Случај Милоша Милојевића

Možda nemaš iskustva sa diskusijom na forumu, ali one su koncipirane tako da budu vođene po temama. Kao što je npr.: https://forum.krstarica.com/threads...todologije-ili-funkcionerski-foteljas.925154/

A gledati Srbija GLOBAL je čisto gubljenje vremena. Malo šta pametno može tamo da se nauči; značajno više dezinformacija. I to ne zavisi od modnog stajlinga.
Молио бих те да не почињеш са argumentum ad personam, већ послушај до краја, ако те имало занима историја као наука, а не само вређање и дискредитовање неистомишљеника. Није важно ко каже нешто, већ шта се каже. Ту ти је и одговор о томе да ли је краљ нешто што је ексклузивно везано само за Рим.

Молио бих те да не почињеш са argumentum ad personam, већ послушај до краја, ако те имало занима историја као наука, а не само вређање и дискредитовање неистомишљеника. Није важно ко каже нешто, већ шта се каже. Ту ти је и одговор о томе да ли је краљ нешто што је ексклузивно везано само за Рим.

Pa niko koga zanima istorija kao nauka ne bi trebalo to da gleda; tamo nema ozbiljnih istoričara, ni u produkciji, ništa.

Ne vređam ja nikoga; govorim iz iskustva. Pogledao sam celi niz emisija i posebno znam izuzetno dobro Acu Mitića. Demantovao sam na ovom forumu izuzetno veliki broj njegovih tvrdnju; tu se ne radi čak ni o nekim efemernim greškama, već i ostvarima koje iz temelja suštinski poništavaju njegove knjige.

Tako da to je prosto stvar iskustva i pouzdanosti; ako ima neki čovek i čuješ ga 5 puta kako sve izlupeta, iz kog razloga bi ga počuo 6. put? Čisto gubljenje vremena, jer potom samom sebi daješ zadatak da proveriš bukvalno svaku najmanju izgovorenu reč.

Дејан Ристић каже да је Милојевић био шизофреничар. Како је онда могуће да је догурао до чина потпуковника и да му је поверено командовање главном јединицом у Српско-бугарском рату? Смеју ли шизофреничари да носе оружје?
Dejan Ristic je ekstremni branitelj falsifikovane istorije, o njemu ne vredi diskutovati.

Sto se Milojevica tice, covek nista nije izmisljao vec je citirao tada aktuelnu rusku nauku uglavnom, Lamanskog, Certkova itd. Medjutim, Milojevic nije navodio izvore jer je jednostavno gajio takav stil naracije poput starih pisaca, sto je moram reci bila velika greska za koju se sada bestidnici hvataju i proglasavaju ga ludakom.

Profesor Relja Novakovic je nesto vise pisao o Milojevicu, identifikovao njegove izvore, pa mozes to da konsultujes.

Dejan Ristic je ekstremni branitelj falsifikovane istorije, o njemu ne vredi diskutovati.

Sto se Milojevica tice, covek nista nije izmisljao vec je citirao tada aktuelnu rusku nauku uglavnom, Lamanskog, Certkova itd. Medjutim, Milojevic nije navodio izvore jer je jednostavno gajio takav stil naracije poput starih pisaca, sto je moram reci bila velika greska za koju se sada bestidnici hvataju i proglasavaju ga ludakom.

Profesor Relja Novakovic je nesto vise pisao o Milojevicu, identifikovao njegove izvore, pa mozes to da konsultujes.
Напротив, Милојевић је на крају књиге оставио преко 150 референци. Додуше, није тачно наводио издања, томове, странице и сл. тако да се треба својски потрудити да би се извори пронашли.

Напротив, Милојевић је на крају књиге оставио преко 150 референци. Додуше, није тачно наводио издања, томове, странице и сл. тако да се треба својски потрудити да би се извори пронашли.
Koliko znam nije ostavljao reference posle odredjenih navoda u tekstu.

Citao sam Relju Novakovica kada je raspravljao o maloazijskim Srbima i tu pronasao kako je Milojevic citirao Rusa Certkova po tom pitanju.
Kada sam skinuo knjigu Certkova video sam da ga je Milojevic bukvalno preveo.
Certkov je bio ruski akademik, a Milojevica proglasavaju ludakom. E to je drzava i sistem u kome zivimo.

Koliko znam nije ostavljao reference posle odredjenih navoda u tekstu.

Citao sam Relju Novakovica kada je raspravljao o maloazijskim Srbima i tu pronasao kako je Milojevic citirao Rusa Certkova po tom pitanju.
Kada sam skinuo knjigu Certkova video sam da ga je Milojevic bukvalno preveo.
Certkov je bio ruski akademik, a Milojevica proglasavaju ludakom. E to je drzava i sistem u kome zivimo.
Да у праву си, ја сам погрешио што се не изражавам прецизно. Милојевић није остављао референце испод текста, али је на крају књиге оставио списак литературе. Проблем је што нема прецизних навода, па би морао све те силне књиге да прочиташ, да би дошао до жељеног податка.

