, skromnost je vrlina! a prozvan sam ali necu da se spustam na taj nivo

ja sam ranije rekao da nema nekog iskusta jer shetnju po prirodi ne nazivam iskustvom u prezivljavanju u prirodi, babu mi je ujela sharka, capnula bi da nismo imali protiv otrov, kum takodje i jos dosta ljudi iz te okoline, poskoci se srecu cesto, i na kupinama , svi koji ih beru prvo omlate shtapovima, ne pricam napamet ,a ima i skorpija, nasao sam jednu mrtvu u dvoristu-ubio je pauk, koga je ona ubila.... , mislim da diskusija treba da ide u smeru rzmene podataka i znanja a ne komentara drugih licnosti...
eto gore je covek napomenu da je sreo dva poskoka koji se nisu pomerili, zaobishao ih je , sto znaci da ne beze tek tako, ko ce ga znati dal im je parenje il shta ti ja znam, tako da je sve u opticaju.
sa necim shto moze da te ubije opreza nikada dosta.

Ni ja neznam kako se u našoj šumi možete izgubiti gde god idoh po Srbiji, sretnem po nekog čodanina. Verujem da je tako i kod vas Dane.

Što se tiče ljudi kao što je Slob možda bi mi bilo najlakše da ga onesvestim i nosim kući:hahaha:. Šalim se naravno (ali u svakoj šali ima pomalo šale). Uglavnom takvog čoveka posadim ili za neki panj pa sve radim sam ili ako pešačimo ga držim iza sebe na metar i držim srednji tempo da ga ne odmaram previše i da mu nedam vremena da misli samo mu govorim " Idi i neobraćaj pažnju na šumove, samo me prati", ako ne malo ga povučeš kad zastane. Bitno je nedati mu da misli previše zapričavati ga pa pomalo zezati dok se ne opusti. Podići ton obraćanja prema njemu kad je to potrebno, ali bez grdnje i omalovažavanja. Samo u smislu ohrabrivanja. Išo sam kroz grmljavinju sa čovekom koji se plaši groma (bolje rečeno ima jaku fobiju), Nije nam pilo blizu ali je tuklo okolo dok smo se kretali bajkovima ka Babinom zubu. On je hteo da baci bajk i da se krije, što je moglo samo da nas uvuče u nevreme. moja ideja je bila da se isforsiramo i da stignemo što pre do doma, iako smo imali puno stvari na bajkovima (moj bajk je sa stvarima težio oko 40 kg) uspeo sam da ga na ovaj način nateram da istraje.

Ti si već toliko nisko da sebi dozvoljavaš da govoriš da mi kakimo niko od nas ovde ne koristi ružne reči pa bi mogo da se popneš malo na naš nivo. Sram da te bude, ne možeš da podneseš malo šale na svoj račun a sam si se namestio.

Mi ovde samo prenosimo svoja iskustva u pokušaju da pomognemo, ako nećeš da slušaš ovde ti nije mesto. Idi i radi sam šta znaš

Ova tema je pokrenuta da ljudi kažu šta znaju i razmene svoja znanja a ti si se upleo tu i samo sažaljevaš se

Mi ti lepo rekli kako stoje stvari i kako da se ponašaš u proirodi a ti nas izvređa

Sve smo ti i mi to rekli ako te je strah ti nemoj da ideš u prirodu

Poslednja izmena:
Da moram da noćim sa osobom koja nije sposobna za preživljavanje, uradio bih posao za oboje... Ako moram da pešačim, pošto sa tim imam iskustva, pokazao bih joj da nema ničeg tako jako strašnog po žbunju (žensko, a jednom se ipak mora obaviti nužda, pa makar i mala.... ;) )
Čak je tad i izgubila fobiju od zmija: eno je na divljim plažama prva skače na ribarice i belouške... :D

..... 5-6 sata pesice i eto civilizacije.........

To je bas tako!
Ipak.... pre par godina na Staroj Planini je dvoje mladih ljudi nastradalo u zimskoj mecavi :(
Pitao sam Knife da li je zalutao, jer znamo kako izgleda magla u vrtacama Suve Planine !
Sve je blizu, sve ti se cini da si tu negde, a ne vidis dalje od nosa. Nimalo prijatno, ali bez vecih rizika.

