Ne znam koliko si iskusna u pravljenju kolača, i da li si ikada išta što si napravila merila. Meni matematika nije jača strana, i to sa sabiranjem sastojaka kod mene se nije pokazalo kao dobar sistem, pogotovo ako se kolači peku, tako da ne znam koliko je to dobra ideja. Pre nego što sam počela da pravim kolače za prodaju (a već sam prestala

), merila sam pojedine vrste, čisto da znam zbog sebe koliko je šta teško. pa tako sam saznala da jedna mera bajadera po receptu po kom ih pravim ima oko 1kg, isto toliko neke štangle, isto toliko 3 rolata od oblandi, da trouglovi imaju oko 1/2kg, da neke kuglice imaju od mere 400g, a neke ceo kg. I tako.
Iako ne pravim kolače za prodaju, ja bih tih 16kg podelila na 2 x 8kg, izračunala koliko mi kojih kolača treba za 8kg, i onda to sve napravila dva puta. Jer za 16kg bi mi trebalo puno vrsta da sve budu različite, a ja inače ne volim kada ima sto vrsta kolača.
Volela bih da ti se javi još neko i kaže svoje mišljenje, mada je teško reći šta i kako, kada svi pravimo različite vrste kolača. Ja recimo, nisam pravila za prodaju pite tipa mađarice, bele, medene i mešala ih sa bajaderama, kuglicama, trouglovima, štanglama...Kod mene su to bile dve različite kategorije kolača sa različitim cenama. A neko pravi zajedno i pite, i vanilice, i bajadere, pa je teško reći koliko je čega potrebno za određenu količinu kolača.