Смисао Живота

Sta je smisao vaseg zivota....jeste ga pronasli ..sta bi to bilo ako niste
Zbog cega smo mi kao licnosti i celokupno covecanstvo uopste na ovoj planeti i sta je smisao naseg zivljenja?

I te kako postoji smisao ako ga samo dovoljno snažno želimo. Pogledaj link na dnu, možda u tome otkriješ nešto prihvatljivo.

smisao se ne traži.. život ima onaj smisao koji mu mi sami damo. :)

Tako je. Na kratkim stazama mi mu dajemo smisao mada on ima svoj osnovni i krajnji cilj (ili smisao). Kada se nauživamo svih onih usputnih, sa naše strane postavljenih smislova, onda se stvarno pitamo, Koji je osnovni smisao života? Svakako, tada ga i prepoznajemo.

Naći u ovom besmislu...Smisao.

:bye:

Samo površno gledano sve izgleda besmislenim ali u tome i jeste utkan pravi i veličanstveni smisao.

http://forum.krstarica.com/entry.php/7444-TRAGANJE-ZA-ISTINOM-(deo-I-)

http://forum.krstarica.com/entry.php/7445-TRAGANJE-ZA-ISTINOM-(-deo-II-)

Naiđe jedan čovek I pita Lalu da li zna gde je fabrika keksa...
-Ne znam gospodine...
Odmakao čovek do čoška,a Lala za njim:
-Jel to tamo di pravidu čokoladu?!
čovek se vratio I kaže da tamo prave I čokoladu...
A Lala:
-E ne znam...

Sta je smisao vaseg zivota....jeste ga pronasli ..sta bi to bilo ako niste
Zbog cega smo mi kao licnosti i celokupno covecanstvo uopste na ovoj planeti i sta je smisao naseg zivljenja?
raditi posao koji volis,imati vremena za hobi kad god osecas potrebu:)voleti i biti voljen,imati porodicu i klince koji te obozavaju,Mi smao deo prirode,ebes darvina i lude naucnike,,,,,,,mi smo postali od zemlje nadahnuti inteligencijom i jednim darom stvaranja i imati osecaj:)odgovor zasto nikad niko nece saznati........:)

" Ма колико опште мишљење било да ми нестајемо после смрти а остаје свет...то није тачно. Свет као такав нестаје а ми остајемо. "Ништа" је псеудопојам без значења и никада за нас неће бити неко "ништа", већ нешто. Тако да је смрт реалан прелаз у нешто.
Пре смрти треба се припремити за то нешто... стицати знање. Знање које ће разоткривањем илузорне природе света и живота и ништавности овакве врсте егзистенције у којој смо, коначно и у перспективи, довести до негације воље и до спасења на начин да се никада више не вратимо у егзистенцију у којој смо."
...oduvek divim se ljudima, koji duboko žive za ovu stvar i zaista se pripremaju za onostranu egzistenciju....neznam šta da mislim o ovakvom subjektivnom idealizmu koji kaže da svet kao takav nestaje posle moje smrti...svet....ej , kosmos postoji samo u mojoj svesti - oće reći nezavisno od nje on nema ikakvu egzistenciju.....čak i vi koji pročitate ovo elektronsko naklapanje , postojite samo u mojoj svesti...tja....baš bedna situacija...XXI a ovako nešto tako ozbiljno i umno se pripoveda....ponekad, mislim da ovakvi pripovedači nemaju ama baš ništa od života , da su sami sebi sve oduzeli - čak i razum koji počiva na očiglednostima ....
...sa ovakvim postavkama svega oko nas i nas samih, vidim koliko je veliko i čovečanstvu nedokučivo pitanje života...da pitanje odkuda život , zažto baš svestan sebe sama i kuda takav život....
...ma šta god čovek mislio i o sopstvenoj životnoj svakodnervnisci i kakvu svest ima o njoj - to mišljenje nije ni blizu objektivne istine...ima genijalaca koji tvrde da ovakva kazivanja su blebetanja , a isti neznaju šta su juče pili i kako je sunce osvetljavalo njih i prostor u kome su se kretali....ti isti genijalci sa punim ubeđenjem pričaju o onostranom životu....živi su , a da ne žive....

.oduvek divim se ljudima, koji duboko žive za ovu stvar i zaista se pripremaju za onostranu egzistenciju....neznam šta da mislim o ovakvom subjektivnom idealizmu koji kaže da svet kao takav nestaje posle moje smrti...svet....ej , kosmos postoji samo u mojoj svesti - oće reći nezavisno od nje on nema ikakvu egzistenciju.....

Да. Оно што ти зовеш "космос" јесте појава, скуп опажаја, слика, у свести субјекта који опажа. То су перцепције, слике, производи свести, који постоје као такви само у свести. Које се мењају како се моје тело помери при чему се мења и величина тог тела , које је такође слика, перцепција у свести. Твој космос је ПРЕДСТАВА.. у свести субјекта који сазнаје и опажа.

