Sjaj i beda demo(n)kratije

E ja se ne slazem sa patkom.
GB jeste skupa za zivot, ali ljudi (cak i onaj najnizi socijalni sloj) mogu da zive od svoje plate ili cak od socijalne pomoci. Da li mogu npr kod nas? Koliko iznosi soc.pomoc ili deciji dodatak? Tamo imaju bar za hranu i odecu. Mi trosimo duplo od onog sto zaradimo i to samo na puko prezivljavanje.
U Nemackoj npr radnik koji je na bolovanju dobija 100% platu.
Da u svim tim "razvijenim" zemljama ljudi cesto gube posao, manjaju, pronalaze novi. To se smatra savim normalim, niko ne ostaje "dozivotno" tj ceo radni vek u istoj firmi. Ako zele da rade mogu da pronadju posao. I sigurno imaju veca prava i bolje regulisan odnos sa poslodavcem nego u postkomunistickim zemljama u kojima novopeceni "bizmismeni" deru kozu sa ledja radnicima za minimalac, bez socijalnog i icega.

Mesas dve stvari....jedno sto je rekao patak i drugo sto je rekao direktor evropske komisije....
On je povezao stvari na svom nivou, za njega je nedozvoljivo i to sto nisu ispunjeni njegovi neki kriterijumi potrosacke korpe i zivota, a kamoli da je pricao o nasem modelu....

Pa mi smo zreli za man vs wild serijal....kako preziveti u divljini....

Trenutno se frljas dokazima kao kad ljudi sednu za sto pa kazu, dajte sve sto ima da se pojede, ako imamo snage imamo i da radimo , ako nemamo snage , necemo ni raditi...a istina je negde na drugom mestu....jer ce bas upravo takvom logikom pojesti sve i raditi 5 dana , a posle nece imati ni za osnovno i nece moci bas ono sto su navodili kao sustinu svog ponasanja, a to je da rade...

Kapitalizam , koji zapadni mediji sve cesce pominju se brani upravo u USA , zato svi teze da se tamo prvo uspostavi stabilan rast privrede...nesto i zbog podjarmljenog polozaja u odnosu na USA....
Znaju svi da ako malo duze potraje, da ce se formirati alternativni organizacioni sistemi, to je neminovno....

Odvajanje socijalne politike od sistema vladanja i nazovi politickog odlucivanja je vrlo bitan detalj....

Jer te sporedne a vazne stvari su ustvari proizvodi koji prodaju ceo paket kod naroda, a u stvari se mnogo bitnije i krupnije stvari ne vide....
Tako i ovi nasi politicari , zaduzuju se , a kad bude trebalo da vraca drzava pare, oni ce imati svoje debele firme i tako ce da vracaju , ono sto im pretekne, a ostali ce da vracaju kroz akcize, kroz porez na gas, na ono sto se najvise trosi....
Zato je nasa vlast uvela veci porez na gas, a manji na kerozin i avio delove za male avione....jer logicno demagoski mnogo manji priliv ima drzava od prodaje te robe (iako lux) nego od litre gasa, na trzistu koje je svojim novcem razvio sam gradjanin srbije , bez donacija.....(za razliku od GB)...

Ili imamo slucaj tri starca koji nemaju prihode , a nisu socijalni slucajevi, jedva prezivljavaju , a nasa socijalna sluzba mora da povede "akciju" da bi se vanredno resio njihov problem , i to verovatno jednokratno....

-------------------------------------------------------------
Ovde ne govorimo ili bar ja , o tome sta ce narod kod nas da uradi ako bi mu dali apsolutnu vlast....
Ovde pricamo o sistemu demokratije i sta narod svuda hoce da uradi sa tim, sta moze da uradi sada, a sta kad se malo modifikuje sistem....
Ne pricamo o demokratiji kakva je danas predstavljena kapitalizmom , kao uvezani proizvod, uvezana prodaja....

Ja bih ovde upravo o tim vezanim psiholoskim detaljima kod shvatanja ljudi sta ce i sta mogu kad im se pruzi demokratija kao sistem preko kojeg mogu da uticu....a oni u praksi vide da je jos uvek bolje dizati bunu i buku, sto kazuje da im demokratija uopste ne odgovara kao sistem....

