Sjaj i beda demo(n)kratije

Ok, za demagogiju uvek prostor ostavljen....

Nego za ove ozbiljnije igrace...
Jeste li primetili da ljudi podnose da se izvuku iz odgovornosti i nekog procesa, ali ne i da izgube moc?
Ili to isto u vezi demokratije....
Ljudi nece pristati ni po koju cenu i bice im mnogo ugrozena prava ako im neko umanji uticaj na glasanje, a da nesto nauce, pripreme se to ne bi....kao sto lakse pristaju da nekog delegiraju da on odlucuje i snosi krivicu umesto njih....

Tako se demokratijom izjednacavaju svi bez obzira na sposobnosti (ekvivalent u proizvodnom procesu pokazuje izuzetno lose rezultate, kad sve radnike svedete na iste, nema ni stimulacije ni odgovornosti)....

Takodje se ne moze zanemariti efekat privlacnosti kod ljudi, jer oni ce radije da biraju svoje delegate po principu on mi je blizak (po ponasanju , po izgledu , po nekom gestu) nego po idejama, zaslugama i aktivnostima....

Tako imamo nesto sto mnogo lici na kmezu u krevetu, koja se demagoski krije iza nekog svog "ljudskog obrazlozenja" za svoje lenstarenje i manipulise....ali jadna je ta manipulacija, koja vise lici na dokazivanje samom sebi da vredis(eto ja uticem , ja biram), nego sto je manipulacija radi nekog pametnijeg cilja....

U vezi konformizma je i sledeca neodvojiva osobenost ljudi, a to je potreba da se sto bolje predstave...
To je sve stvar hijararhije i hijararhijskog , ali je deo i animalnog, jer je u prirodi sastavni deo izbora partnera sto bolji utisak, lazni imidz....
Duhovna nadgradnja je uvela realnu predstavu, ali "ljudski" je da se laze da bi se nadoknadio manjak....

To je nevezano za trenutnu imidz kulturu....popularnu populisticku....

Vidim da ovde fali napomena i za kljucnu stvar, a to je da svaki sistem ima svog kvarisu, tj ljude koji ce profitirati urusavanjem tog sistema, ma koliko imali koristi od tog sistema....
Jer u njihovim glavama ce postojati varijanta sistema koja ce forsirati i favorizovati upravo ono gde su oni "jaci" a inace su u manjku.....

Svest i ocekivati od svesti da se izgubi poriv licnog dobitka i licnog "unaredjenja" gde je unapredjenje ovde ustvari unapredjenje svog polozaja, svojih predstava mogucnosti, a ne same mogucnosti , (jer sastavni deo zivota je relativna laz, relativna istina, jer za apsolutnu istinu je kljucni razlog imati apsolutno sve informacije i to tacne)....je malo apsurdno....
Dakle kakav god bio sistem , on ce insistirati na napretku i sebe i pojedinaca koji ga cine, a to dovodi bar kod jedne nepotpuno oblikovane osobe, neapsolutno zrele, do zelje da unapredi svoju sliku , a ne svoje sposobnosti, cak i nesvesno, ne uvek potpuno svesno...tako krece...

Zato sam nekorektan ovde , kad ljudi ocekuju da sve bude idealno i blagonaklono , sto je uostalom najveca greska komunizma, sto ocekuju da ce ljudi biti blagonakloni i dovoljno svesni da sam sistem mogu da izgrade da bude dobro svima (sto jeste tacno , ali samo kao apsolut istih , isto normalnih , istih po meri....uniformnih po mnogim kriterijumima)....

