Škotski ovčar ("Lesi")

Ne postoje nikakvi dokazi da je do ukrstanja ikad doslo, a rekla-kazala NIJE DOVOLJNO. Lepo te pitah za slike tvog psa/tvojih pasa i jesam li dobila odgovor? Ne. :) Ako ti se ne svidja tema i komunikacija koju su ljudi ostvarili medjusobno, putuj, igumane. :cao:

za istoricare i teoreticare zavere. jedan komentar koji sam dobila od jedne kinoloskinje (kako se to sad popularno zove, jel?). Nadam se da ne smeta sto je na engleskom, text prenosim u originalu sa sve typo:

There was never any actual proof of the interjection of Borzoi blood, but the quick changes in the head properties of some 9but not all) Collies seems to support it. The duke in Russia (related to Queen Victoria) housed Borzoi as well as Collies, and Queen Vcitoria and daughter Alexandra later included Borzoi in their kennels. There are some who say that you wouldn’t necessarily have to use an outcross such as tis to breed for longer, leaner heads. Personally, I like a more moderate head. Any feature can be taken to extreme which is soemtimes the case here. Look at the quantity of coat? wer’ve bred for “profuse” coat, but I think that is easily taken to the extreme. Collie was used to develop an d enhance the Gordon Setter when the Duke of Gordon utilized the Collie citch Maddy (owned by one of his shepherds) at his kennels. It is believed that erhaps Gordon blood came back into the breed which may be the source of the drop ears, full and profuse coat about the ears and backskull in a few individuals, and a deeper, darker russet in place of the tan in black and tan and tri-color individuals. There is no proof nor reason for any Irish Setter cross. The Collie is an old, old breed. He has evolved during the past several centuries into what we see today — the “improved” version. This is currently ALSO happening to both the Border Collie and Australian Shepherd. The Collie is still the bright, efferescent dog full of character, working abilities, high intelligence with great reasoning abilities, great temperament/disposition making them an especially good cnhoice for familties with children. I’ve owned a number of breeds and as a behaviorist and trainer I’ve had a lot of opportunities to work with them in many scenarios. My personal choice is the old favorite — the Collie (more commonly called the Scotch Collie, and often called the Rough and Smooth Collie in the USA and the UK).

pojavilo mi se na facebooku, moram da podelim

522440_10151110528442913_502169947_n.jpg

Jos ce ispasti da skotski ovcar ima kose oci. Vi na najobicnije logicko pitanje ne dajete jasan odgovor. Kako stene od dva skotska ovcara moze da ima kose oci?

I btw, to sto ste citirali znaci da su POSTAVLJENE ukoso ali da su bedemastog oblika, a ne da su oci kose.

Pokusavam da vas skapiram, zasto izjednacavate ocigledno razlicite stvari.

Moj skotski ovcar ima kose oci, ne bas kao Kinez, ali nisu kao kupine, osim toga boja ociju kod bradatog kolija odgovara boji dlake pa tako on ima
oci boje lesnika , kose. U cemu je sada ovde problem?

Ako si mislio na badem, a ne na bedem, onda kazem i tvrdim da su njihove oci kosije od zenskih ochiju "bademastih".

Prvo, dobrodošao na temu :).
Ja sam taj moderator koji se intenzivno druži sa škotskim ovčarima od detinjstva (moj prvi škotski ovčar, prelepi mužjak rođen je 1983. godine) i danas imam ženku "klasičnog tipa" (ili kako god hoćete da je zovemo) i isto mislim da je standard malo "pobegao" , ali ko sam ja i iz koje pozicije bilo ko od nas ima pravo da razdvaja rasu i eliminiše sa teme pse koji, po nekom našem (krajnje ličnom i vrlo subjektivnom) kriterijumu, kako ti tvrsdiš, ne pripadaju rasi?!
Postoje stavovi da je novi/moderan tip kolija dobijen ukrštanjem sa čau-čau. Neki poznavaoci rase i stanja u kinologiji tvrdili su mi da je to netačno, odnosno da je "novi" tip nastao isključivo selekcijom. Bilo šta da je istina, ako zvanična kinologija zastupa stav da je to ista rasa - svako od nas može da diskutuje na temu, izrazi simpatije prema ovome ili onome, iznese svoj stav... ali svakako ne i da eliminiše bilo kojeg psa zato što mu se ne dopada.
Lično mislim da "granica" nije toliko jasno povučena, o ukusima ne treba raspravljati, a ono što sam nebrojeno puta ponovila je da ove pse posebnima čini pre svega njihov karakter. U njega sam apsolutno zaljubljena :heart:
I naravno, meni je moja Dona najlepša na svetu... :cool:

