Šta rade nastavnici kada se završi školski čas?

Kako često čujem komentare da je naš posao lagan, radimo samo 4h, pa odemo kući, ja sam htela da prenesem bar deo onoga šta nam je obaveza što se tiče pisanija , koji je jedna koleginica postavila pa da pogledamo


– Da li se voditi onom ‘papir trpi sve’, ili je moguće biti revnosan i svoj posao obavljati savesno i kvalitetno? – zapitala se Gordana Sredović, nastavnica engleskog jezika, koja je u grupi prosvetnih radnika na Fejzbuku odlučila da podeli spisak obaveza koje jedan nastavnik ima, pored držanja nastave i neposrednog rada sa učenicima. Njen spisak prenosimo u nastavku.
ucitelj.jpg

Obaveze jednog prosečnog prosvetnog radnika​

Dokumenta koja treba da pripremite na početku svake školske godine su:​

– Godišnji plan nastave i učenja sa ishodima i standardima
– Plan rada dopunske nastave
– Plan rada dodatne nastave
– Plan rada odeljenskog starešine
– Plan rada vannastavnih aktivnosti
– Ako ste u nekom timu, a obično smo svi u bar po dva, onda plan rada određenog tima
– Plan individualizacije za učenike kojima je to potrebno, a u jednom odeljenju je bar jedan takav učenik.

– Godišnji plan IOP 1, 2 ili 3. Svaki nastavnik ima bar po jednog učenika.
– Kriterijumi ocenjivanja za tekuću školsku godinu
– Lični izveštaj stručnog usavršavanja
– Lični plan stručnog usavršavanja za novu školsku godinu
– Generalije i popunjavanje rubrika u esdnevniku (literatura, planirani broj časova po nedeljama prema kalendaru, dodeljivanje predmeta, ogroman broj podataka koje upisuju odeljenjske starešine… Ja konkretno u ovoj školskoj godini imam 15 odeljenjskih dnevnika)
– Inicijalno testiranje
– Izveštaj rezultata inicijalnog testiranja po odeljenjima
– Plan rada kontrolnih zadataka
– Rukovodioci stručnih veća, pored ovoga imaju plan rada stručnog veća, koji odavno već ne sadrži samo planirane aktivnosti po mesecima, već i druge detalje, SU članova, zbirno, planirani broj časova, redovnih, dopunske, dodatne… Pa nekad ovaj dokument ima preko 10 strana.
Isto ovo samo bez godišnjih planova nastavnici rade i na kraju školske godine. I testiranje nije inicijalno, već završno.
Na polugodištu predajete lični polugodišnji izveštaj, ček-liste razvoja MPKa, polugodišnji izveštaj o uspehu, pripremate za svakog učenika mišljenje i prepruke za dalji rad, rukovodioci SB polugodišnje izveštaje.

Tromesečno, tj. svaka dva meseca radi se:​

– Izveštaj evaluacije IOPa
– Analiza napredovanja učenika, i preporuke posle prvog klasifikacionog perioda.

Na mesečnom nivou radi se:​

– Operativni plan svakog meseca, sa konkretnim ishodima, detaljnim metodama i tehnikama, tačnom korelacijom sa planom nastave i učenja za druge predmete.
– Na kraju svakog meseca evaluacija isplaniranog i korekcija, pa tek onda plan za naredni mesec.

– Planiranje kontrolnih zadataka, po nivoima, a prema standardima
– Na dnevnom nivou esdnevnik
– Pedagoška sveska posle svakog časa.
Odeljenjske starešine imaju još obaveza u dnevniku svog odeljenja.
Formativno ocenjivanje (petnaestominutne provere, usmena odgovaranja, grupni radovi, domaci zadaci, aktivnosti na času, radovi, projekti, MPK…)
Razmena informacija u vajber grupama, čitanje primljenih i slanje mejlova.
Ovome svemu treba dodati po bar dva nastavnička veća u jednom klasifikacionom periodu, bar jedan pedagoški kolegijum, bar jedan sastanak tima i bar dva odeljenjska veća.
Gde su tu pripreme za časove, pripreme štampanih materijala i kopiranje, vođenje zapisnika, konsultacije sa PP službom, priprema i izvođenje uglednih časova, dežurstvo u školi, priredbe, obeležavanja dana jezika, tolerancije i slično, humanitarne akcije, projekti, individualno posvećivanje vremena učenicima, učenici koji školu pohađaju onlajn, takmičenja, dežurstvo na probnom završnom, dežurstvo na završnom, ekskurzije i izleti, seminari, predavanja, tribine…
“I opet, nemoguće je da nešto nisam zaboravila.” – piše ova nastavnica iz Čačka.
I zaista, kolege su je ubrzo dopunile:
“Ima i nastavnika koji imaju i ulogu školskog koordinatora za esdnevnik, što je takođe velika obaveza, a i nastavnika koji se bave i sa JISP-om. Ubacuju stalno nove poslove i obaveze! Naš osnovni posao, onaj koji je divan, je potpuno gurnut u stranu zbog svih stvari koje ste nabrojali. Svaka čast!”
“Zaboravili ste pojačan vaspitni rad i disciplinske postupke.”

