Смисао вечног живота?

Dostojevskog se može razumeti dok ne počnu njegovi mračni hirovi da kreiraju novu zbilju...
Mnogi se slažu da je to više od metafizike...
Meni te kreacije prema mogućim ipak deluju amaterskim-kakve samo ja mogu zamisliti! ! !

Želja za večnim životom je pogonsko gorivo i religije,ali i filozofije i nauka...
Težnja ka oboženju (sveznanje,svemoć i večnost) je ideja koja je pokrenula pisce svih religijskih knjiga i filozofskih učenja...
Smisao tako se smišljala...(Smisao se ne nalazi-to nikom ne ispada iz đepa...:mrgreen:)

Dostojevskog se može razumeti dok ne počnu njegovi mračni hirovi da kreiraju novu zbilju...
Meni te kreacije prema mogućim ipak deluju amaterskim-kakve samo ja mogu zamisliti! ! !

Želja za večnim životom je pogonsko gorivo i religije,ali i filozofije i nauka...
Težnja ka oboženju (sveznanje,svemoć i večnost) je ideja koja je pokrenula pisce svih religijskih knjiga i filozofskih učenja...
Smisao tako se smišljala...(Smisao se ne nalazi-to nikom ne ispada iz đepa...:mrgreen:)

тежња није духовност, обожење јесте,

ako je materijalno raspadljivo, energija nije, energija napusta materiju i odlazi u drugi oblik, a to je objasnjeno u mnogim religijskim knjigama. tezili mi ili ne za vecnim zivotom, ono ga ima pa ima, dakle zelja je da se ta energija vrati odakle je i dosla, a ne da luta.

Hriscanstvu kaze da je zivot nakon bioloske smrti "vecno uzrastanje ka Bogu". Usavrsavanje koje traje u beskonacnost, i nikada ne dostize savrsenstvo tj. Boga... hm, moram reci da ne vidim neki smisao u tome. Jer stvarno - sta je uopste misija duse u raju osim da tezi ka savrsenstvu? I sta sa tim savrrsenstvom? Znaci poenta je savrsenstvo koje je samo sebi cilj sto nema nikakvu svrhu, i da je stvarno tako onda ciklusi radjanja i umiranja ne bi imali gorivo koje ih pokrece. Po mom misljenju revolucija ljudskog bica je bas u ideji kraja, egzistenciji koja prihvata vremenski limit, jer upravo ta ogranicenost je ono sto zivotu daje dinamiku.
Svest o vremenskom limitu motivis nas da radimo, da se pokrenemo. Kada bismo pred sobom imali beskonacno vreme, citavu vecnost, zasto bi se cimali oko bilo cega? Da li bi takva egzistencija bila prazna, dosadna i staticna? Verujem da bi, pa eto cak i Bog prelazi iz stanja netvorca u stanje tvorca, neki andjelcici se bune, prozliju i padaju, Adam i Eva krse zabranu i padaju u greh... ocigledno je da bilo koje svesno bice, bilo ono Bog, andjeo ili covek, ne moze da podnese besmisao vecnosti, nego teze za dijalektikom, za odnosom i dramom... Sve u svemu, vecni zivot kakvim ga prikazuje hriscanstvo zaista nema smisla.

