Škotski ovčar ("Lesi")

Ja sam nailazila na podatak da oni drugi trikolor, sa plavim plaštom imaju problema sa sluhom ali isto su tako još 1933. diskvalifikovali bele NO jer su mislili da je to povezano sa epilepsijom. Istina, kod nekih pasa i mačaka je bela boja povezana sa gluvoćom.

Jeste, nisam mogla da se setim naziva tog varijeteta. Nalazila sam taj podatak, da su baš zato najređi ali opet, sve te stvari treba prihvatiti sa rezervom.
Ta, "mermerna" boja se jako retko dobija zbog toga što je u pitanju mešanje boja uobičajenih varijeteta, a ne nasledni faktor. Ti ćeš to shvatiti verovatno bolje od mene, ali za ostale: to znači da od "blu merli" roditelja ne mora biti ni jedno štene te boje, ali da se ta boja može dobiti ukrštanjem druga dva varijeteta.
Pored svih svojih poseta izložbama pasa, sa posebnim "zagledanjem" kolija, samo sam jednom u Novom Sadu uživo videla psa "mermerno plave" boje.

Ta, "mermerna" boja se jako retko dobija zbog toga što je u pitanju mešanje boja uobičajenih varijeteta, a ne nasledni faktor. Ti ćeš to shvatiti verovatno bolje od mene, ali za ostale: to znači da od "blu merli" roditelja ne mora biti ni jedno štene te boje, ali da se ta boja može dobiti ukrštanjem druga dva varijeteta.
Pored svih svojih poseta izložbama pasa, sa posebnim "zagledanjem" kolija, samo sam jednom u Novom Sadu uživo videla psa "mermerno plave" boje.

Izvinite sto me dugo nije bilo. Da Smeh upravu si blu-meril je veoma retka boja. inace u Srbiji je malo skotskih ovcara a pogotovu blu-merilca(da se tako izrazim:)) isla sam na izlozbe pre nego sto sam kupila Lea i videla sam tri skotskia ovcara (bi-kolorca) i JEDNOG BLU-MERIL!!!!!!!!!!!

To je otprilike fora kao sa srebrnim pudlama, dobijaju se isključivo ukrštanjem belih i crnih ali svega možda jedno štene u leglu bude čiste boje, ostali se kao crno-beli diskvalifikuju. I kad upariš srebrne roditelje, sve kombinacije su moguće.

To je otprilike fora kao sa srebrnim pudlama, dobijaju se isključivo ukrštanjem belih i crnih ali svega možda jedno štene u leglu bude čiste boje, ostali se kao crno-beli diskvalifikuju. I kad upariš srebrne roditelje, sve kombinacije su moguće.
Koliko se ja sećam iz onoga što sam svojevremeno čitala o škotskim ovčarima, kod njih je crna recesivna boja. Naravno, zbog mešanja boja, retko koji pas ima gene "čiste" boje, a na jednoj izložbi sam upoznala odgajivča koji se oduševio bojom mog Larija (meni nije izgledala ništa posebno - bio je najnormalnije "žute" boje sa po nekom crnom dlakom na leđima i repu, vrlo sličan Doni) i tvrdio kako bi u kombinaciji sa crnom kujom sigurno imali blu-merli štene.
Jednom smo ga parili sa crnom kujom (ne zbog toga ;)), na žalost svi kučići su uginuli posle par dana, a kod tako malih se teško razlikuju nijanse. Ipak jedan je jako "vukao" na sivo, što bi moglo biti to...

Smeh kako je slatkis i ako moze neka fotka.:lol:
Ona je, verovatno, dobro pošto sam joj večeras otimala plastične prazne saksije bar tri puta kako bi komšije mogle i da spavaju... i da nas ne mrze baš jako ;).
Ima sve neke bučne navike... da ne pominjem lajanje na zvezde ... kad je uhvati - nema spavanja za one sa lakšim snom! :dash:
Sad ću dobaciti i neku fotkicu... ali želimo i mi da vidimo kako nam drugar Leo napreduje :D:super:

Ma prava dama.

Videla sam prekjuče kolija u gradu, rekla bih da je mlađi pas i da to još uvek nije to ali imao je stop (odlika novijeg tipa, ako se ne varam) ali je bio onako elegantan, tanak, kao stari tip.

Znam za par kolija po periferiji grada, uglavnom ih ljudi drže po dvorištima i ovaj na povodniku, na centralnom gradskom šetalištu mi je bio pravo osveženje&iznenađenje, rekla bih da za njih dolazi neko srećnije vreme.

