Skoplje

Nije stvar u umjetnickoj izradi.Pojedinacni spomenici su uglavnom ok sami za sebe.Onaj centralni mi se ne dopada estetski,osim sto je glomazan.Stvar je u nabacanosti svega i svacega bez ikakve veze,na malom prostoru.
Narocito zgrade prednjace u tome.Uostalom,treba vidjeti uzivo,pa cete shvatiti.
Hahaha..ma daj, kako ti se nije dopala Trijumfalna kapija u Skoplju? Lol da l je moguće da nije? Mene su oduševile kulise, ništa nije od tvrde gradnje, tipa preko mostića ..kao da je filmski grad, tako je Kusta pravio na Kosančićevom za Underground, ulazio sam...znači, taj deo ceo deo je lako i porušiti, bez problema, ako se građanima Skoplja ne dopada. Mi smo ti bili u prolazu, poslom, moj drug recimo kod familije.

Što se đubreta tiče, ja sam baš stekao suprotnu sliku od tebe. Tamo se poštuje psi na povocima, park pored Zoo vrta lep i sređen, nisam stvarno primetio neki smećarnik.

Što se tiče poređenja - BL je lepotica, Skoplje, osim u fragmentima, Diznilend, grad sa kojim su se urbanisti očigledno zaebavali.

Poslednja izmena:
Nedavno sam prvi put bila u Skoplju.
Da mi je znati ko je bio arhitekta onog centra grada da mu se dodijeli Nobelova nagrada za kic i neukus.
Nevjerovatno kako su upropastili jedan grad i to za sve pare.
Stvarno mi je fenomen kome je sve ono palo na um da onako napravi.Da je smisljao hiljadu godina,ne bi ispalo onako....Oni silni glomazni kipovi,lavovi,konji,statue,trijumfalna kapija,jonski stubovi i sta sve ne...na potezu od sto metara.
Sve djeluje toliko neskladno i izgubljeno u prostoru i vremenu,nista se ne slaze ni sa cim,neprirodno i izvjestaceno.
Povrh svega,kao vrhunac genijalnosti neke replike dva broda,od kojih je jedan kafic,a drugi u raspadu,uronjeni u Vardar.
Kao da su se djeca igrala,pa razbacala igracke.🙂
Zali Boze onoliko novca poreskih obveznika,i ono sto me najvise zapanjuje je sta moze uraditi netalentovana osoba ili osobr kojima das vlast.
S druge strane...smece u sirem centru u ogromnim kolicinama,korito rijeke prilicno neocisceno,neka nepokosena trava izmedju zgrada,psi lutalice,prosjaci u velikom broju...
Tvrdjava koja je autenticna,nije odrzavana.
Jos jedan dokaz da se stil i ukus ne mogu kupiti,niti istorija naknadno napisati.
Jedino sti mi se iole dopalo je Dusanov most i zgrada hotela Meriot,kao i setaliste pored rijeke.
Posebna bizarnost je sto to na slikama i pojedinacno i ne izgleda toliko lose.
Ali nabacati na mali prostor sve te kipove,konje,lavove,brodove,zgrade bez ikakvog smisla uzivo izgleda katastrofalno.
Bar meni.Iako sam se trudila da i u tom kicu vidom neku ljepotu...ali ne ide.
Kakvi su vasi utisci o Skoplju i da li je nekad neko bio prije?Bas me zanima kako je sve izgledalo ranije prije ovog "istorijskog"projekta.
Pre bi pretvorila audi l9 u traktor.
Nego Skoplje oblatila po principima mehanickog fluida.
Manje umes da potvrdis svoje zahteve iz predostroznosti kapaciteta medjuljudskih odnosa.
Govorim ti to u dobroj nameri.
Jer nije lepo vredjati gradove a ni drzave.
Vec zapali cigarce!
Bice ti lakse!
Kubanka?
U sta bih radio kubanki tj cigari kubanskoj!
🤣🤣🤣🤣😀😅😃

