SITNI KOLAČI

ako krenem sa ovim kuglicama, mora ću da menjam celokupnu garderobu za broj ( teško meni, a možda i za 2 broja). Mamamajo, još jednom moram reći, zaista su kolači ukrašeni fenomenalno. :worth::worth::worth: Što će neki reći Vrh, brate:)

za skoljkice imas u idei cini mi se ili u tempu, eurosalonu... onako su u prozirnom pakovanju...metalne...

a kalup za tobleronu sam kupila na bulevaru u limarskoj radnji, iznad vukovog spomenika...

Gde ima da se kupe trouglasti kalupi za toblerone?Unchi gde si kupila kalupcice za skoljkice?Pomagajte

Ja ga sama napravila.Doduše, iskoristim ga tada, jer ne pravim od lima, nego od nekog jačeg kartona, tj. dela kartonske kutije, obložena folijom, pa sledeći put sam opet vredna.Nervira me kad kupim u toj limarskoj radnji, posle izvesnog vremena mi zardjaju plehovi.Nedavno sam bacila jedan veći, baš pred sam Andjelin rodjendan, pa sam jurila da kupim odgovarajući.

Evo nekih novih sličica...i ja sam preksinoć kukala unchi kako mi je žena naručila 12 vrsta u 6 kg a da pritom bude od dve vrste po kg a ostale da rasporedim...no, stiglo još narudžbina nenadano pa se isplatilo.

Figaro

DSCI0499Small-2.jpg

Pišinger

DSCI0490-1.jpg

Rum bombice

DSCI0488-1.jpg

Romanov kugle

DSCI0439Small-2.jpg

Torta nugat kao štangle

DSCI0478Small-1.jpg

Torta reform kao štangle

DSCI0455-1.jpg

Rozen

DSCI0466-1.jpg

Torta Greta kao štangle

DSCI0431Small-1.jpg

Crno bela bajadera

DSCI0448Small-1.jpg

I nugat korpice sa kremom od kafe, slatke pavlake i bele čokolade

DSCI0419-1-2.jpg

Fale još korpice sa višnjom i kremom od badema ali sam njih zaboravila da slikam

Moji kolači su 1100 din kg- uopšte nema keksa, margarina, table, ratluka- sve je prvoklasnog kvaliteta- pečeni lešnik, orah, blanširani pečeni badem. (Čak i bajaderu pravim bez keksa) Ne bih ni imala hrabrosti da ih toliko naplaćujem da ne stavljam to što stavljam.

To uopšte nije velika cena za ovako lepe kolače.

Poslednja izmena od moderatora:
Mamamajo, kolaci su ti predivni:ok: Zlatne ruke imas, samo napred, nadam se da ces uspeti sto pre da otvoris radnju za pravljenje slatkisa i slanisa:ok:
Molim te, za recept za ove korpice sa kremom od pavlake i kafe!
Reform torta mi je omiljena, da li testo peces na oblandi?
Kako pravis ove ruzice na kolacima?
Jos nesto, kako pravis bajaderu bez keksa, to nikada nisam probala?

Hvala dragi moji.

Zaista postoje ljudi koji cene kvalitet. Jutros me je zvala žena koja je za St Vrače naručila 6 kg kolača da mi se zahvali i da mi kaže kako sam stekla prijatelja do kraja života. Da nigde, ali nigde nije jela takve kolače i da su se svi na slavi frapirali. Naručila mi je ponovo 3 kg da ponese roditeljima na slavu i još puno stvari za NG- kaže da bude prva u redu jer, koliko mi sreće želi u poslu, samo na ovaj način može da doprinese.

Meni zaista znače ovakve stvari i ja furam taj fazon- bolje mi je da uradim 30 kg takvih kolača nego 100 kg sa zamenama za čokoladu puter, orah...

Mamamajo, kolaci su ti predivni:ok: Zlatne ruke imas, samo napred, nadam se da ces uspeti sto pre da otvoris radnju za pravljenje slatkisa i slanisa:ok:
Molim te, za recept za ove korpice sa kremom od pavlake i kafe!
Reform torta mi je omiljena, da li testo peces na oblandi?
Kako pravis ove ruzice na kolacima?
Jos nesto, kako pravis bajaderu bez keksa, to nikada nisam probala?

