СКУПШТИНСКА КАФАНА 9

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ма, лако је мени да замислим све то, поред оноликих филмова и књига о том времену... него замисли себе да живиш у том времену! :sad2: Сваки боговетни дан иста агонија, све дотле док те неко на улици не посече из чиста мира...
Мада, да сам рођена тада, можда ми то и не би изгледало као агонија, јер не бих знала за боље? А можда бих била неки визионар, који би погурао ствари, бар мало, ка бољем? :think:
Опет пустила машти на вољу...:lol:

I ja tako cesto razmisljam. :mrgreen:

Ja bih u srednjem veku, sa ovom "pamecu" bezao u neko selo, jer su bila cistija i zdravija, gradovi su bili cekaonice smrti. Tamo u selu vrsis nuzdu u sumi a zivis u toploj zemunici i izolovan si od bolesti sa strane, a ako nisi bas na granici nece ti nista ni vojske, i onda bih tamo radio bilo sta, a jezik, makar nas, se nije mnogo razlikovao, pa bismo brzo savladali taj crkvenoslovenski i postali pismeni ljudi u selu i bili baje, trgovci i kraljevi namesnici. Parazitski posao, jajare. :mrgreen:

A da smo tad rodjeni, plivali bismo nekako.

када будем имао времена да се концентришем

значи рецимо ја сам полицајац у цивилу са као кратким фитиљем глумим обичног пролазника, напуцам хулигана и ником ништа, а он од беса само гледа како ће после да ми се освети некако
јел га утрефи?:D

Замало. :p:lol: Све осим оног дела о освети - не би могао да ти се освети јер си случајни пролазник, као и он. Где да те нађе? А и не напуцаш га скроз, тек онолико да га дозовеш памети, да схвати да је и он случајни пролазник, који може да страда од неке будале. :lol:

Inace ime Germanija, koje su usvojili Rimljani, potice od galske reci "germ" sto je znacilo komsija.

- - - - - - - - - -

Ne bi, jer alamunja je turska rec, i nema veze sa Nemcima.

Можда су их Турци тако звали. :mrgreen:

П.С. А запитала бих се и око оног "germ" у данашњем значењу у енглеском језику. :lol:

Poslednja izmena:
pa jes...svi pobegnu ako se ne prica o pederima, dupetima, sisama, i slicnom...:p

A kada se prica o tome, Refke drzi banku.

- - - - - - - - - -

Ma da! Politicari i filozofi, najlenjiji ljudi na svetu. i jedni i drugi uglavnom samo mlate praznu slamu. Beskorisne stetocine, treba ih ukinuti ili bar strpati u neki karantin tipa - goli otok!

Ma gori su od menadzera. Jbga kad NISU profesori.

E da, evo jos malo istorijskih detalja. :mrgreen:

Germani koji su naselili britanska ostrva su bili Saksonci. Oni su tamo zatekli Kelte koji su bili romanizovani, sa kojima su se izmesali i neki su rado su prihvatili rimski nacin zivota, modu, arhitekturu, i hriscanstvo koje je na ostrvu bilo cisto rimska stvar, a neki su prihvatili keltsku religiju, druide, stounhendz i slicno. Engleska je tada bila iscepkana na mnogo malih kraljevina, i jezik koji je govoren bio je identican kao tadasnji nemacki, a kulturoloski postojao je taj tihi sukob izmedju pagana i hriscana, ali nije bio tako jako izraze kao na kontinentu. Pagani su imali slobodu veroispovesti, i bilo je pozeljno da budes hriscanin da bi uspeo u zivotu, ali ne obavezno. Vera je bila kao za koji klub navijas.

E onda, Vikinzi. Vikinzi jesu harali, pljackali i slicno, ali su osvojili sever Francuske (Normandiju, po njima dobila ime), i tamo prihvatili romanski nacin zivota, katolicizam, ali su zadrzali svoj jezik, skandinavski. E onda su ti francuski vikinzi iz Normandije osvojili Englesku 1066 (Vilijem osvajac), pobedili su Saksonce, i zavrsili su prevodjene zemlje u Hriscanstvo, a takodje su u nju doneli dosta kontinentalnog uticaja, kao i imena. Od tada u Engleskoj postoji zensko ime Sharlot, na primer, a ti Normani su upucivali Engleze na francusku kulturu koju su i sami imali. A onda su Normani polako potiskivali Sakskonski jezik i terali ljude da pricaju njihovim jezikom. I zato je danasnji engleski po svemu mnogo slicniji Svedskom i Norveskom- nemaju padeze, nemaju komplikovanu gramatiku, imaju skandinavske konstrukcije, a i izgovor reci u engleskom je slicniji skandinavskim nego nemackim recima.