Hriscanstvu kaze da je zivot nakon bioloske smrti "vecno uzrastanje ka Bogu". Usavrsavanje koje traje u beskonacnost, i nikada ne dostize savrsenstvo tj. Boga... hm, moram reci da ne vidim neki smisao u tome. Jer stvarno - sta je uopste misija duse u raju osim da tezi ka savrsenstvu? I sta sa tim savrrsenstvom? Znaci poenta je savrsenstvo koje je samo sebi cilj sto nema nikakvu svrhu, i da je stvarno tako onda ciklusi radjanja i umiranja ne bi imali gorivo koje ih pokrece. Po mom misljenju revolucija ljudskog bica je bas u ideji kraja, egzistenciji koja prihvata vremenski limit, jer upravo ta ogranicenost je ono sto zivotu daje dinamiku.
Svest o vremenskom limitu motivis nas da radimo, da se pokrenemo. Kada bismo pred sobom imali beskonacno vreme, citavu vecnost, zasto bi se cimali oko bilo cega? Da li bi takva egzistencija bila prazna, dosadna i staticna? Verujem da bi, pa eto cak i Bog prelazi iz stanja netvorca u stanje tvorca, neki andjelcici se bune, prozliju i padaju, Adam i Eva krse zabranu i padaju u greh... ocigledno je da bilo koje svesno bice, bilo ono Bog, andjeo ili covek, ne moze da podnese besmisao vecnosti, nego teze za dijalektikom, za odnosom i dramom... Sve u svemu, vecni zivot kakvim ga prikazuje hriscanstvo zaista nema smisla.
Hoćeš da kažeš da ne vidiš smisao u večnom životu, gde se usavršavaš kroz večnost, a vidiš smisao u smrti tj prestanku života? Ako je tvoja logika utemeljena, onda bi to značilo da smrt ne predstavlja tugu, žalost, već sreću i radost. Kada čovek umre, naša reakcija je mirna, čovek se pokopa i svako svojim kućama. Da li je to u životu tako? Da li ljudi ostaju mirni kada im neko umre? Pa makar to bio stogodišnjak?
Zašto ti imaš maštu o beskonačnosti? Kako je to usađeno uopšte u tebe? Odakle dolazi takva jedna misao?
Ti hoćeš da kažeš da nema smisla u težnji ka savršenstvu. Da je to zaista tvoje mišljenje ti bi do sada izvršila samoubistvo. Ali čim ovde pišeš znači da o tome ne razmišljaš. Očigledno da mi ljudi izvodimo zaključke na osnovu par pomisli koje nam trenutno dođu u glavi, nismo u stanju da se malo zadržimo i dublje razmislimo o svemu, da dotaknemo srž. Obično to prepuštamo tamo nekim filozofima, mudracima, da oni misle umesto nas. Ti živiš jedan period života, npr dok si dete, ti si srećna, na tom nivou ti si jako srećna i misliš da nema veće sreće od te, ali onda odrastaš, prelaziš na drugi nivo, pa dobiješ dete, pa onda si srećnija nego ikada, pa unicu, i td. Ista je stvar i sa večnim životom koji nam se nudi, u mnogo lepšem ambijentu od ovoga, sa mnogo većim mogućnostima. Čovek je stvoren da teži savršenstvu, i to vidimo u ovom životu. Zašto čitaš knjige, zašto išta radiš u životu? Šta te uopšte pokreće da uradiš nešto? Jednostavno težiš ka znanju, da što više znaš, da se što bolje osposobiš. Mada ima ljudi koji takvom životu ne teže, već ne razmišljaju o ničemu, jednostavno nazaduju, i takvi ljudi su nesrećni, zašto su nesećni? Jer zloupotrebljavaju život, tj ne koriste ga za ono za šta je namenjen. Jednostavno, čovek je stvoren da se razvija i usavršava kroz večnost, naravno to je bila Božja namera kada je stvorio prve ljude, Adama i Evu. Ali zbog njihovog pogrešnog izbora, došlo je do ovog degradiranog sveta, koji nema Božje obličje, ali nam je ostavljena ta mogućnost da težimo Božjem obličju, tj da se usavršavamo i da pokazujemo zainteresovanost za večni život. Sve suprotno od toga nas čini nesrećnim.

Bog kaže, "izgibe moj narod, jer je bez znanja". Daj malo da razmišljamo, da postavljamo pitanja, nemoj da ostavljamo prazna polja, neodgovorena pitanja. Sve je to za naše bolje.

Ti hoćeš da kažeš da nema smisla u težnji ka savršenstvu..

Molim??? Ne zamenjuj teze, pretty please.

