Škotski ovčar ("Lesi")

Millubie Red Riding Hood - 6,5 meseci

dscn2784.jpg

dscn2800.jpg

dscn2802.jpg

@ smeh,predobra je,a to za krpenu kost mi je poznato ;)

da se nadovezem na temu od nedavno,da li je koli mogao biti cuvar ili nije i ko je cuvao stoku od pasa u engleskoj,mislim da odgovor bi mogao biti u ovom videu
na 0:53 ima slika pretka danasnjeg kolija,djeluje snazno,veci i misicaviji od danasnjeg

kako ih volim kad se zalizu sa usima :zstidljivko: dona z:kiss:

aron, psi sa slike na 0:58 nisu preci danasnjeg kolija, u smislu da su se borili sa vukovima, vec su to prvi koliji, koji su izasli u izlozbeni ring. onaj u drugom planu je old cockie, za koga mi se cini da je odneo prvu titulu od kad se ocenjuju koliji, a ovaj blize portretisti je CH christopher, jedan od najuticajnijih pasa 19. veka.

Ma ona je divna, cak je i sa macorima podelila posluzenje! :heart:
Hahaha... Nije baš tako fina ;)... Nego se zamajala svojim ražnjićem pa su mace mogle na miru da jedu.
U drugim okolnostima bi prvo njih razjurila... bar da vidi šta ima.

@ smeh,predobra je,a to za krpenu kost mi je poznato ;)

da se nadovezem na temu od nedavno,da li je koli mogao biti cuvar ili nije i ko je cuvao stoku od pasa u engleskoj,mislim da odgovor bi mogao biti u ovom videu
na 0:53 ima slika pretka danasnjeg kolija,djeluje snazno,veci i misicaviji od danasnjeg
Hvala ti... pozdravi nam Arona... i u tetkino ime ;)

kako ih volim kad se zalizu sa usima :zstidljivko: dona z:kiss:

aron, psi sa slike na 0:58 nisu preci danasnjeg kolija, u smislu da su se borili sa vukovima, vec su to prvi koliji, koji su izasli u izlozbeni ring. onaj u drugom planu je old cockie, za koga mi se cini da je odneo prvu titulu od kad se ocenjuju koliji, a ovaj blize portretisti je CH christopher, jedan od najuticajnijih pasa 19. veka.
Hvala... :zag:

dsrugari, imam jedno tehnicko pitanje: imadel nekoga ko svojim psima frizira sape? mislim da je moja Megi pas sa najuzasnijim sapama svih vremena. tu vire neke dlake, cupavo je, uzas zivi. probala da sredim obicnim krojackim makazama i uradila nista. ima li neko neki savet ili da nas vodim kod sashe reissa da nam guli kozu s ledja?

Za jedan tretman kod tih fancy frizera mozes da kupis cak i solidan trimer, pa podesis duzinu, pa izbrijes sto strci. Naravno, ako se ne bojis da ce da se mrda. I mom malom zveru su tako virile dlacice na sve strane po sapama ali nismo ih dirali, cak ni one izmedju jastucica. Ili druga solucija, da je odvedes jednom i da "ukrades zanat".

mama, meni najlakse kupiti trimer, ali sta mi vredi kd ne znam sa time :D zato i pitam da li neko to praktikuje, pa da podeli koju njegosevsku sa mnom. takve sape, em me nerviraju (mrzi me sad da slikam, ali ocu prvom prilikom i postavicu), em prave problem po snegu, to se sve zaledi, tokom setnje vadim ledeno grumenje, dobro se ne isece na sve to :(

a kako se borite sa petardama? ;( i sa time ocu da izludim...

Baš ste lepi... pa još okupani :zaljubljena:
Ono moje razmaženo ima problem sa tom vrstom higijene :zcepanje:
Ali mi uopšte nije jasno kako je uvek - čista?!
Kad je pao sneg... leži na onom belom... i ja gledam, sve čekam da mi ona bude siva, ali ne. Kao da se svaki dan kupa (pu, pu, pu... daleko bilo - to kažem u njeno ime)

smeh, moji psi se uzasno prljaju. morala sam da ih kupam pred novu godinu (btw, zelim vam puno zdravlja, ljubavi, srece, para, uspeha, pasa... svega za praznike). toliko su bili prljavi da sam se plasila da cemo se mi pozarazavati bolestinama.

mama, to nam je uobicajena poza kad ona i ja pricamo, sva se tako zalize :D

Mia Ejerstad:

Returning from the World Dog Show in Budapest I feel I need to write my impressions of the ROUGH COLLIES, my breed at heart that I have bred and followed up for more than 40 years. After this WDS and other European shows, I feel the breed is at a DEVASTATING LEVEL with a majority being extremely unsound and lacking temperament that they are hardly able to make one full turn in the ring – even in the champion classes where the quality should be superior! I have bred this breed with world-wide success for 30 years, shown it for more than 40, professionally handled many other breeds of all FCI groups for the last 25 years – and I must say that the Rough Collie today is probably the WORST MOVING BREED OF ALL in the canine kingdom! It hurts me to say that today we can witness the European collie rings full of specimens that are so unsound that they should be called being disabled…!

How is it possible that so many breeders and judges alike are unwilling to realize this terrible state of the breed and are continuing to breed and reward dogs who are clearly structurally unsound with weak temperament and where judging many times seems to be based more on friendships and favours than true evaluation of the dogs? I do agree that we all have our own views and priorities when breeding or judging, but for the sake of the breed, in my eyes, it is IRRESPONSIBLE TO IGNORE FUNDAMENTAL BASIC SOUND STRUCTURE AND OVERALL SOUNDNESS. There is nothing that says that these things cannot be combined with a quality head and expression… There is no excuse to say that the Collie is a “head breed”, because there are many other breeds considered to be so, but where you still find sound structure and good temperament too! Luckily, there are still some breeders who are trying to breed sound Collies true to type – but it’s a shame that the majority of the Collie breeders are unwilling to get true knowledge of the breed standard and to learn what is anatomy and structure – and where character and temperament seem to be the last of all priorities!

Back