Да у праву си, ја сам погрешио што се не изражавам прецизно. Милојевић није остављао референце испод текста, али је на крају књиге оставио списак литературе. Проблем је што нема прецизних навода, па би морао све те силне књиге да прочиташ, да би дошао до жељеног податка.
Svakako, bestidna je laz optuzivati ga da je izmisljao, unapred i bez analize napisanog i koriscenih izvora.

Ансбертове фоке и Дејан Ристић:

Морам да напоменем да ме је Дејан Ристић иначе неуморни разобличитељ свих ср(б)ских митова на једној трибини посвећеној његовој књизи Митови српске историје, пријатно изненадио. Наиме, једном приликом је вероватно желећи да разбије монотонију, навео податак који налазимо код Ансберта, где се каже како је Немања богато угостио цара Барбаросу са пратњом, припремивши богату трпезу, на којој су се налазиле и фоке, што је тадашњим Немцима тј. Германима било непознато (као што су и нама жабљи батаци, осим оних који су их пробали). Када га је неко од присутних учесника трибине упитао откуд фоке у Србији Немањиног доба, г. Ристић је показао и бриљантно знање из биологије, тврдећи да се јата фока и данас могу наћи у Егејском мору. На опаску учесника да ли их има негде још на овим нашим просторима, Ристић је поновио да колико он зна има их само у Егејском мору (дакле нема их у Јадранском мору рецимо).

Овај податак г. Ристића је бриљантан, јер отвара једно битно питање: да ли су фоке на менију цара Барбаросе биле из увоза (made in Greece), или су биле купујмо домаће?! Другим речима, није ли Немањина држава можда излазила на Егејско море (знате оно Кастрц - Костур, Дршковина - Држилово код Његуша и Патково све у Егејској Македонији)?

Ипак су фоке "купујмо домаће", барем тако каже Милојевић:

Но ово неје могло баш овако буквално бити; јер се одма по овом, а од самог Немање и његов: синова у Нишу и Скопљу подижу храмови. За овим осваја Липљан, Мораву западу 3 часа од дан: Гилана, Врању и оба Пилота и Раба у дан. Албанији. (Елбасанска, корчанска, клисурска, Авлонска и друге нахије) Но да видите да Немања не заборавља и своје место рођења, пошто постиже своју цјел, са помоћу Рашске и рашком православном војском, те што каже паметариста, пошто по овом освојењу Немања виде, Дукљу и Далмацију:

''Отьчьство и рожденије своје истовују дједину своју в руцје Грчскија:''

сад тек пође даље, пошто је очистио српску земљу од Искра и Вида до иза Призрена; и од овог до иза Авлуње —поврати од Грка насилно и лукаво заузете српске ове градове: Дан, Сардонику, Дривости или Добру, Росаф, или Скадар, Свач, Љцин (Улцињ) Бар и Котар. У Бару оснује храм св. Николе, а у Котору дворац летњи. Тако даље од приморске земље поврати лукаво и на превари грцима заузете срп. земље и присоједини их Србији (Рашкој) Зету, и Рабно, и оба Пилата; од грчке земље: Патково, где је била столица епискупије српске, а оно је доле више Водена у Маћедонији, Хвостно, Подримје, Кострц или дан: Костур, Држковину, или дан: Држилово, још доле ниже данашњег села Држулова, а становање Тепенд—Алије знатног бунтовника. Даље Ситницу, Лаб, Липљан, Глубочицу, Реку (међу Битољем и Кичевом земља) Ушку идући Епиру, и Бјелицу такође доле на граници Тесалије."

Македонци су иначе већи чувари српских трагова у Егејској Македонији од нас, ево прилажем Вам македонску Wikipediju:

https://mk.wikipedia.org/wiki/Држилово_(Негушко)

Држилово су Грци све до 1928. године називали Δροζέλοβο (Дрозелово), па су онда променили име у Μεταμόρφωση (Метаморфоси), делом због тога да прикрију трагове српског постојања у Македонији, будући да су на српска згаришта почели да насељавају православне Турке из Мале Азије, а делом и због тога што им је ово било тешко за изговор (интересантно јер су нас они описменили преко Ћирила и Методија).

Да ли је Немања умро као вазал ромејски, тј. да није дочекао "међународно признање Србије" од осовине Рим - Цариград (претече данашње ЕУ)?!

Ако је заиста тако, чудо те то своје вазалство није поменуо у оснивачкој повељи манастира Хиландар, иначе једином аутентичном документу који нам је остао лично од Немање?