Vrlo dobra stvar je slusati kako jedna uspesna osoba a "samosvesna" ili samosvesna tumaci stvari kao sto su istina, laz, potreba za lazi, polulazi, kako obicno prihvataju u drustvu laz (obicno je ignorisu, da ne bi izazvali konflikt, suocavanje je 1na1 da ga ne bi uvredili i povredili, i na kraju i to ciniti onako kao kisa oko kragujevca , da mu se stvori samo blagi nagovestaj da ste primetili neke nedoslednosti i jos mu date mogucnost da vas je ubedio u svoju verziju)....
Tu ima cak novih podela, tipa dobar lazov (laz radi boljih odnosa , manjeg soka, bolje komunikacije , lazni komplimenti, bolji partner), los lazov, uspesan lazov, dobra prezentacija lazi, teorije polulazi (izostavljanje, mesanje baba i zaba, davanje viska informacija koje ce skrenuti paznju, nekad i davanje previse informacija daje isti efekat kod nerazvijenih pojedinaca (previse novih informacija i relacija dovodi da osoba smatra da ga zagusujete nebitnim informacijama , iskljucuje se i daje povrsnu informaciju i zakljucak , koji pokriva iskljucenje sa prebacivanjem odgovornosti i krivice na drugoga)....
Pa onda podele nepotrebno kindjurenje i potrebno unapredjenje izgleda, zatim uvodjenje lazi kao neophodnost da bi bili pristojni (pristojnost je dobila novo znacenje) i inace se uvode nova znacenja za sve reci , jer se kroz novo znacenje daje prostor za nase,deformisano i demagoski promenjeno ponasanje i pomera granica za normalno i patoloski , prihvatljivo i neprihvatljivo....

Sve su to detalji koje pokazuju ljudi danas, a pokazivace u manjem ili vecem obimu i sutra ....a po meni su bitni za ovu temu....

Ljudi tesko podnose istinu , jer ona znaci da oni sami nemaju dovoljno znanja i informacija, a plus sto im se urusava kredibilitet, to je vec vezano za danasnje doba....

Uvazeni sagovornice...kada biste samo prihvatili da se ne moze prelaziti preko teza na nacin na koji vi to radite,pa cete mi oprostiti na izrazu koji cu upotrebiti,ali nesretnim izborom je neko drugi ustolicio - *salata od reci*,Virdzinija Woolf je to nazvala romanom toka svesti,a ja bih rekla da vi zelite polemiku u kojoj sami polemisete sa sopstvenim stavom i da ni na jedno pitanje ili konkretan stav niste konkretno odgovorili.Sta vi hocete?Ne moze se karakterizacijama u kojima se nipodastava sve sto ne dolazi od vas voditi dijalog...samo monolog.O znanjima ne bih,jer nismo ovde u amfiteatru na ispitu,pa da ocenjujemo,a ne volim procenjivati nikog,niti da me neko procenjuje,pogotovu naopako.

Postavite konkretno pitanje, ili stav koji treba da iznesem u paraleli sa vasim i rado cu to uciniti...
Ne mogu da ucinim ono sto ne mislim da ste trazili od mene.

Da olaksam , ako meni upucujete pitanje onda ucinite to ovako @TP i onda sta zelite da ucinim...
-----------------------------------------------------------------
Kad se gleda demokratija , mislim da nije oftopic da se gleda i svaka aktivnost koja postoji u narodu i pojedincu tog naroda...
Onda se treba setiti i sledece osobine...

Ljudi tokom zivota ne samo da se menjaju , vec racunaju na to menjanje...
Vrednost gornje izjave je u stavu prema prijateljima, od kojih postoje mnogo onih koji su "prijatelji u fazi" "prijatelji u tom periodu"....
Mnogi ljudi takodje imaju prijatelje po oblastima "kafanski prijatelji" "poslovni prijatelji" "prijatelji za muvanje i za zajednicki lov".....

To ukazuje na jednu eticku crtu ljudi da zloupotrebljavaju sve sto stignu , pa i mogucnost da se ljudi menjaju , tako da cesto vidite osobu koja namerno ide na ograniceni broj prljavih pokusaja sa izvinjenjem jer ce posle tih prljavih pokusaja sazreti....

To kod mnogih slicnih , ali i onih koji su totalno drugaciji , prolazi...
Misljenja mnogih i filozofa , a i ovih koji bi pricali o drustvenom upravljanju , je da ova sitnica ne treba uopste da bude ni razmatrana ni u glavi kad se razmislja o upravljanju drzavom i nekim sistemima...
Medjutim policijske i obavestajne sluzbe ovu osobinu ljudi izuzetno pomno prate, i cak se moderno ispitivanje umnogome zasniva na generisanju novih situacija i provokaciji ovog raslojavanja kod ljudi (narocito ako su tim)...