Tvoj post je tipicna retorika vernika. Sam kazes 'Daj malo da razmišljamo, da postavljamo pitanja, nemoj da ostavljamo prazna polja.'
ali ipak ne dajes konkretan odgovor na moje pitanje koje ponavljam po milioniti put:

-Sta je smisao usavrsavanja kroz vecni zivot (ne ovaj privremeni, ovozemaljski) i kako savrrsenstvo moze biti samo sebi cilj?

Da cujem smislen odgvor, ali da ne bude tipa - to je Bozija namera, ili 'da bi nama bilo bolje'...ili 'da bi napredovali i osvajali rajske lavirinte..' jer u tom slucaju opet ulazimo u zacarni krug - usavrsavanje zbog usavrsavanja sto je apsurd.

Kada vec aludiras na to da ateisti prepustaju naucnicima i filozofima da razmisljaju umesto njih, da cujemo tvoj odgovor kao vernika, ali please bez nepotrebne didaktike i deljenja lekcija nevernicima.

Daj malo da razmišljamo, da postavljamo pitanja, nemoj da ostavljamo prazna polja, neodgovorena pitanja. Sve je to za naše bolje.

Možda se ljudi stide da javno priznaju svoje neznanje, ili duhovno siromaštvo...

ali setite se da se Hrist obraćao SVIMA (i dobrima i lošima, i pravednima i teškim grešnicima)...

ja sam sam takav i bio i dan danas osećam svoje duhovno siromaštvo (upoređeno sa savršenim primerom koji nam je Otac nebeski dao preko Isusa Hrisa)

Nemojte se stideti zbog ogromnog broja rugača...

(koji su se tačno pojavili po biblijskom proročanstvu u poslednjim danima... nikad ranije ih nije ovoliko bilo)

.. svet se zaista mnogo promenio za poslednjih 20-30 godina...

(a isto je bilo i ranije)

svet se rapidno DEGRADIRA i približavamo se svome kraju...

zato STVORITELJ poziva sve grešnike da se ne prilagođavaju ovom svetu, već da IZABERU ljubav...

NESEBIČNOST

(a ne možete imati pravu nesebičnost ako ne dozvolite Isusu Hristu da živi u Vašem srcu)

Poslednja izmena:

Tvoj post je tipicna retorika vernika. Sam kazes 'Daj malo da razmišljamo, da postavljamo pitanja, nemoj da ostavljamo prazna polja.'
ali ipak ne dajes konkretan odgovor na moje pitanje koje ponavljam po milioniti put:

-Sta je smisao usavrsavanja kroz vecni zivot (ne ovaj privremeni, ovozemaljski) i kako savrrsenstvo moze biti samo sebi cilj?

Da cujem smislen odgvor, ali da ne bude tipa - to je Bozija namera, ili 'da bi nama bilo bolje'...ili 'da bi napredovali i osvajali rajske lavirinte..' jer u tom slucaju opet ulazimo u zacarni krug - usavrsavanje zbog usavrsavanja sto je apsurd.

Kada vec aludiras na to da ateisti prepustaju naucnicima i filozofima da razmisljaju umesto njih, da cujemo tvoj odgovor kao vernika, ali please bez nepotrebne didaktike i deljenja lekcija nevernicima.

dali se ti osecas potpunom i savrsenom kad si voljena i kad volis?

"Usavrsavanje koje traje u beskonacnost, i nikada ne dostize savrsenstvo tj. Boga... hm, moram reci da ne vidim neki smisao u tome." - Ovo je tvoja rečenica, nema zamene teze.

Odgovorio sam ti na pitanje. Cilj života je upoznati Boga, a pošto je Bog večan, tj nije stvoren, nema početak, a nema ni kraj, da bi Ga upoznali potrebna nam je večnost. Dakle, nema stagniranja, već večito napredovanje, večita nova spoznaja, nešto novo, drugačije.
Bog sadrži znanje koje ide u večnost, dakle ne ograničava se, i to znanje se stiče našim neprekidnim razvijanjem i napredovanjem.
Ti si stvorenje, ti si u jednom trenutku nastala, i nemoguće je u tebi ubaciti znanje koje se proteže u večnost.
Zamisli da jednom mravu saspeš svo tvoje znanje koje imaš... Taj mrav ne bi mogao da funkcioniše. Morala bi to učiniti na dug vremenski period. Tako je i ovde, s tim što Bog ima neograničeno znanje.

