Night.Whisperer.
Aktivan član
- Poruka
- 1.986
Jao secam se toga dok smo ga imali, ne znam ja iskreno latinski ne volim ali Boe moj ako ti se svidja idi, dobijas recnik i prevodis![]()
Znači, to je to, samo prevod?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jao secam se toga dok smo ga imali, ne znam ja iskreno latinski ne volim ali Boe moj ako ti se svidja idi, dobijas recnik i prevodis![]()
Znači, to je to, samo prevod?
![]()

Dap ako se ja dobro secam ali moras znati da sklapas recenice smisao vremena i tako to![]()
Kako napreduje spremanje?Ima li neko testove za takmicenje iz biologije za 8. razred?Nisam mislila jos da ucim,al' bar da nabavim testove na vreme.....![]()
Prosle god. je odrzano opstinsko iz srpskog u mojoj skoli, a u komisiji koja je pregledala testove bile su dve nastavnice iz jedne skole, sto je po pravilu zabranjeno. Za divno cudo, njihovi ucenici su "isplivali", a meni i jos nekolicini takmicara oduzeto je 2-3 boda navodno zbog škrabanja, tj. zbog necitljivog teksta, sto je opsta glupost! Moja nastavnica je pregledala test i zena je pocela da se krsti. Bez obzira, znam da sad trabunjam bez razloga jer je kasno, ali hocu da vam ukazem na to da svakakve budalastine postoje, iako to svi vec dobro znate.
Prosle god. je odrzano opstinsko iz srpskog u mojoj skoli, a u komisiji koja je pregledala testove bile su dve nastavnice iz jedne skole, sto je po pravilu zabranjeno. Za divno cudo, njihovi ucenici su "isplivali", a meni i jos nekolicini takmicara oduzeto je 2-3 boda navodno zbog škrabanja, tj. zbog necitljivog teksta, sto je opsta glupost! Moja nastavnica je pregledala test i zena je pocela da se krsti. Bez obzira, znam da sad trabunjam bez razloga jer je kasno, ali hocu da vam ukazem na to da svakakve budalastine postoje, iako to svi vec dobro znate.
Ne znam za srpski, ali meni je jednom zapalo takmičenje kada sam bio na zameni iz biologije (tako i znam za sve to).
Na toj opštini je bilo ovako: SVI nastavnici koji vode đake na takmičenje su u komisiji. Iz biologije po školi najčešće bude jedna nastavnica u jednoj a jedna u drugoj smeni, tako da obe dođu. Skoro sve škole su imale po dve nastavnice, sem jedne male škole koja je imala jednu (ali ona isto tako radi i u drugoj školi do punog fonda časova)
Testovi se rade pod šifrom, a šifre su na papirićima koji se podele đacima kada sednu. Svako na papirić upiše ime, prezime, školu, odeljenje i ime nastavnika(ce), a na test samo šifru. Onda se ti papirići stave u posebnu kovertu koju nastavnici ne smeju da zagledaju dok ne završe sa pregledanjem testova.
Testovi se podele svim prisutnim nastavnicima podjednako (npr. 3-4; nastavnici poznati kao brzi i efikasni pregledači dobiju više). Prvo svi pregledaju sedmi razred, pa kad se završi prelaze na osmi (biologija ima takmičenja samo u 7 i 8). Postoji uputstvo koliko šta poena donosi i to uputstvo se čita naglas pitanje po pitanje i svi gledaju svoja 3 testa i zapisuju broj poena. Ako neko ne zna kako da oceni neko pitanje, svi ostali ga zagledaju dok se ne dogovore.
Kad se svi poeni prebroje i zapišu na vrhu testa, pregledači se potpišu na vrhu testa "Pregledao Ime Prezime, 86 poena". Zatim se otvara famozna koverta i papirići sa podacima se heftalicom kače na test na kome je ista šifra. Onda svaki nastavnik uzima testove svoje dece i gleda ih, tražeći dlaku u jajetu, i onda ako nađe nelogičnost, pregovara se. E to je prilika da nastavnik vidi test odmah.
Doduše moguće je da je ta opština visokoorganizovana.

Da li zna neko kad je opshtinsko iz istorije i biologije za 8. razred?![]()
Ako ništa nije već okačeno po oglasnim tablama u školi (a naročito onima u zbornici i ispred zbornice, gde stoji zbirni raspored časova), treba direktno pitati predmetne nastavnike. Školsko takmičenje treba što pre da se obavi.
A evo šta kaže sajt Biološkog fakulteta:
Osnovna škola:
-školsko: druga nedelja februara 2010.
-opštinsko: 27. februar 2010. (subota)
-okružno/gradsko: 27. februar 2010. (subota)
-republičko: 8.maj 2010.
a znas li mozda kad su takmicenja iz geografije, srpskog i hemije?![]()

Pa ne, ovo sam skinuo sa sajta našeg fakulteta![]()
Ako ništa nije već okačeno po oglasnim tablama u školi (a naročito onima u zbornici i ispred zbornice, gde stoji zbirni raspored časova), treba direktno pitati predmetne nastavnike. Školsko takmičenje treba što pre da se obavi.
A evo šta kaže sajt Biološkog fakulteta:
Osnovna škola:
-školsko: druga nedelja februara 2010.
-opštinsko: 27. februar 2010. (subota)
-okružno/gradsko: 27. februar 2010. (subota)
-republičko: 8.maj 2010.
a znas li mozda kad su takmicenja iz geografije, srpskog i hemije?![]()

i ja sam posle tvoj posta gledao na nekim fakultetima ali nigde nista, pa cak ni na bioloskom.![]()
Da li iko ima predstavu kada će biti takmičenje iz srpskog jezika za osnovne škole?
Hemija je 6.3. i ubiću se ako i srpski bude tad! -.- A kao kroz maglu se sećam da mi je neko rekao da je srpski šestog.