Prvo, dobrodošao na temu

.
Ja sam taj moderator koji se intenzivno druži sa škotskim ovčarima od detinjstva (moj prvi škotski ovčar, prelepi mužjak rođen je 1983. godine) i danas imam ženku "klasičnog tipa" (ili kako god hoćete da je zovemo) i isto mislim da je standard malo "pobegao" , ali ko sam ja i iz koje pozicije bilo ko od nas ima pravo da razdvaja rasu i eliminiše sa teme pse koji, po nekom našem (krajnje ličnom i vrlo subjektivnom) kriterijumu, kako ti tvrsdiš, ne pripadaju rasi?!
Postoje stavovi da je novi/moderan tip kolija dobijen ukrštanjem sa čau-čau. Neki poznavaoci rase i stanja u kinologiji tvrdili su mi da je to netačno, odnosno da je "novi" tip nastao isključivo selekcijom. Bilo šta da je istina, ako zvanična kinologija zastupa stav da je to ista rasa - svako od nas može da diskutuje na temu, izrazi simpatije prema ovome ili onome, iznese svoj stav... ali svakako ne i da eliminiše bilo kojeg psa zato što mu se ne dopada.
Lično mislim da "granica" nije toliko jasno povučena, o ukusima ne treba raspravljati, a ono što sam nebrojeno puta ponovila je da ove pse posebnima čini pre svega njihov karakter. U njega sam apsolutno zaljubljena

I naravno, meni je moja Dona najlepša na svetu...
Inač, e nisam slučajno citirala ova dva posta.
"Tehničke mogućnosti" su takve da kao moderator mogu da vidim ko je i kad ispravljao svaku poruku koja se ovde pojavila. Kod tebe ne postoje nikakve izmene, tako da definitivno ili je tebi promaklo da napišeš sve što si hteo ili iz tebi znanih razloga želiš da ovde podstakneš neku drugačiju raspravu...