Šira slika

Dvoriste je jedno a drugo je basta. U basti banana pravi hlad paradajzu koji je kad se ubere toliko socan da krece voda na usta. A ne bi bio da nije usao u simbiozu sa bananom.

Tm je verovatno isao na varijantu hladovine i vizuelnog sto opet nije lose.

Negde gde nema zračenja, izduvnih gasova, fabrika koje ispuštaju otpad u kanale, šećerane koje smrde... itd...
Negde gde je klima lepša, vazduh čistiji, gde bi vaša deca imala zdraviji život?
Čistiji vazduh?
Jednostavno pitanje: da li na čistoću vazduha više utiče pušač na dva metra od tebe ili fabrika na deset kilometara? Pokušaj da saznaš objektivan odgovor.

Čistiji vazduh?
Jednostavno pitanje: da li na čistoću vazduha više utiče pušač na dva metra od tebe ili fabrika na deset kilometara? Pokušaj da saznaš objektivan odgovor.

Kod mene u kući se ne puši. Ne pušimo ni mm ni ja. S tim nemamo problem.
Lako mogu sebe i decu zaštiti od duvanskog dima.
Ali kako da se zaštitim od fabrike? Šećerane? Izduvnih gasova iz automobila?

Živim na selu.
Džaba kad su fabrike blizu
A najveća tuga je, što vidim da planiraju da otvore neke fabrike... što je dobra stvar zbog zaposlenja ljudi ali koliko će to tek zagađenja doneti
Najveci zagadjivaci vazduha su privatna lozista, tj. obicni ljudi.
Čekaj. Misliš da nam baš ništa ne škode svi ti izduvni gasovi, i fabrike?

Aaaa :) u prirodi bi kukali kako zivite sa divljim zivotinjama :) mozda i ne bi, meni je to trenutno bas egzoticno sto sa svog prozora gledam jelene... ali i neke opasnije clanove prirodne zajednice, npr. jutros sa videla kojota, a skoro svaki dan mi stariji sin ulece u kucu i kaze da je video medveda... onda posle vise nece da izadje u dvoriste :)

Svejedno, cist vazduh, tisina... pogotovo nocu kada osim sove ne cujemo nista okruzeni sumom,... mnogo mi se svidja. Nikad se vise necu vratiti u grad, jednog dana kada kupujemo kucu, kupicemo zemlju i to puno zemlje tako da vise nikad ne cujemo svoje ljudske komsije.

Razmišljate li nekad o onome što udišemo?
O mestu i području u kojem živimo?
O bombardovanju i tome koliko je to ostavilo uticaj?
Izduvni gasovi?
Način života i životni vek ljudi u našoj državi?

Želite li da se odselite?

Negde gde nema zračenja, izduvnih gasova, fabrika koje ispuštaju otpad u kanale, šećerane koje smrde... itd...
Negde gde je klima lepša, vazduh čistiji, gde bi vaša deca imala zdraviji život?
Razmisljala sam, a onda shvatila da je to besmisleno.
Ako placebo moze da leci onda i strahovi od svih tih toksina mogu da nas razbole.
Mislim da je mentalno stanje presudno za zdravlje.

Sto se tice dece, veoma je za diskusiju sta sve spada u njihove potrebe, ali cist vazduh i lepa klima im sigurno nisu dovoljni.
Razumem da kao majka male dece trenutno gledas na ovaj nacin, ali ces vrlo brzo videti da ima jos mnogo toga.
Taman odete negde lepo u prirodu, kad za koju godinicu, oni hoce u civilizaciju.

Japan je uzasno zagadjen.
Najdugovecnija nacija su Japanci.
mislite o tome...

Poslednja izmena:
Tvoj post te demantuje. Nedavanje detetu ono sto je najzdravije za njega opravdavas recima: "tja, danas je sve zatrovano, a ako ga odvedem gde nije zatrovano zelece da se vrati" .... msm, ne mogu da verujem. Da tebi nije do betona dete bi se za mesec dana adaptiralo na zdraviju sredinu. Sva deca koja su se preselila su prihvatila, zasto ne bi i tvoja? Argumenti koje navodis su ono, ne znam...

