Skoplje

Ovo je misljenje i vecine Makedonaca o Srbima.

Skopje 2014-ta je bio projekt vlade Grujevskog i naravno vecina zdanja su cisto pranje novca.
Isto tako, to je bio period takozvane antikvizacije Makedonije, sto se moze primetiti.
Ali deo zdanja je postojao pre zemljotresa, kao recimo Oficirski dom i zdanja preko Kamenog mosta, to je sada samo replicirano.

Da, vecini gradjana se ne dopada mesanje stilova i nabacivanje svega, ali ipak je to nase Skopje ❤

Kiceraj je doneo dosta turista, to je ipak neki dobitak, a kada se priviknes, postane cak i simpaticno.
Kada se izgradio trg, ja sam radila tu u blizini. Iz fontane se pustala klasicna muzika, kipovi, ulicni prodavci, terase restorana i kafica, sve mi je odjednom bilo tesno i konfuzno.
Sada sam se navikla i pocela da gradim neke nove uspomene.

Ja sam iz mesanog braka, otac Srbin, majka Makedonka.
Mnogo mi.je ruzno kada Srbi pljuju Makedonce i obrnuto.

@limunada jesi li se popela na Vodno i zicarom do Milenijumskog krsta, jesi li bila da vidis Matku, prosetala Turskom carsijom?
Nije Skopje samo Skopje 2014-ta
Nisam bila dugo,samo par sati,tako da nisam nista vidjela osim centra.Ako je turska carsija,ono preko mosta,bila sam tu.
Da zanemarimo spomenike i politiku na koju vecina gradjana ne moze uticati,ono sto je meni najvise zasmetalo je smece.I to u blizini centra i to u velikim kolicinama,sto znaci da nije tu trenutno ili kratko,nego da se generalno ne cisti.
A Skoplje je ipak glavni grad i bar uzi centar bi trebao biti koliko toliko cist.
A sto se tice ovog kica za turiste...ne treba turizam da se zasniva na tome.
Ne treba da se zasniva na tome da turisti samo dodju,vide to cudo od spomenika,
jer svakog cuda tri dana dosta,i da odu,nego da pozele da ponovo dodju.

Nisam bila dugo,samo par sati,tako da nisam nista vidjela osim centra.Ako je turska carsija,ono preko mosta,bila sam tu.
Da zanemarimo spomenike i politiku na koju vecina gradjana ne moze uticati,ono sto je meni najvise zasmetalo je smece.I to u blizini centra i to u velikim kolicinama,sto znaci da nije tu trenutno ili kratko,nego da se generalno ne cisti.
A Skoplje je ipak glavni grad i bar uzi centar bi trebao biti koliko toliko cist.
Skopje je poslednjih godina postalo jedno veliko gradiliste, stalno se nesto kopa, prekopava, rusi, gradi. Na scenu je stupila urbana mafija, iza svih tih aktivnosti stoji velika zarada. Znaci cilj nije dobrobit grada i gradjana.
U vezi smeca, od prosle godine imamo novu gradonacalnicu, koja je uspela da se posvadja sa svima i sada postoji bojkot od strane gradskih preduzeca prema njoj. Ona je smenila direktora Komunalne higiene, ali strukture su iste.
I ovde gde ja zivim, kontejneri su u zadnje vreme puni, prekipa od njih nekada djubre, a to ranije nije bilo tako.
Pre neki dan smo imali strajk sofera gradskih autobusa, zbog kasnjenja plate od 5 dana. Za prvi put u istoriji grada, pola dana nije bilo gradskih autobusa.
Ako je neko u to vreme bio tu, zatekao bi saobracajni haos.
Sada i Vodovod preti da ce ostaviti grad bez vode.
Nekoliko sati prestoja u jednom gradu je premalo vremena za upoznavanje grada i lokalnih prilika, pozadine odredjenih problema.