Slob,
svi znamo da nisi "kreten", i svi znamo da smo obicni ljudi.... nista vise.... nista manje :)
Forum je opste i javno mesto, i neko nesto kaze, nesto se nekome izleti, ostali komentarisu,.... i toliko :)
Za likove sa OMF sam siguran da su bas svi dobronamerni i uvek spremni da pomognu, a vidim i da su "lokalci" super tipovi

Ja volim da se zezam, a zayebancije nikad dosta :)

Sto se tice odlaska u divljinu, boravka u prirodi, sa "neprilagodjenim" osobama.......... uhmmmmmmm.....
Meni kratak zivot da se trosim na takvom mestu sa ljudima koji ne razumeju i ne shvataju tisinu zalaska, nocne zvukove, usamljene mirise, napore, i rizike, energiju i vreme.......
I kao sto neko rece:
Dobro je kad mozes sa nekim da pricas, a najbolje je kad imas Nekoga da sa njim cutis :)
...... u prirodi

Da za Suvu pl. si u pravu, dovoljno je pratiti zapadni greben i naći ćeš Devojački grob a odatle je lako.

Ja volim da pričam da pitam i da učim nove stvari ali je stvarno lepo malo ćutati i gledati izlaske ili zalaske sunca da slikam lepe pejzaže i zanimljivosti prirode. ne pričati o suvišnim stvarima i bistriti politiku planina nije za to.

Stvarno je gadno kad se naiđe na mećavu i potrebno je mnogo iskustva za izvlačenje ali pre odlaska na planinu treba da se dobro raspita kakva je planina kakvi su meteorološki uslovi na njoj koliko je stabilno vreme. Stara Planina je stvarno mnogo promenljiva, ja sam u Julu tamo doživeo promenu svih godišnjih doba pa je na kraju i par pahulja provejalo tako da zimi ne preporučujem tamo da se ide bez veće grupe i iskustva. Treba nositi kartu i busolu pre polaska na stazu izvizirati orjentir i obeležiti ga na karti ili nekoj dodatnoj improvizovanoj karti tako da u slučaju nepogode možete pratiti busolu. takođe merite vreme tako da znate dali ste orjentaciono blizu neke tačke. Ja i moj ortak Poda smo jedni od retkih koji nose busole na planinu. Ali smatram to korisnim delom opreme.

@ SLOB,
nemoj da izmisljas i da mi pises gluposti na javni profil!

Lepo sam napisao da se ne osetis prozvan, (to znaci da se to ne odnosi na tebe), dao sam primer!

Ako ti je do svadje i glumatanja, na pogresnom si mestu i na pogresne pucas! Ima drugi delovi krstarice......

Takodje, zamolio bih da proberes reci kad se obracas meni!

Knife te je vec opomenuo jednom, Coffelnu si takodje napisao nesto sto ne prilici, ovde se niko tako ne obraca nikome, ako nisi primetio, evo da ti skrenam paznju da pogledas!

Poslednja izmena:
Druze Coffeln, svaka ti cast.....presmejao sam se :) .
Back to topic....ja zaista ne vidim kako bi se nasao u situaciju gde mogu da se izgubim. Ljudi ne znam kolike su vase sume....ali ipak...nisu Aljaska, Sibir ili prasuma Amazonje u pitanje pa da moze covek posteno da zaluta. 5-6 sata pesice i eto civilizacije.....
Ali ipak....cuvajte se Crnih Mambi i Sibirske Tigrove.

Pozdrav za Makedoniju! :D
Dobro nam dosao Dane! :ok:

Na zalost, u pravu si potpuno sto se tice nasih suma. Moja secanja iz suma su malo duza jer i godina imam vise...pa i duze boravim po istima, tuzna je razlika koja se vidi, svuda prokrcenja, sece, ogoljeni proplanci sa panjevima mesto stabala, mreza puteva, svuda, erozije tla. Tako da smo divljinu skoro ubili...gde god da se nadjes sa malo umeca i snalazljivosti orjentacije u prostoru stici ces za neko vreme na neku stazu, put, makar i makadamski. Nekom ce trebati vise nekom manje.

Iznenadne promene vremena na planinama se desavaju, ali ma koliko se cinilo da je iznenada, uvek priroda najavljuje dolazak nevremena, treba znati slusati i gledati sve.

Moj "specijalitet" su ptice i slusajuci njih mnogo toga "cujem", i dalje ponesto ne razumem.;)

p.s. da, zaista je tesko objasniti nekome ko prirodu ne voli ili ne dozivljava na slican nacin, sta znaci trenutak svetlosti, senke, sumske tisine, zvuci svitanja, sumrak i promena koja nastupa s njim, sta znaci slusati i traziti najjaci planinski buk....sta donosi miris vetra, sta znaci oglasavanje orla, sokola...igra gavrana, slusao sam razgovor sakala, lisica, nekada i vukova> < vukove odavno nisam cuo i zao mi je vukova...itd..itd....

tako da ni ne pokusavam vise da bilo kome objasnim bilo sta. Ko razume, shvatice.

