Skoplje

Nedavno sam prvi put bila u Skoplju.
Da mi je znati ko je bio arhitekta onog centra grada da mu se dodijeli Nobelova nagrada za kic i neukus.
Nevjerovatno kako su upropastili jedan grad i to za sve pare.
Stvarno mi je fenomen kome je sve ono palo na um da onako napravi.Da je smisljao hiljadu godina,ne bi ispalo onako....Oni silni glomazni kipovi,lavovi,konji,statue,trijumfalna kapija,jonski stubovi i sta sve ne...na potezu od sto metara.
Sve djeluje toliko neskladno i izgubljeno u prostoru i vremenu,nista se ne slaze ni sa cim,neprirodno i izvjestaceno.
Povrh svega,kao vrhunac genijalnosti neke replike dva broda,od kojih je jedan kafic,a drugi u raspadu,uronjeni u Vardar.
Kao da su se djeca igrala,pa razbacala igracke.🙂
Zali Boze onoliko novca poreskih obveznika,i ono sto me najvise zapanjuje je sta moze uraditi netalentovana osoba ili osobr kojima das vlast.
S druge strane...smece u sirem centru u ogromnim kolicinama,korito rijeke prilicno neocisceno,neka nepokosena trava izmedju zgrada,psi lutalice,prosjaci u velikom broju...
Tvrdjava koja je autenticna,nije odrzavana.
Jos jedan dokaz da se stil i ukus ne mogu kupiti,niti istorija naknadno napisati.
Jedino sti mi se iole dopalo je Dusanov most i zgrada hotela Meriot,kao i setaliste pored rijeke.
Posebna bizarnost je sto to na slikama i pojedinacno i ne izgleda toliko lose.
Ali nabacati na mali prostor sve te kipove,konje,lavove,brodove,zgrade bez ikakvog smisla uzivo izgleda katastrofalno.
Bar meni.Iako sam se trudila da i u tom kicu vidom neku ljepotu...ali ne ide.
Kakvi su vasi utisci o Skoplju i da li je nekad neko bio prije?Bas me zanima kako je sve izgledalo ranije prije ovog "istorijskog"projekta.
Imajuli strane turiste?

Back