Slovenija, šta videti?

hvala ti, meni suposlali mail iz čateža i uputili na nekoliko agencija: ilirika,odeon, dc travel...
pogledaću sve jer bih ja neki aranžman dan dva duže od onog što agencija ima u programu.
Verovatno će to biti moguće jer idem sopstvenim prevozom

Išao sam kolima u Sloveniju u maju ove godine i to preko Borovog Sela, Vukovara, Vinkovaca, Županja, auto putem pored Zagreba, pa na Brežice. Nije bilo nikakvih problema. Dosta mojih prijatelja često ide u Osjek u šoping i nikad nisu imali problema.

Najbliža voz stanica su Brežice cca 3 km od kompleksa term,to vas košta 5 eura za taxi.Terme Čatež su dobra odluka,priroda je krasna mogučnost pecanja,golfa,šetnja po prirodi,u Brežicah su izložbe,dobri kafiči,šoping,...
A šta se tiče termalne riviere sve je tip top.Pišete da može biti problema kroz Hrvatsku kolima,neznam kako je u Hrvatskoj,ali u Sloveniji ste bez brige,čak čete interesantni i siguran sam,da če vas svugdje lepo primiti i htjeti popričati sa vama.
Toliko,ako vas bilo šta o Sloveniji interesira samo pitajte
Pozdrav svima

Pozdrav HRC

1. Šta ima interesantno u okolini Maribora?
2. Koji period godine i koja oblast je najbolja za posetu Sloveniji po pitanju: festivala, karnevala, vatrometa?
3. Šta može da se vidi, poseti u okolini Boveca i Kobarida?
4. Gde ti najčešće provodiš slobodno vreme u Sloveniji kada ga imaš i zašto baš tamo?

Nisam do sada bila u Sloveniji, ali radim za jednu slovenacku firmu, pa bi trebalo u novembru, decembru da idemo na neko slavlje u Maribor, i verovatno cemo obici Bled i Bohinj, Terme, Murska sobota, Moravske toplice, bar je tako bilo prosle godine , kazu kolege..pa cu vam ispricati svoja iskustva.

U okolini Maribora najinteresantnije je Pohorje.Na pohorju se svake godine održava svetski kup u ženskom skijanju(Zlata lisica),u zimu znači skijanje i aktivnosti uz sneg,a preko leta je sa Pohorja fantastična panorama,možete unajmiti bicikl,i slično.
Druga interesantna stvar u okolini MB su vinske ceste uz koje ima dosta seoskog turizma,za detajle pogledajte na internetu.
Oko 30 km iz MB niz Dravu je mesto Ptuj,to je najstariji grad u SLO koji je isto tako vrlo interesantan a u februaru na Ptuju je največji festival za maske(Ptujsko kurentovanje)
Kad smo več kod festivala največji letni festival održava se u MB u mesecu avgustu (festival Lent)
Ako ste u MB obavezno morate pogledati jako lepo uredjen akvarij i terarij u gradskom parku.U MB imate pozorište ogromni multi kino,velike šoping centre.
Za večernji izlazak ima dosta kafiča i dobrih restorana ,jedan od boljih je restoran Novi svet u samom centru grada.
Grad MB je naročito ponosan na najstariju vinsku lozu na svetu koju je istotako zanimljivo pogledati.

Dekibre
Tvoje drugo pitanje je malo kompleksnije.Težko je preporučiti kad ja najbolje doči,zavisi šta voliš i šta te zanima.Neke od festivala sam več spomenuo,najlepši vatromet je svake godine u Ljubljani,iu Termah Olimija za samu novu godinu,a kad smo več kod vatrometa moram spomenuti da zadnjih nekoliko godina za doček nove godine svugdje GORI NEBO,izgleda da je to kod nas strašno popularno(a kinezi se smiju).Recimo ako posetite SLO u zimskom periodu možete otiči na skijališta koja su sva jako dobro uredjena,možete uživati u večernjim šetnjama po gradovima,naročito u periodu božičnih blagdana kad je sve u sijalicama i dodatno okrašeno.
Recimo za posetu naših gradiča na obali i nije važno koja je letna doba jer plaže i nisu bog zna šta,ali su interesantni gradovi,istorija,arhitektura,i naravno dobri hoteli i restorani,ali pazite jer može biti tu i tamo dosta skupo.
Ako vas zanima istočni i južni dio SLO,znači Dolenjska na jugu,te Štajerska i Prekmurje,najbolji period za posetu je jesen jer su to vinorodne pokrajine,dosta je turizma na selu,imate organizirane berbe grožđa,peku se maroni možete degustirati mošt a i kulinarika je odlična.
U letnim mjesecima lepo je otiči u alpe znači severni dio SLO,dosta ima campova uz reku,najzanimivije su Kolpa,Soča,gornji dio Save,Savinja,...Ima dosta mesta gdje možete unajmiti bicikl ili kajak...
Možda da spomenem i banje.Banje su na visokom nivou kvalitete ponude i večina njih je u istočnom djelu zemlje osim Term Čatež,Šmarjeških Toplic i Dolenjskih toplic.Največi Savna centar u SLO je u Termah Olimija.Što se tiče više festivala probaču nači neki koristan link.

