Škotski ovčar ("Lesi")

mene su davno neki mnogo poznati i 'poznati' kinolozi naucili da savrsenstvo ne postoji. licni dozivljaj je jedno, a objektivno stanje ce pokazati vreme i zapisi u istoriji kinologije i rase.

sto se mog subjektivnog 'savrsenog' tice, anatomsko savrsenstvo postoji, i nalazi se kod mene u kuci. a to je Muka. taj pas, iako mesanac, je anatomski savrsen. sto se tice collie-ja, sto anatomije, sto temperamenta i karaktera, trenutno 'najsavrseniji' je opet moj- Megi. svako je dobrodosao u svako vreme da nas poseti i da sopstveno ocenu, samo nek se javi koji dan ranije, da uredimo kerove, jer su malo musavi i prasnjavi- njiva i reka cine svoje :zcepanje: pa se mogu kod oba premeravati uglovi, ledja, grudni kos, lopatice, sapi, sta je duze, sta vece :zcepanje:

bez preterivanja, Megi je sazrela, tek sad u 4. godini, sto ukupno anatomski, sto kao ;licnost', i pretvorila se u nesto nevidjeno. trener, koji drzi druge ovcarske rase (malinou, hrvatskog ovcara, bordera, a provuce se i neki doberman) rece da, kad bi zeleo skotskog ovcara, zeleo bi psa kao sto je Megi. a ja rastem ko kvasac :rumenko:

559768_507555679322783_1584916695_n.jpg

SUZA - Savez udruga za zaštitu životinja Grada Zagreba
Свиђа ми се ова страница · 21. август

Bleki je prekrasan mladi škotski ovčar. Star je 2,5 godine. Pametan, drag,
lijep, obožava djecu, obožava svoje gazde, ali sve mu to ništa ne vrijedi
jer su ga se zasitili i žele ga se riješiti. Igračka je nakon 2,5 godine
prestala biti interesantna i vrijeme je da Bleki ode.
Dvorište u kojem Bleki živi gazde žele prenamijeniti za nešto korisnije. Za
nekakav biznis. Naravno, ne pada im na pamet Blekija staviti u kuću, pa da
imaju i njega i dvorište za biznis.

Ukratko, Blekija su njegovi ljudi izdali, ali barem imaju toliko srca i
poštenja prema ovom krasnom stvoru, da ga nisu bacili na cestu, već ga žele
dati u dobre ruke.

Molim da proslijedite ovaj mail na što više adresa. Možda se nađe netko
normalan i pouzdan.

MISLIM DA NE MORAM REĆI DA NIKAKAV LANAC, SELO ILI ČUVANJE OBJEKATA NE
DOLAZE U OBZIR.
BLEKI TREBA PRAVI DOM I PRAVE LJUDE.

Zainteresirani se mogu javiti na mob:
091 577 0456

To je ovaj klasicni, popularni dugodlaki koli ciji je najpoznatiji predstavnik svih vremena Lassie.

Zar Lesi nije imao nesto kracu dlaku?

Ja nisam pristalica, a ni ljubitelj skotskih ovcara koji imaju tri tone dlake , a covek ima utisak da su iz godine godinu i veci i imaju duzu i guscu dlaku.
Blagojevicka ce sigurno potvrditi da su shampioni uvek psi sa jako dugom dlakom.

Ovo se ne odnosi na Blagojevickinu pametnicu, nego nako an zeneral:D

Ja sam imala mnogo posla dok sam nasla leglo ( bearded collie) sa nesto kracom dlakom.
I kod njih postoje u medjuvremenu dugodlaki i neki ( kao sto je moj) sa dugom dlakom, ali se ne vuce po zemlji.

