Škotski ovčar ("Lesi")

Dona u nocnoj setnji pre neko vece

2002373627685059926_fs.jpg

Čak i ako isključimo činjenicu da sam sasvim sigurno subjektivna kada je ova rasa u pitanju, i dalje su to izuzetni psi i ne mogu da se načudim što ispade da je Dona jedini škotski ovčar na čitavom forumu!
Postavljam još fotki u nadi da će nekog podstaći da razmišlja o druženju sa nekim sličnim primerkom ;)

Minaa011:
Imam decka za Donu,komsija 2 sprata ispod mene ima Lesija zove se Maki i star je 7meseci,skroz lud pas samo bi da juri i preskace nesto,on i moj Badza kada se dohvate nema prestanka.
Slikacu ga za koji dan i postaviti njegovu sliku
Postavi fotke što pre! Dona se malo primiri preko dana od ove vrućinštine, ali zato noću "živi punim plućima" (na užas komšija kad npr. krene da trči u krug i laje. Ili dohvati nešto pa baca, jurca, grize - po pravilu je uvek vrlo bučno :roll: :lol: )
A potencijalnog "mladoženju" ćemo uzeti u razmatranje ;)

mina21bg:
u ovci je ostavljen lesi "skotski ovcar".napusten je i ceka novi dom.ostavilo ga je bracni par je r je dobio bebu..lesi je prelep...molim vas prenesite svima ako neko hoce da ga usvoji nek ide sto pre
Ovo me je baš, baš rastužilo... Mada... Ljudi i bebe ostavljaju na smetlištu, po spratovima i ko zna gde - nikakvo čudo da kuče smatraju "igračkom" i to manje vrednom, budući da su sebi napravili novu!
Čak i ako postoji razlog (ne znamo to) da pas i beba ne mogu da budu zajedno, postoji način da se to reši i drugačije: prijatelji, familija, oglasi... pas je zaslužio bar da bude pristojno udomljen!
Pokušavam da mu pomognem (da li je mužjak ili ženka, koliko je star...?), jer, na žalost, ne znam kuda bih i sa njim... a najrađe bih ga ja uzela!

Pre neko veče, vratimo se sa posla, a Done nema na kapiji. Meni već tad počinje nešto da "radi", pozovem je - ne pojavljuje se! Prođem kroz dvorište dozivajući je - nje nema! Doviknem svom dragom koji je ostao da zaključa auto: "Nema nam kučeta!" i nastavim da zavirujem svuda u nadi da je možda zaspala...
Dona inače ima ograđen svoj deo dvorišta i tu je zatvorena kada je kapija otvorena (brat ima radionicu u dvorištu i promet je popriličan), i kada radnici pođu kući, oni je i puste. To popodne su otišli ranije i ona je sasvim normalno trčala po dvorištu, lajala "na zvezde", bacala svoje loptice, dosađivala mami dok je nešto radila na terasi...
U panici pođemo da je tražimo tamo gde se najčešće šetamo, dozivamo je - ništa. Pozovem lokalni radio, plačnim glasom zamolim da objave njen nestanak...
Potera je trajala još narednih pola sata, dok mi mama nije rekla da je "nešto pucalo". Tad ukapiram da je pobegla ili se negde zavukla. Pošto su vrata od dvorišta bila zatvorena, znala sam da je ili u kući ili garaži... Odem do garaže (koja je bila uredno zaključana), upalim svetlo, pozovem je - ništa. Pogledam u kncelariji, kupatilu - nema je. Okrenem se prema vratima, a ona ispred mene leži sva skupljena (to ne bih znala ni da opišem!) i trese se! Zagrlim je onako masnu, smrdljivu od ulja i... onaj ko ima psa, može da zamisli koje je to olakšanje bilo!
Odnesem je tako veliku i prljavu u sobu, izmazimo je oboje, ona se konačno smiri (i isprlja sve čega se mogla dohvatiti! :roll: ) i tako se to srećno završi...

Joj sirota mala bebica, mogu da zamislim kako se prestravila kad se nije toliko dugo pojavljivala :( :( Sreca da joj kapija nije bila otvorena, pa je ostala u kuci.
Osetila sam do sada samo jednom to olaksanje kad mislis da ti je pas nestao, i totalno mogu da te razumem.
Izmazi tu micu malu prljavu (dobro, sad vec verovatno cistu :D ) u nase ime.

Da... Ona se baš uplašila, to je očigledno. I koliji jesu kukavice kad je zvuk u pitanju... za ostalo - kako koji (imala sam dvojicu vrlo, vrlo različitih po tom pitanju - za Donu još nisam sigurna).
Kada smo ovo pričali majci mog dragog, ona se sva rastužila (inače je jedna divna, sentimentalna žena, puna saosećanja) i reagovala, otprilike, kao i Mačkić ( u stilu "jadna kuca"). Pošto je sve prošlo, mogla sam da se zezam i pitam: "A ja?! :x Mi? Život nam je skratila koliko nas je isprepadala!" :-?
Ma... samo kad je tu!
Sad kad uradi nešto što ne treba, pa je neko grdi, ja samo kažem: "Da smo je onaj dan izgubili..." ;)

Na pitanje kolika je idealna visina za kolija, koliko ja znam, 56 - 61 za mužjaka i 51 - 56 za ženke. Meri se, naravno, visina grebena.

No, ne znači da je tvoj komšija prerastao visinu - sasvim je moguće da nije dobro izmeren, a nakon 9 - 10 meseci, uglavnom dobijaju na masi, visina se skoro i ne menja (kao i kod ostalih pasmina).
Inače, temu "prepoznajete li ga" smo počeli upravo ovom rasom (pogodite zašto ;) )
http://forum.krstarica.com/threads/106594&page=1&pp=25

Smeh ako znas nekoga ko bi usvojio "lesija" od nekih 2god molim da se javi zato sto zena ide u banju i nemoze vise finansiski da izdrzi da ga hrani ,inace je dosao izgladneo,uceban i sa lancem od 3metra koji je vukao
Inace je jako dobar i mazan ,sada je ocetkan ugojio se i non stop grebe sapom da ga mazis :)

Dexas:
Smeh ako znas nekoga ko bi usvojio "lesija" od nekih 2god molim da se javi zato sto zena ide u banju i nemoze vise finansiski da izdrzi da ga hrani ,inace je dosao izgladneo,uceban i sa lancem od 3metra koji je vukao
Inace je jako dobar i mazan ,sada je ocetkan ugojio se i non stop grebe sapom da ga mazis :)
Trenutno mi niko ne pada na pamet, ali ću svakako pokušati da pomognem.
Ako nađem neko rešenje - javljam svakako.

Imam jedno pitanje za vlasnike skotskih ovcara...Posto ja zelim da kupim jedno stene,zanima me da li je pogodna ova rasa za stan?I da li se puno linjaju?...Unapred hvala
Što se naravi tiče, ovo je izuzetan pas, te ne bi bio nikakav problem držati ga u stanu (znam mnoge koji to rade). Napomena je da je neophodno dovoljno ga šetati, jer je to pas koji voli slobodu i krtanje.
Kad je linjanje u pitanju - svi psi se linjaju (kako bi inače promenili dlaku?), kod dugodlakih je to upadljivije. E sad... Istina je da se dlake kolija vide (za razliku od dlaka kratkodlakih pasa), ali se baš zato lako i usisavaju...
Inače, kad je stan u pitanju, možda ne bi bilo loše razmisliti i o šetlandskom ovčaru...

Back