Dobro vas nasao Capreolus!
S tobom se prvi put nalazimo na forume....s obzirom da se znam sa druzine iz OMF-a.
Vidim da se razumes o pecuraka, hteo bih nesto da te pitam. Dakle, s kom pecurkom moze da se pomesa jajcara (ona narandjasta jestiva) i zanima me lat naziv rujnice.
Pozdrav i svako dobro!

Nikad nije kasno...nadju se ljudi!
Ja sam na krstarici , slabo posecujem druge forume.

Jajcara , blagva (Amanita ceasarea), jedna od najukusnijih i najlepsih gljiva (znam da je u Mak. zovu jajcara, isto i na jugu Srbije) , pomesa se sa gljivom iz iste familije, Muhara (Amanita muscaria) ona lepa , crvena sa belim tackama, koje su ustvari ostaci ovoja), koja jeste otrovna ali ne smrtonosna. Trovanje se manifustuje u vidu halucinacija, temperature, znaci trovanja se kasnije pokazuju itd...

Medjutim, razlika u izgledu tih gljiva je ocita, bar meni. Kod jajcare koja je odozgo narandzasta, drska , listici i suknjica su svetlije narandzaste boje, dok su kod Muhare beli. Dakle, prvi znak vidljiv odmah.
Drugo, jajcara raste u liscarskim sumama, vrlo retko u cetinarima, ali to su onda tople juzne strane. Jajara ne raste uopste na visinama, dok je Muhari staniste bas tu, nema je nize.
U podrucjima gde su moguca preklapanja, razlika na samoj gljivi je vise nego ocita, moze se desiti da Muhara nema bele tacke, ili samo u tragovima, onda pogledas drsku, listice, suknjicu i vidis sve. Kod jajcare , karakteristicno i belo "jaje" iz koga gljiva raste, a delovi te opne mogu se naci u krpicama po sesiru gljive.
Inace iz Familije Amanitae, blagva (jajcara) je jedina od poznatih, jestivih gljiva, iz te familije, sve druge su otrovne ili uslovno otrovne, par vrsta koje se javljaju na nasim terenima su smrtonosne, ostale nisu.

Jajcara je inace i lako kvarljiva, nikako je ne brati u kese, cim se oseti zadah od nje, nije za upotrebu, promenila je svojstva (hemiju) i treba je baciti. Ne brati NIKADA neotvorena jaja koja se pojave kad gljiva pocinje da raste jer na taj nacin unistavate miceliju, koja je duboko pod zemljom i kada se unisti, nema je vise, jedno mesto manje gde ce blagva rasti.

Za Rujnice (Lactarius deliciosus) gljiva koja je narandzaste tamnije boje, sa jos tamnijim krugovima po sesiru , pusta narandzasto mleko na mestu povrede? Jel mislimo na istu, posto su lokalni nazivi nesigurni, svako selo ima svoj naziv? Drska suplja, cevasta, mesto povrede, kasnije poplavi?
Odlicna gljiva, cvrsta, dobra za kiseljenje, ma dobra svakako, javlja se najcesce u mladim cetinarima, posle dobrih jesenjih kisa raste u gomilama bukvalno. Nalazio sam je svuda, i u nizijama i na planinama ako joj odgovara teren. Doduse, ima je mnogo vise na manjim visinama.

Kod svake berbe gljiva, UVEK cuvati miceliju, ne brati ono sto nam ne treba, ne sutirati i ne unistavti nijednu drugu gljivu za koju ne znamo koja je i kakva je, cak iako znamo kao iskusni gljivari da je neka otrovna, nepotrebno je i glupo cupati ih i bacati okolo...itd..( s teorijom da ce mozda da naidje neko ko ne zna pa mu je to siguran znak da je otrovna???onda naidje stvarno neko ko ne zna, pa misli da tako treba, pa isutira sve sto vidi usput).

Izvini za ovo poslednje, verujem i nadam se da znas, ali svakome ko pita za gljive, uvek kazem i ovo...a "srecemo se" prvi put, razumeces , siguran sam.

Pozdrav i tebi i drago mi je da si stigao ovde!

Poslednja izmena:

Back