Већ неколико месеци ми историчари упозоравамо на изузетну штетност деловања Удружења ,,Милош Милојевић" које јавност контаминира најскараднијим тумачањем националне прошлости.
Исто толико времена, због тога што се јавно оглашавамо по овом питању, добијамо на десетине отворених претњи смакнућем, батинањем, одсецањем руку, вађењем очију, а све то прате најгнусније увреде и псовке...

Било је и оних добронамерних који су нам говорили да претерујемо и да групици шарлатана придајемо већи значај но што га заиста имају.

Међутим, чини се да смо ипак с правом наслутили сву штетност деловања ове секте, јер ништа друго и нису будући да је њихово божанство бог Сварог, а његов ,,пророк" управо Милош С. Милојевић (1840-1897).
Треба их коначно назвати правим именом.
Spiritus movens ове опасне параверске дружине је извесни Предраг Ђурић, пензионисани подофицир Војске Србије.

Познато је да су до сада покушавали да шарлатанским и веома опасним тумачењима прошлости трују ум појединих наших суграђана, и то им је пролазило некажњено.
Чак су добили и новац од Министарства културе зарад реализације неких својих ,,пројеката".

Сада су се, у дану када је због опште опасности по све нас проглашено ванредно стање, осмелили да атакују и на наше здравље нудећи ,,лек" против вируса.

Ово је пре свега кривично дело које се санкционише по одредбама Кривичног законика (надрилекарство и надриапотекарство), а онда и поступак који представља чин потпуног неморала, неетичности и отвореног користољубља.

Надам се да ће државни органи реаговати на овај преступ и да ће га санкционисати као наук свима онима који би и помислили да злоупотребе ову ситуацију и додатно угрозе здравље грађана.

Ово ни мало није за шалу, већ за осуду свих нас и одлучну реакцију државних органа.
Пре него што буде прекасно

Дејан Ристић

Pogledajte prilog 665506
Ова последња реченица је пресудна! Бечко-берлинска историографија може да егзистира само у диктатури уз снабдевен апарат државне принуде. Њима смета демократија и слобода говора! Хоћете да хапсите за вербални деликт, да би смо прихватили ваше Телетабис приче за историјску истину?

Другим речима, није ли Немањина држава можда излазила на Егејско море
Pred Nemanjicka drzava ne, ali kasnije vrlo verovatno, postoji potpora za to u izvorima.
Medjutim srpski narod je i pre Nemanjica ziveo na Egeju ali u okvirima Vizantije.

Ова последња реченица је пресудна! Бечко-берлинска историографија може да егзистира само у диктатури уз снабдевен апарат државне принуде. Њима смета демократија и слобода говора! Хоћете да хапсите за вербални деликт, да би смо прихватили ваше Телетабис приче за историјску истину?

Sloboda govora smeta ovim što ih ti voliš na kanalu Srbija Global, koji traže da se zatvaraju grupe po društvenim mrežama i hvale se brojevima pregleda, a ne tačnih podataka.

Ne, kada je govorio o reakciji države Ristić mislim da je imao na umu da je skandalozno što se tim pseudonaučnicima pružaju otvorena vrata u legitimnim akademskim institucijama, nekad čak i u SANU. I da je na to mislio; ne verujem da je imao na umu čak ni na ideju Tibora Živkovića da bi im ozbiljno trebalo udariti po kešu.

Sloboda govora smeta ovim što ih ti voliš na kanalu Srbija Global, koji traže da se zatvaraju grupe po društvenim mrežama i hvale se brojevima pregleda, a ne tačnih podataka.

Ne, kada je govorio o reakciji države Ristić mislim da je imao na umu da je skandalozno što se tim pseudonaučnicima pružaju otvorena vrata u legitimnim akademskim institucijama, nekad čak i u SANU. I da je na to mislio; ne verujem da je imao na umu čak ni na ideju Tibora Živkovića da bi im ozbiljno trebalo udariti po kešu.
Ова наша историографија је најобичније постепено ослобађање разних географских простора за етно инжењеринг нових нација. Срби су строго омеђени: на северу Сава, на западу Дрина, а на истоку Тимок. О њима је чула цела Евроазија, Монголи у својим школама уче о краљу Милутину, како се супроставио највећој империји света свих времена, ратовали смо и по Малој Азији, градили цркве и по Светој земљи, донирали и Ватиксн, Румуни данас где год заводу ашов, ископају новац неких од Немањића, од Решице до Молдавије. Али.....све је то инцидент, ни макац из Београдскиг пашалука. Ми смо учили историју да ми немамо никакве везе са Лужичким Србима, изузев што смо Словени и стицајем случајних околности се зовемо исто.