Pre bi pretvorila audi l9 u traktor.
Nego Skoplje oblatila po principima mehanickog fluida.
Manje umes da potvrdis svoje zahteve iz predostroznosti kapaciteta medjuljudskih odnosa.
Govorim ti to u dobroj nameri.
Jer nije lepo vredjati gradove a ni drzave.
Vec zapali cigarce!
Bice ti lakse!
Kubanka?
U sta bih radio kubanki tj cigari kubanskoj!
🤣🤣🤣🤣😀😅😃
Nista nisam rekla uvredljivo i sto nije istina.
Nevjerovatno je kako neki ljudi ne trpe ni malo kritike.Kritika nije uvreda.Iz nje se moze svasta nauciti i popraviti.Ali treba znati slusati.

Hahaha..ma daj, kako ti se nije dopala Trijumfalna kapija u Skoplju? Lol da l je moguće da nije? Mene su oduševile kulise, ništa nije od tvrde gradnje, tipa preko mostića ..kao da je filmski grad, tako je Kusta pravio na Kosančićevom za Underground, ulazio sam...znači, taj deo ceo deo je lako i porušiti, bez problema, ako se građanima Skoplja ne dopada. Mi smo ti bili u prolazu, poslom, moj drug recimo kod familije.

Što se đubreta tiče, ja sam baš stekao suprotnu sliku od tebe. Tamo se poštuje psi na povocima, park pored Zoo vrta lep i sređen, nisam stvarno primetio neki smećarnik.

Što se tiče poređenja - BL je lepotica, Skoplje, osim u fragmentima, Diznilend, grad sa kojim su se urbanisti očigledno zaebavali.
Izgleda da se ne smije reci da ti se ne svidja.🙂
Ali dobro...mozda je do mene,nemam ukusa ocigledno.

U medjuvremenu,evo malo slika...
Hotel Meriot...dopala mi se zgrada.

Prilozi

• 20221023_120826.jpg
    20221023_120826.jpg
    123,1 KB · Pregleda: 8
Dusanov most...takodje
samo mala ispravka oko mosta
Kameni most rijeke Vardar povezuje Trg Makedonije na desnoj obali i staru Skopsku čaršiju na lijevoj obali rijeke. Postoje dva različita mišljenja o njegovom postojanju. Prema prvom, sagrađena je u VI. Stoljeću, odmah nakon katastrofalnog potresa 518. godine, za vrijeme vladavine cara Justinijana I. Drugi smatraju da je most izgrađen u drugoj polovici 15. stoljeća između 1451. i 1469. godine, kada je na ćelu osmanske imperije bio Sultan Mehmed II Osvajač.

KAMENI MOST

Skoplje posle raspada juge, se ubrzano gradio, gde vidis zelenu povrsinu tu napravi zgradu, tako je sad i u Beogradu.
Sto se tice cistoce, cistiji je od Beograda, bio sam pre 3 god u naselju stari Aerodrom,nigde nisam video pse lutalice ali zato macaka koliko hoces.
Mogu da uporedjujem do sutra sta je dobro sta nije,svako ima pravo na svoje misljene.
Beogarad, Skoplje, Sarajevo.... najveca sela na Balkanu.

Nedavno sam bila i u Sarajevu.Jako interesantan i zanimljiv grad.Vidi se istorija kroz koju je prosao,svako vrijeme je ostavilo svoj pecat.
Govorim iz ugla turiste,a ne stanovnika.Vjerovatno ima problema,kao i svi drugi gradovi.
A ima i jedan dio koji mi se ne dopada,ali ovo je forum putovanja pa necu o tome.