Gordana, u svemu ovome, nije pomenula onaj deo posla koji nastavnicima ponekad zadaje dosta muke, a to je saradnja sa roditeljima. Najviše kontakta i komunikacije potrebno je upravo sa onim roditeljima koji izbegavaju ili ne žele stvari da vide objektivno. Iako nisu većina, takvih roditelja i te kako ima.
U svakom poslu imamo i profesionalce i one koji to nisu. Ali, pre nego što upadnete u zamku generalizacije i pomislite da je posao nastavnika samo da ispredaje onih nekoliko časova u toku dana, pročitajte ponovo ovaj spisak. I shvatićete da je mit o radnom danu koji traje četiri sata upravo to – mit.

posle 11 godina staresinstva ovo je prva bez tog mucenja. zena kaze da je progledala
 
Odavno više nema pokriće rečenica "Najlepše je đačko doba."
Ni za decu, ni za roditelje, ni za prosvetare.

U svim razgovorima se čuje " samo kad smo se izvukli iz škole".
(pre neki dan je ženica kojoj je ćerka završila fakultet , i sad radi, primereno i dobro dete znači, rekla da njenu osnovnu školu pamti kao " samo kad smo se iz toga izvukli".)

I stvarno, mnogo je to sve otišlo u neku stranu gde ne treba.
 
Sa XY slobodnih dana godišnje i takvom prirodom posla, radnim satima dnevnim, mislim da se previše žale u odnosu na stvarno stanje. Nego su navikli da se slabo šta radi, pa sad kad se malo zategne bude problema.

Nasuprot žaljenja onih kojima je u ovom sistemu još i pristojno, najmanje se žali policija, vojska, oni koji su najizloženiji problemima svakog dana.

Pa, to nam isto nešto govori.
 
Pisem o onom prvom delu tvoga teksta:

To su dokumenta koja cirkulisu iz godine u godinu i cisto sumnjam da ih svaki put iznova nastavnici rade, proslogodisnji fajl prilagode za tekucu godinu i tako unedogled tj dok mogu taj dokument da "vrte".

Uzgred, nekada je i moja supruga bila srednjoskolska nastavnica u Srbiji te znam kako je to islo i koliko je radila (mnogo manje od moje koleginice, sluzbenice u javnom gradskom preduzecu). Tada je kukala kako mnogo radi a danas sa setom prica koliko je slobodnog vremena imala dok je bila nastavnica u Srbiji i kako je to sjajno vreme bilo.
Ponoviću ono što sam u prethodnom postu rekla : voleli bi smo da ne menjamo ništa već samo da menjamo datume i štancujemo dokumeta, ali imamo obavezu da isplaniramo svaku godinu prema kalendaru, samim tim uvrstimo sve aktvinosti vezne za datuem u toj godini. Moramo da uklopimo broj radnih dana i časova, moramo da planiramo nepoklapanje kontorlnih i pismenih iz različitih predeta u jednoj nedelji ili čak i mesecu,, itd, itd.. ako niste znali, ako ne isplaniram u godišnjem planu u tačno određenom periodu, ja taj izlet ne mogu da izvedem, na primer. A supruzi možeš da kažeš da se i mi sa setom sećamo perioda od pre par decenija, kada smo se najviše bavili pripremama i organizaciojom kvalitetne nastave dok se sada bavimo svim i svačem, osim time...
 