Osim mog oca koji je dosao da zivi ovde, u uzoj porodici imam jednog zeta i jednu snaju iz zapadnih zemalja. I nisu poteklom iz ovih prostora.
Ako upoznas ljude i prilike ovde, menja se i percepcija grada i zemlje.

Dodatno smo optereceni politikom nase najvece manjine, koju nam je nametnuo Zapad i to dosta deluje na celokupnu atmosferu.

Da bi stekla pravi utisak o jednom gradu, potrebno je da ga upoznas, a nekoliko sati je malo za to.
To je kao da neko gradi utisak o srpskoj kulturi na osnovu turbo folka, Zvezda Granda, Zadruga i Parova, ako je to jedino sto moze da vidi kao kulturni proizvod Srbije.

izvini sto se smejam...simpatican mi tvoj opis...nikada nisam bila ali zamisljam :mrgreen:
imas neku sliku tog kica? :D
544146A3-F77C-40CD-AEDB-60855F4EF9E1.jpeg
CB3303ED-8534-48AB-906E-5816F27F0DD9.jpeg
D9F80A95-AC4E-4464-8024-69C40223D6AC.jpeg

SKOPJE !!!
kao sto je napisano projekat pranja nevidjene love dovodi do kiča.

Mk ima cca 2mil stanovnika.
Australija ima 48mil kengura.
Ako Australija resi da napadne kengurima Makedoniju " sega svakojat ke se tepa sa 24 kengurot na zivotot e smrt" :lol:

Lep grad bio ... ono sto ga pamtim a poslednjih 10 god samo putokaz vidim kad idem da okvasim doope u GR

Nisam nikad bio ali ovako sudeci na osnovu ovih slika , ono sto svakako upada u oci je da te grcko-rimske statue , fontane i ta antika definitivno ne pripada tamo i da nije deo njih i njihove kulture, tacno se vidi da je to nesto od skoro i da je naknadno budzeno i da jednostavno nije deo istorije nit ima ikakve veze sa njima (kao da su napravili statue likova iz Star Wars-a), jednostavno nemaju nikakve veze sa antikom i antickim Makedoncima (Grcima) i to je ocigledno (i ta prica je tek negde pre 10-15 godina pocela da se forsira, kao kobajagi oni su potomci antickih Makedonaca i Filipa i Aleksandra Makedonskog, ma vazi....) , dok recimo onaj Dusanov most, tvrdjava, bazar i ona carsija (kao u Sarajevu) se lepo vidi da je autenticno i deo istorije tog grada, inace taj deo (nekadasnja Juzna Srbija) je ovde najduze ostao pod Turcima i vidi se taj orijentalni uticaj i da vise vuku ka Orijentu od recimo Beograda gde za razliku od Skoplja postoji i uticaj Austro-Ugarske i gde su se Turci ipak malko krace zadrzali.

Inace ona slika sa onim camcima na jezeru (ili vec gde) je prelepa, ono da nisam na ovoj temi bio bi ubedjen da je to negde tamo u Vijetnamu ili na Tajlandu.

Skopje je poslednjih godina postalo jedno veliko gradiliste, stalno se nesto kopa, prekopava, rusi, gradi. Na scenu je stupila urbana mafija, iza svih tih aktivnosti stoji velika zarada. Znaci cilj nije dobrobit grada i gradjana.
U vezi smeca, od prosle godine imamo novu gradonacalnicu, koja je uspela da se posvadja sa svima i sada postoji bojkot od strane gradskih preduzeca prema njoj. Ona je smenila direktora Komunalne higiene, ali strukture su iste.
I ovde gde ja zivim, kontejneri su u zadnje vreme puni, prekipa od njih nekada djubre, a to ranije nije bilo tako.
Pre neki dan smo imali strajk sofera gradskih autobusa, zbog kasnjenja plate od 5 dana. Za prvi put u istoriji grada, pola dana nije bilo gradskih autobusa.
Ako je neko u to vreme bio tu, zatekao bi saobracajni haos.
Sada i Vodovod preti da ce ostaviti grad bez vode.
Nekoliko sati prestoja u jednom gradu je premalo vremena za upoznavanje grada i lokalnih prilika, pozadine odredjenih problema.

