SMRT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
... Dobro, MaranAta!
Ti VEĆ krećeš u priču i smatraš aksiomom stav da je LJUDSKI PLAŠITI SE SMRTI! Ja u to ne verujem! Možda zato što se JA NE PLAŠIM. OK... Onda izvodiš zaključak da je za taj STRAH potrebna UTEHA, koja se dobija verom.... nebitno! Pitala sam za utehu... prećutao si. Verglaš dalje!
Hajde ovako... Prokomentariši mi ovaj post, s početka diskusije o smrti. Može?
ms:
"Čudesno je umreti, užasno je samo za osobe koje nikada nisu shvatile život."

"Samo mrtve osobe, strahuju od smrti. Oni koji su živi, međutim, nimalo ne strepe od smrti."

"Ako ste umirali u prošlosti, ako umirete svakog trenutka, tada ste puni života, jer je čovek pun života istovremeno pun smrti."

"Buđenje je smrt vere u nepravdu i tragediju"

Antoni de Melo

p.s. ne treba se plašiti smrti, treba se plašiti neproživljenog života. :wink:

Ево и појашењења:

"Čudesno je umreti, užasno je samo za osobe koje nikada nisu shvatile život."

Jovan 14,6. Isus mu reče: ja sam put i istina i život Онај ко је уз Христа нема чега да се плаши.

"Samo mrtve osobe, strahuju od smrti. Oni koji su živi, međutim, nimalo ne strepe od smrti."

Живи су само они који су уз животворнога Бога. Јер, без Њега нема ни живота.

"Ako ste umirali u prošlosti, ako umirete svakog trenutka, tada ste puni života, jer je čovek pun života istovremeno pun smrti."

Кад год починимо грех, ми умиремо, јер је "плата за грех - смрт". Окајањем греха поново оживљавамо. Људски је грешити, али и кајати се. Самим тим се наш живот састоји од непрестаног умирања и поновног оживљавања.

"Buđenje je smrt vere u nepravdu i tragediju"

Буђење је прихватање вере у Бога који је Правда, Мир и Радост у Духу Светоме.

Antoni de Melo

Православно Хришћанство

p.s. ne treba se plašiti smrti, treba se plašiti neproživljenog života.

ПС: Не треба се плашити биолошке смрти, него духовне.

Razumem da ti je sve ovo jasno...
Kome nije - kao meni - pokušao si da pojasniš, rekavši to isto... drugim rečima i dodatnim objašnjenjem. U redu.
Govoriš o smrti ili se samo igraš rečima!?
Nije-nego ---> duhovno mrtve osobe - NEVERNICI - strahuju od srti! Osobu čini (celovitom) jedinstvo duše iliti duha i tela.
Materijalna smrt je čin prestanka svih vitalnih telesnih funkcija i rastavljanje duha od tela. To telo više nije osoba, tek je obična ljuštura koja nema čime da strahuje za bilo šta.
Duhovna smrt je jedan sasvim drugačiji vid umiranja. U najkraćem... duhovno unižavanje do odsustva volje za život! Tad uopšte nije bitno u kakvom je stanju telo! Da, uslovno možemo reći da je to "duhovno mrtva osoba"... (mada u odsustvu duha to uistinu više i nije) a u nedostatku volje za život nema za šta da strahuje.
Filosofska smrt je pak drugačija od obe prethodne... ali u konkretnom slučaju se i nije (još) došlo do nje.
Duhovno živi - VERNICI - međutim, nimalo ne strepe od smrti! Kako pretenciozno i neargumentovano! Eto, JA u to uopšte ne verujem!

Smrt………………………………..
Sto rece Jung, pored individualnog nosimo u sebi i kolektivnog coveka, coveka starog kao i samo covecanstvo. Taj kolektivni covek bezbroj puta ziveo je zivot pojedinca. Koliko je samo puta prosao kroz ljubav, patnju, smrt….. Kolika je samo njegova mudrost……. Ali, taj kolektivni covek ne prica, kaze Jung, on sanja….

funny thing, kad je covek u krizi ili u nekoj od kljucnih zivotnih situacija, bude se ti stariji delovi nesvesnog i preuzimaju vodjstvo. Osetis kako je nesto sto prvi put vidis suvise tipicno da bi bilo novo, osetis kako arhetipske slike upravo prolaze pokraj tebe.
Shvatis da si delic koji odlazi celini koju ne moze da pojmi………
I dok neki oko tebe vec misle da si otisao…… Nek’ misle, al ti si jos uvek tu, i s kakvim tek poletom listas svoje radosti i patnje, listas polako, kao da je zadnji put…………

Smrt... nije nesto cega bi se trebalo plasiti. To je samo jedan stadijum zivota... prelazak iz tjelesnog u bestjelesno, iz materijalnog u duhovno... Ko prihvati smrt kao cinjenicu (a ima onih koji je ne mogu prihvatiti cak i kad im je blizu) moci ce da vodi plodan tjelesni zivot!

