Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.525
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Grčka, zemlja u kojoj je jezik potpuno drugačiji od srpskog, pored toga, za sada, jedina zemlja u kojoj se ne osećam kao stranac, odnosno, zemlja u kojoj se osećam kao da sam kod kuće! Ujutru se umijem u moru, pa kad krenem s Grcima da se razgovaram, kalimera, kalispera, jasas, efharisto. Godinu-dve sam se javljao ujutru s 'kalimero'Mpouka beach (pronounced Buka), right next to Velika beach, on the eastern side of mount Kissavos, Larisa. From 1:05 to 1:15 and 2:15 to 2:25 in this video.
It is very noisy there because of the waves that hit the rocks at the edges of the beach.
Занимљив прилог, Мркаље. Овај ми је човек симпатичније него раније кад сам га слушала.

Šteta šta to ne vidi niko osim vasСрпско наслеђе

Изгледа да је сваки трећи Грк словенско-српског порекла
На хиландарском метоху Провлака, до краја 19.века били су видљиви остаци српског пирга. Овај српски пирг је уистину српски, у старим документима се назива Сервос пирго.
Неки грчки византолози су га раније везивали за вероватно неку фамилију Сервос у чијем је власништву био, међутим, други документ, који се чува у Хиландару, каже да су овај пирг подигли војници најамници из долине данашње реке Мораве и да је то урађено још у 8.веку (по претпоставци византолога са Аристотеловог универзитета). То би аутоматски значило да је најстарији помен речи Сервос-Србски управо везан за овај пирг.
Једно објашњење хиландарског игумана у 16.веку зашто не жели да прода овај метох грцима је био управо тај, да овај метох и кула чувају најстарији помен речи Сервос у историји и да је доказ постојања управо Србске државе у долини Мораве.
Друга информација вредна пажње је и та да је Архиепископ Данило II 1308. год. довео војску краља Милутина у Хиландар како би Хиландар заштитили од упада Каталанске компаније – разбојника. Али ти војници, њих пар стотина, дошли су са својим породицама и остали ту, заправо их је тадашњи игуман Данило населио, војнике и њихове породице на територију данашње Неа Роде и хиландарског метоха Кумице, Трипитија и Јерисоса. Тако да поред Анадолаца ова места и данас насељавају потомци Милутинове војске.