ŠKOLA U GORNJEM MILANOVCU ZABRANILA MOBILNE Ne smeju da ih koriste ni učenici, ni nastavnici, evo koja je kazna ako neko prekrši zabranu

Admin Sredoje

Vruć 'leba i ajvar na njemu. Mljac.
Administrator
Poruka
108.368
Broj škola u Srbiji koje su zabranile korišćenje mobilnih telefona tokom nastave raste iz dana u dan. Zabranu je sada uvela Osnovna škola "Momčilo Nastasijević" u Gornjem Milanovcu.

jgmk9kpTURBXy9lMGVhNjg0ZGY4ZjQ3ZDE2YzM3NzQyNTUwODhkYjJmNS5qcGeRkwLNBLAA3gABoTAF


Zabrana stupa na snagu od 1. septembra, a pored učenika, upotreba telefona, i drugih sličnih uređaja u toku nastavnog dana, zabranjena je i nastavnicima.

Odluka je, prenosi Beta doneta je na predlog direktorke škole Ivane Tolić, a jednoglasno su je prihvatili roditelji i Školski odbor "u cilju prevencije različitih oblika zloupotrebe elektronskih uređaja tokom obrazovno-vaspitnog procesa".

- Upotreba mobilnih telefona zabranjena je i u školskom dvorištu - saopštila je škola.

Ukoliko učenik prvi put prekrši tu zabranu mobilni telefon će mu se oduzeti i predati pedagoško-psihološkoj službi ili direktorki škole, a odeljenski starešina će pokrenuti postupak pojačanog vaspitnog rada prema učeniku i pozvati roditelje da preuzme telefon.

A ukoliko učenik drugi put bude prekršio zabranu, uz oduzimanje telefona dobiće i ukor odeljenjskog starešine i smanjenje ocene iz vladanja.

Nenastavnom osoblju se dozvoljava upotreba mobilnog telefona, pametnih satova i drugih sličnih uređaja samo u prostoriji namenjenoj za njihov odmor, odnosno kada ih ne gledaju učenici.

Zabrana uvedena širom Srbije​

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to član 83 kaže da je "upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja jedna je od težih povreda obaveze učenika".

Preporuka Ministarstva prosvete je da tu oblast škole urede internim aktima. Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, prvo su uvele pojedine obrazovne ustanove u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu. Internim pravilnicima škole su jasno definisale gde i kada mogu da se koriste mobilni telefoni. Direktori škola kažu da su prezadovoljni učinkom, da su učenici počeli više međusobno da se druže, razgovaraju. Više nema snimanja na čas i kačenja na društvene mreže, što je bio trend među đacima.

Internim pravilnicima predviđene su i sankcije za učenike kod kojih nastavnik nađe mobilni telefon tokom časa. Direktori škola kažu da se na taj način sprečava ometanje nastave, smanjeno je digitalno nasilje, i poboljšana su postignuća učenika.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/o...-zabranila-upotrebu-mobilnih-telefona/lw38zkr
 
najzad nesto pametno.
generalno sam protiv prekomernog koriscenja mobilnih telefona.... o cemu govori i tema koju sam nedavno bio pokrenuo.
ali da pitam... sta ti je tu konkretno pametno u ovoj zabrani koju je skola uvela?
sta ce biti bolje ako deca na odmoru ne koriste telefone na odmorima? jel ce se resiti svi problemi sveta ako se deci zabrane telefoni u skolama?
kao sto je @Cosmopolite u prethodnom postu rekao... svi bulje u telefone, ako to kod "odraslih" niko ne vidi kao problem, zasto bi kod dece to bio odna problem.
to je kao kad roditelji pusaci pocnu deci nesto da pricaju o stetnosti duvana...
 
Kada se zna da je obavezna pratnja prvačićima od kuće do škole, zašto im onda treba mobilni telefon u školi?
Mobilni telefon je danas nešto bez čega se ne može, medjutim da li telefoni trebaju da se koriste u školama i ima li neke potrebe za tim? ..barem u O.Š. za srednje je već druga priča.
Kada se uzmu u obzir mnoge činjenice, stanje, razna dešavanja i okolnosti u današnje vrijeme, mnogi su mišljenja da telefon treba da se nosi i koristi, tako da su djeca roditeljima konstantno dostupni i tako barem budu sigurniji i da ne brinu?
Sa jedne strane je to opravdano ali neadekvatno-pretjerano korištenje, stalno buljenje u mobilne i te kako može da remeti normalno odvijanje nastave. Telefoni mogu spasiti živote ali i uništiti tudje pogotovo u saobraćaju.
Jedna škola u Vitezu (BiH) je zabranaila unošenje mobilnih u školu? Koliko je to (ne)opravdano i da li mobilne telefone u nekom ograničenju osnovci trebaju da nose ali da ih obavezno ugase dok traju časovi?

Postoji već tema.. izvinjavam se, pa neka se spoje ako nije problem.
 
Poslednja izmena:
Ta deca su ispuštena i zapostavljena vaspitno i duhovno pa su sad našli da izigravaju strogoću i leče posledice. Neodrživo i besmisleno.
Znate li koliko roditelja se bunilo zbog toga pa nismo mogli usvojiti taj pravilnik i pre par godina? Optuživali su nas da ne prihvatamo napredak i tehnologiju, da smo zaostali I slično..
 
Poenta je u sadržaju, niko ne spori da su telefoni jako korisna i potrebna stvar, samo još i decu da naučimo koji su sadržaji za njih a koji ne. Nenormalno je očekivati da deca nikada ne koriste telefon ali praćenje onoga što deca gledaju bi trebao biti jedan od prioriteta roditelja.
 
Poenta je u sadržaju, niko ne spori da su telefoni jako korisna i potrebna stvar, samo još i decu da naučimo koji su sadržaji za njih a koji ne. Nenormalno je očekivati da deca nikada ne koriste telefon ali praćenje onoga što deca gledaju bi trebao biti jedan od prioriteta roditelja.

Ne možeš, a i ne treba. Ni nas roditelji nisu špijunirali (ako nije bilo nešto sumnjivo što može da sugeriše da su u opadnosti), jer deca moraju da imaju svoju privatnost.
Jel i misli da im pratimo.
Sa decom treba da se razgovara, druži, da se uče da rade itd.
 
Ne možeš, a i ne treba. Ni nas roditelji nisu špijunirali (ako nije bilo nešto sumnjivo što može da sugeriše da su u opadnosti), jer deca moraju da imaju svoju privatnost.
Jel i misli da im pratimo.
Sa decom treba da se razgovara, druži, da se uče da rade itd.
Opet nisam bila precizna, ja sam mislila na decu mlađeg uzrasta,pored razgovora, budite sigurni da je potrebno i praćenje sadržaja baš iz razloga da im objasnite i razgovarate sa njima zašto nešto nije podobno za njih. I da se zapitate zašto njih baš to interesuje.
 

Back
Top