Ne znam da li demokratija ljudima odgovara kao sistem jer iskreno ljudi taj sistem jos nisu ni poceli konzumirati u celini,pa da bismo znali da li im odgovara ili ne.U velikoj vecini zemalja,imam utisak u onim razvijenijim je prisutnije,ali u nasoj zemlji nije uputno da tako i bude,bar ne dok ne dosegnemo neki koliko toliko respektabilan stepen razvoja privrede,jos uvek manjina odlucuje o sudbini vecine,jer vecina kao da nema ni zelju ni potrebu da podigne svoj glas....mozda je i to svojevrsna poruka,a ako ide u pravcu dokazivanja demokratije kao sistema koji vecini ne odgovara,onda se moram zapitati sta vecina nudi kao alternativu?! Za sada vecina jos uvek cuti...

Zar mislis da ponuda alternativnog moze da prodje ako je kapitalizam ustolicio demokratiju kao svoj promotivni proizvod ,, za koji je vezan....?

Alternativni sistem mora proci i postati dostupan i izvrsan u nekom obliku da bi mogao uopste da razbije blokadu....
A to se najcesce desava kad sistem ima ekonomske probleme , pa se javlja novi tip organizovanja u privredi i proizvodnji i nekim drugim upravnim odnosima, i to se vrlo lako moze desiti u sledecih 10 godina......
Zato i pomama da se sve brzo slegne, jer novi politicki sistem upravljanja nece biti lako kontrolisati sa postojecim medijskim podrazumevanim aksiomatskim vezama.....u svesti ljudi....

E ,Kad bi svi znali sta je DEMOKRATIJA.........

Demokratija znači sasvim jednake mogućnosti, naročito u obrazovanju; ali ne to da se svaki nesposoban Kurta i još nesposobniji Murta može uspeti na državne položaje. Svakome će stojati otvorena mogućnost da se vaspita za složene zadatke upravljanja; ali, samo oni koji su dokazali svoju sposobnost, koji su sa svih ispita poneli pobedna znamenja umetnosti, treba da se biraju za vođe. Državni činovnici ne treba da se biraju odglasavanjem, niti treba da ih biraju potajne grupe, koje za demokratiju vezuju svoje nečasne račune i intrige, nego samo njihova obdarenost, koju su oni dokazali u demokratskoj sredini u kojoj svi gradovi prvobitno imaju jednaka prava. I niko ne sme da se prima kakve službe bez naročitog prethodnog obrazovanja, ili da ulazi u kakvu visoku službu pre nego je s uspehom vršio koju nižu službu.

Je li to aristokratski? Ne treba da se bojimo reči dokle god je dobra stvarnost koju reč označava: pametnom čoveku reči su tantuz bez prave vrednosti; samo budale i političari uzimaju ih za gotov novac. Mi hoćemo da najbolji upravljaju nama, a to i znači reč »aristokratija«; nismo li mi, slično kao Karlajl, za tim čeznuli i za to se molili da najbolji upravljaju nama? Ali, mi smo se navikli da pod aristokratijom razumevamo nešto nasledno. Otuda mora se izrično naglasiti „da je platonska aristokratija drukčije vrste; ona bi se najpre mogla označiti kao demokratska aristokratija.„ Jer, narod neće biti primoran da između dva kandidata, što su mu ih pronašle i iznele klike, bira onoga koji je manje loš,„ nego će se sam kandidovati u svakom od svojih članova i dobiti jednaku mogućnost izbora za vaspitanje onih koji treba da vrše državne službe. Tu nema nikakvih klasnih razlika, nikakvih položaja ili privilegija koje se nasleđuju, nikakvih smetnja za talente koji su se rodili bez sredstava; sin vladaočev počinje kao svi druti, i s njime se postupa kao sa svima drutima, i on ima iste mogućnosti pred sobom kao sin onoga koji čisti obuću.

