ma psu je 6 mijeseci a prije mozda 10 dana njemu su se ispravile usi skroz e sad neko kaze da mu nisam smijeo davati mlijeka i jaje a ja sam mu to sve davao a nemam ni jedne fotografija da vidis ti a posto sam ja los misli neznam postaviti sliku pa dok supruga dodje stavicu ih par, usi si isto u vucijaka prave,dragane hvala sto si se javio veliki pozz.
Neki poremećaj u raspoređivanju kalcijuma u organizmu je sigurno imao a višak je otišao gde ne treba,mada u neku ruku i genetika verovatno ima neku vezu sa time,jel si video roditelje,da li ih oni pravilno drže.Škotski ovčari već sa 6-7 meseci privode kraju formiranje ušiju a ima i štenaca koji to već odrade sa svojih par meseci koji su onako mali a već imaju pravo držanje zavisno od toga gde je šta od kalcijuma i u kom vremenu otišlo a to je različito od psa do psa.Verovatno neko na forumu ima više iskustava sa ovim problemom pa može više da pomogne, to jest da kaže neki savet šta da se radi.
Evo jednog korisnog teksta koji sam našao na netu i koji se tiče ovog problema i mislim da će koristiti ljudima na forumu:
Kolicina kalcijuma u ishrani je cesta tenia razgovora medu uzgajivacima i vlasnicima pasa, a posebno kada se razgovara o ishrani mladih pasa, pasa koji stasavaju. I mnoge reklame naglasavaju znacaj kalcijuma u ishrani mladih pasa. Zasto je kalcijum toliko znacajan za pse u razvoju i kakav odnos izmedu kolicina kalcijuma i fosfora je pozeljan?
Kalcijum kod odraslih pasa
Kalcijum je mineral kog ima dosta u psecem organizmu, od toga je 98 % kalcijuma u kostima. Taj kalcijum, koji je ugraden u razlicite mineralne soli, daje kostima cvrstinu, koja je neophodna za odrzavanje telesne tezine. Ostalih 2 % kalcijuma su upleteni u mnoge za zivot znacajne fizioloske procese. Zbog toga je kolicina kalcijuma u krvi strogo regulisana. Grcenje misica i njihova snaga neposredno zavisi od kolicine kalcijuma u krvi. Posto je i srce misic i posto sve smetnje u pravilnom radu srca ugrozavaju zivot, telo mora odmah da reaguje na bilo koju kolicinu kalcijuma u krvi koja odstupa od normalne. Odmah kad kolicina kalcijuma u krvi prede granice normale aktiviraju se hormonalni sistemi, koji normalizuju kolicinu. Kalcijum se uzima iz hrane u crevima.
Velike kolicine kalcijuma u hrani prouzrokovale bi visoku koncentraciju kalcijuma u krvi, ako se visak kalcijuma ne bi izdvojio iz krvi sve dok se nivo kalcijuma u krvi ne svede pod normalu. Znacajnu ulogu pri tome ima vise hormona: PTH (paratireoidni hormon) koji povecava i CT (kalcitonin) koji smanjuje koncentraciju kalcijuma u krvi. Pod uticajem vitamina D3 nivo kalcijuma se uveca, posto D3 povecava resorpciju kalcijuma iz creva, kao i produkciju PTH-a.
I telo ima mehanizam koji mu omogucava da izbegne preveliku kolicinu kalcijuma u krvi. Ako u hrani ima previse kalcijuma onda se resorpcija iz creva smanji na 10-15 % i tako se izbegne prevelika kolicina kalcijuma u krvi, ako su zalihe u kostima vec popunjene.
Kalcijum kod mladih zivotinja
Kod mladih zivotinja je mnogo drugacije. Zivotinja koja odrasta, jos nema izgraden onaj deo kostiju koji ce imati svrhu magacina za regulaciju kalcijuma. U njihovim kostima se kalcijum inace cuva, ali mlade zivotinje jos uvek aktivno izgraduju svoje kosti pa im je zbog toga potrebna relativno velika kolicina kalcijuma i drugih minerala. To jos posebno vazi za mlade velikih i dzinovskih pasmina.
