SITNI KOLAČI

svadbeni kolaci...nisu idealne slike..malo su se kolacici vec bili istumbali...ali mlada je uspela nesto da mi odvoji:)na zalost mini tortu i mladence nisam uslikala kuci jer nisam mogla zbog postavljanja mladenaca...a posle se mladozenja igrao sa njima pa ih je malo razmazao oko ociju i iscrtanih delova hahah

Cime izvlacite ove prelepe i prepravilne linije na kuglicama?

unci moze li recept za prelivanje kuglica pretpostavljam da je to glazura secer-limun....ja sam pokusavala ali mi se providila pretpostavljam da je bilo retko ali bih volela da dobijem mere ako je ikako moguce i unapred se zahvaljujem.

Inace kolacici su ti fantasticni. Hvala tvojoj mami inace ne bi bilo ovakvog dara za nase okice.

Poslednja izmena od moderatora:
Imam pitanje u vezi sa Bounty kuglicama ili minjonima...Pravila sam ih više puta po receptu sa coolinarike (onaj sa slatkom pavlakom, margarinom, šećerom i kokosom) i uvek mi se posle hladjenja, kad hoću da ih sečem i umačem u čokoladu raspadaju :( I svaki put kažem sebi da neću više da ih pravim, ali su mnogo ukusni i sad mi ih opet traže.
Kakvi vama ispadnu?

Imam pitanje u vezi sa Bounty kuglicama ili minjonima...Pravila sam ih više puta po receptu sa coolinarike (onaj sa slatkom pavlakom, margarinom, šećerom i kokosom) i uvek mi se posle hladjenja, kad hoću da ih sečem i umačem u čokoladu raspadaju :( I svaki put kažem sebi da neću više da ih pravim, ali su mnogo ukusni i sad mi ih opet traže.
Kakvi vama ispadnu?

Evo ja sam ih pravila prekjuče prvi put i takođe nisam oduševljena. Nekako su suvi a bojala sam se da dodam tečnost da ne ostanu gnjecavi. Meni se nisu raspadali, malo su se osipali krajevi, ali nije bio problem kod oblaganja čokoladom. Ustvari, ni ja se nisam usudila da ih nabodem na čačkalicu pa umačem nego sam čokoladu mazala četkicom. Mislim da si ti možda suviše skuvala sirup, ali nisam baš kompetentna da ocenim.

Cao svima,
Ja sam novi clan, lutajuci po netu, trazeci ideje za kolace naisla sam na ovaj forum, koji me je odusevio..pohvalila bih vas sve, slicice kolaca su fenomenalne...ja pravim samo za sebe kolace i svoje najblize...ali sam resila da pocnem da pravim za prodaju..pa ako mozete da mi date par korisnih saveta za pocetak,jer vidim da je vecina od vas iskusna, radila bih naravno u svojoj kuhinjici..koje cake su mi bitne za pocetak, jos nisam pocela, planiram da prikupim informacije, pa da podelim letke po kraju...mada mi je mozda vec kasno..ne znam dal cu stici do sv. Nikole da pocnem, mada bih volela.Napisacu par zanimljivih vrsta kolaca..veliki pozz za sve :klap::klap::klap:

Драге моје, ја морам да вам се пожалим за ситне колачиће које сам имала наручене за јуче, слика ће бити чим стигнем, већина рецепата је овдје са форума и све је то ишло добро док није требало преливати, односно умакати у чоколаду. Купила сам у СЛАТКОМ ДЕКОРУ њихову црну чоколаду за глазуре и кад сам је ставила на топлу ринглу она ми никако није могла лијепо да се истопи, стално густа па густа, нема шансе да буде онако фино течна, воде наравно нисам смјела додавати, а уља сам додала 6 кашика јер иначе за 100гр стављам 3 кашике, а ово је паковање од 200гр, толико сам се намучила, па додавала још уља, па сам на крају толико потрошила чоколаде да све састојке које саберем што сам купила за тих 9кг колача и још то брдо чоколаде за мињоне, куглице и остало, па не да сам поклонила све те колаче, него сам у минусу, ен рачунајући рад, само материјал. А да потенцијалној муштерији телефоном кад те зовне за информацију о цијени кажем 1000дин/кг мислила би да сам луда, то код нас у Суботици је просто немогуће.
Зато бар да знам који је фазон са том чоколадом ако ју је неко користио???