Osim mog oca koji je dosao da zivi ovde, u uzoj porodici imam jednog zeta i jednu snaju iz zapadnih zemalja. I nisu poteklom iz ovih prostora.
Ako upoznas ljude i prilike ovde, menja se i percepcija grada i zemlje.

Dodatno smo optereceni politikom nase najvece manjine, koju nam je nametnuo Zapad i to dosta deluje na celokupnu atmosferu.

Da bi stekla pravi utisak o jednom gradu, potrebno je da ga upoznas, a nekoliko sati je malo za to.
To je kao da neko gradi utisak o srpskoj kulturi na osnovu turbo folka, Zvezda Granda, Zadruga i Parova, ako je to jedino sto moze da vidi kao kulturni proizvod Srbije.
Znam da je malo vremena da se sve upozna,ali ja i govorim na osnovu prvog utiska iz perspektive turiste,kao sto govorim i za ostale destinacije gdje sam bila.Nigdje nisam imala vremena da boravim duze od par dana ili par sati.
Ti si kao stanovnik tog grada bolje upoznata zasto je sve tako kako jeste,a ja kao slucajni prolaznik govorim samo o utisku o tom gradu..Ne mogu govoriti o ljudima,jer nisam nikog upoznala.
I ne govorim ni o prirodi,koja je predivna,bar ivo sto sam imala priliku da vidim,nego samo o arhitekturi grada.

Ovo je misljenje i vecine Makedonaca o Srbima.

Skopje 2014-ta je bio projekt vlade Grujevskog i naravno vecina zdanja su cisto pranje novca.
Isto tako, to je bio period takozvane antikvizacije Makedonije, sto se moze primetiti.
Ali deo zdanja je postojao pre zemljotresa, kao recimo Oficirski dom i zdanja preko Kamenog mosta, to je sada samo replicirano.

Da, vecini gradjana se ne dopada mesanje stilova i nabacivanje svega, ali ipak je to nase Skopje ❤

Kiceraj je doneo dosta turista, to je ipak neki dobitak, a kada se priviknes, postane cak i simpaticno.
Kada se izgradio trg, ja sam radila tu u blizini. Iz fontane se pustala klasicna muzika, kipovi, ulicni prodavci, terase restorana i kafica, sve mi je odjednom bilo tesno i konfuzno.
Sada sam se navikla i pocela da gradim neke nove uspomene.

Ja sam iz mesanog braka, otac Srbin, majka Makedonka.
Mnogo mi.je ruzno kada Srbi pljuju Makedonce i obrnuto.

@limunada jesi li se popela na Vodno i zicarom do Milenijumskog krsta, jesi li bila da vidis Matku, prosetala Turskom carsijom?
Nije Skopje samo Skopje 2014-ta
Slazem se. I ja kad nesto zgotivim, onda mi ti neki nedostaci postaju simpaticni..
P. S. Kanjon Matke su i meni preporucili, i da hrana mi se svidja :D

Bio sam poslovno, tako da sam najviše obilazio kafane u Debar Maloj.
Najbolji roštilj def.
Bio sam i u Bit Pazaru, sve šljašti od mekanog nikakvog zlata po šiptarskim dućanima, al nisam recimo bio na uspinjači ili do tog jezera na gornjoj slici,
Muvao sam se oko Vardara najviše, tu mi je bio i hotel, smejao se groteksnim spomenicima i kulisama od gradnje, ono kao Arheološki muzej od šprer ploće...pa izašao neki gavonja da me pita jer imam lk i što ja tu kuckam. Ja pobjego.
I još zapucao jednom U Bit Pazar, kad su šiptarioni krenuii čoporativno na Vladu MAK lol....oni tamo, ja kod njih, malo sam zaobišao.....
U onom centralnom TC imaju prodavnicu muz opreme i diskova itd. zove se Jugoton, a ispod kafić sa šahovncom.....