Pa šta bi radili, vode neke prazne razgovore u zbornici da im prodje vreme, ogovaraju djake i neke kolege koje trenutno nisu prisutne, piju kafu (onu jutarnju proserušu), dime dok tamo ne naprave kotlarnicu i jedu burek koji se cakli ko pasija muda koliko je masan.
Ovo zvuči extra, očekujem da dođeš i počneš da radiš kao prof , da uživaš u ovako idalnim uslovima rada :mrgreen:
 
Moj pokojni otac je imao obavezu da u svom drzavnom preduzecu radi godisnje izvestaje, predloge, ocenjivanja... a mrzeo je to. Pa cim sam ja malo odrastao, recimo dosao do nekog 6-7 razreda osnovne, seo me za pisaci sto kod kuce i objasnio mi sta moram da uradim. Bunio sam se ja protiv toga iskoriscavanja ali sam brzo ucutkan i potkupljen pa sam sledecih 5-6 godina radio tu papirologiju umesto njega. Samo sto tad nije bilo racunara, worda i excela odnosno fajlova u koje si mogao uci i ocas ih izmeniti, prekucavao sam satima izvestaje i predloge, menjajuci datume i novcane iznose koje je prethodno moj otac crvenom olovkom izmenio na proslogodisnjem izvestaju. Zadnje 2-3 godine tog mog rada se nije ni toliko trudio, sve sam sam menjao.

To iskustvo iz detinjstva mi je odlicno posluzilo dosta kasnije, na mom poslu u gradskom javnom preduzecu. Isti princip ali nemerljivo brze i lakse jer je vec nastupilo vreme racunara i office fajlova. A nisam ja izmislio tocak i jedini ga koristio, svi su tako radili. Pa kazem, cisto sumnjam da u prosveti ne znaju za tu foru ili da su daleko odgovorniji od ostatka drzavne birokratije.
Naravno da bi smo bili presrećni da koristimo tu foru, mogućnost da smo svi toliko glupi pa ne umemo je samo pretpostavka nekih, ali kao što objasnih...
 
Odavno više nema pokriće rečenica "Najlepše je đačko doba."
Ni za decu, ni za roditelje, ni za prosvetare.

U svim razgovorima se čuje " samo kad smo se izvukli iz škole".
(pre neki dan je ženica kojoj je ćerka završila fakultet , i sad radi, primereno i dobro dete znači, rekla da njenu osnovnu školu pamti kao " samo kad smo se iz toga izvukli".)

I stvarno, mnogo je to sve otišlo u neku stranu gde ne treba.
Apsolutno tačno na žalost..
 
Vise vremena je potrosila da sastavi spisak stvari koje radi nego da te sve stvari uradi u praksi. :-D

Inace, danas za rad u skoli trebaju jaca "ledja" nego za rad u opstini sto dovoljno govori koliko se tu realno radi.
Za šta leđa?? Znaš li da zapošljavamo penzionere, apsolvente, jer nema ko da radi niti ima ko da želi da upisuje fakultete za nastavnike? Nekada je na birou bilo mnogo prosvetnih radnika, sad ne smem na bolovanje, nema ko da me menja :(
 
Kako često čujem komentare da je naš posao lagan, radimo samo 4h, pa odemo kući, ja sam htela da prenesem bar deo onoga šta nam je obaveza što se tiče pisanija , koji je jedna koleginica postavila pa da pogledamo


– Da li se voditi onom ‘papir trpi sve’, ili je moguće biti revnosan i svoj posao obavljati savesno i kvalitetno? – zapitala se Gordana Sredović, nastavnica engleskog jezika, koja je u grupi prosvetnih radnika na Fejzbuku odlučila da podeli spisak obaveza koje jedan nastavnik ima, pored držanja nastave i neposrednog rada sa učenicima. Njen spisak prenosimo u nastavku.
ucitelj.jpg

Obaveze jednog prosečnog prosvetnog radnika​

Dokumenta koja treba da pripremite na početku svake školske godine su:​

– Godišnji plan nastave i učenja sa ishodima i standardima
– Plan rada dopunske nastave
– Plan rada dodatne nastave
– Plan rada odeljenskog starešine
– Plan rada vannastavnih aktivnosti
– Ako ste u nekom timu, a obično smo svi u bar po dva, onda plan rada određenog tima
– Plan individualizacije za učenike kojima je to potrebno, a u jednom odeljenju je bar jedan takav učenik.

