Sezonski posao u Grčkoj

Znam da se sad beru masline na Kritu a za druge poslove u toku zime i druga ostvrva ne znam. Moram da vas upozorim da je rizik da vas uhvate kako radite ili živite na crno na Kritu (a pretpostavljam i na drugim grčkim ostrvima) veći zimi nego leti zato što je zimi grad prazan, nema turista, nema nigde žive duše i upadate u oči policiji.

Za 6 godina ilegalnog života i rada na Kritu N I K A D A legitimisana od strane policije. Saobraćajci traže samo vozačku i saobraćajnu, a specijalci puste u auto dva psa (jednog za drogu, drugog za oružje), pasoš ih ne zanima. Platiš dvojici lokalnih pandura jednom iz nevezanog piće u kafiću, oni te upoznaju sa ostalima, pa kada nedobronamerni (Šiptari i Bugari) vide da neobavezno ćaskaš sa policajcima na ulici, više te niko ni ne cinkari, jer shvate da ne vredi .... i to je to ....

Što se tiče branja maslina, to je najkrvaviji mogući posao. Većina odustane na polovini prvog radnog dana. Zimi je mnogo bolja ideja ubaciti se u neki bolji restoran, pa makar i prati čaše, ili za muškarce da rade u fabrikama za preradu sokova ili alkohola.(Iraklio). Rad u plastenicima (cela južna obala). Dobra je i varijanta farbanja čamaca i brodova, to se radi zimi, i dobro se plaća, čak i do 100 evra na dan (ceo dan, ne 8 sati). Građevinu ionako ne rade Grci, nego Šipci i Bugari, ali to zimi skoro niko ne radi. Zaista ne znam razlog, sto puta sam se pitala, kad je dovoljno toplo za te radove, nego čekaju proleće, pa onda udri na 30+ stepeni ...

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, mene je 2 puta startovala policija, prvi put zato što su me videli kako nudim masaže na plaži a drugi put su me još i pretresali na ulici, al bila je prazna ulica, nigde žive duše nije bilo, pa koga će drugog a verovatno su tražili gudru. I oba puta su mi tražili pasoš. Prvi put sam imao legalno boravak a drugi put je bilo kad mi je istekao boravak pa sam im pokazao potvrdu da mi je ukraden pasoš. Ima nekih ljudi koji žive tamo već 5-10 godina i nikad ih nije startovala policija ali eto, to se nikad ne zna. Mada, u svakom slučaju, ne treba čačkati mečku i ne treba se previše eksponirati a mene niko nije bio po ušima da šetam praznom ulicom na kraju sezone, a još je bio kišni dan, nego eto bilo mi je dosadno ili u prevodu terao me neki đavo umesto da teram ja njega. z:D

Poslednja izmena:
Glifada, ako možeš da priuštiš svakako... ja sam bila i u Kallitei, jedno 2 meseca..iako i za taj kraj kažu da ima raznoraznih likova, bilo je Albanaca na ulici, ali generalno nisam nikad imala osećaj opasnosti - bar ne više nego inače u Atini. Zografu ti je studentski kraj.
Šta znam, sve zavisi od zgrade, komšiluka, povezanosti i sl. Ali, uopšteno uzev, Atina je veliki grad i u poređenju sa drugim delovima Grčke, nije nešto preterano bezbedna.

Ako je neko bio na berbi pomorandzi i maslina na Peloponezu nek se javi i kaze kako je prosla sezona?
Ja ove godine nisam bio zbog losih vesti o krizi u Grckoj, mada sam cuo da nije bas tako strasno!
pozdrav

PickingOranges_Jump.jpg

Za 6 godina ilegalnog života i rada na Kritu N I K A D A legitimisana od strane policije. Saobraćajci traže samo vozačku i saobraćajnu, a specijalci puste u auto dva psa (jednog za drogu, drugog za oružje), pasoš ih ne zanima. Platiš dvojici lokalnih pandura jednom iz nevezanog piće u kafiću, oni te upoznaju sa ostalima, pa kada nedobronamerni (Šiptari i Bugari) vide da neobavezno ćaskaš sa policajcima na ulici, više te niko ni ne cinkari, jer shvate da ne vredi .... i to je to ....

Što se tiče branja maslina, to je najkrvaviji mogući posao. Većina odustane na polovini prvog radnog dana. Zimi je mnogo bolja ideja ubaciti se u neki bolji restoran, pa makar i prati čaše, ili za muškarce da rade u fabrikama za preradu sokova ili alkohola.(Iraklio). Rad u plastenicima (cela južna obala). Dobra je i varijanta farbanja čamaca i brodova, to se radi zimi, i dobro se plaća, čak i do 100 evra na dan (ceo dan, ne 8 sati). Građevinu ionako ne rade Grci, nego Šipci i Bugari, ali to zimi skoro niko ne radi. Zaista ne znam razlog, sto puta sam se pitala, kad je dovoljno toplo za te radove, nego čekaju proleće, pa onda udri na 30+ stepeni ...

Gluposti, uopste nije tako tesko i strasno.
Ja sam godinama isao na branje maslina i pomorandzi i u vek sam finansijski dobro prolazio na kraju.
Meni nije jasno sta bre vi hocete? Hocete da idete negde odavde da zaradite pare a nista da ne radite ili makar nesto lako i opusteno da se radi!
Po meni ko nema posla ovde ili bilo kakvu perspektivu a jos ako je mlad nek ide bilo kuda i radi bilo sta u pocetku, pa ce se vremenom snaci.
Moja dva najbolja drugara sa kojima sam godinama radio u Grckoj su upoznali jedan Kanadjanku a drugi neku nasu devojku koja zivi u USA,
eno ih sada svi zive u Kanadi sa po dvoje dece. Pozdrav i snalazite se kako znate i umete!

