Šminka kao društveno prihvaćena prevara?

Prirodno lepa, ne stavlja šminku, čak joj jako smeta maskara. Kao neka alergija. Ali i ona ima skoro 50 godina. Može foto kad i ti daš foto. Nego da kažem:

Najvažnije vam je da dečko/muž/muškarac bude iskren i da vas ne vara, a vi ga prvog lažete šminkom i varate.
Zamisli dopadne mi se muškarac sa bradom. U vezi smo i on odluči da se obrije. Po tebi, prevarena sam? Ne zaljubljujem se ja u bradu, zaljubljivanje isključivo na osnovu fizionomije je preležano odavno ko boginje.
Ni meni se ne dopadaju napadno našminkane "breskvice", ali nećemo pretjerivati sada. Rijetkosti su koje tako hodaju 24/7, pa i te sa estrade. Malo šminke tu i tamo ne mjenja lični opis i niko tu nije prevaren. Uostalom sve je stvar ukusa, uzmi ili ostavi.

Znači, šminka je prevara… a bez šminke — bezlično. Pa šta bi ti? Da žena izgleda kao s naslovne strane bez ikakvih pomagala? Da krompir ima ukus pomfrita, a da ga nisi bacio ni u ulje ni u so?
Izgleda da ti ne smeta maska, već ti smeta kad vidiš kako maska pada, jer istina ti ne paše uz iluziju koju si sebi projektovao.
A što se autentičnosti tiče, nije problem u ženskom licu, već u muškom razočaranju kad shvati da nije zaljubljen, nego zaslepljen. Al’ naravno, lakše je kriviti ajlajner nego sopstvenu površnost.
Žene ti nisu iluzija. Nego ogledalo tvoje ideje šta bi one trebale da budu…

Чему онда шминка?

Meni je sminka prelepa i fascinantna kao pojava. Neka vrsta rudamentarne kibernetike i tehnoloskog poboljsanja ali ne u smislu kritike, vec kulturoloski i evolutivno u nekom nerazjasnjenom komplementarnom smislu. Bica koja nemaju metamorfozu bioloski i onda se ispoljava manipulativno (manipulus - rucno, rukom). Politicki izrazena reformski (kroz prividnu suprotnost) u kritici na pojavu seksualne privlacnosti prema seks robotima, lutkama i sl sintetickim pojavama :D :eek:

A ovi snimci su deskriptivno regresivni, kao kada vracas leptira u stanje gusenice. Aludiraju na kritiku ali u sustini su samo opisni citave pojave.
Umetnost možda može nespretno da proširi to značenje, ali često ume i da ga zamuti, jer se neretko drži interpretacije kroz impresionistički pristup — hvata utisak, a ne suštinu.

Back