– Godišnji plan IOP 1, 2 ili 3. Svaki nastavnik ima bar po jednog učenika.
– Kriterijumi ocenjivanja za tekuću školsku godinu
– Lični izveštaj stručnog usavršavanja
– Lični plan stručnog usavršavanja za novu školsku godinu
– Generalije i popunjavanje rubrika u esdnevniku (literatura, planirani broj časova po nedeljama prema kalendaru, dodeljivanje predmeta, ogroman broj podataka koje upisuju odeljenjske starešine… Ja konkretno u ovoj školskoj godini imam 15 odeljenjskih dnevnika)
– Inicijalno testiranje
– Izveštaj rezultata inicijalnog testiranja po odeljenjima
– Plan rada kontrolnih zadataka
– Rukovodioci stručnih veća, pored ovoga imaju plan rada stručnog veća, koji odavno već ne sadrži samo planirane aktivnosti po mesecima, već i druge detalje, SU članova, zbirno, planirani broj časova, redovnih, dopunske, dodatne… Pa nekad ovaj dokument ima preko 10 strana.
Isto ovo samo bez godišnjih planova nastavnici rade i na kraju školske godine. I testiranje nije inicijalno, već završno.
Na polugodištu predajete lični polugodišnji izveštaj, ček-liste razvoja MPKa, polugodišnji izveštaj o uspehu, pripremate za svakog učenika mišljenje i prepruke za dalji rad, rukovodioci SB polugodišnje izveštaje.

Tromesečno, tj. svaka dva meseca radi se:​

– Izveštaj evaluacije IOPa
– Analiza napredovanja učenika, i preporuke posle prvog klasifikacionog perioda.

Na mesečnom nivou radi se:​

– Operativni plan svakog meseca, sa konkretnim ishodima, detaljnim metodama i tehnikama, tačnom korelacijom sa planom nastave i učenja za druge predmete.
– Na kraju svakog meseca evaluacija isplaniranog i korekcija, pa tek onda plan za naredni mesec.

– Planiranje kontrolnih zadataka, po nivoima, a prema standardima
– Na dnevnom nivou esdnevnik
– Pedagoška sveska posle svakog časa.
Odeljenjske starešine imaju još obaveza u dnevniku svog odeljenja.
Formativno ocenjivanje (petnaestominutne provere, usmena odgovaranja, grupni radovi, domaci zadaci, aktivnosti na času, radovi, projekti, MPK…)
Razmena informacija u vajber grupama, čitanje primljenih i slanje mejlova.
Ovome svemu treba dodati po bar dva nastavnička veća u jednom klasifikacionom periodu, bar jedan pedagoški kolegijum, bar jedan sastanak tima i bar dva odeljenjska veća.
Gde su tu pripreme za časove, pripreme štampanih materijala i kopiranje, vođenje zapisnika, konsultacije sa PP službom, priprema i izvođenje uglednih časova, dežurstvo u školi, priredbe, obeležavanja dana jezika, tolerancije i slično, humanitarne akcije, projekti, individualno posvećivanje vremena učenicima, učenici koji školu pohađaju onlajn, takmičenja, dežurstvo na probnom završnom, dežurstvo na završnom, ekskurzije i izleti, seminari, predavanja, tribine…
“I opet, nemoguće je da nešto nisam zaboravila.” – piše ova nastavnica iz Čačka.
I zaista, kolege su je ubrzo dopunile:
“Ima i nastavnika koji imaju i ulogu školskog koordinatora za esdnevnik, što je takođe velika obaveza, a i nastavnika koji se bave i sa JISP-om. Ubacuju stalno nove poslove i obaveze! Naš osnovni posao, onaj koji je divan, je potpuno gurnut u stranu zbog svih stvari koje ste nabrojali. Svaka čast!”
“Zaboravili ste pojačan vaspitni rad i disciplinske postupke.”

Gordana, u svemu ovome, nije pomenula onaj deo posla koji nastavnicima ponekad zadaje dosta muke, a to je saradnja sa roditeljima. Najviše kontakta i komunikacije potrebno je upravo sa onim roditeljima koji izbegavaju ili ne žele stvari da vide objektivno. Iako nisu većina, takvih roditelja i te kako ima.
U svakom poslu imamo i profesionalce i one koji to nisu. Ali, pre nego što upadnete u zamku generalizacije i pomislite da je posao nastavnika samo da ispredaje onih nekoliko časova u toku dana, pročitajte ponovo ovaj spisak. I shvatićete da je mit o radnom danu koji traje četiri sata upravo to – mit.

