Sindrom Balkanskog muškarca

Nisu gori kao muskarci , sto bi bili gori..
Nego kao drustvo dobijaju i one osobine kao lose drustvo , npr korumpirani srbi , to su i muskarci i zene..itd , ali to je osobina drustva, nije osobina muskaraca kao pojedinaca ili pripadnika jednog pola...drustvo ih pravi , drustvo je ono koje ih nekad i prikazuje takvim..
Са овим већ могу да се сложим. Лепо речено.

Da,naravno da su "lazne informacije" kada se ne uklapaju u narativ da je nekorektni tretman prema zenama na ovim prostorima samo fantazija hostericnih zena koje bi da uruse patriarhart jer zele da oduzmu muskarcima prava.
Nemoj da nam siris te lazne agitacije, nije to pravi nacin..

Ja znam da postoje takvi slucajevi , i ono sto nisi pomenuo je da se uskracuje i zdravstvena zastita, ali pravo resenje nije da ti siris ovde mrznju , nego zasuci rukave pa sa drugaricama feministkinjama uradi nesto , one ionako ..........pricaju , da ne koristim moju rec, da pomazu ili zele da pomognu zenama..ali od toga obicno nema nista....joj danas sam se nazuljala nesto na krevetu..

Dakle postoje ovakvi slucajevi , i ponekad ih drustvo resi, ponekad..ali cesto ih ne resi...e tu sam se ja nekad nadao da ce prvo humani ljudi da rese, nekad uspeju nekad ne, ali onda kad su se preglasne feministkinje pojavile, narocito sa mrznjom prema muskarcima, onda sam ocekivao da ce bar one pomoci, nisu...
Dakle, cemu onda nada u feministkinje, osim da ce obezbediti turneje i neke pogodnosti najbogatijim clanicama...?

Zabole ih uvo kad neka zena ostane bez stana....posaljes javni apel , nije to na dnevnom redu..
Nemaju sredstava, nemaju ovo ono , ok , razumem nemaju..
Ali onda potrose bezobrazno mnogo para na promocije nekih svojih knjiga i prezentacija, a bude ugaseno par zenskih zivota zbog gladi...potpadanja pod nesigurnost zivota....ugrozene bezbednosti...

Nisam za to da feministi i feministkinje resavaju bilo sta, ali one se petljaju kao da resavaju nesto , a ne resavaju nista, ama bas nista..

Jesam za to da to resava drustvo , kao sto bi i trebalo...
Ali da dozvolim da mi feministi trose pribavljen iznos bas za ovakve stvari za svoje samopromocije, to je pronevera novca koje su dali i muskarci i zene za unapredjenje resavanja ovakvih situacija koje si naveo..

Daleko od toga da je to prosek....ali postoje situacije...

Inace da dam jedan slozeniji primer resavanja problema da vidite kako nije sve jednostavno...

Dodje starac i ima povredu noge , koja preti da ce da se zagnoji , kod lekara...
Lekar obmota zavojima, da antibiotik preventive i prepise jos antibiotika u obliku masti dok ne zaraste rana..
Ali to kosta kad se kupuje u apoteci , a starac je mator i ima nezaposlenog sina i snaju koji rade svasta da se snadju..
Starac ne kupi mast, niti zna narodne lekove, sta treba da od trava stavi na ranu da odrzi bez gnojenja....ne zna... ne znam ni ja, ali ja ne moram da znam..

I posle 7 dana mu se zagnoji rana, sto je tezi slucaj nego mogucnost da mu se zagnoji rana...promene mu zavoj, nanjusi lekarka sta je problem kod starca, okrene mene, ja joj savetujem da okrene fond, ona okrene fond, oni se sloze da obezbede starcu nedelju dana te masti i jos nekih natibiotika, ali sad je vec ugrozeno stanje....
Da moglo je odmah, da je moglo , nego svi ocekuju da se malo isprse gradjani za sebe, a ne sistem...a sistem i ne daje to besplatno..

