Smaknuće Obrenovića

Alal vera care, toliko o objektivnosti:hahaha: Suvishe se druzish sa ovim tvojim ustashama kao shto je udariga:mrgreen: Pocinjesh da mi padash u ocima:roll:

p029.gif

Ljuba je dobar covek,ali ne shto permutovao, pa lupeta gluposti. Srbija je oslobadjan u vishe navrata, a prvi put 1804-e

Nisam ja permutovao prijatelju. 1804. je Karađorđe digao ustanak koji je, na žalost propao. Tada ne samo da nije bila oslobođena Srbija, nego se stanje znatno pogoršalo. Tek je 1815. počelo oslobađanje Srbije pod Milošom Obrenovićem.

Ne znam čemu takva isključivost.
Poznato je da u Srbiji neki ljudi preferiraju Obrenoviće, neki Karađorđeviće.
Ja sam ovu temu zamislio da se iznese mišljenje o vladarskoj lozi i mišljenje kakve posljedice je konkretno Majski prevrat donio, a koje su se reflektirale do današnjih dana.

Kažeš da Obrenović nije smaknut radi Rusa!
Ja ti tvrdim da jeste.
Karađorđevići su masonska loza sa jakim uporištem u Rusiji.
Ambicije AU monarhije su bile sve jasnije da se dopre do Crnog mora i to u zajedničkoj akciji sa Srbijom, preko južnih djelova Srbije (Kosova, Sandžaka) , pa preko Bugarske do mora.

Nisam ja permutovao prijatelju. 1804. je Karađorđe digao ustanak koji je, na žalost propao. Tada ne samo da nije bila oslobođena Srbija, nego se stanje znatno pogoršalo. Tek je 1815. počelo oslobađanje Srbije pod Milošom Obrenovićem.

Ne znam čemu takva isključivost.
Poznato je da u Srbiji neki ljudi preferiraju Obrenoviće, neki Karađorđeviće.
Ja sam ovu temu zamislio da se iznese mišljenje o vladarskoj lozi i mišljenje kakve posljedice je konkretno Majski prevrat donio, a koje su se reflektirale do današnjih dana.

Kažeš da Obrenović nije smaknut radi Rusa!
Ja ti tvrdim da jeste.
Karadžorđevići su masonska loza sa jakim uporištem u Rusiji.
Ambicije AU monarhije su bile sve jasnije da se dopre do Crnog mora i to u zajedničkoj akciji sa Srbijom, preko južnih djelova Srbije (Kosova, Sandžaka) , pa preko Bugarske do mora.

Koji su tacno motivi stranih sila tog pervrata bili ce na zalost zauvek ostati nepoznato. Medjutim jedno je Ljubo sigurno. Nikad to ne bi uspeli da je on bio dobar vladar,a ne onakvim kakvim sam ga opisao. Narod ga nije svrgnuo zbog Rusa ili A-ugara vec zato shto je bash takav bio.

Koji su tacno motivi stranih sila tog pervrata bili ce na zalost zauvek ostati nepoznato. Medjutim jedno je Ljubo sigurno. Nikad to ne bi uspeli da je on bio dobar vladar,a ne onakvim kakvim sam ga opisao. Narod ga nije svrgnuo zbog Rusa ili A-ugara vec zato shto je bash takav bio.

Ama, nije ga narod svrgnuo, čovječe!
Svrgnula ga "konkurentska" dinastija, da se tako izrazim.
Naravno, tu je bio i sveprisutni ministar na sve i svašta Nikola Pašić! :mrgreen:

Vjeruj da narod nije imao ništa s tim.

Ajde dobro. Nek je kako ti kažeš.
Jel imaš mišljenje kako je taj događaj uticao na dalji tijek događanja na Balkanu?
Imaš Balkanske ratove, WW1 i stvaranje zajedničke države vrlo brzo iza toga.

Slabo, isti efekat bi bio i da je on ostao na vlasti. Kasniji dogadjaji veze namju sa tim. Balkanski ratovi su bili neophodni za proterivanje Turaka sa ovih prostora i to bi se desilo kad-tad.

A jel ti to opet branish svog Poglavnika? Ti care kako vetar dune a? Cas preziresh ustashe,cas selizes sa njima. Valjda u zavisnosti da li ti je tu ortak udariga:thumbdown:
Ama, šta sam ja rekao u vezi Pavelića?
Potvrdio sam da se radi Pašiću koji je prepustio Italiji dio Hrvatske.
Ništa drugo.
ljubo,recider koje godine je poglavnik tu sramotu izpravio..:mrgreen:

Nije Pavelić ništa ispravio, nego je Talijanima prepustio još veći dio, a Mađarima dao Međimurje i Baranju.
Yebo takvog poglavnika, kad mu se demarkacijska linija protezala polovinom države! :D

Ajde dobro. Nek je kako ti kažeš.
Jel imaš mišljenje kako je taj događaj uticao na dalji tijek događanja na Balkanu?
Imaš Balkanske ratove, WW1 i stvaranje zajedničke države vrlo brzo iza toga.
Rat protiv Turske bi svakako izbio ko god da je bio na čelu države. Problem je bio što je država pod Aleksandrom Obrenovićem bila suviše slaba za to.
WW1 bi svakako izbio, jer su velike sile težile preraspodeli moći i interesnih sfera.

Da li je bilo uticaja na događaje na Balkanu? Naravno da jeste. Da je ostao Aleksandar Obrenović na vlasti u Srbiji, Srbija bi u eventualnom ratu bila svakako pregažena, jer ne bi bila spremna za odbranu svojih granica.

Slabo, isti efekat bi bio i da je on ostao na vlasti. Kasniji dogadjaji veze namju sa tim. Balkanski ratovi su bili neophodni za proterivanje Turaka sa ovih prostora i to bi se desilo kad-tad.

Točno. Desilo bi se otprilike u istom razdoblju.
Samo što bi bio samo jedan i vodili bi ga Srbija i AU protiv Turske, i podijelili bi teritorij.
Srbija ne bi dobila Bosnu, ali bi imala izlaz na Crno more i cijeli tok Dunava. ;)

Back