Pitaš što se može vidjeti u okolini Bovca i Kobarida?
Dekibre neznam koliko vremena planiraš ostati ali koliko god misliš-dodaj još neki dan ili dva.
Taj dio Slo je najlepši ,u dolini reke Soče je kao u bajci,zato je najzanimivija priroda sama,alpsko cveče,bistri potoci,jako sredjeni mali gradiči i naravno sama Smaragda reka kako zovu reku Soču.
Na tom području je bila u 1. sv ratu čuvena Soška fronta i u Kobaridu je muzej te fronte kojeg morate obavezno posetitia iznad Kobarida je crkva i kostnica Talijanskih vojnika .Interesantno se je popeti na Rombon ili Mangart ,na vrhu Mangarta je trogranica znači tačka u kojuj se spajaju granice Italije,Slovenije i Avstrije.Težko je napisati šta tu sve ima interesantnog jer ima svega i neče vam biti žao.
Ako volite skijanje na Kaninu iznad Bovca možete skijati kasno u prolječe,ako volite pecati možete pokušati uloviti čuvenu Sošku pastrvu,ako ste adrenalinci tu je rafting i canjoning,možete skočiti sa padobranom ili u tandemu,ako volite biciklirati i planinariti našli ste pravo mesto za sebe.
Za mene je dolina Soča nešto najlepše i zato volim otiči tamo,pa makar samo za jedan dan.Samo da još spomenem ako ima neko koji vozi motor(kao ja),u tom djelu ima fantastičnih puteva za vožnju sa motorom,dosta ima prelaza i krivina a asfalt je dobar i dobro drži.Najlepši je prelaz Vršič sa svojim mislim da 51 serpentinom.

Evo nadam se,da sam malo pomogao sa informacijama,mada je moj Srbski još u povojima i moram još dosta učiti.
Dobrodošli.

slažem se.
zaista prekrasno.
muče me samo krem šnite:lol: ima li ih tamo onako dobrih ko bledskih?
ljudi, idite kroz hrvatsku, mi stalno idemo tako, nije problem.
doduše, idemo autoputem, ne zveramo po lijepoj njihovoj;)

Šta se krem šnita tiče Blejske su najfamoznije ali ako putujete prema Mariboru cca 5 km od Hrvatske granice uz put vam je motel u kojem možete dobiti čak bolju -i veču krem šnitu,a možete i pokušati slavnu Prekmurskuo gibanico. ;) Odlične krem šnite poslužuju i na Trojanah (na putu Celje-Ljubljana) iako su Trojane poznatije po krafnama.

pajamaca:
slažem se.

zaista prekrasno.
muče me samo krem šnite:lol: ima li ih tamo onako dobrih ko bledskih?
ljudi, idite kroz hrvatsku, mi stalno idemo tako, nije problem.
doduše, idemo autoputem, ne zveramo po lijepoj njihovoj;)

DellBoy-011:
Ne bi bilo loše da mi daju neki extra popust, ode ova tema u pravcu reklamiranja Slovenije:lol:

Nadam se,da ti uspije ta ideja sa popustom :grin: Ja mislim da ovo nije reklamiranje Slo. nego nekoliko informacija za nekoga koji bi volio doči a nezna šta pogledati i tako dalje,i ja sam nešto napisao o Zlatiboru ali ne smatram moj post za reklamu. ;-)

CARPE DIEM
HRC

HRC

Zahvaljujem se na veoma korisnim informacijama. Vrlo rado ću doći u Sloveniju i provesti što više vremena.

Što se tiče jezika to je najmanji problem, bitno je samo da imamo želju da komuniciramo i da nikada ne prestanemo da to radimo.

Ja sam se juče (nedelja 05.11.) vratila iz Terme Čateža. Bila sam u hotelu Čatež sa porodicom gde smo iskoristili sve ponuđene nam pogodnosti. Jako lepe utiske nosimo iz Čateža. Jako su ljubazni, sve je čisto a i cene su skroz prihvatljive. I bilo je baš mnogo naših porodica sa malom decom tako da smo se svi jako lepo proveli.

Gospodin iznad mene nam je danas rezervisao avionske karte od 28-og decembra do 2-og januara, ne mogu da izdrzim, moram odmah da se pohvalim. :lol:
Jos sam da tamo po hotelima imaju mesta. :? Jeeeedva cekam, sada sam vec postala neizdrz, sve do sinoc smo bili u pregovorima i dilemi hocemo li uopste putovati a sada je odluka konacna. :D

Back