Ok,asazem se,ali ko su ti koji ce novi sistem ustoliciti...nisu li oni neki kojima sadasnje stanje ili polariteti ne odgovaraju iz ovog ili onog razloga,i jesu li ti neki naklonjeni masama ili su i oni samo promoteri sistema koji ce njihove uskosebicne ciljeve ostvariti...pitam se gde je u svemu tome obican mali covek,gde smo tu mi kao pojedinci koji cemo trpeti sve dobrobiti i nedostatke sistema koji *dolazi*,ako dodje,i da li je to sto ce biti drugacije istovremeno i bolje,u kojoj meri i za koga...isuvise nepozbatih u jednoj jednacini...sta ako je budu resavali losi matematicari?!

Slazem se sa stavom koji iznosi Cicoka,da demokratska aristokratija treba da upravlja,mislim da sam to vec napomenula u postu u kojem spominjem meritokratiju - svak na mesto na kojem ce najbolje svojim znanjima i sposobnostima dati,pa nije vazno ni kog je porekla ni opredeljenja.ali do tog ideala se tesko dolazi...ni demokratija sama po sebi nije lose osmisljena,ali je toliko puta zloupotrebljena,da se verovatno velikom broju ljudi smucila...

Svaki oblik vladavine ruši sam sebe kad prevrši meru u čuvanju osnovnog principa. Aristokratija propada kad suzi krug vlastodržaca, a oligarhija kad se preda neopreznoj pohlepi da se odmah obogati. Obadve izazivaju revoluciju. Kad revolucija prestane, može se čoveku činiti da je ona došla iz sitnih uzroka i neznatnih ćudljivosti; ali, mada nju mogu izazvati nevažni povodi, opet je ona iznenadna posledica teških i postepeno nagomilanih rđavih stanja. Kad telo oslabi zato što su zanemarivane sitne povrede, onda već i jednostavna rana može dovesti do teške bolesti »Onda dolazi demokratija. Sirotinja savladava svoje protivnike, nekolicinu osuđuje na smrt, druge osuđuje na izgnanstvo, i narodu daje jednako učešće u građanskom pravu i u državnoj upravi..

REV ,apriori si u pravu -evo i o tome post.

Poslednja izmena:
Jos samo ovo.
Ali, demokratija ruši sebe time što preteruje — u demokratiji. Njezin osnovni princip jeste jednako pravo svih da vrše službe i da uzimaju učešća u donošenju državnih rešenja. Na prvi pogled, to je odlično stanje, ali ono postaje katastrofalno time što narod nema dovoljnog obrazovanja da izabere najbolje vođe i najmudriji pravac . »Što se tiče naroda, on ništa ne vidi, nego samo ponavlja ono što mu vođi kažu Da jedna ideja uspe ili da propadne, dovoljno je da se ona pohvali ili smešnom učini u kakvom komadu iz narodnog života Za državni brod vladavina gomile jeste burno more, gde svaki talas govora navaljuje na njega vodu i sprečava plovidbu. Kraj takve demokratije jeste tiranija ili autokratija; gomila toliko voli laskanje, i »toliko je žedna meda« da naposletku najlukaviji i najnesavesniji laskavac, koji sebe zove »zaštitnikom naroda«, uzima najvišu vlast u svoje ruke .

Apsolutno,slazem se jer sve sto si rekla govori u prilog tome da demokratija po svojoj sustini nosi slobodu i pravo izbora....ali previse bukvalno shvatanje oba pojma,dovodi do stanja gde oba pojma sa demokratijom niti imaju veze niti im je ona u smislu u kojem su dozivljeni tezila...SLOBODA,prvobitni aksiom demokratije,pa ako hocemo i Bozanskog zakona,podrazumeva odgovornost ,za svaku rec i postupak,snosenje posledica pogresno ili nepravovremeno donetih odluka,svih postupaka ,ma ko i ma gde ih cinio i na kojem nivou,...medjutim,kod nas se odgovornost izbegava na svakolikom nivou,pa vrlo cesto i prema samom sebi i sopstvenom zivotu,da ne pominjemo one koji su narodu i drzavi odgovorni,pa se iz svega izrodi anarhija,na zalost.
Pravo izbora ne koriste svi,a pri tom ne shvataju da i posedovanje prava podrazumeva odgovornost ,i prema pravu i prema sebi,a i prema drugima,o kojima po prirodnom zakonu smo duzni voditi brigu,...iz nekoriscenja prava vecine,odnosno nepostojanja odgovornosti vecine,manjina odlucuje i proizvodi stanje kolektivne neodgovornosti koje vodi u anarhiju.i ma koliko se nama cinilo da nije tako,jeste..a sve pod plastom i stitom demokratije.