Да, видјеала сам да је одлична, само ме плаши то додавање уља да нешто не зезнем у количине, јер дефинитвно треба више од 3 кашике на 100гр, само како да оцјеним колико?

Е хјвала ти, то сам ријешила, значи ОДОКАТИВНА метода, е морам данас ићи на google prevodilac па да препишем оно што пише на чоколади како се употребљава и да видим пише ли ту нешто ПАМЕТНО :rtfm:
:rotf: :rotf:
Јој, а што сам се намучила са тим експериментисањем топљења фондана, како је mamamaja писала да обични фондан топи у миктроталасној или у топлој води, ја пошто нема микро сам пробала на пари, па на топлој рингли, ништа нисам успјела, јако сам се разочарала, а баш сам имала воље, али и мањак времена па ништа друго нисам више могла дапробам, него у чоколаду, па онда она густа, разрјеђуј и тако,јако занимљиво :besna:

Cao svima, ja sam novi clan...lutajuci po netu, trazeci korisne ideje za kolace, naletela sam na ovaj forum, koji je fenomenalan, slike kolaca su vam prelepe..Ja pravim kolace samo za sebe i svoje najblize, ali bih zelela da pocnem i da ih prodajem, pa bih vas zamolola, posto vidim da ste veoma, mnoge od vas veoma iskusne u ovom poslu, da mi date par korisnih saveta za pocetak, par caka, sto bi trebalo da znam pre nego krenem..veliki pozz za sve:-)

Ja sam isto radila sa tim fondanom juce prvi put topila sam ga na pari ali sam morala jos vode da mu dodam i neku aromu jel mi se bas miris nije svideo nije lose ali sam se i ja bas namucila nazalost nisam ni slikala kolace zaboravila sam ha ha ha od sve moje muke i nerviranja

Ja se ne usudih dodati mu vode, to nigdje niko nje napisao da treba, pa ja nesto pokusavala sa uljem i limunom, onda je opet fuj, nista en uradih a kad cu imati vremena da isprobam, to je prosto nemoguce. Znaci enma druge nego se mora dodati voda, ne znam u šta Unchi oblači one svoje divne kuglice, nadam se da će mi odgovoriti pa vidjećemo njeno iskustvo

Ja se ne usudih dodati mu vode, to nigdje niko nje napisao da treba, pa ja nesto pokusavala sa uljem i limunom, onda je opet fuj, nista en uradih a kad cu imati vremena da isprobam, to je prosto nemoguce. Znaci enma druge nego se mora dodati voda, ne znam u šta Unchi oblači one svoje divne kuglice, nadam se da će mi odgovoriti pa vidjećemo njeno iskustvo

Mislim da ih 'oblači' u beli čokoladu. Sudim po sebi. Ja ne volim fondan ni na rozen torti i nju prelivam belom čokoladom - jedino kad mora da bude posna, onda stavljam fondan.

za ASKICU, a i sve druge, naravno;)

KRUSTADA kolacici (sa neta recept,mislim coolinarica, malo modifikovan)
Umesiti sledece sastojke: 150 g margarina, 70 g šećera, 1 vanili šećer, 2 žumanca, malo soli (kroz prste), 180 g brašna, 50 g narendane čokolade. Od dobijenog testa praviti "pljeskavice" (ni tanke ni debele), umakati svaku u belanca (2 neumucena), a potom u seckane (ili blago mlevene) lesnike ili orahe. Redjati u pleh i peci, otprilike 15-20 minuta.
Ugrejati 3-4 kasike slatke pavlake, 30 g maslaca i 100gr. crne i 50 gr. bele cokolade (taman koliko da se sve lepo sjedini) i ostaviti u frizider da se dobro ohladi i stegne (tako da fil mozete praviti i pre testa).