Inač, e nisam slučajno citirala ova dva posta.
"Tehničke mogućnosti" su takve da kao moderator mogu da vidim ko je i kad ispravljao svaku poruku koja se ovde pojavila. Kod tebe ne postoje nikakve izmene, tako da definitivno ili je tebi promaklo da napišeš sve što si hteo ili iz tebi znanih razloga želiš da ovde podstakneš neku drugačiju raspravu...

Novi izgled je Lesi dobio selekcijom i ja nikako ne mogu da se pomirim s tim. Iz godine u godinu dlaka je sve duza, na izlozbama se samo takvi premiraju,
kratkodlaki ( ili oni za mene pravi koli) vise i ne postoje. U Nemackoj ( a ja tamo zivim) postoje ogdajivaci koji se reklamiraju da su njihovi psi/legla
"staromodna"

Inace, za moj skromni um je apsurd pominjati chau chau sa ukrstavanjem kolija.

Chau chau ima jako nezgodan karakter, ko bi zeleo kolija sa tim nezgodnim karakterom chau chau?

Lep decko, ovako, na slikama. :) Samo mi je od trikolora ubedljivo najlepsa-moja komsinica! :zaljubljena: Joj, dlaka joj je na dodir bas kakva je bila mom Gizmu (za neupucene, moj dugogodisnji najbolji prijatelj, mesanac pekinezera i jos kojecega, cak je i komsijama vracao ovce kad ih je prvi put video :lol:) i raste kao kvasac kad dobije kompliment da je lepa, bas kao i moj Gizmo sto je voleo komplimente. :heart:

Lep decko, ovako, na slikama. :) Samo mi je od trikolora ubedljivo najlepsa-moja komsinica! :zaljubljena: Joj, dlaka joj je na dodir bas kakva je bila mom Gizmu (za neupucene, moj dugogodisnji najbolji prijatelj, mesanac pekinezera i jos kojecega, cak je i komsijama vracao ovce kad ih je prvi put video :lol:) i raste kao kvasac kad dobije kompliment da je lepa, bas kao i moj Gizmo sto je voleo komplimente. :heart:

Sto ne turis neki foto od Gizma? Ovaj video clip kod mene u D zabranjen pa ne znam o cemu se radi.

Ma kazem ja, neki koli je tu umesao sape garant. :lol: I sepurio se kad mu neko kaze da je lep, sve je slusao ali kad se zamoli, preskakao i zaobilazio bare i kad je prvi put izbliza video ovce, krenuo je da ih skuplja, prisao je stadu s boka i onda ih obisao sa zadnje strane...

Ma kazem ja, neki koli je tu umesao sape garant. :lol: I sepurio se kad mu neko kaze da je lep, sve je slusao ali kad se zamoli, preskakao i zaobilazio bare i kad je prvi put izbliza video ovce, krenuo je da ih skuplja, prisao je stadu s boka i onda ih obisao sa zadnje strane...

Ne da je umesao nego je debelo umesao. On ima samo lice od pekinezera, a izgleda ceo sistem je koli. Na slici ( ovoj) je vec bio mator?
Pobelelo mu lice. Ovaj moj je bio tako uzbudjen kada je prvi put video ovce ( a bile su na nekoj livadi, ali zagradjene elektricnom zicom),
mrtav ladan je preskocio ( moze jako visoko da skace) zicu i poceo da ih "sredjuje". Ja sam crkla od straha, zvala ga da se vrati, a on
nije mogao da preskoci tu elektriku, onda sam ja bacila jaknu na zice pa je tako preskocio. Inace ga je drmala struja nekoliko puta,