Smrt je oslobanje okova zivota... oslobadjanje skoljke tjelesnoga... i bla bla dalje!

Poz

8) [/b]

Poslednji neprijatelj je smrt.Smrt je posledica prvorodnog greha.Hristos je pobedio smrt Vaskrsenjem.Vaskrsenje je obecano svim ljudima koji su ikada ziveli.Smrt je neprirodna,odgovara paloj prirodi.Potreba razdvajanja prirode i pale prirode.CEKAM VASKRSENJE MRTVIH I ZIVOT BUDUCEG VEKA!Ovo je bilo nekoliko "nabacanih" misli,oprostite na diskontinuitetu.

I sto bi neko rekao: Rastanci su neizbezne stanice na putu ka savrsenstvu, pa prema tome. . . :D
Smrt je samo jedan trenutak koji moze da traje. Nauka je izmerila da dusha ima svoju tezinu pa je i ona prema tome agzaktna vrlo. Gde ce ti dusha rekao bi nas narod a s' pravom. U sustini sve ima svoju projekciju u onostranom jer u etru energije se skupljaju i svakako da dushe u beskraju imaju svoje mesto. Nije stvar u verovanju ili ne verovanju, ali svi mi imamo svoju misiju na planeti teri. Da ispravimo ono sto smo zabrljali, pa da nastavimo da zivimo, kako bi zaista dostigli nivo savrsenog kad ostajemo trajno u blizini sustine i trajne svetlosti i radosti. Zati uzdizite svoje dushe i trudite se da oplemenite sredinu kako Vasu tako i oko Vas. Smrt je samo jedna faza jedan trenutak u zivotu svakoga od nas. Ko razume shvatice
:wink:

divlja-u-srcu:
Da li je po vama UMRETI cudesna stvar?
Kako pojmite smrt ,kakva je njena vaznost za vas...bla,bla..
Kad se senka spusti na svakog od nas, nemojte se uplasiti, na krilima smrti vraticemo se tamo gde straha od prolaznosti, usamljenosti, otudjenosti...nema. Gde se razotkrivaju sve nase zablude i obmane i gde ce svako otkriti istinu da smo tako mali i ograniceni u svome [ego]postojanju dok smo sebe pojmili kao ljudska bica....sve ce se rasprsnuti kao mehur od sapunice i pre nego sto dusa podje na svoje dugo ocekivano putovanje.....u trenutku pre nego sto poslednji put sklopite oci, iako spolja sve izgledace suprotno.....bicete neopisivo srecni........

I am the one who chose my path
I am the one who couldn't last
I feel the life pulled from me
I feel the anger changing me

Betrayed
I feel so
Enslaved
I really tried
I did my time
I did my time
I did my time
I did my time
I did my TIME

arttim:
Po definiciji SMRT je suprotnost zivotu.

ZIVOT je prirodan, sam po sebi VECAN,
a SMRT je NEPRIRODNA…..

Tanja 8)

Kad se premise tako lepo poređaju, lako je izvući konkluziju, ne samo iz kog je sela domarava baba, već i ZAŠTO nosi opanke br. 40 !!!

arttim:
Po definiciji SMRT je suprotnost zivotu.

ZIVOT je prirodan, sam po sebi VECAN,
a SMRT je NEPRIRODNA…..

Tanja 8)

srecom pa nam je tu mogucnost reinkarnacije, uskrsnuca ili odlaska u vechna lovishta da nas spasu jedne takve neprirodnosti ... :roll:
OK, da ne budem cinichan ... po kojoj je to definiciji smrt suprotnost zivotu? pre bih rekao da mu je kraj. i kakav je to zivot koji je sam po sebi vecan? monstruozno zvuci to 'vecan' .....
ne znam, ali od prolaznosti nema nishta prirodnije :)

Šaptač:
Svi psi imaju buve.
Cezar je imao buve.
Sledi: Cezar je bio pas.

Ljudi, naučite da razmišljate. :roll:

Silogizam ne stoji. To sto kazes da svi psi imaju buve ne znaci da macke nemaju buve i cezar je mozda macka. Da si napisao - SAMO psi imaju buve, e onda mozes pokusati da zakljucis da je cezar pas jer kazes da ima buve. Ovako, iz tvog silogizma ljudi mogu samo izvuci zakljucak da kad se neko pravi pametan moze lako ispasti budala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back