SITNI KOLAČI

Dvoslojne kocke

150 gr. cokolade, 100 gr. margarina, 150 gr. secera i 200 ml vode, sve zagrevajte dok sne ne rastopi i izjednaci. Sklonite sa vatre dodajte 350 gr. mlevenog keksa i 150 gr. seckanih oraha.
Smesu stavite u pravougaonu tavu, prekrivenu alu folijom, poramnjajte.
150 gr. margarina, 100 gr. secera u prahu i 100 gr. cokolade, na slaboj temperaturi rastopite da se dobro promesa, ali nikako da ne prokuva.Sklonite sa ringle i dodajte 2 kasike ruma.Smesu prelijte preko prve i ohladite dobro u frizideru.Posle nekoliko sati izvadite i isecite na kockice.

Za coko nugat korpice sigurno ima recept na nekoj od prethodnih strana.

Evo da podelim sa vama nekoliko isprobanih posnih recepata za sitne kolace.

COKOLADNE KOCKE (PECEN)
KORA 10kasika ulja
20kasika kisele vode
12kasika secera
10kasika oraha
20kasika brasna
malo narendane korice limuna
1 pecivo
I FIL Penasto umutiti 250gr. margarina sa 100gr. prah secera, dodati 100gr. mlevenog keksa i ekstrat
od maline.
II FIL 200 prah secera uspinovai sa 1dl vode, dodati 100gr. cokolade i 200gr. mlevenih oraha.
Odozgo staviti cokoladnu glazuru.

DVOBOJNE STANGLICE
I DEO
100gr. cokolade otopiti sa 2 kasike margarina, dodati 100gr. mlevenog keksa i 100 gr. secknih oraha
II DEO
50 gr. margarina umutiti sa 200gr. bele posne omeksale cokolade, dodati 100 gr. mlevenog keksa i
200gr. mlevenog badema
I DEO-II DEO- COKOLADNA GLAZURA Seci na kockice i ukrasiti po zelji

COKOLADNA POSNA OBLANDA
32 kasike secera otopiti sa 4dcl vode, dodati 6 kasika kakaa, 10 kasika brasna(razmutiti sa vodom koju odvojite od 4dcl) kuvati 3 minuta.Dodati 200gr. cokolade ,250gr. margarina i kada se sve lepo istopi dodati 200gr. mlevenih oraha(badema, lesnika)
Skoro hladnim filom filovati oblandu.

Ne znam da li sam pitanje postavila bas gde treba ali ako neko zna neka pise.
Gde nabavljate BELU POSNU COKOLADU i koja je dobra?
Unapred hvala, mislim da ce mnogima koristiti jer se retko gde moze kupiti.

Kod nas ima na pijaci
ali ne znam da li je dobra, znam da iznesu na tezgu - posna bela, posna crna čokolada, posni krem i posni keksovi. nešto sve domaće, nema ni etiketu :confused:

Koliko sam skontala po ukusu, mislim da bi mogla i sama da praviš. Izmešaš slatku biljnu pavlaku sa (recimo, ali ne mora - Margavita) margarinom. otprilike, nisam probala, pa ne znam razmere, ali ako ti baš treba možeš malo da eksperimentišeš

Ima li neka od vas dobar recept za mafine?

Imam dosta recepata,ali ovaj je najomiljeniji kod mojih

Mafini sa nutelom
22o gr brasna
1 prasak za pecivo
80 gr kakaa(ja stavim neskvik)
100gr secera
2 jaja
2 vanil secera burbon,moze i obican
90 gr mekog maslaca
200ml mleka
sve izmesas i sipas do polovine u pekač za mafine pa stavis po kasiku nutele i preko nutele ostatak mase.Ovo je mera za pekac od 12 mufina.Peci 15 min na 180
Pecene ukrasiti sa otopljenom cokoladom,posuti krokantom,tj pozelji.Kod nas najcesce se ni nestigne ukrasiti,jos vruci se pojedu...

nista bez hello kitty:zcepanje:

BELE BAJADERE
PRVI DEO:150g secera,1dl vode uspinovati.Dodati 1/2 margarina,150g mlevenog keksa,150g mlevenih oraha i 50g cokolade.
DRUGI DEO:200g secera,0,5dl vode uspinovati.Dodati 1/2 margarina i 200g mleka u prahu.
Nasuti na prvi deo i ostaviti da se stegne.

Konačno sam pravila ovo.
Istina malo sam modifikovala.
Za gornji deo sam deo mleka u prahu zamenila surutkom u prahu. Pošto si se želila da neće uvek da se stegne, u smesu dodala i kašiku skroba. Samo mora jako pažljivo da se kuva i muti. Da ne zagori i ne ostanu grudvice.
Dobro je ispalo.
I umesto margarina sam stavila puter.

E, pa to su one moje Kinder kocke
samo sam umesto oraha stavila lešnike jer ih ja više volim, i više me podsećaju na 'kinder'
na kraju, pošto se gornji deo nikako nije stegao, i sve je curilo o grozno izgledalo; a bilo vrrrlo ukusno; sve sam umesila zajedno i napravila Kinder kuglice :super:
mnogo su bile dobre, moj Kind se odvalio :lol:

samo sam umesto oraha stavila lešnike jer ih ja više volim, i više me podsećaju na 'kinder'
na kraju, pošto se gornji deo nikako nije stegao, i sve je curilo o grozno izgledalo; a bilo vrrrlo ukusno; sve sam umesila zajedno i napravila Kinder kuglice :super:
I ja više volim lešnik.
Sad su mi orasi bili pri ruci ;)
Sledeći put. :)

E upravo to što je curilo je razlog što sam ja prestala da ih pravim.

