Сјеверна Далмација

Слажем се, мада овде извор и јесте католички, млетачки катастар.
А они су то записивали према своме виђењу.
Само у Билишанима и чини ми се у још 1 селу су уписани Стипани на катастру 1709. (сви православни), у осталим селима на катастру су и католици и православци уписивани као Stefano. Пописивачи су биле млетачке ћате на чијем језику не постоји верзија Стипан као ни Стеван, ни Стјепан, ни Степан, ни Шћепан, већ искључиво Стефан прецизније Стефано. Тако да су онима који су уписани као Стефано очито била модификована имена од стране млетачких ћата. А код оних које су уписали као Стипан то није могао бити случај већ су доследно уписали имена мештана како су их чули из њихових уста, не модификујући их у Стефано. Име Стефан је апсолутно искључено да је постојало код сељака из тих крајева, јербо ни католички ни православни сељаци тамо нису у говору имали глас Ф. Нема ниједног Србина из Далмације који се зове Стефан а да је старији од 40-ак година.
Православних Стипана у Далмацији има и у другим документима из 18-ог в. мимо катастра из 1709. године. Уосталом на катастру из 1709. је уписан и Радоша Стипановић, и то је потврда за постојање имена Стипан тада међу православцима. У Жегару нису опстали до новијег доба, али је православних Стипановића било у Кољанима код Врлике до недавно https://sr.wikipedia.org/wiki/Кољане#Презимена

@snouden @JustinCase

Poslednja izmena:
Da li neko zna gde mogu da nađem matične knjige rođenih/umrlih/venčanih za Vrliku između 1880-1925? Koristio sam familisearch.com i druge sajtove koji imaju dosta dokumenata, ali nijedan koji je za ovaj period u Vrlici. Posebno me zanimaju sela Civljane (Zelenović, Batak) i Kosore (Mišina).

Tražim li Vrliku? Knin? Šibenik?
Mojo su iz Civljane. Nasao sam neke te detalje sto trazis

Стипан Бирбир, Стипан Игњатовић и Стипан Веселиновић православци из Билишана са млетачког катастра из 1709. А ми мислимо да је то искључиво католичка верзија грчког имена Стефанос, и ја сам то раније мислио док ме нису демантовали историјски извори.

Pogledajte prilog 1106795

А ево и Радоше Стипановића из Жегара са истог катастра.

Pogledajte prilog 1106803

@JustinCase @snouden @Берекин @Perperius @Лекизан @Rogonos @NickFreak @Crnugović @RickRoss @Велики Комбинатор @FDDD @Mrkalj
5-jpg.1040053
stipic.jpg
17707-dejan-stipic-trobojka-rusija.webp

Јована Стипић, српска глумица
Никола Стипић, српски фудбалер
Дејан Стипић, српски спортиста

Popisi za;

- Vrliku i Maovice 1710,

- Radošić 1711

- katastar za Trogir 1711 najpre s toga pto tamo austrijanci 1890 beleže otprilike ove procente pravoslavaca. U vreme popisa je bilo jedno duplo više stoga što se s poičetka morejskog rata stanovnici turske dalmacije prebacuju na mletačku stranu

- popis banderija iz 1684 u blizini Šibenika koje su prebačene tamo iz turske dalmacije

Maovice i Vrlika 1710 pdf.size 140MB

Radošić kod Trogira 1711 pdf.size 58MB

Trogir katastar 1711 pdf.size 340MB

popisi banderija u okolini Šibenika fra. Kosor 1684
Да ли имате пописе за Стрмицу и Голубић (Книн) ?

Писмо које је написао икавицом и Ћирилицом митрополит Епифаније Стефановић 1648. година папи Иноћентију X. Написао га је у своје име и у име калуђера православног манастира Крке, они су се заједно са око 10 000 православаца склонили из далматинског залеђа на задарско подручје (на млетачку територију) због турског насиља.

282375463_5182140858548409_6496472900193345317_n (1).jpg

281563113_5182140875215074_5966490869388103238_n.jpg

@Берекин @JustinCase @Perperius @Crnugović @FDDD @Лекизан @Лички гусар @Nebojsa.bg @cronnin @Пилипенда

Poslednja izmena:
Писмо које је написао икавицом и Ћирилицом митрополит Епифаније Стефановић 1648. година папи Иноћентију X. Написао га је у своје име и у име калуђера православног манастира Крке, они су се заједно са око 10 000 православаца склонили из далматинског залеђа на задарско подручје (на млетачку територију) због турског насиља.

Pogledajte prilog 1162741
Pogledajte prilog 1162742

@Берекин @JustinCase @Perperius @Crnugović @FDDD @Лекизан @Лички гусар @Nebojsa.bg @cronnin @Пилипенда
Jel imaš nešto o selu Kožlovcu ili Dobropoljcima?

Вазда ме је занимало како странци али обични људи (не политичари) виде Србе. А кад су у питању Срби из појединачних крајева онда како их виде Срби из других крајева, посебно ме занима за људе из мог краја. Ми можемо нешто сами о себи рећи какви смо, али ипак већу тежину има кад други кажу какви смо јер су они ипак непристрасни.
Мој земљак у Инђији пита људе какви су Далматинци. У Инђији живи доста Срба Далматинаца, што досељених у доба друге Југославије што 1990-их због ратних збивања. Видео траје око 11 минута. У првој половини је питао пар људи који нису Далматинци, а у другој прича са Далматинцом који је ту дошао са око 2 године.