Fil sipati u spric ili kesu za ukrasavanje i naneti na svaki kolacic, a onda navalite!
attachment.php

TRIO-FANTASTICO (by MinjaB)
Pomesati: 100 gr mlevenog keksa, 150 gr mlevenih oraha, 150 gr šećera u prahu, 100 ml gaziranog soka od pomorandže(mada ja ponekad sipam i negazirani)
Smesu podeliti na tri dela, u prvi dodati malo ekstrata od jagode i malo crvene boje, u drugi malo ekstrata od vanile (i po zelji zute boje), a u treci 30 gr rendane crne čokolade. Ostaviti malo u frizideru da se stegne (15min)
Od dobijenih smesa praviti valjke. Staviti dva valjk jedan do drugog, pa istopljenom cokoladom preliti sredinu (kako bi ostali "zalepljeni"), odzgo staviti treci, pa onda sve zaliti cokoladom. Ostaviti da se stegne, seci na trouglove i uzivati u ovom fantasticu!

kuglice sam vec kuckala, a ostatak malo kasnije...

cake salute:bye:

Poslednja izmena:
Te divne kuglice Unchi oblači u belu čkoladu, što i ja činim.Ja koristim Gold ili Paraćinku čokoladu i zadovoljna sam.Na 100gr. čokolade dodam dve kašike ulj, s tim što se bela čokolada mora izmiksati.I odlična je za glazure.Unchi verovatno koristi neku kvalitetniju čokoladu.

Te divne kuglice Unchi oblači u belu čkoladu, što i ja činim.Ja koristim Gold ili Paraćinku čokoladu i zadovoljna sam.Na 100gr. čokolade dodam dve kašike ulj, s tim što se bela čokolada mora izmiksati.I odlična je za glazure.Unchi verovatno koristi neku kvalitetniju čokoladu.
I još nešto, za rozen tortu, a može i za kuglice koristim neki kupovni fondan u čašama.Za rozen tortu potrebno je 300gr. fondana, s tim što ga ja vrlo malo razredim vodom.Samo treba bar dva dana da se suši.

Kakvi vama ispadnu?

apsulutno znam o cemu pises, ja sam isto rekla sebi-sad si ih pravila i nikad vise. posto nisam uspela da isecem kockice mislila sam da je kriv frizider posto skoro smrzava pa sam mislila da je do toga a sad vidim da je to svima.... inace oblikovala sam kuglice koje sam snazno stiskala da se i nisu raspadale prelivala sam ih crnom cokoladom. ja sam ustanovila da je majka ipak sobna temperatura,mozda da se progladi u frizideru nakon mesanja sastojaka. Svi su bili odusevljeni ukusom pa mi je sad zao da ih vise ne pravim a dosta njih je izrazilo zelju da se bas one nadju u porudzbini. inace stavljala sam ih na viljusku pa umakala,na cackalici bi bilo katastrofalno verovatno...

Imam jedno pitanje,htela sam da pravim medenjake i da ih ukrasim belom glazurom(belance,secer u prahu),al se malo plasim tog neobradjenog belanceta,kako vi pravite,mozda neki savet,ideja.
Pomislila sam da belance malo obradim na pari al ne znam dal moze u ovom slucaju,ili kad ukrasim keksice da stavim malo u rernu,neznam,malo mi frka jer sam htela da napravim za malu bratanicu pa ne bih da rizikujem:neutral:

sweet cake,
moj ti je predlog da napravis glazuru za rozen tortu, pa je bojis po volji, napravi je samo malo gusce, a ona ce se dodatno stegnuti
tacne mere cu ti naknadno javiti, ti napravi manje, ali znam da ide sec. u prahu (mislim 200gr), par kapi limuna, kasika ulja i dobro mesati! dodas boju koju zelis i odmah nanosis (brzo se stegne)
nema da te boli glava i ukusno je, ali opet probaj na manju kolicinu kako ce ti ispasti...

sve naj ;-)

I još nešto, za rozen tortu, a može i za kuglice koristim neki kupovni fondan u čašama.Za rozen tortu potrebno je 300gr. fondana, s tim što ga ja vrlo malo razredim vodom.Samo treba bar dva dana da se suši.

A kod mene nema tog kupovnog fondana ali nigjde, ni u zdravoj hrani, ni u velikim radnjama, nigdje, svi su me cudno gledala sta to ja trazim. Nista, pokusacu da razblazim sa vodom ovaj Minjin koji pravim i to je to

Back