Veci deo pomoci , opet deda ne trosi na zalecenje, kao proci ce, nego sitne pomoci u kuci na sina i snajku...dodje do toga da mora da mu se odsece stopalo..
Postaje vec ozbiljno zivotno ugrozen, sto znaci potpada pod urgentne slucajeve...
Fond se slozi , ne moze bez saglasnosti fonda, dobije operaciju odseku mu stopalo ali i dalje moze da se prosiri ako se ne koriste antibiotici i masti i sad ima veliku ranu...

Socijalno se tu nije pojavljivalo , a u sustini i ako jeste, ono je resavalo stvari novcano , a to je islo odmah sinu i snaji...
Tako da nekad ljudi imaju svoje prioritete i navike i tu nista ne mozes sitnim injekcijama bukvalno ili preneseno , nego moras ozbiljnim zahvatima da resis stvar...

Nije zivot decija igra.....ili viber grupa...

ce3047672ada965f27584dade1ec661c-preview.jpg

Na Balkanu žena kad zatrudni prvo se pita:"Jel muško?"
Ako je odgovor potvrdan odmah i ona dobija privilegovaniji polozaj iz obične služavke
u služavku sa povremenim privilegijama

.Ako je odgovor NE onda ima nekoliko reakcija:
"Pa dobro, bit će bolje drugi put",
"Samo nek je živo i zdravo(a gledaju je sa sažaljenjem)".

Balkanci se odgajaju na tipičan balkanski način.
Balkanac od svojih prvih koraka se uči da žena služi samo kao služavka,
(da bi na vreme znao kako da se ophodi prema svojoj budućoj supruzi. )
Balkanci se uče da je njihov jedini zadatak da ustanu iz kreveta(u neka doba dana),
da se protegnu, isprde, istovare i jedu (servirano, na tacni)

Balkanac raste i postaje veliki Balkanac.

Kada se Balkanac razboli, često ume da se ponaša kao da mu ističu poslednji minuti života.
Leži po ceo dan, stalno traži hranu, lekove, čajeve...Na tacni.
Smatra da je u toj situaciji dužnost žene da udovoljava svim njegovim prohtevima.

Balkanac uvek mora biti u pravu.Duševna poslastica.
Posebno im je važno da je njihova verzija događaja ili rešenje problema iz njihovog ugla najbolje moguće
i ne voli da se žena meša ili kritikuje njegove poglede na svet.

Za žene se nekako prosto podrazumeva da svakog dana kuvaju, čiste
, pomažu deci sa domaćim zadacima i vaspitavaju ih istovremeno,
dok Balkanci ne mogu da odgovore ni na jednostavno pitanje dok gledaju TV.
Još ako je utakmica u pitanju, zaboravite na njihovu koncentraciju i to da će registrovati da ste ga nešto pitali.

Balkanac misli da je u seksu lek za sve .
U stvari, za njega je seks rešenje za sve i nema nikakve veze sa tekućim problemima u porodici.

Balkanac teško primećuje promene,u fizičkom izgledu žena.Ali i u ponašanju.

Malo muškaraca je spremno da pogleda istini u oči i prihvati činjenicu
da baš njihove majke nisu najsavršenija stvorenja na svetu
Balkancu je njegova mama najsavršenija žena na svetu.
Ničije sarme neće biti kao mamine.

Balkancu je sasvim normalno da prljave čarape budu na podu, košulje i majce okačene o stolicu
ili samo elegantno ostavljene na dasci za peglanje.

Balkanac je ubeđen da je Bogom dan za vožnju
.Ako tokom vožnje naiđe na neki problem u saobraćaju kao što je zastoj,
odmah će reći da mora da je žena vozač kriva za to.
Na žene za volanom često će gledati s podsmehom.
Čitam postove članova koji ovaj tekst shvataju kao optužbu ili se uhvate za deo posta koji im ne odgovara. Ako posmatramo u celini, jeste činjenica da se na ovim našim prostorima, posebno u manjim sredinama zadržao ovaj mentalitet. Ovo pišem jer sam bila u situacijama da radim i u selima Srbije gde je ovo i dalje na snazi, prvo pa muško a i većina navoda iz teksta. Možda se u većim gradovima, a njih imamo par , izgubila ova tradicija veličanja muškaraca, tako da shvatam i postove članova koji to ne prihvataju.