Zato se za Engleze kaze Ango-Saksonci, znaci njihova nacija je dete Angla (severnjaka, Vikinga) i Saksonaca.

U ovim sivim i sumornim vremenima (mada vreme nema mnozinu, vreme je uvek sao jedno), jako tesko je izmamiti ljudima osmeh, nasmejati nekog, ili ga bar oraspoloziti.To je zaista postala prava umetnost, cenim ljude koji to umeju. Politicar i filozof danas moze da bude svaka budala. Zanimljiv i duhovit moze da bude samo pametan covek sa puno duha i pozitivne energije. Zato vecina zena duhovitost smatra kao jednu od najpozeljnijih osobina partnera!

Za Saleta:

Ime Albion ima dva moguca porekla.

Prvo je da potice od veoma stare keltske reci "alb", preuzete iz sanskrita, koja znaci brdo, brezuljak, jer je Ostrvo uglavnom brdovito. Po ovoj reci su ime dobili i Alpi.

Drugo objasnjenje, manje verovatno, je da Albion potice od reci Albus, latinske, sto znaci beo, jer kad plovis preko La Mansa, engleska obala izgleda belo, zbog krecnjackih litica koje prvo ugledas.

- - - - - - - - - -

:hvala:

Poslednja izmena:
Od kad su poceli da ugradjuju skrivene kamere po liftovima? Kakav bezobrazluk! Nema vise privatnosti nigde osim u spavacoj sobi a i ona je pod znakom pitanja!

Pre neki dan me snimila nekakva kamera u liftu i neki kreten odmah nakacio snimak na youtube. Uzas. srecom, bila sam fina :) nisam cackala nos, popravljala sminku, frizuru, plazila se u ogledalo i tako to :))

Poslednja izmena:
U ovim sivim i sumornim vremenima (mada vreme nema mnozinu, vreme je uvek sao jedno), jako tesko je izmamiti ljudima osmeh, nasmejati nekog, ili ga bar oraspoloziti.To je zaista postala prava umetnost, cenim ljude koji to umeju. Politicar i filozof danas moze da bude svaka budala. Zanimljiv i duhovit moze da bude samo pametan covek sa puno duha i pozitivne energije. Zato vecina zena duhovitost smatra kao jednu od najpozeljnijih osobina partnera!

Kako onda to da ja nemam zenu, a duhovit sam i smesan? :think:

Od kad su poceli da ugradjuju skrivene kamere po liftovima? Kakav bezobrazluk! Nema vise privatnosti nigde osim u spavacoj sobi a i ona je pod znakom pitanja!

Pre neki dan me snimila nekakva kamera u liftu i neki kreten odmah nakacio snimak na youtube. Uzas. srecom, bila sam fina :) nisam cackala nos, popravljala sminku, frizuru, plazila se u ogledalo i tako to :))

E jbga, da nisi bila fina pa i da pogledamo snimak...

- - - - - - - - - -

ti si previshe zanimljiv i duhovit...:mrgreen:

:sad2::sad2:

Што је, ондаК, поставио снимак на Јутјуб, ако си била тако "досадна"? :lol:

- - - - - - - - - -

Kako onda to da ja nemam zenu, a duhovit sam i smesan? :think:

Добро питање! :cool:

Негде грешиш... :neutral:

Што је, ондаК, поставио снимак на Јутјуб, ако си била тако "досадна"? :lol:

- - - - - - - - - -

Добро питање! :cool:

Негде грешиш... :neutral:

Pa zato sto je kreten al imao je bar malo obzira pa mi je zamutio facu mada ne dovoljno, tako da me vecina onih koji me znaju prepoznala i rekla za snimak.
Evo sad cu da ga turim ovde.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back