Pozdrav svima iz VREEEEEEELOG Hersonisosa, Krit, Grcka. Ovu kilometarsku poruku o Kritu cu poceti 1 anegdotom sa 2. foruma kada je 1 forumas rekao za mene da me mrzi da pisem kratke poruke posto sam u to vreme pisao dosta duge poruke po forumima pa kao-mrzi me da pisem kratko a dugacko nije nikakav problem.

Medjutim, to vreme je proslo iz 2 razloga, nemam vremena da pisem duge poruke i stvarno me mrzi da dugo kuckam. E sad pravimo izuzetak.

Izvinjavam se sto nisam pisao ranije ali KUCA-POS'O...
Znaci, ovako, odma na pocetku da kazem da su vecina turista ovde
RUSI. To je mozda i najvaznije za pocetak. E sad, izvinjavam se sto cu pisati malo nepovezano ali ovo sunce me danas ubilo u glavu i pisacu kako se cega setim.

Hersonisos se nalazi izmedju glavnog grada Krita-Irakliona i Malje. Do Irakliona ima 30-35 minuta voznje busom a do Malje 15-20. U Malji su vecina turista Englezi a ovde su definitivno Rusi. E sad, zavisi kad i gde. Ovde, u Hersonisosu postoje 2 glavne ulice a to su Main road ili glavni put i Beach road ili setaliste. Main road zivi do ponoci kad se vecina radnji zatvara a Beach road zivi 24/7, doduse donji deo Beach roada. Glavni turisti na plazama, na Main roadu i generalno su kao sto sam vec rekao Rusi a glavne pijanice i nocne 'tice

na Beach rodu posle ponoci su definitivno HOLANDJANI. Znaci, oni su fefinitivno posle Rusa, najbrojniji ovde i to sve holandska omladina, od 15-25 godina, otprilike. Rusi su poceli masovno da posecuju ovo mesto od pre 3-4 godine i proslo je vreme kada su vecina turista ovde bili Nemci, Norvezani, Svedjani i ostali zapadnoevropljani. Osim ova 2 naroda ima i Iraca ali ne toliko mnogo, Engleza vrlo malo, Francuza, Poljaka, Italijana, Nemaca itd. U sustini, ovde ima svih naroda i narodnosti, kineskih masera, crnaca sa svih strana, ex-Jugoslovena, Balkanaca, sa istoka, sa zapada i je*em li ga, koga sve ne. Zasto je ovo bitno, ovo je bitno zbog posla, zato sto nije isto da li se radi danju ili nocu, da li se radi na plazi ili u nocnom klubu. Mislim da je u vecini radnji koje rade danju potrebno znanje ruskog jezika da bi se neko zaposlio. Znaci, tu mislim na prodavnice sa akcesoarima (tasne, nakit, bizuterija), zlatare, krznare, rent a kar agencije kojih ima na svakom cosku...dok, koliko je meni poznato, u nocnim barovima nije potreban holandski, dovoljan je engleski. Ne radim nocu pa nemam mnogo konkretnih informacija za nocne barove ali znam da holandska omladina zna engleski dok stariji Rusi ili ne znaju engleski ili nece da pricaju na eng. pa je zato taj uslov prisutan. Interesantno je da ovde ima dosta radnji sa bundama a to je tako u poslednjih 3-4 godine zbog Rusa. Mislim da je tu dobra zarada ali se radi na procenat i potreban je perfektni ruski. Inace, ja radim masaze na plazama i lose mi ide, mnogo gore od mojih ocekivanja, projekcija mi je bila, ubi Boze, losa ali sva sreca da je bila interna.
Inace, ovo je najgora sezona u Hersonisosu ikada, svi se zale kako nema posla a svi rade ko konji ili ko crnci.

Dakle, ovako, istina je da se radi ubitacno, najmanje 10 sati dnevno, znam mnoge koji rade sa nekim pauzama po ceo dan i/ili celu noc tako da se radi bas dosta. Klijentela je u principu siromasna, pogotovu ovi Rusi, tesko im je izvuci koji dinar i klijentela nije ista kao pre 10-ak godina kada su ovde dolazili bogatiji ljudi i kada se vise zaradjivalo. Svi kazu da je sad ovde propast i svi se zale kako posao lose ide.
Minimalna dnevnica je 25-30 evra (mada sam cuo i za primere gde rade za 15 evra ali ne punu smenu) i u principu ide do 50. E sad da uporedimo grcku i srpsku krizu. Jeste da je kriza u celoj Grckoj ali kao sto rece Mobilni, u Grckoj 13 ljudi svakog sata ostane bez posla, dok je u Srbiji taj broj 44. Srpska kriza znaci da radis ko konj za 150-200 evra mesecno a grcka kriza znaci da radis ko crnac za minimalno 30 evra dnevno ili aj da kazem najmanje 900-1000 evra mesecno. Ocu da kazem da te 2 krize ne mogu da se porede i da jeste da je ovde situacija losa ali je mnogo bolja nego u Srbiji definitivno. E sad sve zavisi ko je sta prosao i ko kakve apetite ima, za onoga ko je radio i ziveo u Spaniji na primer ili eventualno, Italiji, ovo nije nista. A isto mi kazu ljudi koji ovde zive 15-20 godina da ovo sad nije nista i da se mnogo manje zaradjuje nego nekad. Ali za obicne radnike u Srbiji i one koji dugo (ili nikad) nisu videli more, ovo je super, da ne kazem premija.
Sto se tice troskova, stan ide od 200 do 250 evra mesecno, giros 2,5-2,8 evra, minimalni dnevni troskovi za hranu i pice su od 5-10 evra po osobi i uglavnom je sve skuplje nego u Srbiji. Prema tome kad se saberete, dodje vam da se oduzmete.