Ne razumem ovo za surutku ja ne znam ni za šta to služi,niti što bih je kupovala,tako da tu varijantu nisam probala.Ne razumem ni za puter,ako nije neka zezancija na moj račun,jer koliko sam ja iz vaših pisanija zaključila puter još više razbistri,umesto da stegne,tako da:dontunderstand:

I Smeh,ne bih da te obeshrabrim,ali to što su sada uspele savršeno nije nikakva garancija da će tako biti i svaki sledeći put.Bar kod mene je bio takav slučaj.

Da su lepe za jelo i kada su nikakve na oko - jesu.Da su mi pokidale dooosta živaca - jesu.I zato,dok neko ne uspe da ih napravi uspešno deset puta za redom,pa mi onda da recept,ja ih više ne pravim!!!

Domacice ako si mislila na tvoj recept Bele bajadere, ja sam ove godine za Uskrs pravila po tvom receptu 3 doze sa po 250 gr. mleka u prahu i sve tri su bile super, neznam sta nije u redu. Napravila, cekala da se malo stegne i stavljala malo po malo i bilo super.

E upravo to što je curilo je razlog što sam ja prestala da ih pravim.

Ne razumem ovo za surutku ja ne znam ni za šta to služi,niti što bih je kupovala,tako da tu varijantu nisam probala.Ne razumem ni za puter,ako nije neka zezancija na moj račun,jer koliko sam ja iz vaših pisanija zaključila puter još više razbistri,umesto da stegne,tako da:dontunderstand:

I Smeh,ne bih da te obeshrabrim,ali to što su sada uspele savršeno nije nikakva garancija da će tako biti i svaki sledeći put.Bar kod mene je bio takav slučaj.

Da su lepe za jelo i kada su nikakve na oko - jesu.Da su mi pokidale dooosta živaca - jesu.I zato,dok neko ne uspe da ih napravi uspešno deset puta za redom,pa mi onda da recept,ja ih više ne pravim!!!
Hajde idemo redom :).
Deo mleka u prahu sam zamenila surutkom jer je kiselkasta što daje zanimljiv šmek kolačima, jer je mleko dosta teško i malo "otužno" (ne valja samo surutka, bojim se da bi izgubilo ukus koji treba da ima) i često je ubacujem u kolače gde se koristi mleko u prahu. Zbog toga je i kupujem ;).
Puter, takođe nema veze sa gustinom i stezanjem tog sloja (samo sa ukusom, kad je već bajadera, onda neka je sa puterom ;)), ali ima skrob. Dakle... pošto je mleko u prahu neujednačenog kvaliteta, a upozorile ste na to da se dešava da neće da se stegne, preventivno sam ubacila skrob koji ne utiče na ukus, samo pomaže da se smesa bolje stegne.
Eto, to sam htela da kažem. :)
U međuvremen mi je jelenaana skrenula pažnju na to da na 19 stranici ove teme ima njen recept (vrlo sličan) u koji takođe ide skrob, odnosno puding.
ne znam da li ću baš brojati da li je uspelo ili ne 10 puta, ali eto ako nešto od ovoga nekom može da pomogne - super, ako ne, nema veze.

Ja uopšte ne preporučujem ovaj kolač iz vrlo praktičnih razloga! Osnovni je da domaćica ne može da napravi onoliko koliko može da se iz'ede, što je baca u očaj i trošak! Ja od slatkiša najbolje obožavam "pajceka", ali sam se sinoć tako razbio da sad ne mogu da spavam. Čak me kokica ukebala kako tajno stružem pleh...Bruka! :rumenko::rumenko::rumenko: :hahaha::hahaha::hahaha:

Ja uopšte ne preporučujem ovaj kolač iz vrlo praktičnih razloga! Osnovni je da domaćica ne može da napravi onoliko koliko može da se iz'ede, što je baca u očaj i trošak! Ja od slatkiša najbolje obožavam "pajceka", ali sam se sinoć tako razbio da sad ne mogu da spavam. Čak me kokica ukebala kako tajno stružem pleh...Bruka! :rumenko::rumenko::rumenko: :hahaha::hahaha::hahaha:

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Ovo su moji posni kolaci koje sam pravila

Prilozi

• P1010602.jpg
    P1010602.jpg
    61,4 KB · Pregleda: 100
  • P1010599.jpg
    P1010599.jpg
    52,4 KB · Pregleda: 87
  • P1010595.jpg
    P1010595.jpg
    51,3 KB · Pregleda: 87
  • P1010597.jpg
    P1010597.jpg
    49,8 KB · Pregleda: 97
  • P1010596.jpg
    P1010596.jpg
    67,3 KB · Pregleda: 100
У поплави ситних колача, у периоду слава, током јануара, јела сам нешто, као штанглице, а личило је на чоколаду са рижом. Само што уместо риже као да је био смоки, претходно мало уваљан, тј, спљоштен. Сад, како га ја објасних, тако ћете можда ви и наћи рецепт. Имали ко неку идеју?

Back