Neposredno pre te dogodovstine jedna nemacka ovcarka je takodje preskocila tu zicu i toliko je "sredjivala " te ovce da je jedna
ovca uginula od infarkta. Bilo je posle haosa jer su hteli da je usmrte, ali je na kraju vlasnik dobio pare za ovcu ( vlasnik psa opet
pa meso od ovce:D). Taj ovcar cuva te ovce iz zezanja, mesar u penziji, pa valjda da se oduzi ovcama sto ih je celog zivota klao.

nijedan moj pas jos nije video ovce u zivotu, tako da ne znam kako bi se ponasali. meni je inace ta prica o ovcarenju onako na ler malo cudna, jer cemu bi onda sluzila dresura? kapiram da imaju neki instinkt, ali da jure, ne bas da okupljaju i vode.

elem, moji su ovog leta prvi put u zivotu videli konja, i odsekli se od straha. to mi bese cudno, jer je moja prva kuja mrzela konje, druga magarce :D pa sam ocekivala da ce i Megi tako reagovati, kad jok.

jesenas su naisli na ukrasne kokice. Megi se smrzla, a Muka nestao u vidu lastinog repa. Vlasnik kokosaka se krstio, a mene bio blam :hahaha:

Na temu blamaže moj Amor je bio šampion :zcepanje:. Nije bilo ničega što hoda ili leti a da se on nije plašio!
Lari je bio druga krajnost - taj je na sve jurišao! Konje (one lokalne jadničke što vuku zaprege dok se gazda dere: "Gvožđe, staro gvožđe kupujemo!") nije mogao organski da smisli, a kad sam ga vodila u selo, na kokoške je reagovao skroz nezainteresovano, dok je odbegle svinje bez po muke vratio na mesto - niti mu je ko rekao, niti je on ikad video kako se to radi, niti je u kući bilo drugog psa pa da ga "kopira".
Takođe je nakon 15 minuta skapirao gde je granica našeg dvorišta (neki zid je bio malo razrušen) i komšijski "siladžija" (pas koji je maltretirao sve oko sebe... najviše pse iz svog "čopora") je vrlo brzo vraćen na svoju teritoriju... samo uz nekoliko "grrr".
Dona nije imala priliku da sretne ništa od domaćih živuljki, ali s obzirom na karakter, mislim da bi se brzo snašla :zcepanje:.

nijedan moj pas jos nije video ovce u zivotu, tako da ne znam kako bi se ponasali. meni je inace ta prica o ovcarenju onako na ler malo cudna, jer cemu bi onda sluzila dresura? kapiram da imaju neki instinkt, ali da jure, ne bas da okupljaju i vode.

elem, moji su ovog leta prvi put u zivotu videli konja, i odsekli se od straha. to mi bese cudno, jer je moja prva kuja mrzela konje, druga magarce :D pa sam ocekivala da ce i Megi tako reagovati, kad jok.

jesenas su naisli na ukrasne kokice. Megi se smrzla, a Muka nestao u vidu lastinog repa. Vlasnik kokosaka se krstio, a mene bio blam :hahaha:

Ovcari uredjuju stado, a to mogu da budu i guske ili volovi, svinje, ne bas samo ovce. Uostalom kada su u grupi ( a neka je grupa i dvoje ) neprestano
vode racuna da se "grupa" ne razidje. Moj je pas ocajan ako ja podjem na jednu, a moj muz na drugu stranu jer ne zna sta ce.

Inace stvarno cuvanje ovaca stene uci od majke, tu nikakva dresura u nekakvoj skoli za pse ne moze da pomogne.
Ja sam sretala ovcare ( ovde, u Nemackoj) koji uopste i nemaju rasne pse nego neke mesance, a koji sredjuju ovce
od malih nogu jer su tako od majke naucili. Retko koji ovcar danas sebi moze da priusti rasnog psa ( uglavnom su najgenijalniji
borderi i austrilajski shepardi, nastali od bordera), ali stene kosta i 10000 evra , tako da se to njima ne isplati.

NI moj pas ne podnosi konje ( ali i magarce), zasto, kako, ne znam. Uvek moram da ga drzim kada su konji na vidiku, a ovde gde zivim , jako blizu mene , je
velika ergela konja pa se vlasnici neprestanu setkaju sa konjima. Verovatno sam ja kriva jer sam ga ucila da juri veverice, ali nazalost i macke, ptice,
guske ,patke su zabranjene za jurcanje. Moguce je da bi ih jurio i tako, ali se opasno zbuni kada macka stane , napravi grbu i pocne da frkce.
Onda ne sme da joj pridje, zanimljiva je samo dok bezi a on je kao juri.

