Ma prava dama.
Videla sam prekjuče kolija u gradu, rekla bih da je mlađi pas i da to još uvek nije to ali imao je stop (odlika novijeg tipa, ako se ne varam) ali je bio onako elegantan, tanak, kao stari tip.
Znam za par kolija po periferiji grada, uglavnom ih ljudi drže po dvorištima i ovaj na povodniku, na centralnom gradskom šetalištu mi je bio pravo osveženje&iznenađenje, rekla bih da za njih dolazi neko srećnije vreme.
Ja joj dadoh ime Dona u nadi da će bar malo podsećati na damu (kad je gazdarica već toliko daleko od toga

), a ona pravi mangup i šlihtara prvog reda! Istina, kao i svi predstavnici svoje rase - svesna svoje lepote i pravi gordi "duvadžija"

, u fazonu: "Znam da sam lepa, hajde mi se još malo divite".

Stvarno nisam "u toku" sa tim šta je kod njih trenutno "u trendu", videćemo na nekoj izložbi (kad se rešimo da odvedemo Milicu na ocenjivanje

), nekad je to zavisilo i od sudije (po pravilu odgajivača) i njegovog ličnog ukusa i sklonosti.
Po meni se malo preteralo sa tapiranjem i "dlakom do poda", što im daje po malo zdepast izgled. Po pravilu, oni nisu proždrljivi niti skloni gojaznosti (tako kažu knjige, ali i moje iskustvo), tako da ih je većina tanka i elegantna (kad se pokvase, izgledaju kao da su izašli ispod valjka - izgubi se treća dimenzija

).
Inače, koliji jesu psi kojima treba prostor i sloboda... i mnogo bolje se osećaju u dvorištu nego u stanu. E sad... što lenji vlasnici (uključujući i mene) preskaču šetnje u uverenju da im je trčanje i jurnjava po dvorištu dovoljna - druga je priča.