Slavan
ne i poznat
- Poruka
- 10.374
Samo to da sam obrnuo 'argument' G. Egzarhosa (koji nije ni lingvista), posto on smatra da cincarski "spashava" (rescues / preserves) cakonske reci. A izgleda da je verovatnije obrnuto, posto ne znam u kom grckom/starkgrckom jeziku su sledece reci helenskog porekla: zara (zară/dzară), kalaese (kaleš), katuna, korbo, kutsumba?? [A on smatra da su ove negrcke reci dokaz dorskog porekla cincara!]
Ako te zanima, mozes da vidis njegov pristup i argument ovde (stranice 3/14 do 5/14):
https://www.scribd.com/doc/152035866/The-Vlachs-Aromanians-Οι-Βλάχοι
Осврнућу се на то. Заправо и раније сам написао одговор за неке од ових речи, али нисам то уснимио и изгубило се.
Укратко ћу сада, ево један пример.
Рецимо zάρα која је мени посебно занимљива и значајна није латинска/романска реч, није ни албанска, те сматрам да није дошла из ових језика. Оно да је из албанског dhallë што пише Русу, ако се сећам, мени се чини да нема логике, јер онда бисмо могли рећи да је дошла и из грчког γάλα. Заправо, могле би одређеним правилима те речи да дођу из истог извора, али би требало видети које су гласовне промене могуће у ком језику. Мислим да се ради о старој речи, која није дошла ни са севера, ни са запада, могла је доћи само с истока или је створена ту - дакле, била би балканизам (локални) у том случају. Како мислим да реч није ни грчка, ни албанска, а има је у цаконском и цинцарском (а и у влашком код нас у Србији - то могу да потврдим), а етимологија није позната, имам идеју да је реч дошла из словенског извора или из неког језика с истока (а то такође може бити подударно са словенским), али се формирала у сурету ових култура, тј. језичких контаката: словенско - источнороманско - хеленских. Дакле, можемо претпоставити где је то могло да се догоди. Касније ћу још о овоме... Ако ти имаш конкретнију идеју о пореклу речи, волео бих да чујем.