Uostalom kada su u grupi ( a neka je grupa i dvoje ) neprestano
vode racuna da se "grupa" ne razidje. Moj je pas ocajan ako ja podjem na jednu, a moj muz na drugu stranu jer ne zna sta ce.

I moj je. ali to je eventualno dovoljno za ispit urodjenih osobina, ne da se baci medju ovce.

Inace stvarno cuvanje ovaca stene uci od majke, tu nikakva dresura u nekakvoj skoli za pse ne moze da pomogne.

da li se pticar uci lovu od majke? sluzbeni pas tragu. napadu i odbrani od majke?

I moj je. ali to je eventualno dovoljno za ispit urodjenih osobina, ne da se baci medju ovce.

da li se pticar uci lovu od majke? sluzbeni pas tragu. napadu i odbrani od majke?

Fakat za ovcharenje moraju da imaju neki genetski sklop, komsija koji ima trikolor kuju prica kako je prve veceri kad im je stiglo novo jato kokosaka umela da ih uvede iz vocnjaka u kokosinjac ali je imala peh da je medju njih zalutala i komsijska pa su je ove bile. Zato ih je svaku ponaosob onjusila i umemorisala i otad svaku onjusi pre nego sto je potera. A moj Gizmo je stvarno krenuo ka stadu okolo, sa donje strane, ne pravo na njih, da ih juri. Ali kad pominjemo ucenje, u srednjoj skoli mi je obavezan deo prakse bilo i cuvanje ovaca i jednu lokalnu kujicu, mozda malo vecu od civave, sam bez problema naucila da vraca stado umesto mene, jednostavno jer joj je to bilo zanimljivo. Dovoljno je bilo da napravim par koraka na stranu sa koje treba da ih obidje, nepogresivo ih je usmeravala gde treba.

Pa ne uci se ni sharplaninac ( mada je to rasa koju bas i ne ljubim, ali nema veze) da brani stado od vukova, to im je neka genetika, kao i ovim Skotima
da brinu o grupi za koju smatraju da je kao njihova. Border collie zaista sve uci od majke, pa ima stotine reportaza i filmova kako to rade.

Puno pasa, mesanaca takodje ima taj instikt, a psi sa kojima se lovi imaju takodje neku genetiku da nanjuse ono sto treba, zato se valjda svi uvek
i vode na povodcu jer bi zbrisali samo tako. Ne, obuka za ovcare ne postoji. Barem meni to nije poznato.

Skotski ovcari mogu da budu i radni psi, ali samo ako je neki tim u pitanju ( nikako psi za slepe ili hendikepirane jer su nestrpljivi) pa
su tako savrseni psi za recimo lavine.

naravno da svaki ovcar mora da ima ovcarski gen, sa manje ili vise izrazenim smislom za cuvanje stada, ali to cuvanje stada, koje mi primetimo kod neobucenog psa je ono sto smo mi umislili da je ovcarenje, to nije zaista ovcarenje.

ko zna sta je bilo sa komsijinim kokoskama- mozda su, pre nego sto su pustene u vocnjak, bile u kokosinjcu, pa kad ih je pas poterao, poletele su na jedino mesto koje poznaju u tom dvoristu, ili gde se koliko toliko osecaju sigurno.

pas pojedinac koji se priblizava nepoznatoj skupini, pogotovo kad je oprezan (nije u nekom play mode-u) nikad ne ulece medju nepoznate pse, jos manje ce uleteti medju skupinu bica, koje do tad nikad nije video, vec prilazi oprezno i sa, sto bi se reklo, oboda. to nije skupljanje stada, to je prilazak radi upoznavanja.

naprosto, ne mogu da poverujem da pas ovcar zna da skuplja, tera i cuva stado samo zato sto je ovcar. u suprotnom, ne znam cemu sluze sve one obuke za ovcarenje, ljudi spremaju svoje pse cak i za IUO, a narocito za sportska takmicenja i pogotovo za rad.

Back