Apsolutno,slazem se jer sve sto si rekla govori u prilog tome da demokratija po svojoj sustini nosi slobodu i pravo izbora....ali previse bukvalno shvatanje oba pojma,dovodi do stanja gde oba pojma sa demokratijom niti imaju veze niti im je ona u smislu u kojem su dozivljeni tezila...SLOBODA,prvobitni aksiom demokratije,pa ako hocemo i Bozanskog zakona,podrazumeva odgovornost ,za svaku rec i postupak,snosenje posledica pogresno ili nepravovremeno donetih odluka,svih postupaka ,ma ko i ma gde ih cinio i na kojem nivou,...medjutim,kod nas se odgovornost izbegava na svakolikom nivou,pa vrlo cesto i prema samom sebi i sopstvenom zivotu,da ne pominjemo one koji su narodu i drzavi odgovorni,pa se iz svega izrodi anarhija,na zalost.
Pravo izbora ne koriste svi,a pri tom ne shvataju da i posedovanje prava podrazumeva odgovornost ,i prema pravu i prema sebi,a i prema drugima,o kojima po prirodnom zakonu smo duzni voditi brigu,...iz nekoriscenja prava vecine,odnosno nepostojanja odgovornosti vecine,manjina odlucuje i proizvodi stanje kolektivne neodgovornosti koje vodi u anarhiju.i ma koliko se nama cinilo da nije tako,jeste..a sve pod plastom i stitom demokratije.

Doslovce ,samo sto demokraija iz usta nasih vodja,demokratiju prezentuju bas onako kako je zelimo imati,a sprovesti je u delo je za njih mislena imenica.

Slazem se u potpunosti...zato i kazem da nisam sigurna koji bi to novi sistem doneo vise dobra obicnim ljudima,kad ni demokratija u svom izvornom znacenju,koje apsolutno nije lose po sebi, nije konzumirana do kraja,a izvitoperena je u meri u kojoj su ljudi skloni da izvitopere sve ono sto bi trebalo da sluzi svima,a ne pojedinima.

Trebalo bi stati na put smešnoj ideji, koju propagiraju šefovi, da smo mi došli na ovaj svet da bismo se međusobno takmičili. Vrata ka pravednijem svetu se otvaraju onog momenta kada se odbace nejednakost i nadmetanje, a ravnopravnost i saradnja postanu vodeći principi u našim životima.

U sustini nemam nista protiv zdravog takmicenja ,koje otvara svakom coveku mogucnost da radi na svojim sposobnostima u smislu razvijanja i brusenja vestina,i na usavrsavanju talenata koje poseduje,ali imam protiv libertatistickog poimanja *arijevskog* pojedinca,koji rusi sve pred sobom i ne bira sredstva za postizanje cilja.U tom prevcu plediram za sustinsku demokratiju,drustvo jednakih mogucnosti za sve,u kojoj ce covek coveku biti covek,i solidarnost prema onima koji iz bilo kog razloga ne mogu iskoristiti ponudjene mogucnosti.

Pa novi sistem ne moze da bude nesto sto ce ignorisati zapazanja koja ste izneli....

Ja sam , kao osoba znam za nekoliko novih sistema, i svi nemaju navedene probleme , neki su malko vise menadzerski orjentisani , a neki populisticki , a neki aristokratski , ali bez aristokratije, tj bez proslog staza kao zaradjene zasluge...

Svi sistemi u sebi moraju da imaju osnov zasticenost od upliva uticaja kapitala preko privatnih kanala....

Ali ovde ne bih o novim sistemima, tj nisam za razmisljanje komparativnom metodom, u fazonu daj alternativu da bih mogao da analiziram ono sto stoji ispred mene....
To je laksi nacin, opisati crvenu kao svetliju od braon boje....i lepsu, i drskiju itd....

