Ja sam isto tako defanzivna i kada Makedonci pricaju lose o Srbiji i Srbima, iako sam svesna da oba naroda imaju mana kojih se nekada postidim, ali i vrlina sa kojima se ponosim.
Konkretno, pre 3, 4 godine, posvadjala sam se sa prijateljicom, koja je bila poslovno u Beogradu. Kada se vratila, prvo sto je rekla je da je videla veliko siromastvo, puno prosjaka i da su cak ( zamisli!) njenoj koleginici ukrali novcanik dok su setale gradom.
Zasto sam pobesnela? Zato sto iste te stvari imamo i ovde, i siromastvo i prosjake, a novcanik mogu da ti ukradu bilo gde u svetu. Kao kad neko ko se ne kupa, sa gnusanjem govori o drugome koji se ne kupa.
Tako meni zvuce tvoja zapazanja u vezi smeca, psa lutalica, prosjaka, kada iste probleme imate i u Srbiji.
U vezi smeca evo, mozda si potrefila bas momentalne lokalne politicke probleme, pa je mozda i bila neka neuobicajena kolicina smeca. Ali nije ni Srbija Slovenija sto se cistote tice, da se ne lazemo.
Naslov teme ti je pogresan, nisi videla Skopje, videla si vecinom projekat Skopje 2014-ta, koji i sami Makedonci ne podrzavaju i koji je bio i jedan razlog vise zasto je vlada Grujevskog pala.
Naredna vlada je htela nesto da smeni, evo ta galija, odnosno camac koji je razrusen je deo tog plana, da se galije sklone, spomenici i tako dalje. Ali onda su se tu umesali imovinski odnosi, dogovori o zakupu, pa se onda smenio gradonacalnik.
Mozda ce jednog dana opet neko poceti da menja, ali u ovom trenutku i Skopje i Makedonija ima mnogo vecih problema i mnogo vise rupa koje treba zakrpiti, nego izgled trga.
A kada je vec tu, zasto da mu ne nadjes i lepu stranu. Evo, ja sam recimo pre tri godine prolazila, suncan dan, radila je i podna fontana, bilo mi je odjednom mnogo lepse nego sto mi izgleda.
Uradila sam i selfi sto inace retko radim, prikacicu sliku, da vidite sta sam videla u tom trenutku ❤
Razumem da si iznela svoje misljenje, ali budi realna, koliko si zapravo videla, sta si znala o tome sto si videla, jesi li imala neka ocekivanja, predubedjenja, predrasude i sl.?
I ja sam pre nekoliko godina bila par sati u Becu i verovali ili ne, prv utisak mi je bo razocarenje. Valjda sam ocekivala da vidim scenu iz filma Amadeus

Posle sam shvatila da me je razocarala globalizacija i neka napumpana, nerealna slika koju sam imala u glavi.
Ali zato sam pojela pravu Saher tortu, popila lepu kafu, posmatrala ljude oko nas i dobila sam sasvim drugi osecaj.
A u vezi turista, uobicajeno dolaze sa turistickim vodicima, koji im objasnjaju sve znamenitosti, istoriju, pricu uza svega sto vide. Onda je to drug dozivljaj i drugo secanje. Pa dosta njih se vracaju, ako imaju priliku.
To je kao ako ne znas ko je Tose Proeski i cujes njegovu pesmu. Sasvim drugi osecaj je ako znas ko je, kakav je bio, odma ti se budi druga emocija i drugacije dozivljavas njegovu muziku.
A u vezi predhodnog izgleda Skopja.
Skopje je bilo razruseno 1963-ce zemjotresom. Posle toga je dobilo uglavnom socijalisticki izgled, ali gradilo se po projektima struke.
Glavni tvorac Skopja posle zemjotresa je cuveni japanski arhitekt, Kenzo Tange, koji je uradio glavni nacrt grada.
E posle su dosle 90-te, pa je nastupio novi sistem, da bi u ovom veku, svaka budala koja dode na vlast radila sta hoce i pritom krade i pare.
Zato se i stalno gradi i svake zime imamo ekstemno zagadjenje vazduha.
Skopje polako gubi svoj izgled posle zemjotresa, ali promene su neminovne.
Nekada su dobre, nekada su lose.
Ali cak i lose promene su bolje kada su od ljudske ruke. Daj Boze da se nikada ne ponovi onakav zemljotres zrtve koje on odnosi su strasne. A ljudske greske su popravljive.
Necu da tema predje u nacionalisticje vode, tako da na neke od drugih komentara necu odgovarati. Da im ne dajemo zivot