Hvala Eliana,

evo da odgovorim

1. Korpice su nugat- po 200 gr oraha, lešnika i badema, sitno seckanih. Na vatri istopiš 200 gr čokolade za kuvanje, 200 gr milke noissette i 200 gr eurokrema. U to dodaš seckane orahe badem i lešnik. Puniš korpice skoro do vrha.

U posebnom sudu na šporetu napraviš krem od slatke pavlake i milke (jednaka količina). Kada se otopi dodaj 2 kesice ness kafe 2 u 1 i stavi u frižider da se dobro ohladi. Izmutiš i time ukrasiš korpice. Kombinacija je neverovatna.

Ružice su ručno pravljene od mase za oblaganje torti.

Bajaderu bez keksa pravim tako što keks zamenim sitno mlevenim orasima, doodam 50 gr čokolade više, 50 gr putera više i 2 pune kašike kakaa.

Eto to je to.

Evo recept za Macarons.
Sastojci su jednostavni, ali napominjem - strogo se drzite recepta i samog postupka da bi kolacici uspjeli....

3 bjelanceta (oko 90-100 gr)
50 gr secera
200 gr secera u prahu
110 gr najfinije samljevenog badema
crvena boja za kolace - stavila sam par kapi tecne boje, boja moze blo koja, ali je pozeljno da se slaze sa ukusom fila.
I njega mozete praviti kako hocete, stavito neki koji je ostao od torte ili jednostvno namazati nutelom, eurokremom.....Ja sam ovde zagrejala malo slatke pavlake dodala oko 150gr cokolade i malo maslaca.....

Belanca moraju odstojati na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata, a pozeljno je i duze!!!
Koristite najfiniji secer u prahu.
Ako badem nije jako sitan , sameljite ga na elektricni mlin za kafu - :)
Prosijte secer u prahu.
Prosijte samljevene bademe.
Pomesajte secer i bademe.
Ponovo sve zajedno prosijte.

Belanca umutite u cvrst sneg postepeno dodavajuci kristal secer.
Smesa treba da je cvrsta.
Zatim iz dva tri puta dodajte prosejan badem i secer u prahu.
Promesajte smesu. Nemojte mesati mikserom, vec rucno.
Ne sme se mesati ni previse jako ni polagano.
Dodajte par kapi boje...

Smesu sipajte u dresir kesu i na pek papirom oblozenu tepsiju istiskujte kolacice.

Poslednja izmena:
Meni zaista znače ovakve stvari i ja furam taj fazon- bolje mi je da uradim 30 kg takvih kolača nego 100 kg sa zamenama za čokoladu puter, orah...

Majče, divni kolaci...
za ovo se slazem svakako, iskreno mislim da se te zamene vise koriste u poslasticarnicama nego u kucnoj radinosti, mada ih ima naravno...koliko mogu da primetim... generalno ima svacega, slazem se..ljudi svasta prave - sta da se radi..isto tako mislim da na ovom forumu stvarno ne postoji niko ko trpa zamene za raznorazne stvari, ili ne koristi peceni lesnik, orahe, i bademe...i stvarno je lepo sto su takvi ljudi okupljeni na jednom mestu:klap:

Poslednja izmena:
Unchi, nažalost, prošle godine baš u ovo doba probala sam pravi bućkuriš od kolača. Zbog loše koordinacije, sad nije bitno ko je zakazao u celoj priči, hitno se dokupilo 3 kg kolača.Ljudi, kakav je to odvratan ukus bio.I sad kad se setim, smuči mi se.Keks, neka šećerna tabla, Bože Gospode ko iz doba najgore inglacije 90-tih, margarin koji osećaš u ustima kao najdominantniji ukus. Bili su oko 400 din. Nikada više niko iz tog društva nije naručio kod te žene.Jednom se opečeš, ali više ne.