Nedavno sam prvi put bila u Skoplju.
Da mi je znati ko je bio arhitekta onog centra grada da mu se dodijeli Nobelova nagrada za kic i neukus.
Nevjerovatno kako su upropastili jedan grad i to za sve pare.
Stvarno mi je fenomen kome je sve ono palo na um da onako napravi.Da je smisljao hiljadu godina,ne bi ispalo onako....Oni silni glomazni kipovi,lavovi,konji,statue,trijumfalna kapija,jonski stubovi i sta sve ne...na potezu od sto metara.
Sve djeluje toliko neskladno i izgubljeno u prostoru i vremenu,nista se ne slaze ni sa cim,neprirodno i izvjestaceno.
Povrh svega,kao vrhunac genijalnosti neke replike dva broda,od kojih je jedan kafic,a drugi u raspadu,uronjeni u Vardar.
Kao da su se djeca igrala,pa razbacala igracke.🙂
Zali Boze onoliko novca poreskih obveznika,i ono sto me najvise zapanjuje je sta moze uraditi netalentovana osoba ili osobr kojima das vlast.
S druge strane...smece u sirem centru u ogromnim kolicinama,korito rijeke prilicno neocisceno,neka nepokosena trava izmedju zgrada,psi lutalice,prosjaci u velikom broju...
Tvrdjava koja je autenticna,nije odrzavana.
Jos jedan dokaz da se stil i ukus ne mogu kupiti,niti istorija naknadno napisati.
Jedino sti mi se iole dopalo je Dusanov most i zgrada hotela Meriot,kao i setaliste pored rijeke.
Posebna bizarnost je sto to na slikama i pojedinacno i ne izgleda toliko lose.
Ali nabacati na mali prostor sve te kipove,konje,lavove,brodove,zgrade bez ikakvog smisla uzivo izgleda katastrofalno.
Bar meni.Iako sam se trudila da i u tom kicu vidom neku ljepotu...ali ne ide.
Kakvi su vasi utisci o Skoplju i da li je nekad neko bio prije?Bas me zanima kako je sve izgledalo ranije prije ovog "istorijskog"projekta.
Тај стил се зове модерна антика или савремене руине.

samo mala ispravka oko mosta
Kameni most rijeke Vardar povezuje Trg Makedonije na desnoj obali i staru Skopsku čaršiju na lijevoj obali rijeke. Postoje dva različita mišljenja o njegovom postojanju. Prema prvom, sagrađena je u VI. Stoljeću, odmah nakon katastrofalnog potresa 518. godine, za vrijeme vladavine cara Justinijana I. Drugi smatraju da je most izgrađen u drugoj polovici 15. stoljeća između 1451. i 1469. godine, kada je na ćelu osmanske imperije bio Sultan Mehmed II Osvajač.

KAMENI MOST
Душанов мост царе Српски :)
Садашњи Камени мост изграђен је на
римским темељима под покровитељством султана Освајача између 1451. и 1469. Већина Каменог моста потиче из османског периода и током векова, Камени мост је често био оштећен, а затим поправљан. Постоје историјски докази да је некада страдао током великог земљотреса 1555. године који је тешко оштетио или уништио четири стуба. Реновирање је обављено исте године. На овом мосту су се десила и нека погубљења, као што је погубљење Карпоша 1689. године.

Antika stara deset godina
322. p.n.e. - Najveći govornik starog veka, atinski državnik Demosten, izvršio je samoubistvo ispivši otrov. Kao vođa antimakedonske stranke u Atini, proslavio se govorima protiv Filipa II Makedonskog (filipike). Njegovi govori, od kojih je sačuvano oko 40, smatraju se obrascem oratorstva.
Antika stara preko 2.000 godina

322. p.n.e. - Najveći govornik starog veka, atinski državnik Demosten, izvršio je samoubistvo ispivši otrov. Kao vođa antimakedonske stranke u Atini, proslavio se govorima protiv Filipa II Makedonskog (filipike). Njegovi govori, od kojih je sačuvano oko 40, smatraju se obrascem oratorstva.
Antika stara preko 2.000 godina

Fali povezanost sa mojim postom.🙄

Back