Ako hranimo psa sa kod kuce pripremljenom hranom ili cak sa ostacima nase hrane, postoji velika verovatnoca da ce u hrani nedostajati kalcijuma, zbog cega ga treba dodavati. Posledica nedostatka kalcijuma u hrani je slabija mineralizacija kostiju (malo kalcijuma u kostima) zbog cega su kosti meke i slabe. Fabricki pripremljena hrana ima dovoljno kalcijuma za mlade, kojima je potreban za zdrav razvoj kostiju. Pored toga, komercijalnoj hrani dodat je i vitamin D3, koji povecava kolicinu kalcijuma u krvi. Zbog toga psi koji su hranjeni tom hranom ne pokazuju nedostatak kalcijuma. Cak naprotiv, veterinari primecuju sve vise problema sa kostima, zbog prevelike kolicine kajcijuma. Dodavanje kalcijuma uravnotezenoj psecoj hrani povecava opasnost razvoja bolesti kostiju. Klinicki primeri nedostatka kalcijuma (ili vitamina D) su u modernoj veterinarskoj pfaksi izuzetno retki.
Dokazano je da za mlade pse nije potrebna neka velika zastita od prevelike kolicine kalcijuma u hrani. Kolicina kalcijuma, koja se resorbuje u crevima, ne moze biti niza od 40 % unete. Kada se resorbuje previse kalcijuma, onda se visak talozi u kostima, gde uzrokuje razlicite smetnje u normalnom razvoju. Ometano je sazrevanje kostiju i mogu se pojaviti bolesti, kao sto su osteohondroza i displazija. Pored toga javljaju se i nepravilnosti u razvoju raznih hrskavicnih delova, koje se iskazuje u vidu ukrivljenosti i rotaciji prednjih nogu. Te simptome je moguce pripisati slabim kostima, pa se u cilju otklanjanja te pojave dodaje kalcijum u hranu, sto jos vise pogorsava stanje.
Kolicina kalcijuma
Preporucljive kolicine kalcijuma za suvu hranu su izmedu 1-1.5 % (odnosno 10-15g/kg). Koliko kalcijuma stvarno dobije pas koji pojede 600 g hrane "Eukanuba Regular", koja sadrzi 1.4 % kalcijuma? Pas tada dobije 0.6 x 14 = 8.4 g kalcijuma. Ako se od toga u crevima resorbuje 40 %, onda je stvarna kolicina kalcijuma koja je organizmu potrebna, 0.4 x 8.4 = 3.4 g.
Mlad pas, koji pojede 600 g "Eukanuba Puppy" (nivo Ca je 1.3 %), dobije 0.6 x 1.3 = 7.8 g Ca. U crevima se resorbuje 80 %, sto znaci da pas ima na rjispolaganju 6.2 g Ca za izgradnju jakih i zdravih kostiju.
Dokazano je da 3.3 % kalcijuma u hrani sa energetskom vrednoscu 3.600 kcal metabolicne energije (ME) na jedan kilogram suve hrane za bdrastajuce pse, pre svega one velikih pasmina, povecava broj bolesti kostiju zbog predoziranja kalcijuma. S druge strane, 0.55 % Ca uzrokuje slabe kosti, sto dokazuje da je kolicina premala. Iako vaze isti mehanizmi bolesti i za male pasmine, oni se ne pokazuju u klinickom obliku. Mladi patuljastih pasmina mogu dobiti kako 3.3 %, tako i 0.55 % Ca, a da se kod njih ne pojave klinicki oblici pomenutih bolesti. Zbog sporijeg rasta kostiju mali psi imaju mnogo sire postavljene granice Ca u ishrani, za razliku od velikih.
S obzirom na to da je kolicina pojedene hrane u tesnoj povezanosti sa hjenom energetskom vrednoscu, treba znati da je kolicina kalcijuma uzetog kod energetski bogate hrane (4.400 kcal ME/kg) manja nego kod energetski manje bogate hrane (3.600 kcal ME/kg), iako je procenat Ca u obe hrane jednak.
The lams Company