Pota divno su ti ispali..nisam ih nikada pravila..ali sam citala po blogovima..postoje one razne igrice i jednog meseca je tema bila Macarons... pa sam citala raznorazna iskustva i muke kako da ispadnu savrseni... i vidim da je mongima tesko da dobiju bas onakve kakve treba, a tvoji su odlicni!:D

Oduvek je vazilo ono "Koliko para - toliko muzike."

Bas tako.

Princess slazem se...kazem generelno ima svacega..i meni se desi da ljudi kazu da im je skupo..i da ima u Bgd - kolaca za 400din...ima naravno, ali vec u stratu se moze pretpostaviti kakvi ce biti...ali ja pricam za forum, da mi se cini da zenice stvarno pruzaju kvalitet... od Maje(koju sam i licno upoznala pa nadalje...i da je mnogo lepo sto su takvi ljudi okupljeni na jednom mestu...:)

Poslednja izmena:
Bas tako.

Princess slazem se...kazem generelno ima svacega..i meni se desi da ljudi kazu da im je skupo..i da ima u Bgd - kolaca za 400din...ima naravno, ali vec u stratu se moze pretpostaviti kakvi ce biti...ali ja pricam za forum, da mi se cini da zenice stvarno pruzaju kvalitet... od Maje pa nadalje...i da je mnogo lepo sto su takvi ljudi okupljeni na jednom mestu...

Tako je Unchi. Ti famozni kolači nisu kupljeni u Beogradu, i cena ostalih kolača je bila tu više manje ista, a za njihovj kvalitet ne mogu ništa reci, jer ih nismo probali-srećom. A što se tiče foruma, on je super, a ovakvo druženje je zaista,zaista prelepo. I stvarno, nema dana a da ne zvirnem i vidim šta se dešava. Prosto, magnetski me privlačite.I čim mi je kompijuter blizu, ja odmah na forum.:lol:

Neka računica mora da postoji (oni koji su duže na Forumu znaju koliko puta sam pominjala to da se puter ne može zameniti margarinom, da je čokolada - čokolada, kakao tabla - kakao tabla... i da se toga treba držati (razne "zamene" za orahe, badem, lešnik... i ne pominjem)
E sad... pošto sam bila u prilici da vidim bukvalno svašta (prevashodno mislim na torte... ne možete da zamislite šta se sve "protura" pod imenom "domaće"), naravno da sam se razočarala shvativši da veliki broj ljudi prihvata to i zadovoljavaju se tim prešečerenim smesama prepunim veštačkih aroma kao da u životu nisu probali ni puter, ni čokoladu, ni bilo šta što nije "zamena" i "aroma".
Zbog toga me posebno obraduje saznanje da ima i onih koji znaju razliku... i da ih pronalazite. :super:

Neka računica mora da postoji (oni koji su duže na Forumu znaju koliko puta sam pominjala to da se puter ne može zameniti margarinom, da je čokolada - čokolada, kakao tabla - kakao tabla... i da se toga treba držati (razne "zamene" za orahe, badem, lešnik... i ne pominjem)
E sad... pošto sam bila u prilici da vidim bukvalno svašta (prevashodno mislim na torte... ne možete da zamislite šta se sve "protura" pod imenom "domaće"), naravno da sam se razočarala shvativši da veliki broj ljudi prihvata to i zadovoljavaju se tim prešečerenim smesama prepunim veštačkih aroma kao da u životu nisu probali ni puter, ni čokoladu, ni bilo šta što nije "zamena" i "aroma".
Zbog toga me posebno obraduje saznanje da ima i onih koji znaju razliku... i da ih pronalazite. :super:

Upravo o tome i ja pričam. Mislim da su žene na forumu zaista divne i ne bi tragale danima za dobrim receptima da ne prave stvarno kvalitetne stvari. Ja pričam o tome da ima žena i žena i da prave svašta. Pre neki dan ide ženče sa torbicom na ramenu i ulazi u pekaru, uzima kaparu od žene za 6 kg kolača- kapara 1000 i još 1100 kad isporuči prave domače kolače i ja se sada pitam ko je tu lud?