Sto se tice stana, vecina poslodavaca ga ne placa radnicima, eventualno neki hoteli, a sto se tice hrane, to zavisi gde radite, po hotelima i restoranima obicno daju obroke radnicima, mozda ne sve ali uglavnom daju i to je velika usteda, nocni klubovi obicno daju po neko pice dok ostala radna mesta, koliko ja znam ne obezbedjuju ni jedno ni drugo za radnike. Sto se tice posla, mislim da ga jos uvek ima ali sat otkucava. Vidim, ljudi cesto menjaju radna mesta i to je dobar znak.
Ovde nema puno srpskih turista ALI SRPSKIH RADNIKA IMA NA SVAKOM KORAKU! Od svih stranih radnika najvise ima Srba i Albanaca dok Siptara ima malo. Osim Srba i Albanaca, generalno ima dosta stranih radnika ovde a to su Makedonci, Bugari, Holandjani, Rumuni, crnci i ljudi iz istocne Evrope. Razlog za to je sto je ovo Mediteran i sto su Kricani kao i ostali ljudi u Mediteranu lenji (a i ponosni) pa im lenjost i ponos ne dozvoljavaju da rade sve i svasta. Policija je takodje lenja pa je i to jedan od razloga sto ima toliko radnika na crno. Otkad sam ovde samo sam jednom video 2 policajca kako idu ulicom peske. Policija UVEK ide kolima, dzipovima (interventna) i motorima. Inace, nije tacno da Siptari ne smeju da udju u restoran. Postoji ovde 1 restoran gde su vecina radnika Albanci i Siptari a u internet kafeu (isti vlasnik) ima takodje dosta Albanaca i Siptara (SA KOSMETA). U drugom internet kafeu isto cujem albanski od radnika, e sad, dal su Siptari ili Albanci, ebem li ga. Ovde generalno ima dosta Albanaca i dosta njih se predstavljaju grckim imenima ali nema medjuetnickih sukoba izmedju Srba i Albanaca. I jedni i drugi rade kao crnci i to na crno.
Mislim da je istina da policija ima blagonaklon odnos prema Srbima i da se srpskim radnicima tolerisu rad na crno i mnoge stvari, tako sam bar cuo od ljudi. Ali kriza je, pa su sada pare mnogo vaznije od nacionalnosti i nekih drugih faktora tako da kad su pare u pitanju, tu nema mnogo ljubavi i istorijske empatije. Dakle ovo sve sto sam rekao se odnosi na HERSONISOS a sada cu reci par reci i o Malji i Sisiju.
Malja je lepo mesto, mislim da je zivlja od Hersonisosa i da ima vise turista i naroda nego ovde i mislim da je malo skuplja. Npr. parce pice je tamo 3 evra dok je ovde 2,5 a neki ga daju i za 2. Kao sto sam rekao, tamo su vecina turista Englezi i kad te pitaju na ulici odakle si, ne kazes-iz Engleske nego kazes tacan grad.

To sam cuo. Sisi je teska selendra i ne znam koji me djavo terao da idem tamo. Tamo npr. nema nijedne vece plaze, samo neke manje, bezvezne.
Nije tacno ni da nema kradje, malo, malo pa nekome ukradu peskir, cuo sam za nekoliko slucajeva kradji bicikala, skutera. Cuo sam za slucaj da su neki Izraelci izrentirali neki cetvorotockas za 50 evra i da ga nisu vratili. Jevreji inace vaze za stedljiv narod a to je ipak velika usteda, da dobijes cetvorotockas za 50 evra, pa to nema nigde.
Postoji ovde 1 zanimanje koje se zove kamaki a za koje znam nesto sto necu da vam kazem.

To su oni ljudi sto stoje ispred klubova, restorana i lokala i zovu narod da udje unutra i to se ovde cesto radi. Znaci, smaranje na svakom koraku.
Ne znam sta jos mogu da vam kazem, cek da se setim, Hersonisos zivi i danju i nocu, vise nocu nego danju,

, pijani Holandjani i Irci zuje po celu noc piju ko Rusi

, klubovi rade do 4-5-6-7 ujutru i onda nema nigde zive duse do 10 sati pa se vecina, ajde da kazem dnevnih radnji otvara u 10-11 sati prepodne. Ne znam kad cu sledeci put da se konektujem na net, mozda za nedelju dana, mozda na kraju sezone.

Tako da, nemojte mi zameriti ako me budete dugo cekali za sledeci odgovor tj. poruku. Ne stizem na internet, a i internet mi je sada, za razliku od Srbije potpuno skrajnut sa liste zivotnih i vremenskih prioriteta. Pozdrav svima.