Смисао вечног живота?

Lako je biti vernik, nista ne moras da znas, a u sve sto mu se turi u mozak veruje bez ogranicenja.

Ti imaš izgrađenu jednu sliku religijskog vernika u svojoj glavi, i za drugo tu nema mesta, otuda ovakvi zaključci.
Kada budeš otvorio um, i video da su brojni naučni ljudi, bili religijski vernici, videćeš i da ovo što si rekao je proizvod plitkog razmišljanja.

Poslednja izmena:
Сви ми овде износимо своје импресије, мање или више аргументоване. То је нормално. Не треба то посебно ни истицати, али ето имам потребу да истакнем, да не би било како доносим неке апсолутне закључке.
Има наравно верника отворена ума. Посебно оних који верују да постоји нешто изнад опажајног света, а не везују се за догме. Вероватно и код оних (што се тиче хришћанства) "прилагођавају Библију", како рече Љутица.
Лично ми је изгледало да је корисник "Црни Ђаво" један од таквих. Није, рецимо, пенио око шестоднева и креационизма. А онда је у једном посту изједначио "блуд" и убиство. И покварио утисак... заувек.

п.с. Кад ставим наводнике око прилагођавања Библије, то је зато што цитиам формулацију уваженог теолога. Да, верник који не жели да испадне глуп у друштву, лицемеран или потпуно дисфункционалан прилагођава Библију, каже да је то теолошки спис метафоричног карактера. Наводници око блуда су зато што заправо нема праве дефиниције тог "ентитета". Па Ђаволче, ако неког проглашаваш монструмом, на основу чега то тврдиш?!

Лично ми је изгледало да је корисник "Црни Ђаво" један од таквих. Није, рецимо, пенио око шестоднева и креационизма. А онда је у једном посту изједначио "блуд" и убиство. И покварио утисак... заувек.

Navedi referencu gde sam rekao blud i ubistvo su jedno isto ili prestani da klevećeš?

Ti imaš izgrađenu jednu sliku religijskog vernika u svojoj glavi, i za drugo tu nema mesta, otuda ovakvi zaključci.
Kada budeš otvorio um, i video da su brojni naučni ljudi, bili religijski vernici, videćeš i da ovo što si rekao je proizvod plitkog razmišljanja.
Ne mora da otvori um jer te informacije moze da nadje gde hoce ali to nije ono na šta se dotični navrz'o već na činjenicu da jedan deo populacije ne žele da prihvate realnost van biblijskog zborenja. Na primer da je planeta zemlja stara 6 hiljada godina, da su ljudi živeli sa dinosaurusima itd. Ja ne mogu da prihvatim tako nešto i imam jake arguemnte zašto.

Ne mora da otvori um jer te informacije moze da nadje gde hoce ali to nije ono na šta se dotični navrz'o već na činjenicu da jedan deo populacije ne žele da prihvate realnost van biblijskog zborenja. Na primer da je planeta zemlja stara 6 hiljada godina, da su ljudi živeli sa dinosaurusima itd. Ja ne mogu da prihvatim tako nešto i imam jake arguemnte zašto.

Na osnovu čega govoriš da 6 hiljada godina stara planeta Zemlja je Biblijsko učenje?

"Кад нестане велика идеја бесмртности, људи ће заволети земљу и живот неисказано... радиће један за другога... волеће се и неће се тога стидети... и миловаће се као деца." - Ф.М. Достојевски

Осетио сам потребу да и овде напишем, јер ова моја тема је и моја стална дилема.

Да не буде забуне, Достојевски је ово рекао кроз лик Версилова у роману Младић (Адолесцент). Многи се слажу да је лик Версилова највише аутобиографски.
Версилова су пратили разни скандали, потрошио сав новац који је имао, људи су му замерали везу са много млађом женом... Свака могућа сличност са Фјодором.

Кад, не ако, него кад људи буду напустили идеју бесмртности, неће свој живот улудо трошити на себичност, него ће га живети са много више људскости.
Као што је говорио Ганди: Овај свет има довољно за свачије потребе, али не и за свачије хирове.

Ја ове речи Достојевског тумачим као: Овај живот је највећи Божји дар - живимо га!

Иначе, ову реченицу је испричао Стево Жигон у свом последњем телевизијском наступу:

Back