Jedno se izgubi drugo se pojavi..
Pojavilo se da cerke ni za zivu glavu nece 200km dalje od mesta gde su im roditelji..
to je sadasnja primitiva....moze da bude doktor nauka, milionerka, opet nece 200km vise i dalje od mesta roditelja..

Tako da nemojte da sad sve svaljujemo na pojedinca kad itekako ima svih u prici..
I roditelja i cerki i sinova i mladozenja i mladih...
Sta cemo sa najnovijom modom, da mlade devojke nece uopste da se udaju, a nisu lezbo....
?

Samo da kazem uopste nisam pomenuo govor....znaci govor danasnjih devojaka je toliko uvredljiv i pogrdan po muskarce, koji to blentavo primaju kad slusaju, da je neverovatno sta sebi dopustaju zene pod parolom musko je, malo da ga kritikujem ili vredjam, otrpece..
Ali govor je samo posledica nekulture i nepostovanja izmedju tih devojaka i muskaraca...odakle im to ne znam...moda nepostovanja...osveta sto je prvu noc dala nekom ko je bio pijan kao ona i bezobraan kao sto je ona hrabra...uzmimo da je to hrabrost...
I tako dobijamo osvetnicu....pih...

Ali ovo ne postoji kao razgovor koji je moguce obavljati sa zenama....ne postoji...
Niti ja niti iko nije spreman da se nervira i stalno vrti u krug u prici sa nedokazivim zenama i njihovim frustracijama, vec su zene onda osudjene da se vrte sa tim pricama sa drugim nedokazanim tipovima, i onda se nadju , krpa i zakrpa....ali im ti tipovi ne odgovaraju negde, mentalno ili negde.
Debata nije moguca sa svim ljudima...

Poslednja izmena:
Čitam postove članova koji ovaj tekst shvataju kao optužbu ili se uhvate za deo posta koji im ne odgovara. Ako posmatramo u celini, jeste činjenica da se na ovim našim prostorima, posebno u manjim sredinama zadržao ovaj mentalitet. Ovo pišem jer sam bila u situacijama da radim i u selima Srbije gde je ovo i dalje na snazi, prvo pa muško a i većina navoda iz teksta. Možda se u većim gradovima, a njih imamo par , izgubila ova tradicija veličanja muškaraca, tako da shvatam i postove članova koji to ne prihvataju.
Гђа, јесте тачно да је мушкарац ( поготово бели мушкарац) био центар, са повластицама које други нису имали. Зато смо имали колоније са робовима, зоо врт са људима и такав третман жена и оних који су "мање вредни". Мишљења сам да је то време прошло а ти џепови где се још увек практикује такав менталитет су баш мали кад се све сабере и одузме. Црква има доста заслуга у томе.

Da,al ne moze da se resi ako se o tome ne govori i ne skrece se paznja na to da postoji idalje...i tretira se kao nesto sto se deaava retko jer tako se samo stvara iluzija da resenja ne treba da se traze jer je nesto tamo daleko sto ne dotice nikog.
Da ali i ti i drugarice ovde govorite da sam ja taj koji muci te zene....samo zato sto nemam isto misljenje sa vama po necemu , i onda sipak....dobijes mene kao nekog ko se ne brani bas jako ali trosis energiju na mene umesto na ono sto ustvari zelis da promenis...

Ja dobijam status zrtve ili krivca, a vi prospete energiju na mene i sipak opet, onaj ko je na terenu i kome je potrebna pomoc dobije sipak, svi po sipak....kratko receno..

Ja dobijam sipak jer posle toga imam milion klinki koje mi bla bla bla ponavljaju ono sto ste im stavili u usi , a ni repom nece da mrdnu ako sretnu neku zrtvu , cak ce je jos i kamenovati...hoce nego sta ce...da potvrdi svoj ifon status...

Da ali i ti i drugarice ovde govorite da sam ja taj koji muci te zene....samo zato sto nemam isto misljenje sa vama po necemu , i onda sipak....dobijes mene kao nekog ko se ne brani bas jako ali trosis energiju na mene umesto na ono sto ustvari zelis da promenis...