Kod nekog drustvenog sistema , ne mora postojati namera razdvajanja i svadjanja, a opet ce sigurno doci do takve situacije...

Zato je moje misljenje , a i stav , a i aktivnost, kad god se razmislja o menadzerisanju bilo kog veceg broja ljudi , ovo je obavezna stavka koja se mora stalno drzati na umu...

Gledam film sad ujutro na pinku , preporucen mi je, i setih se BASIC INSTINCTa....
Kad je bio taj film u bioskopu, a odmah zatim i na TV, 95% ljudi nije ukapiralo film...
Tacnije 95% mog okruzenja nije ukapiralo film....i niko to nije primetio...
Zasto ona ubija ?
Prilicno vazan detalj u filmu , nije to nesto kao ko je glavni u spletki, da li je poceo prvi pera ili je samo isprovocirao miku....

I to je bitna stvar kod ljudi....to sto ne samo da nece ukapirati ili uopste primetiti , vec ce kriti da ne primecuju....
A opet mislim da ima puno pametnijih od mene, mada moze da bude i onaj efekat, da ih je manje briga, a to danas daje cesto utisak da su pametniji...
I to , veza izmedju granice razumevanja, kapiranja i primecivanja i "nije im bitno" je takodje bitna za posmatranje u vezi demokratije...
To je cak kljucna stvar kod kontrole angazovanosti u politickom sistemu, pojasnite one ciljeve ciji odziv zelite vise....

A i dalje mislim da treba razdvajati socijalne uslove od demokratije....
Jer onda demokratija postaje rob kapitalizma....
Narod od demokratije ocekuje socijalno razresenje, a to dolazi od kapitalizma iliti trenutnog ekonomskog sistema, a ne od politickog sistema....

A kad pogledam kapitalizam , ja vidim da u njemu nema motiva da se zaposljava veci broj radnika, nego uvek manji broj radnika.
Osim ako radnika ne shvatimo kao osobu koja okrece bicikl sa generatorom struje....
Automatizacija je sve jevtinija i isplativija i ne postoji polje gde covek kao radnik pobedjuje automatizaciju (CAD i robotika).
A kapitalizam je kao takav jasan i nedvosmislen, nema motiva za zaposljavanje veceg broja radnika , vec uvek manjeg broja radnika....

Lazni utisci dobrobiti se , zbog socijalnog u zahtevu prema izborima u demokratiji , stoga uvek ostvaruju kreditiranjem neke aktivnosti (sto je i razlog da su politicari uvezani sa pritokom novca ili da ga sami imaju).
Tako se dobije jevtino ili malo skuplje pozicija, a kasnije se "moralo se" ispostavi i racun....

Zar se uravo tu ne vidi demonkratija u demokratiji , tj tumacenje ljudi da od demokratije ocekuju ostvarenje svojih demona, a ne uticaj svog izbora i razuma na zajednicki tok i razvoj ili stagnaciju svog drustva ....
Jasno je , nadalje, da se upravo zato i ne osecaju kao deo SVOG drustva....jer su iskocili iz njega upravo zato sto su prihvatili ponudjena tumacenja demokratije (od strane onih kojima takvo tumacenje odgovara) na slepo reklo bi se....

Zato sam protiv svakog mesanja socijalnih ciljeva sa stavom prema demokratiji....jer to je i cini proizvodom kapitalizma , cak i da u pocetku nije to bila....

E upravo to hocu, da se gleda orginal , a ne negacija negacije, tj opravdanje "jer ima i goreg"....
To sto vecina od vas trenutno ne vidi alternativni organizacioni sistem , koji ne bi bio utopisticki niti demagoski odradjen proizvod ne znaci da ne mozete polako deo po deo tumaciti i razmisljati o delicima krupne slike....

ekonomija se bavi ekonomskim modelima, njihovom primenom u praksi, teorijama modela, a ne projektovanjem šta bi bilo kad bi bilo - fantaziranjem..

