da se i ja prikljucim temi,
gledano iz sveopste igre opozita, smrt nije neka enigma. volja za zivotom koja je u osnovi zivog pojavnog sveta bezi od svog opozita kroz mnostvo pojedinacnih prolaznih pojava, tj vrsta i jedinki. to je jedini nacin da nesto necelovito, kao sto je to volja opstaje.
Mi smo drva, sirovina koju volja dodaje na vatru vrste kako bi odrzavala sebe preko vrsta, a vrste preko nas i drugih bica.
Ali, mi tako pojedinacni, mali i jadni, smo i mesto susreta suprotnosti, hriscanstvo je to prepoznalo u simbilici stradanja na krstu 2 suprostavljene linije tj opozita. na kraju, nas horizontalni zivot prekida vertikala smrti, ali mi umiremo ne radi naseg umiranja vec radi zivota vrste i horizontala se dalje nastavlja. pojedinacno preuzima na sebe teret opsteg, pri cemu dobija oslobodjenje od okrsaja suprotnosti. Vaskrsnuti znaci biti s one strane suprotnosti, biti u tacki preseka na krstu, svesno prihvatiti neminovnost smrti, zrtvovati se kao sto su se nasi pretci zrtvovali nas radi, a mi moramo radi onih koji ce doci. Uskrsnuce nije neuroticni beg, obmana ili negacija smrti vec sinteza smrti i zivota, dozivljaj da prestankom naseg zivota smrt ne odnosi pobedu na nivou bica jer ga mi branimo svojom smrcu. zrtvovanje delica da bi se prica o bitci zivota i smrti nastavila, a mi, zbog tog cina bivamo slobodni, celoviti, ili u prevodu - nas duh odlazi bogu. iz cega sledi da je nasa smrt na ontoloskom nivou herojski cin