Škotski ovčar ("Lesi")

Hvala na komplimentima! Nadam se da ce Gala imati naslednike, ali trenutno nemam ni mogucnositi ni sredstava za to.
Ako ide kod muzjaka koji se meni svidja, parenje bi zahtevalo dosta troskova (put i sve ostalo)...necu ni da pominjem varijantu u kojoj parenje ne prolazi uspesno :)))

Ali pricekace sve jos malo....stenci bi znacili propalu agilty sezonu :))

Hvala na komplimentima! Nadam se da ce Gala imati naslednike, ali trenutno nemam ni mogucnositi ni sredstava za to.
Ako ide kod muzjaka koji se meni svidja, parenje bi zahtevalo dosta troskova (put i sve ostalo)...necu ni da pominjem varijantu u kojoj parenje ne prolazi uspesno :)))

Ali pricekace sve jos malo....stenci bi znacili propalu agilty sezonu :))

vi najbolje znate kad je vrijeme za to i bice stenaca ne sikiraj te,nego ljudi kod mog psa opada dlaka ko luda pa nije valjda vrijeme da vec dlaku mijenja:think:

vi najbolje znate kad je vrijeme za to i bice stenaca ne sikiraj te,nego ljudi kod mog psa opada dlaka ko luda pa nije valjda vrijeme da vec dlaku mijenja:think:

U kućnim uislovima, sve je malo "pomereno"
Sa druge strane, on je dlaku počeo da odbacuje početkom proleća. Ako ga ne iščešljavaš redovno (kao što ja ne iščešljavam ja svog :roll:), onda se to dodatno "otegne" - dok sva ta silna poddlaka otpadne.

Sta je iz vaseg iskustva najbolje protiv buva i krpelja za ovu rasu dok su jos mali tj. stenci?

Koliko mali štenci?
Ja sam Doni sa tri ipo meseca prvi put stavila virbakov preparat (nikad ne znam kako se zove :confused:) sličan frontlajnu.
Do tada nismo imali problema ni sa buvama ni sa krpeljima, tako da nisam ništa stavljala. Ali znam da se po pravilu koriste samo pračkovi tipa "bubi" ili neki sprej za tu namenu.

Pa procitao sam ja to sve sa 29 stranice i linkova sta je dobro. Sve u svemu nesto kao frontline se cini najbolje. Ja sam za stene 2,5 meseca koristio bubi prasak, jos sam prostor gde stene boravi tretirao sa nekim rastvorom (neka ampula u 1 litar vode) i sve bude ok dan dva.Jos se na psu vidi prasak a ono se opet cese ko ludo i naravno opet ima buve. Hteo sam da probam sa necim drugim, ali niko nezna sta sme stene, neki kazu samo prasak neki kazu koristili su i frontline, neko kaze dok je tako mali netreba mu nista, ali niko nema psa sa dugom dlakom. Pa ostaje nam samo da sacekamo da malo poraste. :think:

Ja sam imala štene sa dugom dlakom i koristili smo samo prašak. A došao je kod nas u katastrofalnom stanju, pun i prepun buva. Arpalit Neo sme i za mladunce, a bila je svojevremeno i neka ogrlica zgodna i za odrasle i za štence, na kutiji mama i beba bernski planinski psi, bela prašnjava ogrlica, nije braon smrdljiva. Ne sećam se ni imena nni proizvođača, nažalost. I još nešto: kad se istrebe buve, alergija na njihove ujede ostaje još nekoliko dana, isto kao i sa nama i komarcima, ne može odmah da prestane da se češe.

evo i mpg malisana...slobodne lesike,kome se svidi ovaj dasa nek se javi :)