Ma prava dama.

Videla sam prekjuče kolija u gradu, rekla bih da je mlađi pas i da to još uvek nije to ali imao je stop (odlika novijeg tipa, ako se ne varam) ali je bio onako elegantan, tanak, kao stari tip.

Znam za par kolija po periferiji grada, uglavnom ih ljudi drže po dvorištima i ovaj na povodniku, na centralnom gradskom šetalištu mi je bio pravo osveženje&iznenađenje, rekla bih da za njih dolazi neko srećnije vreme.
Ja joj dadoh ime Dona u nadi da će bar malo podsećati na damu (kad je gazdarica već toliko daleko od toga ;)), a ona pravi mangup i šlihtara prvog reda! Istina, kao i svi predstavnici svoje rase - svesna svoje lepote i pravi gordi "duvadžija" :roll:, u fazonu: "Znam da sam lepa, hajde mi se još malo divite". :whistling::klap:
Stvarno nisam "u toku" sa tim šta je kod njih trenutno "u trendu", videćemo na nekoj izložbi (kad se rešimo da odvedemo Milicu na ocenjivanje :rumenko:), nekad je to zavisilo i od sudije (po pravilu odgajivača) i njegovog ličnog ukusa i sklonosti.
Po meni se malo preteralo sa tapiranjem i "dlakom do poda", što im daje po malo zdepast izgled. Po pravilu, oni nisu proždrljivi niti skloni gojaznosti (tako kažu knjige, ali i moje iskustvo), tako da ih je većina tanka i elegantna (kad se pokvase, izgledaju kao da su izašli ispod valjka - izgubi se treća dimenzija :lol:).
Inače, koliji jesu psi kojima treba prostor i sloboda... i mnogo bolje se osećaju u dvorištu nego u stanu. E sad... što lenji vlasnici (uključujući i mene) preskaču šetnje u uverenju da im je trčanje i jurnjava po dvorištu dovoljna - druga je priča.

Poslednja izmena:
Kada ces voditi Donu na izlozbu? Posto bi ja trebala da vodim Lea 22 u Kulu.
Uh... nemam pojma kada ćemo stući da je "uglancamo" i odvedemo na izložbu :rumenko:.
U Zrenjaninu se poslednjih godina izložba pasa organizuje u okviru Dana piva, znači negde kraj avgusta/početak septembra.
Sa druge strane, nija nem to toliko ni važno, budući da nemamo nameru u skorije vreme da umamo (njene) kučiće...

Eve nekolike slike predivnog lesija - Hipija!:heart:
Prelijep pas, stvarno je presladak, imam prelijepu dlaku!
Evo slikica!

syo8eg.jpg

2m5ys5c.jpg

r8w4uw.jpg

Nedavno kupila DVD "Lesi", ali to nije prva, originalna verzija već rimejk. Odličan je (sve znam, ali u nekim momentima suze nisam mogla da obuzdam), pa imam i pitanje za ljubitelje "lesika": Zna li neko može li se (i gde) nabaviti još neki filmić sa ovim lepim i pametnim kucama? Ili možda ima neko?

Ja имам један филм са лесиком, али није оригинална верзија, тј. она са Елизабет Тејлор (ако си на тај мислила). Што се тиче овог мог, нарезаћу ти па кад се видимо ....

[/QUOTE]Baš smo porasli! :) :klap:
Koliko je sad star?
Izuzetno lep pas... meni se jako sviđa boja. Izgnjavi ga i izmazi malo za mene ;)... dok j još tako mekan i pufnast![/QUOTE]

Leo ima pet meseci 29-og ce sest! izmazila sam ga:):)
Slika na kojoj Leo spava na jastucicu je slika na kojoj je prikazan Leo sa mesec i po dana kada sam ga dobila od tate za rodjendan, malo je poklon kasnio ali vredelo je cekati!!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
Baš smo porasli! :) :klap:
Koliko je sad star?
Izuzetno lep pas... meni se jako sviđa boja. Izgnjavi ga i izmazi malo za mene ;)... dok j još tako mekan i pufnast![/quote]

Leo ima pet meseci 29-og ce sest! izmazila sam ga:):)
Slika na kojoj Leo spava na jastucicu je slika na kojoj je prikazan Leo sa mesec i po dana kada sam ga dobila od tate za rodjendan, malo je poklon kasnio ali vredelo je cekati!!!!!!!!!![/quote]
I ja sam svog prvog kolija dobila od tate za rođendan!
Doduše sama sam ga birala... bio je rođen samo dan posle mene ;)

Back