Lagertice, nemam nista protiv Sumadije...ali ne pretjeruj, imao sam ja nekad u kuci nastavnicu...vidio sam kako to funkcionise..a na kraj mjeseca radio ne radio radi radio...planovi se kopiraju, predaju ove navedene dokumente kad hoce...opusteno..jedino sto je u zadnje vrijeme opasno jeste da je sve vise nacionalizmom zadojenih Kosta Kecmanovica koji su spremni ubiti nekog nastavnika ako se ne slazu s njim..i to jeste zaista problem, posao k'o posao sam je null stress, osim ako nisi na odredjeno a stranka preko koje si usao u skolu bi trebala na narednim izborima izgubiti...no offense..moje vidjenje situacije iz prvog lica.
 
Lagertice, nemam nista protiv Sumadije...ali ne pretjeruj, imao sam ja nekad u kuci nastavnicu...vidio sam kako to funkcionise..a na kraj mjeseca radio ne radio radi radio...planovi se kopiraju, predaju ove navedene dokumente kad hoce...opusteno..jedino sto je u zadnje vrijeme opasno jeste da je sve vise nacionalizmom zadojenih Kosta Kecmanovica koji su spremni ubiti nekog nastavnika ako se ne slazu s njim..i to jeste zaista problem, posao k'o posao sam je null stress, osim ako nisi na odredjeno a stranka preko koje si usao u skolu bi trebala na narednim izborima izgubiti...no offense..moje vidjenje situacije iz prvog lica.
Ja ne preterujem jer su ovi javni podaci koje jako lako proveriti. Ne kažem da se nisu kopirali planovi,pre, sada ni to ne možemo, ali to su sam planovi! Jesi li video spisak svega što pišemo? Šta od toga mogu da kopiram i od koga ako se radi o mojim učenicima za koje, pojedničano treeba da pišem izveštaje, evaluacije, pedagoške profile, formativne ocene puta 7 ???
 
Ja ne preterujem jer su ovi javni podaci koje jako lako proveriti. Ne kažem da se nisu kopirali planovi,pre, sada ni to ne možemo, ali to su sam planovi! Jesi li video spisak svega što pišemo? Šta od toga mogu da kopiram i od koga ako se radi o mojim učenicima za koje, pojedničano treeba da pišem izveštaje, evaluacije, pedagoške profile, formativne ocene puta 7 ???
Puno se toga kopira takodje...evaulacije iste za niz ucenika, zatim evaulacije od prethodnih godina se daju drugim ucenicima metodom copy-paste...sve vidio.
 
Puno se toga kopira takodje...evaulacije iste za niz ucenika, zatim evaulacije od prethodnih godina se daju drugim ucenicima metodom copy-paste...sve vidio.
Prvo, kako mogu evaluaciju istu za sve učenike kada nisu svi učenici postigli isti uspeh??? IZ različitih predmeta?? Zatim, svako dete je drugačije, kako mogu isto da kopiram nbjegov način napredovanja ili iznesem teškoće koje ima u učenju? Ja bih volela kada bi mi neko kao ti, planirao rad i pisanje :mrgreen:
 
Prvo, kako mogu evaluaciju istu za sve učenike kada nisu svi učenici postigli isti uspeh??? IZ različitih predmeta?? Zatim, svako dete je drugačije, kako mogu isto da kopiram nbjegov način napredovanja ili iznesem teškoće koje ima u učenju? Ja bih volela kada bi mi neko kao ti, planirao rad i pisanje :mrgreen:
Ti si se uvrijedila bez potrebe, a ja vidio kako ljudi hladno kopiraju evaulacije i mijenjaju samo imena...jos mi govore sta ih briga za to. Excell sve cuva, samo nadjes sta ti odgovara od ranije i vozis dalje, tako kazu. Ali sta me briga uostalom, ne bih nikada bio nastavnik svakako 😁😁😁 Nastavi dalje o tegobama uciteljskim, ja se necu mijesati.
 
Ti si se uvrijedila bez potrebe, a ja vidio kako ljudi hladno kopiraju evaulacije i mijenjaju samo imena...jos mi govore sta ih briga za to. Excell sve cuva, samo nadjes sta ti odgovara od ranije i vozis dalje, tako kazu. Ali sta me briga uostalom, ne bih nikada bio nastavnik svakako 😁😁😁 Nastavi dalje o tegobama uciteljskim, ja se necu mijesati.
Možda to mogu nastavnici, za jedan predmet ali ne razumem kako bih ja prepisala evaluacije, recimo iz matematike i kopirala je za srpski? To bi bilo ovako :uspeh iz srpskog j :učenik je naučio da broji do 10 i zapisuje jednocifrene brojeve :mrgreen:
 

Back
Top