А прави реалан свет је ткз. ствар по себи , која је трансцендентна, изван могућсноти сазнања и која је суштински другачија од објективног света каквог га опажамо.

U beskonačnom prostoru bezbrojne svetleće lopte, i oko svake kruži dvanaestak manjih osvetljenih lopti, užarenih iznutra i pokrivenih tvrdom, hladnom korom, na kojoj je sloj plesni proizveo živa i stvaralačka bića: to je empirijska istina, realnost, svet. Pa ipak, biću koje misli nije ugodno da stoji na jednoj od tih bezbrojnih lopti što slobodno lebde u bezgraničnom prostoru, a da ne zna ni otkuda su one ni kud idu, i da bude samo jedno od nebrojenih bića koja se tiskaju, komešaju i zlopate, stalno i brzo nastajući i nestajući u bespočetnom i beskonačnom vremenu.

Ali najzad se filozofija novijeg doba, pogotovo zahvaljujući radovima Berklija i Kanta, dosetila da je, ipak, sav svet samo fenomen svesti i da je povezan s tako važnim, mnogobrojnim i različitim subjektivnim uslovima da njegova tobožnja apsolutna realnost iščezava prepuštajući mesto jednom sasvim drugačijem poretku sveta, poretku koji leži u osnovi tog fenomena, drugim recima: koji se odnosi prema njemu kao stvar po sebi prema pukoj pojavi. Ili drugacije receno „Svet je moja predstava"

Artur Sopenhaeur

to nije filozofija novijeg doba.

То је филозофија сваког доба јер је заснована на апсолутним истинама. То да је свет представа није хипотеза већ наједноставнија чињеница :

"Jer to da je objektivno postojanje stvari uslovljeno jednim predstavljajucim subjektom, i da, prema tome, objektivni svet postoji samo kao predstava, nije nikakva hipoteza, a još manje odluka bez opoziva, ili cak nekakav para-dokson uzet radi diskusije, vec je to najsigurnija i najednostavnija istina, cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima. Nikada ne može .postojati nekakva apsolutna i po sebi samoj objektivna egzitencija; zapravo, to je ono sto je upravo nezamislivo, jer objektivno kao takvo ima uvek i suštinski svoju egzistenciju u svesti jednog subjekta, pa je, dakle, njegova predstava, i shodno tome, njime uslovljena, a uz to i njegovim oblicima predstavljanja, koji kao takvi pripadaju subjektu a ne objektu."
Sopenhauer

Да. Оно што ти зовеш "космос" јесте појава, скуп опажаја, слика, у свести субјекта који опажа. То су перцепције, слике, производи свести, који постоје као такви само у свести. Које се мењају како се моје тело помери при чему се мења и величина тог тела , које је такође слика, перцепција у свести. Твој космос је ПРЕДСТАВА.. у свести субјекта који сазнаје и опажа.

А прави реалан свет је ткз. ствар по себи , која је трансцендентна, изван могућсноти сазнања и која је суштински другачија од објективног света каквог га опажамо.

...mnogo manipulativne špekulacije oko ničega...kosmos postoji u svesti subjekta nezavisno od njegove svesti...kao što nema saznanja o sopstvenom nastanku i o svrsi tog nastajanja , tako čovek - čovečanstvo neće nikad saznati išta o nastanku kosmosa i o svrsi njegovog nastajanja.....tako to biva...a ako se plaši neko smrti , e to je već nešto drugo....a ona je istinita kao što je prrethodna teza gola istina....

...mnogo manipulativne špekulacije oko ničega...kosmos postoji u svesti subjekta nezavisno od njegove svesti.....

Ма немој. То је један велики апсурд, а само ово декадентно време где већина људи заправо не мисли, и где је филозофија склоњена на маргину, може неко износити тај апсурд. Само подражавања мишљења сирове већине, одржава у животу тај невероватни материјалистички апсурд да објективан свет постоји као такав изван свести субјекта који га опажа.

Али буди ти у свом стаду колико хоћеш, то не спречава оне који умеју да мисле потраже праву истину.

Поготову што је она толико једноставна. Да како каже Шопенхауер,

"cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima. "

Поготову што је она толико једноставна. Да како каже Шопенхауер,

"cije je saznanje otezano samo time što je ona cak i suvise jednostavna, a svi ljudi nisu dovoljno razboriti da bi posli od prvih elemenata svoje svesti o stvarima. "

e a zamisli tog bedaka..jedini spoznaš istinu na svetu i onda nemaš kome da je preneseš..

nije ni čudo što se ubio skočivši u bunar..

(laž je da je umro od embolije pluća..tek toliko da se zna. Iszmislili nemci od bruke i sramote..)

Back