Kg kolača joj je 350 din- pa da zamuti keks, tablu i malo mleka kg kolača nju košta minimum 200 din... a gde su tu orasi kojih ima, kako ona kaže, dosta.

E da, probala sam da napravim ovaj After Eight- fantastičan- samo mu po mom ukusu treba ekstrakta mentola i još 50 gr šećera...i da se prelije gorkom čokoladom.

Poslednja izmena:
Majo da bi mogla da poredis, kod mene pravi domaci kolaci imaju cenu od 10 eura do 15 eura za 1 kg., a tvoji kolaci koji su mala remek dela isla bi i za 20 eura/kg.I kod nas prave svasta , a vidi se po ceni, jer za 5 eura/kg jasno je da oraha nisu ni videli, a kamo li pomirisali.To sto rade zene sa foruma je domaca lepota, jer mi sve jurimo lepe recepte, eto i ja pravim bajaderu iskljucivo od oraha i bogami naplatim 15 eura za 1 kg. I htela sam nesto u vezi Majinih slika.To sto Maja radi to je kulinarska umetnost, to svako nemoze.Svako ne moze da bude slikar, to je talenat, zato nije bitno gledati Majine slike i kopirati, radite iz glave, gledajte, ima sta i videti ali nemojte da kopirate, jer lose kopije nisu lepe, uradite po svome, vazno je da je ukusno, a perfekcija dolazi kasnije, nije ni Maja radila ovakve lepote kad je pocinjala.Jedino je lepo to sto Maju uzimate za uzor.Majo samo tako nastavi. Sve ovo se odnosi i na druge cure sa foruma. Ja bih izdvojila Unchi, Dacu, RZoricu pa sve druge cure.Sve divno radite ali ima majstora i velemajstora.Ej, cao mnogo sam se raspricala. Site ve sakam.

Poslednja izmena:
znam da pricas o tome, zato sam i napomenula kako je lepo videti da ima zena koje stvarno prave em lepe em ukusne i kvalitetne kolace..i pritom poznavati ih..
..a svuda je bilo i bice tih kolaca od po par eura iliti koju stotinu din. po kg..i ok, to mozda moze proci jednom, ali vise ne..zato je po mom misljenju glupo i zapocinjati sa tako necim, ako se nijedna musterija ne vrati.cemu to? ili eto sto Maja kaze, i ja najvise volim kada se ljudi jave i kazu mi tako nesto..onda znam da sve radim kako treba... odoh opet da pravim...za arandjelovdan su me zatrpali..40kg za sada - sto i nije tako strasno da nemam 33 vrste, pa sad racunaj koliko kome..joooj...kiss...:bye:

Upravo o tome i ja pričam. Mislim da su žene na forumu zaista divne i ne bi tragale danima za dobrim receptima da ne prave stvarno kvalitetne stvari. Ja pričam o tome da ima žena i žena i da prave svašta. Pre neki dan ide ženče sa torbicom na ramenu i ulazi u pekaru, uzima kaparu od žene za 6 kg kolača- kapara 1000 i još 1100 kad isporuči prave domače kolače i ja se sada pitam ko je tu lud?

Kg kolača joj je 350 din- pa da zamuti keks, tablu i malo mleka kg kolača nju košta minimum 200 din... a gde su tu orasi kojih ima, kako ona kaže, dosta.

E da, probala sam da napravim ovaj After Eight- fantastičan- samo mu po mom ukusu treba ekstrakta mentola i još 50 gr šećera...i da se prelije gorkom čokoladom.
Pa ako računaš da za kolače od 1kg uloženog materijala, dobiješ kg, onda može. Jer, jeftin keks ima i za ispod 100din/kg, šećer je 60-tak, šećerna tabla možda oko 250m margarin 200... jedino orasi malo premašuju "cifru"... tako da prosečno ima nekakvu zaradicu, možda i dinar na dinar uloženog, ali je to besmisleno po rezonu koji ovde preovladava.

Back