Пилипенда
Veoma poznat
- Poruka
- 13.866
Е то ти ваља. Они су ми поузданији извор од било ког какадемика.Консуотова сам се са старијима у вези овог твог поста.

Јбг, ви сте имали и краве.У Плавну (и околним селима) вареника је стално вареника, и кад се тек помузе и кашње кад се узвари. Мљеко је искључиво кисело мљеко. Иначе за прву варенику која се помузе након што се крава отели се код наске говорило "грушалина."
Доље код нас по кршу то сјена што једна крава зазиму попасе немош скупити ни у 3 села. 
А за варенику је очигледно (или увослушно, како год) да је настала од варења тј. кувања. Код вас је било и дрва за ватру вавје (шуме наоколо колко ош), боме доље у кршу се пило и неварено мљеко, знала су дјеца и право под магарицу да сркну мало право из сисе па трк у школу с ботом пуре у руци.

Укање овдје уопће није битно, бронзин или брунзин, битно је то Н, а да додам да се и З често знало чути као ДЗ.Код наске није изворно ни бронзин и брузин, већ БРУНЗИН (дакле "укавски" облик али са Н).
И кајмак сте правили? Па ви сте били господски сељаци горе на Тромеђи.Скоруп је слој који се увати на површини варенике приликом лађења исте. Тај слој скупља са варенике у посуду (слој по слој) и соли се, а то накупљено посуди и посољено се такође зове скоруп.
Не спрдам се, понекад се нашалим на ту тему, то да, и моја баба је цијели живот говорила куњ (мада није пуно укала, тек ту и тамо покоју). Наравно, Плавно је чувено по укању, а и по унијем таблетама (знаћеш ти нашта мислим, а?)Земо, ти се малтене спрдаш с нами "укавцима."То није у реду, јербо су сви православни па и неки католици из Далмације и Лике "укали" до периода масовнијег школовања кад се то почело губити. Чуо сам више пута старије Буковчане који "укају." Погледај видео са Србима из Трибња из мог претходног посту и обрати пажњу на говор бабе Марије која "ука" (УН, УНА, УНДА итд). Док Божо са видеа који је школованији и засугур млађи (те је зато његов говор мање изворан него од бабе Марије) нема тај рефлекс у говору. Срби из Трибња су икавски "укавци." Икавских "укаваца" иначе има и међу католицима из Равних Котара, а "укања" је било и код чакаваца на неким далматинским отоцима. Ипак шампиони "укања" су православни Срби из Далматинске Загоре, нарочито дио према Тромеђи са епицентром у Плавну. Код наске је то било доста изражено и доста дуго се задржало. Кураице из Плавна су се посебно истицале по "укању", они су чак говорили "буме" (узречица) док су други Плавањци ипак говорили "боме", а сви су пуно "укали."