Ja dobijam status zrtve ili krivca, a vi prospete energiju na mene i sipak opet, onaj ko je na terenu i kome je potrebna pomoc dobije sipak, svi po sipak....kratko receno..

Ja dobijam sipak jer posle toga imam milion klinki koje mi bla bla bla ponavljaju ono sto ste im stavili u usi , a ni repom nece da mrdnu ako sretnu neku zrtvu , cak ce je jos i kamenovati...hoce nego sta ce...da potvrdi svoj ifon status...
S tobom ne vredi jer ces uvek gurati svoje da su zene zenama neprijatelni a feminizam neko zlo...

Eto malo smo pretresli neke slucajeve iz realnosti, ali oni su tu samo podmetanje zar ne...
Nismo ni zeleli *postavljac teme* da saznamo sta je prosecni muskarac jer cemo onda otkriti sta je prosecna zena...zar ne...
Usput smesno ili ne, ima vise prosecnih zena nego prosecnih muskaraca, to znate, zar ne...?

S tobom ne vredi jer ces uvek gurati svoje da su zene zenama neprijatelni a feminizam neko zlo...
Nisu prijatelji , a sta bolje je da se drzim da su muskarci zenama neprijatelji....to bi bilo idealno za tebe i drugarice...?
Ne ukljucujem se u te feministicke debate, jer je to nedokazivo i samo iznova i iznova izmara ljude a kobajagi nekad i nadju neki argument da ne bude stalno su bez argumenata...

Nivo na kojem su te teme nekad davno analizirane ovde pa mozda i izbrisane je bio ihahaj mnogo visi i dublji, nego ovaj danasnji.......

ce3047672ada965f27584dade1ec661c-preview.jpg

Na Balkanu žena kad zatrudni prvo se pita:"Jel muško?"
Ako je odgovor potvrdan odmah i ona dobija privilegovaniji polozaj iz obične služavke
u služavku sa povremenim privilegijama

.Ako je odgovor NE onda ima nekoliko reakcija:
"Pa dobro, bit će bolje drugi put",
"Samo nek je živo i zdravo(a gledaju je sa sažaljenjem)".

Balkanci se odgajaju na tipičan balkanski način.
Balkanac od svojih prvih koraka se uči da žena služi samo kao služavka,
(da bi na vreme znao kako da se ophodi prema svojoj budućoj supruzi. )
Balkanci se uče da je njihov jedini zadatak da ustanu iz kreveta(u neka doba dana),
da se protegnu, isprde, istovare i jedu (servirano, na tacni)

Balkanac raste i postaje veliki Balkanac.

Kada se Balkanac razboli, često ume da se ponaša kao da mu ističu poslednji minuti života.
Leži po ceo dan, stalno traži hranu, lekove, čajeve...Na tacni.
Smatra da je u toj situaciji dužnost žene da udovoljava svim njegovim prohtevima.

Balkanac uvek mora biti u pravu.Duševna poslastica.
Posebno im je važno da je njihova verzija događaja ili rešenje problema iz njihovog ugla najbolje moguće
i ne voli da se žena meša ili kritikuje njegove poglede na svet.

Za žene se nekako prosto podrazumeva da svakog dana kuvaju, čiste
, pomažu deci sa domaćim zadacima i vaspitavaju ih istovremeno,
dok Balkanci ne mogu da odgovore ni na jednostavno pitanje dok gledaju TV.
Još ako je utakmica u pitanju, zaboravite na njihovu koncentraciju i to da će registrovati da ste ga nešto pitali.

Balkanac misli da je u seksu lek za sve .
U stvari, za njega je seks rešenje za sve i nema nikakve veze sa tekućim problemima u porodici.

Balkanac teško primećuje promene,u fizičkom izgledu žena.Ali i u ponašanju.

Malo muškaraca je spremno da pogleda istini u oči i prihvati činjenicu
da baš njihove majke nisu najsavršenija stvorenja na svetu
Balkancu je njegova mama najsavršenija žena na svetu.
Ničije sarme neće biti kao mamine.

Balkancu je sasvim normalno da prljave čarape budu na podu, košulje i majce okačene o stolicu
ili samo elegantno ostavljene na dasci za peglanje.

