Shalter Obrisanih ;) :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
stiglo sunce :D

10300697_242398962551169_5716755560201592412_n.jpg

Bliznakinje stigle na cilj poslednje iz najboljeg mogućeg razloga
Hafington post / M.A. | 14. 05. 2014. - 23:37h | Komentara: 10

Bliznakinje Kloi i Kler Granki (13), koje su učestvovale na trci na 800 metara na Državnom atletskom mitingu za srednje škole u južnom Ilinoisu, prošle su kroz cilj gotovo istovremeno. Nisu se, međutim, borile za prvo ili drugo mesto, već su stigle poslednje, i to iz najboljeg mogućeg razloga.
468856_bnh8tyniyaanllw_f.jpg
Dok je trčala, Kloi je u jednom trenutku osetila kako joj je nešto krcnulo u nozi i pala na zemlju.

“Pomislila sam, bože, šta se dešava?”, ispričala je njena sestra Kler za KSDK.com. “Otišla sam do nje i upitala je: ‘Kloi, jesi li dobro’, a ona mi je odgovorila: ‘Ne znam. Nešto mi je puklo u nozi.’”

Kler nije pozvala pomoć, niti je nastavila da trči. “Podigla sam je na krkače i počela polako da trčim. Pošto sam se zamorila, ostatak trke sam prepešačila, a ljudi su navijali na sav glas. To mi je dalo snagu da izdržim do kraja”, ispričala je ona.

Pred samim ciljem, Kler je spustila povređenu sestru na zemlju i rekla joj da prva prođe, ali Kloi je nije poslušala, već su obe prošle u isto vreme.

“Nisu pobedile, ali su osvojile srca svih u publici”, kaže njihov trener Ted Krejl. “Radim kao trener sam već 20 godina, ali ovo je prvi put da su mi oči zasuzile na nekom takmičenju”, dodao je on.

Bliznakinje su stigle poslednje, ali su pokazale da je sport mnogo više od osvajanja medalja.

“Važno je pokazati saosećajnost, ljubav i sportski duh”, kaže Kler. “Nije šteta izgubiti, ako ste nekome pomogli.”

Gde je 7km mobilnih zidova za odbranu od poplave iz Novog Sada?

19/05/2014

2011. godine Novi Sad je uzeo kredit od 150 miliona dinara od Svetske banke, za nabavku mobillnih zidova za odbranu od poplava, a za ovu namenu potrošeno je i 67 miliona dinara novca Vojvodina voda, kao i 86 miliona dinara za izgradnju skladišta u kojem će se oprema čuvati.
U Dnevniku je 18.05.2011. godine objavljen tekst u kome se navodi da je Novi Sad prvi grad u kojem je u Srbiji upotrebljen nov način odbrane od poplava i to mobilnom opremom.
Kako su tada objasnili predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i tadašnji gradonačelnik Novog Sada, ovaj sistem se primenjuje u svim većim evropskim gradovima, gde se u slučaju opasnosti od poplava, na otvorenim deonicama kao što su stepeništa, otvori za objekte i drugi prilazi obali montira mobilni zid, koji se brzo i lako postavlja i uklanja.
Oni su tada istakli da je odbrana od poplava u Novom Sadu u poslednje dve godine podignuta na znatno viši nivo.
“U poslednjih nekoliko godina Novi Sad je, od prilično nezaštićenog grada kada su poplave u pitanju, postao primer kako se braniti od ekstremno visokih vodostaja Dunava. Podigli smo nivo odbrambenog zida koji je dovoljan da odbrani grad od takozvanih stogodišnjih voda u šta je Pokrajina uložila oko 280 miliona dinara. Sada smo sa dodatnih 150 miliona obezbedili kupovinu ove mobilne opreme, kojom će biti zaštićeni i svi otvori na 7 kilometara dugom odbrambenom zidu”- rekao je tada Pajtić.
On je dodao da je u odbrambene nasipe širom Vojvodine uloženo oko 13 milijardi dinara, pri čemu je rekonstruisano ili izgrađeno 108 kilometara odbrambenih zidova.
Prema rečima Igora Pavličića, odbrana od poplava postaje sve važniji posao gradske vlasti.