Interesantno, kod ovih klasicnih dugodlakih i kratkodlakih kolija, kako se standard za jedno slovce nije promenio, a psi su drasticno drugaciji nego pre, kad su stvarno radili. Razglabano je o tome nadugacko i nasiroko, licno, znam ono sto sam procitala i sto se da zakljuciti zdravorazumski, nekome ko se psima bavi i sa aspekta zdravlja... Uopste, ni meni se ne dopadaju ti ranostasni, dlakavi i masivni psi "modernog" tipa, ne verujem da bi oni mogli po skotskom vremenu i terenu da opstanu pored stada ni ceo jedan dan a ruku na srce, rasa je za to i stvarana.

Interesantno, kod ovih klasicnih dugodlakih i kratkodlakih kolija, kako se standard za jedno slovce nije promenio, a psi su drasticno drugaciji nego pre, kad su stvarno radili. Razglabano je o tome nadugacko i nasiroko, licno, znam ono sto sam procitala i sto se da zakljuciti zdravorazumski, nekome ko se psima bavi i sa aspekta zdravlja... Uopste, ni meni se ne dopadaju ti ranostasni, dlakavi i masivni psi "modernog" tipa, ne verujem da bi oni mogli po skotskom vremenu i terenu da opstanu pored stada ni ceo jedan dan a ruku na srce, rasa je za to i stvarana.

Ja se jednom mesecno druzim sa desetak kolija ( ali ovih "mojih"), medju njima je i jedna poznata odgajivacica koja uvek uzima najvece primerke i uparuje ih tako
da i psi postaju sve veci i veci i pored toga sto standard lepo kaze koliko treba da budu visoki, ali se ocigledno standard menja, tako da je moj "primerak", muzjak,
a koji savrseno odgovara standardu sada iste visine kao i njene kuje. Cak vecina i misli da je kuja. On je skoro pa i 14 godina star, vise nema ovih odgajivaca
koji su odgajali kolije sa kracom dlakom jer su svi shampioni sa dugom i tako se onda izgubi prvobitni izgled.

Nego to sa lepom i pametnom Megi nema veze Taj je problem i kod drugih pasmina. Labradori, zlatni retriveri su sve veci i veci, usput postali su i beli:))

Megi je jako lepa, mislim da je ona neki kompromis izmedju starostavnih:D i "modernih".
A pametna je jer je devojcica;)

moderni izlozbeni pas, bez obzira na rasu, je danas, na zalost, onakav kako trziste diktira. da se ne lazemo, bilo koja danasnja varijanta kolija nema blage veze sa ovcarskim psom britanskih ostrva 19. i ranijih vekova. ovo sto danas imamo je mesanac tog poniznog farmerskog radnika, koji je ukrstan (pretpostavlja se) sa irskim seterom, da bi se dobila sable boja, i posle sa barzojom, da bi se dobila elegantna glava. po slikama (ne fotografijama) onog doba, danasnji collie je najpre licio na danasnjeg bordera (ponekad se mora covek dobro zagledati i uocavati tanane razlike izmedju te dve pasmine sa slika), i donekle na australijskog ovcara. dakle, sira i kraca glava, dugackih linija, dugackih nogu, vrlo elastican i snazan.

da li ce se nekome vise svideti duga dlaka, kratka dlaka, malo/veliko oko, usi do pola ili do trecine... to je stvar ukusa. ali, kakav god da je neciji ukus, psa ne cini ni dlaka, ni oko, ni uho. zna se sta cini jednog psa. danasnja kinologija, kako radna, tako i paradna je toliko nakaradno nasadjena, da je to necuveno. sta covek radi zarad novca. ali hej! mi smo celu prirodu unistili zarad profita. pa onda: ju, kuku otkud cunami? otkud poplava? otkud zemljotres? kinologija je tu mrvine mrve mrva.

samo pas koji moze da odgovori svojoj nameni je lep pas. po standaru lep pas mora da odgovori svojoj nameni. ostalo je zabava za sire mase. ali pazi: legitimna zabava! u tom svetlu se mamino pitanje o kratkodlakom i dugodlakom koliju, koje je apsolutno tacno i na njega postoji samo jedan odgovor, cini potpuno bespredmetnim.