Balkanac je ubeđen da je Bogom dan za vožnju
.Ako tokom vožnje naiđe na neki problem u saobraćaju kao što je zastoj,
odmah će reći da mora da je žena vozač kriva za to.
Na žene za volanom često će gledati s podsmehom.
Ovo sve sto je napisano nista nije tacno.:kafa:
Mozda je nakada davno pre dosta godina bilo nesto slicno ali u danasnje vreme je sasvim drugacije. :D

Nisu prijatelji , a sta bolje je da se drzim da su muskarci zenama neprijatelji....to bi bilo idealno za tebe i drugarice...?
Ne ukljucujem se u te feministicke debate, jer je to nedokazivo i samo iznova i iznova izmara ljude a kobajagi nekad i nadju neki argument da ne bude stalno su bez argumenata...

Nivo na kojem su te teme nekad davno analizirane ovde pa mozda i izbrisane je bio ihahaj mnogo visi i dublji, nego ovaj danasnji.......
Niko ne tvrdi da su muskarci zenama neprijatelji vec da patriarhalni sisitem pravi da zene i muskarci budu medusobno neprijatelji jer jedan pol izdize a drugi unizava.
I da solidaran sam sa zenama jer iz nekih mojih licnih razloga imam prkliku da gledam celu tu situaciju iz neutralnog ugla i vidim sta jeste sta nije fer.Vidim kako postoje dupli standardi...i ja sam sam bio u situacoji da mi se rodni identitet ne priznaje jer ner se ne uklapam u heteronormativne standarde rdova koji diktira patriarhalni sisitem.

Niko ne tvrdi da su muskarci zenama neprijatelji vec da patriarhalni sisitem pravi da zene i muskarci budu medusobno neprijatelji jer jedan pol izdize a drugi unizava.
I da solidaran sam sa zenama jer iz nekih mojih licnih razloga imam prkliku da gledam celu tu situaciju iz neutralnog ugla i vidim sta jeste sta nije fer.Vidim kako postoje dupli standardi...i ja sam sam bio u situacoji da mi se rodni identitet ne priznaje jer ner se ne uklapam u heteronormativne standarde rdova koji diktira patriarhalni sisitem.
E pa ja mislim da gresite i da su zene bile ravnopravne u patrijarhalnom socijalizmu , prvo zato sto je socijalizam....a drugo posle toga u kapitalizmu nisu u boljem polozaju , nego u gorem, pa mi onda taj novi nepatrijarhalni patrijarhat feminacizam, uopste ne izgleda pozitivno....Jeste sad je muskarac rasterecen da ne zastiti zenu na ulici ako je neko napada, to je sad posao policije, ali tu ima puno predatora koji hoce da iskoriste sve sto mogu , pa ce onda zene platiti cenu i onda ce posle prozivati one muskarce koji su patrijarhalni i nemaju veze sa tim muskarcima oportunistima, proizvodom novog drustva, oportunistickog feministickog ili bar profeministickog drustva....

Tu sad vise nema dve stolice, hocu da me stiti i sistem i hocu da me stiti patrijarhalni muskarac ,a ostalo je samo feministicka prica..Sad se vidi ko je ustvari krivac za razne nepravde, a to nije patrijarhat...mada je u patrijarhatu kad je bio jedini naravno sve potpadalo pod krivicu patrijarhata...
Sad vise ne..
Vecina veza sada nisu patrijarhalne...ni u ludilu...tako da sad krivca morate traziti na nekoj drugoj strani...a zacudo krivci opet postoje...za razne stvari...i za ocekivanja i za snove i za nade i za korupciju i za neravnopravnost...