“U poslednje vreme ekstremni vodostaji beleže se svakih nekoliko godina. Ukoliko bi odbrambeni zid propustio vodu iz Dunava, pojedini delovi grada bili bi četiri metra pod vodom, što dovoljno govori o tome koliko su značajna ulaganja u ovu oblast. Bez pomoći Pokrajine bilo bi nemoguće realizovati ove projekte” – rekao je Pavličić.
Od 150 miliona dinara koliko iznosi kredit dobijen od Svetske banke, JVP “Vode Vojvodine” za mobilnu opremu izdvojilo je oko 67 miliona dinara, a montažni metalni zidovi predviđeni su za postavljanje na oko 40 mesta, dok će oko 85 miliona dinara koštati izgradnja skladišta u kojem će se oprema čuvati.
Skladište površine 1.600 kvadratnih metara trebala su biti izgrađena se u blizini novosadske prevodnice, a završetak radova se očekivao tokom leta 2011- godine.
Ove zidove sada niko ne spominje… ne zna se da li postoje i da li su iskorišćeni u ovoj katastrofi…

Mobilna oprema samo za Novi Sad
Vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" demantovalo je glasine da se mobilna oprema za odbranu Novog Sada namerno ne koristi u odbrani Srema.
vode_vojvodine_600_1.jpg
U ovom preduzeću za 021 kažu da je mobilna oprema namenska i samo i jedino se može koristiti u Novom Sadu.
- Mobilna oprema za zaštitu Grada Novi Sad od visokih stogodišnjih voda Dunava, garantuje bezbednu odbrambenu liniju najvećeg vojvođanskog grada, i služi za zatvaranje prolaza na donje bentove i nadvišenje, montiranjem na namenska mesta, napravljena na nasipu u Novom Sadu. Kada vodostaj Dunava kod Novog Sada pređe 750 cm (granica za proglašenje vanredne odbrane na ovom delu Dunava je 700 cm), onda se ta mobilna oprema postavlja. Tu opremu vrednu oko 670.000 evra, koja se koristi samo u slučaju izuzetno visokih vodostaja Dunava, "Vode Vojvodine" je nabavilo iz kredita Svetske banke. Ukupna dužina mobilne opreme je 7.000 metara - navode za 021.rs u ovom preduzeću.
vode_vojvodine_600.jpg
Podsećaju i da su metalni stubovi, talpe, ankeri i svi dodatni elementi, kupljeni od nemačke kompanije "IBC" i isporučeni su 2010. godine. Oprema se od tada čuva u Novom Sadu, a na zahtev novinara 021 dostavljene su i fotografije iz magacina načinjene danas.
Inače, mobilna oprema kompanije "IBC", do sada je montirana na više od 30 kilometara obala na nekoliko evropskih reka. Ovom opremom zaštićene su obale Majne i Rajne u Nemačkoj, Dunava u Austriji i Slovačkoj, te Elbe u Nemačkoj i Češkoj.
Dunav će narednih dana rasti na celom svom toku, ali za sada prognoze govore da kod Novog Sada neće dostići ni 700 cm, kada se proglašava vanredna odbrana od poplava, nego će u nedelju biti na oko 550 cm što je za oko metar više od kote redovne odbrane od poplava i skoro tri metra niže od visine nasipa. Vodostaj od oko 550 cm je tek nešto malo više nego prosek za ovaj deo godine.

Ne mogu da se montiraju novosadski mobilni zidovi za odbranu od poplave?

Od ukupno 700m mobilnih zidova za odbranu od poplave, koje je Novi Sad nabavio krajem 2010 godine, 400m kupi prašinu već 4 godine u Centralnom magacinu za odbranu od poplave. Naime, kažu, Luka Novi Sad nije dozvolila da se postave ankeri i stubovi na 400 metara odbrambene linije Novog Sada u delu kanala od prevodnice Novi Sad do uliva kanala u Dunav. Imamo 400m rupe u odbrani od poplave, koju smo platili više od pola miliona evra?!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back