Mogao bih ponovo, al opet poslom ili kad me put navede, Ciljano ne.
Pre bih išao sada u Ohrid jer nisam bio od detinjstva i ničeg se ne sećem skoro,

Znam da je malo vremena da se sve upozna,ali ja i govorim na osnovu prvog utiska iz perspektive turiste,kao sto govorim i za ostale destinacije gdje sam bila.Nigdje nisam imala vremena da boravim duze od par dana ili par sati.
Ti si kao stanovnik tog grada bolje upoznata zasto je sve tako kako jeste,a ja kao slucajni prolaznik govorim samo o utisku o tom gradu..Ne mogu govoriti o ljudima,jer nisam nikog upoznala.
I ne govorim ni o prirodi,koja je predivna,bar ivo sto sam imala priliku da vidim,nego samo o arhitekturi grada.
Ja sam isto tako defanzivna i kada Makedonci pricaju lose o Srbiji i Srbima, iako sam svesna da oba naroda imaju mana kojih se nekada postidim, ali i vrlina sa kojima se ponosim.

Konkretno, pre 3, 4 godine, posvadjala sam se sa prijateljicom, koja je bila poslovno u Beogradu. Kada se vratila, prvo sto je rekla je da je videla veliko siromastvo, puno prosjaka i da su cak ( zamisli!) njenoj koleginici ukrali novcanik dok su setale gradom.
Zasto sam pobesnela? Zato sto iste te stvari imamo i ovde, i siromastvo i prosjake, a novcanik mogu da ti ukradu bilo gde u svetu. Kao kad neko ko se ne kupa, sa gnusanjem govori o drugome koji se ne kupa.

Tako meni zvuce tvoja zapazanja u vezi smeca, psa lutalica, prosjaka, kada iste probleme imate i u Srbiji.
U vezi smeca evo, mozda si potrefila bas momentalne lokalne politicke probleme, pa je mozda i bila neka neuobicajena kolicina smeca. Ali nije ni Srbija Slovenija sto se cistote tice, da se ne lazemo.

Naslov teme ti je pogresan, nisi videla Skopje, videla si vecinom projekat Skopje 2014-ta, koji i sami Makedonci ne podrzavaju i koji je bio i jedan razlog vise zasto je vlada Grujevskog pala.
Naredna vlada je htela nesto da smeni, evo ta galija, odnosno camac koji je razrusen je deo tog plana, da se galije sklone, spomenici i tako dalje. Ali onda su se tu umesali imovinski odnosi, dogovori o zakupu, pa se onda smenio gradonacalnik.
Mozda ce jednog dana opet neko poceti da menja, ali u ovom trenutku i Skopje i Makedonija ima mnogo vecih problema i mnogo vise rupa koje treba zakrpiti, nego izgled trga.

A kada je vec tu, zasto da mu ne nadjes i lepu stranu. Evo, ja sam recimo pre tri godine prolazila, suncan dan, radila je i podna fontana, bilo mi je odjednom mnogo lepse nego sto mi izgleda.
Uradila sam i selfi sto inace retko radim, prikacicu sliku, da vidite sta sam videla u tom trenutku ❤

Razumem da si iznela svoje misljenje, ali budi realna, koliko si zapravo videla, sta si znala o tome sto si videla, jesi li imala neka ocekivanja, predubedjenja, predrasude i sl.?

I ja sam pre nekoliko godina bila par sati u Becu i verovali ili ne, prv utisak mi je bo razocarenje. Valjda sam ocekivala da vidim scenu iz filma Amadeus 🙂
Posle sam shvatila da me je razocarala globalizacija i neka napumpana, nerealna slika koju sam imala u glavi.
Ali zato sam pojela pravu Saher tortu, popila lepu kafu, posmatrala ljude oko nas i dobila sam sasvim drugi osecaj.