kakvo računovodstvo?? bilans stanja, upeha, završni račun?? ( :
mislim na ekonomiju i dva modela svetskog ekonomskog sistema i u skladu sa tim globalne ekonomske politike. fokus je svetsko finansijsko tžište... od 80tih godina prošlog veka preovlađuje aspolutno liberalno tržište. drugi model ekonomskog modela je ograničani liberalizam, odnosno kejnzov model državnog intervencionizma...moguće je samo preći na ovaj drugi model, kako i vidimo da se dešava.. sa sastanka mmf-a gde je podržan taj model, krenulo se u praksu u americi, pa onda dalje..
jedan model ne funkcioniše i primenjuje se drugi, ne postoji bezbroj alternativa. samo ova dva modela. kako će se stvari odvijati za 100 godina, to stvarno ne može trenutno niko znati, i to je fantaziranje....ona može da ponudi neki novi model, samo ako to zahteva tržište, odnosno odnosi snaga, ali će zadugo biti teško nešto predviđati jer će dugo biti na sceni državni intervencionizam. država ne radi besplatno i tražiće zauzvrat... .tu postoji opasnost od novog totalitarizma.....skretanja ulevo ne verujem da će biti, ne predviđam, ali mi je argument za to prethodni neolibaralizam, u kojem su se sami levičari izjašnjavali kao najveći pobornici slobodnog tržišta...
razmatranja o demokratiji na temi su zanimljiva, ima nekih finih ideja, a sve je to oblast političke filozofije..fina su razmišljanja.. ne bi ih se stideo ni adam smit ( :

Pa kazi tako , inace ovde sve izokrenu....
Kazi da nista nije slucajno i da je sve osmisljeno u tom smislu....
I dalje je tu prisutno manipulisanje sa izvesnim i sa mogucim.
Moje misljenje je da treba odvojiti ekonomiju bas zbog toga sto ljudi kad ubace ekonomiju ne mogu da se izvuku iz vezanosti dnevnog i svog razmisljanja....

Vrlo vazna stvar je nesto sto ne znam kako da nazovem....preterivanje, crno bela slika, banalnost ili apsolutizam....

Recimo da osoba ne zeli da bude pasivni cekalac i molilac za svoju sudbinu, ona odmah tumaci da je suprotno i jedino moguce alternativno upravo da bude agresivan napadac....(ili agresivno namece i bori se za svoj prostor ili pasivno propusta bilo kakvu aktivnost ucesca u procesima oko sebe, kao da ne postoji i treca mogucnost, odgovorno umerena aktivnost suzbijanja i favorizovanja odredjenih aktivnosti)....

Zatim cuvenu izreku "Dokon um je djavolje igraliste" cesto ljudi tumace da treba da svoje misli stalno posvecuju (na oba znacenja te reci) bogu, i da ta izreka to znaci, da ce inace odmah da im se useli djavo kradljivac tela....i ideja....a stvarno me iznenadjuje koliki je broj nevernika i vernika koji u ovo veruju.

Pa ono cuveno "dobro se dobrim vraca" tumace bukvalno, umesto "dobar se dobrima vraca" koji iako nije orginal jeste blize orginalnoj misli nego demagoski obradjena i zloupotrebljena i od crkve i od samih ljudi...

I ima tako mnogo primera gde se pokazuje da ljudi iz cele zaokruzene celine izvuku recenicu koja im najvise godi , a najvise je viseznacna (inace svi znate da ljudi vole viseznacne kratke izreke koje su efektne i vise ljudi ih tumaci na razlicite nacine , a odusevljen je tom izrekom ....).
Bilo da je iz religije, pa onda to nesto i osudi crkva kao pogresno tumacenje, ili iz bilo kakve ideje sistema, tipa ideologija , takodje cista zloupotreba radi uzvisenja svojih ili zelja ili dostignuca ili najprimitivnije licne materjalne koristi.

Ili kako to rekose ovi kvazi psiholozi "moralnost u coveku-osecanje i fabrikacije (izmisljanja)"

Postavljao bih ja knjige u e obliku , i filozofske i psiholoske i ove novovremenske usresredjene na neki problem i ugao , ali statistika kazuje da je download odavde 0 ili tezi 0, te mi je jasan nivo komunikacije i koji je oblik licnih motiva....

Back