@Берекин @snouden @Holy1 @Пилипенда @Q. in perpetuum hibernum @Лички гусар @cronnin @Лекизан @Mstislav @Perperius @Rogonos @FDDD @Slavan @JustinCase @Jugoslav Čvarak @dolinalima @Crnugović @Барышников @Акај @Велики Комбинатор @АнаиванГорд @Mastade

Он је из Смрдеља и зове се Милорад Томасовић. Има YouTube канал "Born in Dalmatia." Видео из Нос Калика (https://sr.wikipedia.org/wiki/Нос_Калик) му има највише прегледа.

Томасовића станови у Смрдељима? Чини ми се да сам прошле године наишао на неке његове клипове. Није ми јасно је ли се вратио доље или само повремено одлази одавде доље или одоздо овамо?

Poslednja izmena:
Ajde! Koliko smo samo puta raspravili da nema nikakve veze to sa nacionalnošću (niti srpskom, niti hrvatskom)
Ћуприју сам метнуо у "обор", па не видим на шта си му одговорио. Претпостављам да је то хрватска догма како Срби не могу бити Далматинци. Јбг, ипак је Далмација названа по старохрватском племену Далмата, Пицков дида замало што није са Диоклецијаном зидао чувену палату у Спалату. Неки од тих "бисера" ме је у свом свезнању убјеђивао да бих требао промјенити ник у мангуп или нешто слично "српског" поријекла, јербо је берекин хрватска ријеч. Кукавац није чуо за Италијане и њихов утицај кроз "повијест" у Далмацији. :)

A o Kordunašima...(ovaj, drugi poredu, bradati). :hahaha:
Не бих да се хвалим, али лично сам запазио да у Србији људи имају у просеку најбоље мишљење од Далматинцима што се Крајишника тиче. :) А најслабије је мишљење о Личанима и Кордунашима кад су у питању Крајишници.

Не бих да се хвалим, али лично сам запазио да у Србији људи имају у просеку најбоље мишљење од Далматинцима што се Крајишника тиче. :) А најслабије је мишљење о Личанима и Кордунашима кад су у питању Крајишници.

Ma znam, nego u životu bukvalno nikada nisam čuo ništa pozitivno o Kordunašima (a da ne govorimo o samim Kordunašima), kad neko postavi pitanje.

Znam da su sve to stereotipi i da ja prvi koji sam upravo rezistentan na sve te stvari treba prvi da kritikujem...ali doslovno...nikad u životu. I onda sad vidim opet na snimku... :lol:

Томасовића станови у Смрдељима? Чини ми се да сам прошле године наишао на неке његове клипове. Није ми јасно је ли се вратио доље или само повремено одлази одавде доље или одоздо овамо?
Он живи у Војводини, али често одлази у Далмацију и снима клипове одоздо. Почео је прво са снимањем свог села, али су му на клиповима пратиоци сугерисала да скокне и до њихових села па је почео снимати и друга села. Има клипове осим из буковачких села и из неких книнских села, из околине Врлике, чак и из јужне Лике. Од градова је обишао Книн, Дрниш, Шибеник, Скрадин, Задар итд.

Ma znam, nego u životu bukvalno nikada nisam čuo ništa pozitivno o Kordunašima (a da ne govorimo o samim Kordunašima), kad neko postavi pitanje.

Znam da su sve to stereotipi i da ja prvi koji sam upravo rezistentan na sve te stvari treba prvi da kritikujem...ali doslovno...nikad u životu. I onda sad vidim opet na snimku... :lol:
Кад сам рекао да је у Србији што се Крајишника тиче најбоље мишњење о Далматинцима а најгоре о Личанима и Кордунашима, да додам да Личани ипак боље стоје од Кордунаша. :)
Стереотипа у оквиру истог народа је вазда било и биће. Међу самим Крајишницима има стереотипа; Далматинци о Личанима, Личани о Далматинцима, Банијци о Кордунашима и обрнуто итд. И не само то, него у оквиру једне регије има микрорегионалних стереотипа. Па сам тако нпр. од мојих X пута чуо Буковчани су такви и такви, Врличани су такви и такви итд.

Stipići su čisti Hrvati. Prezime je patronimik od ime Stipe kojeg Srbi nemaju. Kod Srba je Stevo.
Ти још ниси добро научио српски (стандардни) језик:
Stipići su čisti Hrvati. Prezime je patronimik od imena Stipe...
Стипе није име, већ надимак од имена Стипан (употребити мало логичког размишљања).
Добро је, има и чистих Хрвата, зато се лепо умиј и добро испери очи пре него што почнеш нешто да пишеш.

Ћуприју сам метнуо у "обор", па не видим на шта си му одговорио. Претпостављам да је то хрватска догма како Срби не могу бити Далматинци. Јбг, ипак је Далмација названа по старохрватском племену Далмата, Пицков дида замало што није са Диоклецијаном зидао чувену палату у Спалату. Неки од тих "бисера" ме је у свом свезнању убјеђивао да бих требао промјенити ник у мангуп или нешто слично "српског" поријекла, јербо је берекин хрватска ријеч. Кукавац није чуо за Италијане и њихов утицај кроз "повијест" у Далмацији. :)
Најјачи су Хрвати кад кажу везано за њиховог полу митског краља Дмитра Звонимира, да је Дмитар хрватско народно име. А у Далмацији коју они називају својом постојбином и из које је наводно био поменути ДЗ има односно било је до недавно Срба Дмитровића (околина Книна и Дрниш), док Хрвата Дмитровића нема. 😆 Срба Дмитровића је било и на Банији (Ратко Дмитровић је са Баније), има их у околини Ариља и Горњег Милановца итд. Хрвата Дмитровића не само да нема у Далмацији, него изгледа ни у другим крајевима.

Back