Pred Nemanjicka drzava ne, ali kasnije vrlo verovatno, postoji potpora za to u izvorima.
Medjutim srpski narod je i pre Nemanjica ziveo na Egeju ali u okvirima Vizantije.
Па рецимо ја не бих могао да кажем да познајем неки историјски извор који би потврдио да је неки српски владар пре Немањића излазио на Егејско море, осим ако Самуила не рачунаш у некога ко је окупио главнину балканских Словена (Срба) у заједничку државу, у борби против Ромеја. Међутим, Албанија и данашња Северна Македонија су биле српске и у време Светог Јована Владимира и Бодина.

Обично се оживљавање “неоромантичара”, везује за “90 - те године, а то се објашњава као буђење национализма, да би се имало оправдање за све оне ратове који су се дешавали. Или пак то је наше као оправдање за економске, политичке и друге неуспехе и сл. Тачно је то да се сва ова литература (Милојевић, Олга Луковић - Пјановић и др.), појављује током 90 - их, али то нема никакве везе са национализмом, већ са чињеницом да су 90 - те године, ипак неке године где си могао да напишеш нешто афирмативно о Србима, а да не завршиш у затвору. То је суштина.

Обично се оживљавање “неоромантичара”, везује за “90 - те године, а то се објашњава као буђење национализма, да би се имало оправдање за све оне ратове који су се дешавали. Или пак то је наше као оправдање за економске, политичке и друге неуспехе и сл. Тачно је то да се сва ова литература (Милојевић, Олга Луковић - Пјановић и др.), појављује током 90 - их, али то нема никакве везе са национализмом, већ са чињеницом да су 90 - те године, ипак неке године где си могао да напишеш нешто афирмативно о Србима, а да не завршиш у затвору. То је суштина.

Da li je to replika citatu?

Па рецимо ја не бих могао да кажем да познајем неки историјски извор који би потврдио да је неки српски владар пре Немањића излазио на Егејско море, осим ако Самуила не рачунаш у некога ко је окупио главнину балканских Словена (Срба) у заједничку државу, у борби против Ромеја. Међутим, Албанија и данашња Северна Македонија су биле српске и у време Светог Јована Владимира и Бодина.
To je zato sto su izvori tendenciozno prevedeni.

Zaledje Soluna sa centrom u gradu Srbiji je oduvek bilo naseljeno Srbima.
Cela ta oblast, ne samo grad, se zvala Srbija.
Zapadno od Srbije, preko sarskog masiva je bila Dalmacija.
Srbi su branili Solun od Saracena zajedno sa Grcima.
Vukan se zalio na zulume Romeja u toj Srbiji, solunskoj, pa je to bilo povod za tadasnji rat.
Nemanjici tu oblast kasnije oslobadjaju, pa Sava jedno vreme sluzi kao episkop u solunskoj Srbiji.

Sve je ovo zapisano, nego nema ko da procita ...... 😡

To je zato sto su izvori tendenciozno prevedeni.

Zaledje Soluna sa centrom u gradu Srbiji je oduvek bilo naseljeno Srbima.
Cela ta oblast, ne samo grad, se zvala Srbija.
Zapadno od Srbije, preko sarskog masiva je bila Dalmacija.
Srbi su branili Solun od Saracena zajedno sa Grcima.
Vukan se zalio na zulume Romeja u toj Srbiji, solunskoj, pa je to bilo povod za tadasnji rat.
Nemanjici tu oblast kasnije oslobadjaju, pa Sava jedno vreme sluzi kao episkop u solunskoj Srbiji.

Sve je ovo zapisano, nego nema ko da procita ...... 😡
Имаш на Вукановом јеванђељу (не говоримо о истом Вукану наравно), запис старца Симеона, отприлике: Влку владичествујушчем србској земли, зетским странама, приморским градовима и нишавским пределами!

По мом мишљењу ово нишавски предели, није ова данашња Нишава, коју делимо са Бугарском, већ Стара Нишава (предео Старог Книшавља), а то је река Ниса, Нестос односно Места (Карасу тј. Црна Вода како су је Турци звали), која дели Македонију од Тракије (с тим што су области Македоније и Тракије мало шетали кроз историју), где и дан данас постоји област коју Бугари зову Крајиште.

Ипак Дејан Ристић није баш скроз негативац. Лепо је рецимо и аргументовано објаснио због чега сматра да је Скендербег био српског порекла. Као основни аргумент истиче то што му је цела породица била везана за Хиландар, где су му тамо као монаси сахрањени и отац и брат.

Међутим, упитао бих га да ли по тој истој логици, да кажем по вези са Хиландаром, можемо да извучемо закључак о народносној припадности влашке династије Басараба (Владислав III, Владислав IV Цепелуш и Владислав Монах)? Они су били не само највећи донатори и покровитељи Хиландара, већ су им Турци ферманима из Истамбула гарантовали и право власништва над манастиром.

Back