Ne treba mesati on je muskarac i automatski on je patrijarhalni muskarac...to je ogromna greska...
Jer onda zene dovodite u apsurd da samo muskarac koji nema nikakvu inicijativu , nikakve zelje, snove, snagu , nikakvu odlucnost jeste nepatrijarhalni muskarac...
a ostali su patrijarhalni....
I sto je jos gore, postavljate zahtev da muskarac treba da bude bez inicijative, samopostovovanja, logike, racija, odlucnosti, snova, snage i zelje da slucajno ne bi potpao pod patrijarhalnog muskarca....i time postao agresivac, primitivac, seljacina...a ustvari imamo kategoriju muskaqrac agresivac, koja nema veze sa patrijarhalnim ili sa drugim muskarcima, i imamo kategoriju primitivac, koja nema veze sa patrijarhatom i sa nekim drugim muskarcima, i imamo seljacinu koji je seljacina, niti je patrijarhalac niti je muskarac nekog drugog tipa ponasanja..

Poslednja izmena:
E pa ja mislim da gresite i da su zene bile ravnopravne u patrijarhalnom socijalizmu , prvo zato sto je socijalizam....a drugo posle toga u kapitalizmu nisu u boljem polozaju , nego u gorem, pa mi onda taj novi nepatrijarhalni patrijarhat feminacizam, uopste ne izgleda pozitivno....Jeste sad je muskarac rasterecen da ne zastiti zenu na ulici ako je neko napada, to je sad posao policije, ali tu ima puno predatora koji hoce da iskoriste sve sto mogu , pa ce onda zene platiti cenu i onda ce posle prozivati one muskarce koji su patrijarhalni i nemaju veze sa tim muskarcima oportunistima, proizvodom novog drustva, oportunistickog feministickog ili bar profeministickog drustva....

Tu sad vise nema dve stolice, hocu da me stiti i sistem i hocu da me stiti patrijarhalni muskarac ,a ostalo je samo feministicka prica..Sad se vidi ko je ustvari krivac za razne nepravde, a to nije patrijarhat...mada je u patrijarhatu kad je bio jedini naravno sve potpadalo pod krivicu patrijarhata...
Sad vise ne..
Vecina veza sada nisu patrijarhalne...ni u ludilu...tako da sad krivca morate traziti na nekoj drugoj strani...a zacudo krivci opet postoje...za razne stvari...i za ocekivanja i za snove i za nade i za korupciju i za neravnopravnost...

Ne treba mesati on je muskarac i automatski on je patrijarhalni muskarac...to je ogromna greska...
Jer onda zene dovodite u apsurd da samo muskarac koji nema nikakvu inicijativu , nikakve zelje, snove, snagu , nikakvu odlucnost jeste nepatrijarhalni muskarac...
a ostali su patrijarhalni....
I sto je jos gore, postavljate zahtev da muskarac treba da bude bez inicijative, samopostovovanja, logike, racija, odlucnosti, snova, snage i zelje da slucajno ne bi potpao pod patrijarhalnog muskarca....i time postao agresivac, primitivac, seljacina...a ustvari imamo kategoriju muskaqrac agresivac, koja nema veze sa patrijarhalnim ili sa drugim muskarcima, i imamo kategoriju primitivac, koja nema veze sa patrijarhatom i sa nekim drugim muskarcima, i imamo seljacinu koji je seljacina, niti je patrijarhalac niti je muskarac nekog drugog tipa ponasanja..
Од тебе ми је мука.
Ти апсолутно СВЕ изврћеш и вадиш из контекста да би одговарало твојој МРЖЊИ према женама.
Искрено ми је жао свих људи које си отровао својим ставом.
Желим ти да оздравиш.
Збогом.
Игнорисани број 78.

Патријархат је последица друштвене нужности и развоја људског друштва , јер су људска друштва кроз метод покушаја и грешке установила да су неуспешне људске скупине у којима и мушкарци и жене раде све послове и обављају све друштвене функције.Скупине у којима су и жене обављале функције које су касније постале традиционално мушке, су пропадале и изумирале.С друге стране, групе у којима се поштовала субординација и у којима је постојао јак лидер-мушкарац, у којима је постојала строга подела а мушке и женске послове, су напредовале, јачале и достизале виши степен организације и развоја.

Те групе које су имале патријархат су прерасле у прве државе и цивилизације, и до сада није постојала ниједна цивилизација заснована на равноправности мушкарца и жене.Такве групе засноване на равноправности се распадају на микро-нивоу, не може функционисати ни породица у којој се сви питају за све, о вишим облицима организације(племе, држава) да и не говоримо.

Back