Jes' da nema veze sa kolijima, ali divim se Nenadu Gavrilovicu sto tolike pa ne godine, decenije! covek odoljeva i ne dozvoljava da se SOP prizna od FCI. Krenuo je jos '81. da radi na parenjima, od '91. pari SOPove medjusobno i NE DA COVEK svoju rasu!

Pozdrav svima na temi, planiram da nabavim škotskog ovčara pa sam počeo po internetu da tražim informacije vezane za ovu rasu što me dovelo do ove vaše teme ( skoro sam sve pročitao ).
E sad mene interesuje par stvari a to su:

1. Koji tip kolija ( novi ili stari ) bolje podnosi vrućinu? (Živim u Podgorici tako da mi je to jedna od stavki koje moram uzeti u kalkulaciju.)

2. koji je ovo tip?( i koja odgajivačnica ima pse koji su najsličniji ovome )

Moji roditelji su već imali Škotskog ovčara ( ženku ), tako da znam kakav je temperament ove rase. Inače narav ovog psa je i razlog zbog koga sam opet izabrao ovu rasu.
Hoću da kažem da mi izled nije toliko bitan kao temperament i zdravlje psa. Ali ako postoji mogućnost da biram onda bih najradije uzeo psa koji liči onom na snimku koji sam postavio :)

Dobrodosao na temu! veoma mi je drago kada se jave istinski ljubitelji ove rase, narocito oni koji poznaju i vole njihov karakter.
Posto se radi o jednoj pasmini i posto je jasnu i preciznu granicu izmedju "novog" i "starog" tipa tesko povuci mislim da treba da uzmes stene pas koji ti se dopada. Toplotu jednako lose podnose svi skotski ovcari, no, ipak su dosta prilagodljivi.
Zdravlje zavisi od mnogo faktora i uvek je po malo lutrija, ali najmanja mogucnost "greske" je stene iz proverene odgajivacnice, od odgajivaca koji vodi racuna o svojim psima.

Hvala na brzom odgovoru :) već sam kontaktirao neke odgajivacnice koji će uskoro imati legla.
Još me samo interesuje koji je tip pas sa snimka?

Djeluje mi kao " moderni " tip zbog dužine dlake, ali mi se čini da mu je njuška predugačka za taj tip. Ženka koju smo mi imali je bila " stari " tip.

U cg nema puno škotskih ovčara, jedva tri primjerka da sam vidio u zadnjih 5-6 godina tako da nisam imao prilike da uočim izmjene u rasi. Sad vlada veliko interesovanje za apbt, ast,cane corso itd pa su škotski ovčari pali u zaborav :(

Hvala na brzom odgovoru :) već sam kontaktirao neke odgajivacnice koji će uskoro imati legla.
Još me samo interesuje koji je tip pas sa snimka?

Djeluje mi kao " moderni " tip zbog dužine dlake, ali mi se čini da mu je njuška predugačka za taj tip. Ženka koju smo mi imali je bila " stari " tip.

U cg nema puno škotskih ovčara, jedva tri primjerka da sam vidio u zadnjih 5-6 godina tako da nisam imao prilike da uočim izmjene u rasi. Sad vlada veliko interesovanje za apbt, ast,cane corso itd pa su škotski ovčari pali u zaborav :(
Nema ih sad ni ovde puno. Dona predstavlja atrakciju... narocito za klince koji su gledali neki od filmova na temu "Lesi"
Ja se nisam nesto puno udubljivala u trazenje razike izmedju novog i starog tipa kolija, ali bih rekla da jasne granice i nema, odnosno da je puno primeraka koji su "izmedju" i imaju karakteristike oba tipa - kao i ovaj sa snimka.

Da, dosta ih je parilo pse starih i novih linija da bi dobilo što kvalitetnije i zdravije primerke. Recimo, koliko sam shvatila, Ljubišin Miki je pola-pola. Inače, pre razvoja izložbene kinologije, ima nekih dokumenata prema kojima su dugodlaki koliji više ličili na malo kripnije border kolije.

Back