Narod ne zeli ni uzore da mu stalno vise nad glavom , da ih gleda i da ih bude svestan, a kamoli da stalno potpuno prati vlast i da odgovara za birano....
U tom smislu "dobro obicnim ljudima" ne postoji, to je floskula....

Uzmite da su obicni ljudi prilagodjeni sadasnjem sistemu.
To znaci da su u mnogome podlozni demagogiji i proceni sta je za njih licno isplativije....ili kako se lepse kaze "to je nacin na koji se to radi".
Tako se cak ni licna potreba, licni interes ne prati , vec se prati licna igra, koja je zapoceta sa nekim istomisljenicima ili neistomisljenicima...
Znaci danas se vec duboko shvata znacaj zapocete igre, vec ostvarenih krugova i timova, zapocetih dilova i dogovora, podrske u bilo kom ostvarenju ili teznji ka ostvarenju nekog cilja i namere...

U takvoj atmosferi , pogresno bi bilo tumaciti sta donosi dobro obicnim ljudima, kao sto je pogresno slusati sta ljudi govore i misliti da je to isto sa onim sto misle....
a kamoli sa onim sto im treba ili sa cim bi bili srecni.....(to jeste samo iz jednog ugla njihovo razmisljanje kako ce postati sretni , ali niti je iz svakog ugla to njihovo razmisljanje , niti je uopste tacno da bi tako bili sretni, cuvena zamena cilja i puta do cilja, zivota i nacina zivota....itd..)

Demokratija u danasnjem smislu je demonkratija, tj ne favorizuje ideje, vec ljude, trebalo bi ljude sa idejama, ali je sam birac svestan da bira neciju karijeru , pa onda razume i drzanje za stolicu , politicke igre , sam se distancira od ideja, sam pretvara sistem u nesto sto ne nudi sigurnost ideji koja je opste zeljena, ni autoru ni nosiocu ni realizatorima ideje, vec boljim manipulatorima javnim medijima i javnim mnjenjem u smislu optimizma i oportunizma....(ah ta cuvena alavost)

Tako se ukida sigurnost delegata, a ukazuje na jednostavno resenje , podrska novca ili podrska spolja.......To su najmocnija sredstva opsene , tako da je njihov miljenik u znacajnoj prednosti kod imidz-percepciono oblikovanog naroda ....

Mislite da je to problem srbije, nije, taj problem imaju i mnogo odgovornije vlade u svetu.....

Samo ne znam da li je svuda kao u srbiji kanalisan sistem slobodnog ispoljavanja i realizovanja, jer u srbiji nista ne mozes a da neko ne dozvoli to....bez obzira da li imas novca za realizaciju ili ne...
Uvek se nadje neko tumacenje nekog ministra, neke vlasti , neko ne zna zakon , ili nije siguran, pa ti stopira jer nece da on bude odgovoran i tako sve dolazi do malog kruga ljudi koji naravno mogu da zaustave sve sto nije njima u korist....sto povlaci mito ili sto im je opasno .....sto povlaci podanost....

Drustvo jednakih mogucnosti u smislu drustvene klime koja je takva da svaki covek ima jednaku polaznu poziciju,koju po svojoj volji i izboru moze i ne mora da koristi,ali to je vec stanje svesti pojedinca,u smislu koji navodite da nemaju svi ljudi jednake mogucnosti u smislu spremnosti,sposobnosti,volje...Covek je drustveno bice sa osobenostima koje su univerzalne za ljudski rod u celini,ali nejednako naglasene u svakom pojedincu,odnosno svako ima samo sebi svojstvene osobine.Drustvo bi trebalo da omoguci svim svojim clanovima da svoje osobine razvija i usavrsava u meri u kojoj to zeli ili ima potrebu,da ga ne sputava bilo kojim spoljnim faktorom koji moze biti kocnica...ukratko,parafraziracu jednom izrekom Zig Ziglara ; " Mozete postici sve sto zelite,bilo sta na svetu,jednostavno tako sto cete u dovoljnoj meri pomoci drugima da postignu ono sto oni zele."