Sad ti iznesi kritike, i bilo bi dobro da izneseš svoj stav po pitanju života. Videli smo da je smrt nepirirodna i da mora postojati odgovor na suštinska pitanja.

Možda se ljudi stide da javno priznaju svoje neznanje, ili duhovno siromaštvo...

ali setite se da se Hrist obraćao SVIMA (i dobrima i lošima, i pravednima i teškim grešnicima)...

ja sam sam takav i bio i dan danas osećam svoje duhovno siromaštvo (upoređeno sa savršenim primerom koji nam je Otac nebeski dao preko Isusa Hrisa)

Nemojte se stideti zbog ogromnog broja rugača...

(koji su se tačno pojavili po biblijskom proročanstvu u poslednjim danima... nikad ranije ih nije ovoliko bilo)

.. svet se zaista mnogo promenio za poslednjih 20-30 godina...

(a isto je bilo i ranije)

svet se rapidno DEGRADIRA i približavamo se svome kraju...

zato STVORITELJ poziva sve grešnike da se ne prilagođavaju ovom svetu, već da IZABERU ljubav...

NESEBIČNOST

(a ne možete imati pravu nesebičnost ako ne dozvolite Isusu Hristu da živi u Vašem srcu)
Tako je.

"Usavrsavanje koje traje u beskonacnost, i nikada ne dostize savrsenstvo tj. Boga... hm, moram reci da ne vidim neki smisao u tome." - Ovo je tvoja rečenica, nema zamene teze.

А твоје тезе су биле да би се Адам, већ савршен. усавршавао у вечност (оно јест да је Аристотел био незнабожац, но могли бисте да формализујете неку 'ришћанску логику :hahaha: )... како се човек у рају (савршен?) усавршава...
Колико знам савршен значи 100%, а само код зилота типа Чеде Јовановића постоји 110% (уверења у нешто):lol:

"Odgovorio sam ti na pitanje. Cilj života je upoznati Boga, a pošto je Bog večan, tj nije stvoren, nema početak, a nema ni kraj, da bi Ga upoznali potrebna nam je večnost. Dakle, nema stagniranja, već večito napredovanje, večita nova spoznaja, nešto novo, drugačije.
.

A kakve su to spoznaje i novine u savrrsenom svetu koji se jos vise usavrsava?

Pitao si me kakav je moj stav po pitanju zivota -posteno, jer i ja sam ti postavila isto pitanje. Svoj stav po pitanju ovozemaljskog zivota sam vec iznela u nekom od prethodnih postova.
A sto se tice onostranog, mislim da napredovanje ima smisla samo ako covek, tj dusa, ima usput i neku misiju koja nije samo - upoznati Boga.
Ovo upoznati Boga deluje mi retoricki, tim pre sto verujem u nesebicnu ljubav ali ne i u bezuslovnu.

Poštovana Kanelli,

Da li biste voleli da živite jedan lep, bezbrižan život...

bez kriminala, licemera, izopačenih ličnosti i sebičnjaka svih vrsta...

sa svojom porodicom u nekom lepom ambijentu, sa lepom klimom...

sa divnom prirodom...

sa ogromnim ponosnim drvećem i raznim egzotičnim voćem...

sa cvrkutom ptica...

i vašim potomcima...

i dobrim prijateljima...

sa slobodnim vremenom...

neopterećeni od zla...

Da li takav život ima smisla?

?

