Берекин
Buduća legenda
- Poruka
- 30.899
Првих неколико фотографија манастир Св. Агрхангела Михаила(манастир Крка), 2 посљедње село Островица.Који је ово крај?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Првих неколико фотографија манастир Св. Агрхангела Михаила(манастир Крка), 2 посљедње село Островица.Који је ово крај?
Ovo je reka Krka pored istoimenog drevnog manastira. Na tom mestu je sveti Pavle u 1. veku posle Hrista pripovedao Hrišćanstvo okolnom ondašnjem stanovništvu grada Burnuma (Današnjeg Kistanja) u manastiru se nalazi i freska sa tim motivom..
Da li postoji taj popis izt 1735/36 i za mesto Dobropoljce u Dalmaciji, da li možeš da mi proveriš jednu informaciju?Становништво мог села Плавна код Книна према млетачком попису из 1735/36 (извор: државни архив у Задру) - бројеви представљају укупан број душа у једној породици https://sr.wikipedia.org/wiki/Плавно
Бусовић Радивој звани Вундак (8)
Бурсаћ Милан (19), Бурсаћ Тома (2), Бурсаћ Обрад (26)
Бојанић Вучен (8), Бојанић Богоје (6)
Билинић Радојица звани Вујко (13)
Крница Јован (12)
Карановић Милиша (14)
Кантар Милован (12), Кантар Божо (8)
Кривошија Илија (17)
Дукић Тома, Дукић Митар (15)
Дубајић Милин (22), Дубајић Радота (7), Дубајић Вулета (6), Дубајић Стојиша и његов син Лазо (9), Дубајић Радојица (5)
Драгишић Јосип (15), Драгишић Вујко (8), Драгишић Остоја (9), Драгишић Радосав (7)
Ђурић харамбаша Раде (33)
Ђумић Радиша, Ђумић Павле (8)
Грмуша Радован (24)
Јањанин Радав (6)
Јанишевић Радота (5)
Мовашић Милосав (6)
Мунимагарац Вујо (23), Мунимагарац Видо (8), Мунимагарац Вујин (5), Мунимагарац Радојица (9)
Масловара Илија
Новаковић Петар (9)
Опачић Радојица (9)
Пајић Петко
Поповић Алекса (8), Поповић Максим (10)
Петровић Максим (12), Петровић Јанко (33)
Перић Јован (12)
Половина Стоја удова
Радуловић Тадија (10)
Радић Раде (26), Радић Радојица (26)
Радуловић Илија (11)
Русић Милан (8), Русић Радојица (12), Русић Јован (11), Русић Вучета (10), Русић Радивој (9)
Ракић Марко (9)
Шимић сердар Иван (6)
Сладојевић Јован (14)
Шево Радосав (11)
Шевић Петар (13), Шевић Петар (8), Шевић Јанко (15)
Савић Радосав (12), Савић Симо (6), Савић Вујасин (8)
Шкорић Јуко (8)
Шакановић Сава (15)
Старчевић Јанко (6), Старчевић Ненко (6)
Торбица Радивој (26), Торбица Бајо (9), Торбица Максим (12), Торбица Вујо (5)
Војводић Војин (12)
Зорић харамбаша Стипан (17), Зорић Вучен Велић (14), Зорић Васил пок. Луке (10), Зорић Веселин пок. Мијаила, Зорић Јанко пок. Луке (9), Зорић Вучен пок. Вује (9), Зорић Лазо звани Голуб (15)
Зарач Новак (9)
Зугел Радан (4)
Прошле године је обележено 400 година постојања цркве Св. Ђурђа у Плавну.
Овако је изгледала позивница Плавањцима од стране Завичајног Друштва "Плавно" да дођу у Плавно на Спасовдан (слава Плавна) и присуствују обележавању 4 века постојања цркве.
Pogledajte prilog 565814
Da li postoji taj popis izt 1735/36 i za mesto Dobropoljce u Dalmaciji, da li možeš da mi proveriš jednu informaciju?
Da li znaš za još neke popisi sem onaj iz 1709. mletački, ima neki sitan popis iz 1754. god, ali u njemu ima par sela ali detaljan - sa porodičnim zadrugama imam iz 1834. god, fali mi onaj iz 1811. čini mi se...Do tog bih voleo doći.Попис из 1735/36 за Плавно сам наша на плавањском сајту. Један Плавањац историчар је пронаша податке у задарском архиву.
Не знам море наћи на интернету, али провај.
Зашто не би припадало теми? Рјеч је о Сјеверној Далмацији.Не знам да ли припада теми али колико се зна о насељавању Врлике и Бриштана код Дрниша?
Подрађе или Подграђе?Kada su pokatolicena sela Podrađe, Lepuri i Lišćić?
Не знам да ли припада теми али колико се зна о насељавању Врлике и Бриштана код Дрниша? Истражујући мало по нету нашао сам неке контрадикторне хрватске податке, нпр. спомен презимена у 18. веку у Врлици а на другом месту стоји да су се доселили тек у 19. Код Врлике изгледа постоји место које има везе са мојим пореклом, мада нисам сигуран.
Требао бих да копам и по задарским архивима али и венецијанским јер ме интересује порекло одређених припадника венецијанске коњице и личне јединице Луја Детрика (стара задарска породица Детрић) која је 1740. била у Задру а деловала дуж Далмације против отомана. Могуће да су неки моји преци били у њој а пише да су пореклом из Удина, иако нису италијани.
Greška u kucanju..Podgradje je u pitanjuПодрађе или Подграђе?
Iz Udina ili UDBINE?
Gde nalazis spise iz 15. I 16. veka , meni bi bilo interesantno gledati to i citati...?Пише баш Удине, плус су им лична имена италијанска: Анђело, Гашпаро итд. Моја претпоставка да су итализирани Срби. Пронашао сам много таквих случајева копајући по документима, још у 15. и 16. веку.
Иначе постоји засеок близу извора Цетине са тим презименом, у близини Врлике, зато претпостављам да имам некакво порекло одатле. Врлика - Дрниш, та нека линија са могућом везом са Дубровником и Задром. Шта више са друге стране Динаре, дакле недалеко од Врлике је једно од потврђених матичних села мог рода.
Не бих да давим тему личном историјом, и ја сам ионако у међувремену одустао од истраживања.
Пише баш Удине, плус су им лична имена италијанска: Анђело, Гашпаро итд. Моја претпоставка да су итализирани Срби. Пронашао сам много таквих случајева копајући по документима, још у 15. и 16. веку.
Иначе постоји засеок близу извора Цетине са тим презименом, у близини Врлике, зато претпостављам да имам некакво порекло одатле. Врлика - Дрниш, та нека линија са могућом везом са Дубровником и Задром. Шта више са друге стране Динаре, дакле недалеко од Врлике је једно од потврђених матичних села мог рода.
Не бих да давим тему личном историјом, и ја сам ионако у међувремену одустао од истраживања.
Тестирана родбина (из Бања Луке) ми је I2 (M-423), то је све што знам. Што се тиче Врлике, као што сам рекао није то ништа потврђено осим истог презимена, релативне близине и (велике) физичке сличности. Тај засеок је у месту Виналић, а други код Дрниша, Доње Бриштане. Оба места су имала православну цркву светог Николе, моје славе, односно Врлика ваљда има и даље. Проблем је што смо подељени на православне и католике, односно Србе и Хрвате па је табу тема али ја сам апсолутно сигуран да смо исти род.