Ja sam za srednje resenje. Nisam ni za kakve nedodjije, jer imamo jos i drugih potreba osim prirodnih.
Osim cistog vazduhai zdrave hrane, potreban mu je i socijalni zivot, obrazovanje, razvoj u skladu sa generacijom itd. U protivnom ne verujem da bi bio srecan.
Zivim u Beogradu u naselju koje je daleko od centra, veoma cisto za beogradske pojmove, nepusaci smo, trudimo se da jedemo sto manje preradjene hrane, pazimo na hemikalije i aditive koliko se moze i verujemo da ce sve biti u redu.
Iskreno, mislim da je Bozija volja koliko ce ko da zivi, a primera imam bezbroj.

- - - - - - - - - -

Tvoj post te demantuje. Nedavanje detetu ono sto je najzdravije za njega opravdavas recima: "tja, danas je sve zatrovano, a ako ga odvedem gde nije zatrovano zelece da se vrati" .... msm, ne mogu da verujem. Da tebi nije do betona dete bi se za mesec dana adaptiralo na zdraviju sredinu. Sva deca koja su se preselila su prihvatila, zasto ne bi i tvoja? Argumenti koje navodis su ono, ne znam...
Kako definises zdravlje? Zdravlje nije samo odsustvo bolesti. Zdravlje je i kvalitetno zivljenje u svakom smislu. Poznato je inace da je imunitetu potreban i neki izazov da bi ojacao.

Izduvni gasovi?

Mislim da je takvih mesta jako malo, bar onih gde se moze pristojno ziveti a ne biti Robinzno Kruso.
Ili treba biti jako bogat da bi sebi mogao priustiti zivot daleko od civilizacije. a ipak lagodno ziveti..

Zivot na moru jeste nesto sto bih i ja volela, ali sama blizina mora ne znaci istovremeno i zdravo okruzenje, bez zagadjenja.

Drugo, za mene je odvodjenje dece u neku divljinu jednako lose, deci ne treba samo zdravo povrce i voce, treba im i skola, fakultet,pozoriste, bioskop, drustvo....jer zdravlje nije samo u fizickom smislu.

Tako da je za mene taj zdrav zivot cista utopija. Bilo bi dobro da svi imamo dovoljno novca i mogucnosti da se hranimo organskom hranom; da odemo par puta godisnje na more i planinu; da imamo standard takav da zivimo van centra grada i najvece koncentracije izduvnih gasova, ali da imamo automobile za odlazak na posao i u grad itd, itd... To je onako realno za danasnje vreme.

p.s.
Vidim slican post iznad, od Distance, slazem se.

Izduvni gasovi?

Naravno. Mislim da skoro svako o tome misli, pogotovo ako ima decu.
Srecom, moje dete menja klimu dva puta godisnje- zimski raspust provede u planinskim krajevima, letnji na moru. Tako izbegne u gradu vise od 3 meseca godisnje.
Volim Novi Sad, obozavam ga, ali... kada bih mogla da biram sigurno bi to bilo neko mesto uz ili blizu mora. Mala prizemna kuca kvadratne osnove u kamenu i drvetu, veeelika terasa koja bi kada god je lepo vreme menjala dnevnu sobu i dvoriste. U dvoristu svasta, za licne potrebe. Razno voce, povrce, umesto cveca zacinsko bilje. Ceo plac bi bio oivicen lavandom jer ona privlaci bubamare, a one jedu dr. stetne insekte.
I mogla bih ja sada da pisem do prekosutra :) ali cu se previse zaneti pa ceo dan mastati o tome :heart:

Nisam mislila bukvalno na nedodjiju.
Vise na to, da je vazduh, kako mi se cini, na moru, mnogo cistiji nego ovde? Ili na planini (bilo kojoj)?
A socijalnog zivota I tamo ima.

petrovac na moru nema ni jednu fabriku,relativno je malo mesto,pa ni kola nema bas nesto preterano osim u julu i avgustu
ljudi se hrane ribom,maslionovim uljem.svi zivi zive kao usporeni,po ceo dan po kaficima,niko nije pod stresom
al umiru od raka kao muve
nenormalno mnogo mladjeg sveta se preselilo na groblje

petrovac na moru nema ni jednu fabriku,relativno je malo mesto,pa ni kola nema bas nesto preterano osim u julu i avgustu
ljudi se hrane ribom,maslionovim uljem.svi zivi zive kao usporeni,po ceo dan po kaficima,niko nije pod stresom
al umiru od raka kao muve
nenormalno mnogo mladjeg sveta se preselilo na groblje

Od cega mislis da umiru?
Mislim, sta je uzrok?

Back