Ja sam godinama isao na branje maslina i pomorandzi i u vek sam finansijski dobro prolazio na kraju.

Ako neko ovde priča gluposti, onda si to ti. Brkaš žabe i babe. Branje pomorandži i maslina su dva TOTALNO različita posla. Kao da porediš boks i balet ....

I još mi samo objasni ZAŠTO bi neko brao masline za 25 evra, kada u restoranu ili na moleraju može da zaradi duplo ? Jedino ako ne znaš ni reč bilo kog jezika, a to je onda samo TVOJ problem, što si bežao iz škole onda kada si trebao da učiš.

I na kraju ....postoje mnooogo romantičnija mesta da se upozna Kanađanka, nego plantaža maslina. Izabrao si skroz pogrešnu varijantu ...

Meni nije jasno sta bre vi hocete? Hocete da idete negde odavde da zaradite pare a nista da ne radite ili makar nesto lako i opusteno da se radi!
Po meni ko nema posla ovde ili bilo kakvu perspektivu a jos ako je mlad nek ide bilo kuda i radi bilo sta u pocetku, pa ce se vremenom snaci.
Moja dva najbolja drugara sa kojima sam godinama radio u Grckoj su upoznali jedan Kanadjanku a drugi neku nasu devojku koja zivi u USA,
eno ih sada svi zive u Kanadi sa po dvoje dece. Pozdrav i snalazite se kako znate i umete!

Delimično si u pravu. Nije za svakoga svaki posao i ne može svako sve da radi. Za nekoga je jedan posao težak a drugi lak a za drugoga obrnuto. To je sve individualno i zavisi od tipa ličnosti. 100 ljudi-100 ćudi-znaš i sam.

Ljudi, jel zna neko da li u Grckoj traze ljude na nekim pozicijama tipa recepcioner, turisticki vodic, radnik u rent-a-car agenciji, itd...?

Recepcioner možeš biti samo sa znanjem grčkog, inače će prvi Grk koji dođe u hotel da napravi skandal, ako mu se obratiš na engleskom.
U rent-a-car je relativno lako naći posao, treba ti prosečno znanje engleskog i međunarodna dozvola. Jedino ... plata je samo 600 evra.
Turistički vodič ... potrebno PERFEKTNO znanje engleskog, plata oko 800, ali moraš provesti najmanje 15 dana o sopstvenom trošku na obuci, moraš da prođeš sve rute kuda agencija vodi turiste, i posle obuke nema garancije da će da te prime, samo ako budu zadovoljni sa tobom.

Pozdrav svima , jel ima neko zainteresovan za leto , sredinom maja pocetak juna , da ide u grcku slucajno da probamo da nadjemo posao u ugostiteljstvu :) jer mi se bas ne ide sam !

Svakako da je bolje ići sa još nekim, deliti troškove za stan itd ...
Ali ... budi oprezan sa nepoznatima. Nekoliko puta sam se baš opekla.
Primer: Radim u firmi sa jednom Poljakinjom, lepa, ljubazna, svi je vole, gazdina ljubimica. Predloži ona da se preseli kod mene, pošto imam veliki stan, pa da delimo troškove. Mislim se ... što da ne. Sutradan se vratim ranije sa posla i zateknem je da ušmkuje kokain.Naravno da sam je odmah isterala iz stana.
Isto tako, ako neko sa kime stanuješ učini neko krivično delo, TEŠKO da ćeš uspeti da uveriš policiju da nisi bio saučesnik. Sledi mesec dana zatvora, pa proterivanje i zabrana ulaska u EU na 5 godina. Nisam unapred negativna, ne mora to uvek da se desi, ali iz iskustva tvrdim da treba biti oprezan.

Ok ja samo mislim da kriza kao sto je kod nas u srbiji ne postoji nigde i zato pitam ima li neko raspolozen na slepo da ide u grcku preko leta ...srbija - plata 300e - rata za auto 250e , a u nemackoj 2000e prosek plate -rata za auto 300e ,ko je lud a i oni vicu da je kriza xxaxaa, smesno . a grci kukaju zbog evropske unije jer su navikli da zive lagodno ,inace je u grckoj sve po starom ko radi moze da zivi pristojno , a u srbiji i ako radim 8-10 h dnevno moram da razmisljam da li cu da imam da prezivim ,i jos samo jedna stvar molim vas bez onoga znas li koliko se radi u inostranstvu kao da mi ovde svi sedimo i nikad nismo radili nego se samo preko radi smesno :))) pozdrav svima i hvala unapred

Rema nisu u pravu znam masu ljudi koja u nemackoj radi za mnogo manje para a i ne razume poneu uzimanja ktedita za auto i to verotvatno bolji auta ako je rata 250e jer moj otac ima ratu 100e za punta a plata 300e nije mi jasno zaista.Ja sam u grckoj i evo traizm nesto sada za sezonu vec sam imala jedan razgovor i znas koliko mi je ponudjeno 400e ejjjjjjjjjjjjjjjjjjj sobu bi imala i kao hrana ali kakvu hranu to je diskutabilno ajde ne traizm ja mnogo ali tu se radi 7 dana u nedelji radis dok ne zavrisi znaci rano vreme ne postoji a poso je bio sobarice na prvom prstu.Trzim sada nesto bolje.Mada jutros gledam u oglasima trzre se sobarice za ostva a plata opet 500e!!!!

Back