A u vezi turista, uobicajeno dolaze sa turistickim vodicima, koji im objasnjaju sve znamenitosti, istoriju, pricu uza svega sto vide. Onda je to drug dozivljaj i drugo secanje. Pa dosta njih se vracaju, ako imaju priliku.
To je kao ako ne znas ko je Tose Proeski i cujes njegovu pesmu. Sasvim drugi osecaj je ako znas ko je, kakav je bio, odma ti se budi druga emocija i drugacije dozivljavas njegovu muziku.

A u vezi predhodnog izgleda Skopja.
Skopje je bilo razruseno 1963-ce zemjotresom. Posle toga je dobilo uglavnom socijalisticki izgled, ali gradilo se po projektima struke.
Glavni tvorac Skopja posle zemjotresa je cuveni japanski arhitekt, Kenzo Tange, koji je uradio glavni nacrt grada.
E posle su dosle 90-te, pa je nastupio novi sistem, da bi u ovom veku, svaka budala koja dode na vlast radila sta hoce i pritom krade i pare.
Zato se i stalno gradi i svake zime imamo ekstemno zagadjenje vazduha.
Skopje polako gubi svoj izgled posle zemjotresa, ali promene su neminovne.
Nekada su dobre, nekada su lose.
Ali cak i lose promene su bolje kada su od ljudske ruke. Daj Boze da se nikada ne ponovi onakav zemljotres zrtve koje on odnosi su strasne. A ljudske greske su popravljive.

Necu da tema predje u nacionalisticje vode, tako da na neke od drugih komentara necu odgovarati. Da im ne dajemo zivot 🙂

Prilozi

• 20221026_042505.jpg
    20221026_042505.jpg
    71,6 KB · Pregleda: 13
Poslednja izmena:
Moj pokojni ćale bio u vojsci u Skoplju baš u vreme kad se desio zemljotres, pričao mi da se i deo kasarne gde je bio urušio, tri meseca su spavali na otvorenom, a skoro ceo vojni rok mu je prošao u raščišćavanju ruševina...
Moj je bio tada u vojsci u Crnoj Gori i prijavio se kao dobrovoljac da pomogne u rasciscavanju rusevina u Skopju.
Tamo je upoznao mamu, koja je prezivela zemljotres, zavoleli se. Jedne godine su ziveli gore, a posle su resili da se vrate ovde. Tata je bio u gradjevinskoj struci, dosao je preko firme i produzio da radi na obnovljenju Skopja.
Tu smo se rodile sestra i ja, proizvod ljubavne price koja se izrodila u tim teskim danima.

Kako interesantno, ocevi su nam 63-ce bili na istom mestu u isto vreme, a ja i ti smo generacija 🙂

Zao mi je sto tvoj otac vise nije ovde sa nama, ali mi je veoma drago sto ti je preneo lep osecaj o Skoplju. Sigurna sam da je bio dobar i human covek ❤

Moj je bio tada u vojsci u Crnoj Gori i prijavio se kao dobrovoljac da pomogne u rasciscavanju rusevina u Skopju.
Tamo je upoznao mamu, koja je prezivela zemljotres, zavoleli se. Jedne godine su ziveli gore, a posle su resili da se vrate ovde. Tata je bio u gradjevinskoj struci, dosao je preko firme i produzio da radi na obnovljenju Skopja.
Tu smo se rodile sestra i ja, proizvod ljubavne price koja se izrodila u tim teskim danima.

Kako interesantno, ocevi su nam 63-ce bili na istom mestu u isto vreme, a ja i ti smo generacija 🙂

Zao mi je sto tvoj otac vise nije ovde sa nama, ali mi je veoma drago sto ti je preneo lep osecaj o Skoplju. Sigurna sam da je bio dobar i human covek ❤
i moj otac je bio gradjevinac...

Back