Dodala bih u osvrtu na predhodni post,ja sam sklona raspravljati o necemu sto ima nedostatke i potrebno je menjati na nacin da tome sto treba mmenjati postoji vec jasno iskristalisana alternativa,jer u protivnom ,ako ona ne postoji i ne postoje jasno naglaseni dokazi u prilog tome da je alternativa bolja od postojeceg,onda cemo morati ostati na postojecem sve dok se ne ispune predhodni uslovi.

Meni nije jasno kako ces sa privatnom svojinom i vlasnickim nasledjivanjem postici jednake uslove svima....jer takva aristokratija nece se odreci svoje prednosti....

Ustvari nije mi nista jasno....

Ni to sta je klima, jer džaba klima kad praksa pokazuje drugačije.

Poslednja izmena:
Mislim da se nismo dobro razumeli...poznato je meni da privatno vlasnistvo otvara mogucnost onom ko ga poseduje i u meri u kojoj je ono veliko,ali mi govorimo o ulozi drustva i drzave...pa kad kazem jednake mogucnosti za sve ja mislim na socijalno odgovornu drzavu,tipa Svedske,Finske....Nisam pobornik liberalizma koji favorizuje pojedinca koji poseduje bogatstvo,na ustrb sposobnosti ,jer ljudski resurs je neiscrpan,i medju onima koji ne poseduju bogatstva cuce geniji koji sebicnoscu jednog ustrojstva mogu ostati neiskorisceni....briga drzave bi trebala pocivati na iskljucivo sebicnom razlogu da pomogne samoj sebi koristeci resurse kojima je omogucila napredovanje u ovom smislu.sticanja znanja i vestina koja ce poboljsati status pojedincu,ali i drustvu.u celini.

Drustvena klima je stanje jednog drustva koje drustvo samo vaspostavlja.U zavisnosti od toga koliko su pripadnici jednog drustva raspolozni upregnuti sve svoje snage u vaspostavljanje klime u kojoj ce ziveti,zavisi i kakva ce ona biti.To sto tebi nista nije jasno,i sto praksa potvrdjuje drugacije,ide u prilog konstataciji da u nasem drustvu vecina niti zeli niti ima potrebu da se ukljuci u stvaranje klime koja bi bila pogodna,a meni to govori dve stvari,mozda i tri; ili je toj vecini vec dovoljno dobro,pa nema potrebu da se ukljucivanjem trudi da bilo sta menja..ili nema razvijenu svest o sopstvenoj ulozi u drustvu i sta sa sobom nosi takva uloga u smislu odgovornosti.Postoji jos jedan momenat,koji se pojavljuje u novije vreme,a to je problem nedostatka identiteta i otudjenosti,pa onda mogu razmisljati i u pravcu da vecina nema osecanje pripadnosti grupi,odnosno drustvu pa je iz tog razloga nije briga za sudbinu drustva.Sklona sam verovati da prva mogucnost nije istinita,jer ne mislim da je vecini toliko dobro.ostaju ove dve solucije.I na jednoj i na drugoj ,u smislu menjanja stanja,potrebno je i rada i energije...i tu onda dolazimo opet do onog..nije demokratija losa,nego smo je ili pogresno shvatili,ili je pogresno primenjujemo...ili je uopste ne primenjujemo...sto je najpre slucaj,jer vecina,ciji glas odlucuje,jos uvek cuti....zanima me samo razlog zasto...jer da bi se stanje cutanja menjalo potrebno je dijagnostikovati razlog cutanju..

Socijalno odgovorna država se definiše kao država koja zadovoljava osnovne egzistencijalne potrebe pojedinca, ništa više.....
To nije davanje iste polazne pozicije, niti istog angažmana....
A plus što je to socijalni program i nema veze sa demokratijom, to je težnja onih koji su običan narod bez obzira na to koji je politički sistem.

Politički sistem je ono što prenosi značaj , težinske koeficijente potreba onih koji učestvuju u sistemu....
Po silnim bunama i onome što je ovde rečeno , rekao bih da demokratski sistem uopšte ne prenosi težinu odredjenih potreba učesnika u sistemu.

To što opisuješ je utopija....jer uvek će postojati podela rada, samim tim i želja jednih da eksploatišu druge u smislu vremena , ne u smislu novca, to je vezano za tržišnu privredu, pa je novac mera svega....

Back