Da li biste želeli da se takav život skrati...

jer Vam je dosadilo da svirate razne instrumente i da pevate radosne pesme..

dosadile su Vam beskrajne zvezde i ljudi koji žive na svim tim planetama koje kruže oko svih zvezda..

a svi srećni...

baš nema smisla što je Bog stvorio čoveka da uživa i da se raduje...

Poslednja izmena:

Odgovorio sam ti na pitanje. Cilj života je upoznati Boga, a pošto je Bog večan, tj nije stvoren, nema početak, a nema ni kraj, da bi Ga upoznali potrebna nam je večnost. Dakle, nema stagniranja, već večito napredovanje, večita nova spoznaja, nešto novo, drugačije.
Bog sadrži znanje koje ide u večnost, dakle ne ograničava se, i to znanje se stiče našim neprekidnim razvijanjem i napredovanjem.
Ti si stvorenje, ti si u jednom trenutku nastala, i nemoguće je u tebi ubaciti znanje koje se proteže u večnost.
Zamisli da jednom mravu saspeš svo tvoje znanje koje imaš... Taj mrav ne bi mogao da funkcioniše. Morala bi to učiniti na dug vremenski period. Tako je i ovde, s tim što Bog ima neograničeno znanje.

Sad ti iznesi kritike, i bilo bi dobro da izneseš svoj stav po pitanju života. Videli smo da je smrt nepirirodna i da mora postojati odgovor na suštinska pitanja.

tako je :)

Postovani SDG, svidja mi se vasa vizija raja, ali mi ne piije vodu.

I dalje mislim sledece:

Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i mislim da se prilicno distancirao od njega.
Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi
Covek se ne moze pribliziti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale, niti u raju
Bog nema odabrani narod
Crkva je iskoristila strah od smrti, jedan od najvecih ljudskih strahova, pa je vernicima obecala ulazak u raj ako budu dobri i poslusni, a sve pod parolom - priblizavanja Bogu, kako bi inace sacuvala svoje stado?
Akcija radja reakciju, s tim u vezi teorija reinkarnacije mi je logicnija ali se ona ipak ne moze sto posto uzeti u obzir
Crkva se potrudila da sve sto joj ne odgovara proglasi demonskim, sumnjiv joj je i Hari Poter
Sotona je najbolji prijatelj crkve jer je odrzava kao instituciju
Svako ima pravo da veruje i da pripada odredjenoj organizovanoj religiji, ali dozvolite drugima da ne veruju, bez da im pretite paklom.

A kakve su to spoznaje i novine u savrrsenom svetu koji se jos vise usavrsava?

Pitao si me kakav je moj stav po pitanju zivota -posteno, jer i ja sam ti postavila isto pitanje. Svoj stav po pitanju ovozemaljskog zivota sam vec iznela u nekom od prethodnih postova.
A sto se tice onostranog, mislim da napredovanje ima smisla samo ako covek, tj dusa, ima usput i neku misiju koja nije samo - upoznati Boga.
Ovo upoznati Boga deluje mi retoricki, tim pre sto verujem u nesebicnu ljubav ali ne i u bezuslovnu.
Svet je savršen, ali to savršenstvo se ne može dostići u vremenskom periodu, već je potrebna večnosti. Naveo sam ti primer sa mravom.

Ako si me pitala za moj stav po pitanju života, odgovor je napisan u Svetom Pismu. Smatram da je svaka reč u njemu tačna i smelo stojim iza toga, dakle argumentovano tvrdim da je cela tačna.
A sad ti meni ako nije problem daj link posta gde si iznela svoj stav po pitanju života. Kako smo nastali i sl.

Pa imaš u ovom životu misiju da rađaš, da imaš dete, to je poseban nivo sreće. Upoznati Boga je širi pojam.
Zašto ne bi taj neki Tvorac od kog je sve počelo stvorio uslove gde su svi srećni, gde su svi okruženi dobrim ljudima, pravim prijateljima? Ili misliš da svet može da nastane slučajno, sam od sebe? Da od kamena nastane čovek? Da od igle nastane lokomotiva?

Back