Prilozi

• Photo0273.jpg
    Photo0273.jpg
    119 KB · Pregleda: 21
  • Kunic029.jpg
    Kunic029.jpg
    7,5 KB · Pregleda: 13
  • Slika0068.jpg
    Slika0068.jpg
    21,6 KB · Pregleda: 21
  • novo-staro 288.jpg
    novo-staro 288.jpg
    46,3 KB · Pregleda: 20
iz stapara...:)selo iz okoline sombora...ne znam u sustini ko su mu roditelji,nisam ga uzela s papirima,nisu mi bile u interesu izlozbe i zarada na kucicima,uzela sam ga iz ljubavi...ako bi i imali kucice,poklonila bi ih prijateljima za koje znam da bi mu pruzili dobre uslove za zivot.neznam kolko ti to odgovara ali,ako bi i bilo kucica,kontala sam da napraqvimo dogovor da ih podelimo ako ih bude vise ako bude samo jedno stene,tvoje je...cisto bi da ga parim zbog njega samog...jer je to normalna fizioloska potreba....usi je digo krajem prve godine...jedno vreme mu je bilo samo jedno dignuto a na kraju oba...on sad ima oko 1god i 8 meseci....

iz stapara...:)selo iz okoline sombora...ne znam u sustini ko su mu roditelji,nisam ga uzela s papirima,nisu mi bile u interesu izlozbe i zarada na kucicima,uzela sam ga iz ljubavi...ako bi i imali kucice,poklonila bi ih prijateljima za koje znam da bi mu pruzili dobre uslove za zivot.neznam kolko ti to odgovara ali,ako bi i bilo kucica,kontala sam da napraqvimo dogovor da ih podelimo ako ih bude vise ako bude samo jedno stene,tvoje je...cisto bi da ga parim zbog njega samog...jer je to normalna fizioloska potreba....usi je digo krajem prve godine...jedno vreme mu je bilo samo jedno dignuto a na kraju oba...on sad ima oko 1god i 8 meseci....

I moja Dona je iz iztog mesta, pretpostavljam od istog odgajivača i najverovatnije su u srodstvu.
Dakle, ništa od provodadžisanja. :)

nemora znaciti?!razlika je medju njima 4,5god,mozda covek drzi vise legala a mozda nismo kod istog coveka kupili.kako se zove tj lik sto si kupila Donu?

I da je sve to tačno, kako misliš da proverimo kad nemaš papire za svog psa? :think:
Da pitamo onog od koga ste ga uzeli/dobili/kupili... koji ili (ako je onaj od koga sam ja uzela Donu) ima veći broj ženki i realno je da se ne seća tačne genetike tvog psa, ili je i sam od "komšije" uzeo psa bez papira?
Osim toga, Dona još nema 4,5 godina, tako da je razlika znatno manja. ;)
Ni ja (još) nisam ocenila Donu, ali sam uzela (i platila) papire za nju baš zato da se ne bi desilo da je parim sa srodnikom. U svakom slučaju, kao vlasnik ženke, u poziciji sam da biram mužjaka za kojeg sam sigurna da sa njom nije u srodstvu.

ovo su bas lepi psi i mnogo simpaticna rasa. Ja nemam lesija, ali pratim temu i citam... :D
malo su mi smesni ovi "ostri" pregovori oko jaceg pola za parenje - ako neces kako ona hoce, dovidjenja! :hahaha:

Ups... Nisam sigurna da sam baš shvatila, ali ni u kom slučaju nisam želela da budem oštra. Ni na koji način.
Suština je baš u onome što sam rekla: Vlasnik ženke je taj koji bira "momka" za svoju mezimicu.
Koji god motiv da imaš prilikom parenja i spremnosti da odgajaš štence, ako si već ljubitelj pasa određene rase, prirodno je da želiš da i štenci budu što lepši... ili bar imaju što bolje genetske predispozicije.
Lično nisam pristalica incesta kod životinja, dakle prvo što mi je važno je da mužjak nije srodnik moje kuce.
Opšte uzev, mislim da ako već odgajaš rasnog psa i želiš njegovo potomstvo - dobro je imati rodovnik bar zbog gore navedene situacije.

Back