Sezonski posao u Grčkoj

joj sad sam se sjetio,najjači posao na Kritu,butik Voss u Hersonissosu,prodaju skupi nerc,općenito na otoku se dosta skupih bundi prodaje,jer ima Rusa dosta gostiju...i ako mušterija to hoće,bunda joj se doveze doma il u hotel mercedesom..imali su e klasu,s klasu i viano kombi..i to rade trojica veeelikih Grka,izgledaju ko mafijaši,kajle oko vrata,sjede cijeli dan u hladu ispred dućana,na kaučima,piju onaj svoj frapuccino i čekaju da netko ubode bundu :zcepanje: ...prejaki su:zcepanje:...

a jedno pitanje,dal je nekome poznato kakavu lovu imaju zaposlenici na grčkim brodovima,koji voze linije unutar grčke,a i ove prema italiji?ima i mornara,konobara,tehničara...a bome,strani jezici im nisu jača strana,možda tu može netko uletit ?

Ma gadni su Crnogorci, znam ja to, ali idem na proverenu kombinaciju, mada opet nikad se sa njima ne zna... Ali to je poso u sanku, tu plata dodje kao bonus, ukoliko vidim da zezaju zaradicu platu i bez njih, tako da im se bas i ne isplati (a i oni to znaju:)))
A ovaj aranzman sam dao bratu, on ce da ide sa zenom, pa su doplatili jos samo 30% od cene za njih dvoje i prevoz za nju, jer ja sam morao da platim +70% od smestaja jer idem sam, pa dace mi novac na tamo...
Ma uzas i meni se smucilo sve, valjda ce na kraju biti kako treba!
Pozz

Ma i ja to znam za 70% dobro je sto su hteli da prebace na drugu osobu..nego i za tu platu van plate nemoj se zezas sa crnogorcima..sad su svuda kamere..radili dvojica tako u talu i samo im na kraju dosli grmalji i rekli donesite po 1000e i mozete da idete

Pozdrav svima,
da li neko moze da mi kaze kolike su sanse da se nadje posao koji nije vezan za ugostiteljstvo i turizam? Konkretnije, ja se bavim pripremom za stampu i grafickim dizajnom. Kakve su mi sanse da nadjem posao (stamparija neka recimo) i ostanem tamo? Znaci nastavim da radim posle sezone, prebacim decu u skolu i vrtic i sl. Muz i klinci imaju EU papire pa pretpostavljam da je za njih manji problem, nego za mene.
Hvala! :)

Prvo da se zahvalim mobilnom na svemu napisanom, iako nisam siguran da i dalje otvara temu. Gomila korisnih informacija, svaka cast.

Drugo, pitanje (pregledao sam svih 18 stranica i nema odgovora). Nesto mi se motalo po glavi pa bih zamolio nekoga ko zaista zna (mobilni?) da kaze da li je to moguce.
Situacija je sledeca: odes u Grcku 1. aprila i budes do 30. juna. Znaci od 1. januara do 1. jula, u tih 6 meseci bio si 3. Onda se vratis, pa odes recimo 3. jula i u tih 6 meseci (3. jul - 3. januar) opet si bio 3.
Da li je to moguce???

Svestan sam da postoji rizik da ispadnem glup objavljivanjem ovog posta, ali eto, u najgorem slucaju nekoga cu nasmejati. :)

Prosto je, po zakonu o bezviznom rezimu:

"Putovanje bez vize u zemlje Šengena nije moguće sa starim pasošima, koji nisu biometrijski. Ukoliko posedujete stari pasoš, i dalje možete nakon 15.12.2010. godine putovati s njim, ali vam je za ulazak u zemlju Šengena u koju putujete potrebna viza.

Bezvizni režim omogućava vam da u zemljama Šengena provedete najviše 90 dana tokom 6 meseci.

Šestomesečni periodi računaju se od dana prvog ulaska u zemlje Šengena. Na primer, ukoliko je vaš prvi ulazak bio 1. februara, onda možete, tokom narednih 6 meseci, sve do 31. jula, provesti ukupno 90 dana u zemljama Šengena.

Ovih 90 dana možete iskoristiti tokom jedne posete ili u sklopu više putovanja, ali je bitno da vodite računa o broju dana koje ste proveli u zemljama Šengena. Važno je da nakon 90 dana boravka obavezno napustite zonu Šengena sve dok ne prođe period od 6 mjeseci od vašeg prvog ulaska. Kada tih 6 meseci prođe, tada za vas počinje naredni šestomesečni ciklus u kojem ponovo možete provesti 90 dana u zemljama Šengena.

Boravak bez vize duži od 90 dana ilegalan je i može rezultirati trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena. Samo uz odgovarajuću dugoročnu vizu, boravišnu ili radnu dozvolu moguće je trajno boraviti u nekoj od zemalja Šengena.

Dakle, ako želite da boravite u zemljama Šengena duže od 90 dana u periodu od 6 meseci, obratite se ambasadi ili konzularnom predstavništvu države u kojoj želite boraviti kako biste dobili informacije o mogućnostima produženog boravka.

Osim što trebate posedovati biometrijski pasoš i poštovati ograničenja u dužini boravka, ne postoje drugi posebni uslovi za ulazak u zemlje Šengena.

Generalni uslovi za ulazak u zemlje Šengena za građane koji nisu državljani Evropske unije ostaju na snazi, tako da pojedinačne granične službe mogu od vas zahtevati dokaz o posedovanju novčanih sredstava za boravak u toj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsesti ".

Tako da, svaki carinik na osnovu slobodne procene IMA PRAVO, da vas vrati sa granice, sa obrazlozenjem da ste azilant. U prevodu: nemate vaucer, nemate rezervaciju hotela, nemate povratnu kartu, nemate dovoljno sredstava za zivot ( novac).
PS. Devojci kojoj sam "izigravao" prevodioca na granici....policija je rekla doslovce: " bila si u grckoj i nemackoj u prethodnih 6 meseci vise puta. sada, u drugih 6 meseci ides ponovo? vrati se za 10 dana, ili ces dobiti zabranu!!!"

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,ljudi ima li neko nekih vesti da posalje kako je u grckoj ,jer igrom slucaja nisam stigao da odem ... jel kasno dolaziti , nije valjda da ste nas svi zaboravili ... ako neko ima informacije nek posalje slobodno ja sam spreman za polazak ... :) ako nisam zakasnio xD

Dragi forumasi, imam jedno pitanje pogotovo za vas koji ste bili na Kritu ili ste jos uvek tamo....da li znate nesto o klubu koji se zove "RAI Club" nalazi se u Hersonissosu?

Preko neta, na sajtu gde se nalazi gomilu oglasa za poslove u Gr, sam naisla na oglas za ovaj klub, traze konobaricu, plata je 900 - 1000e i smestaj. Zvuci too good to be truth! Prijavila sam se i ubrzo me je kontaktirao menadzer i zakazao skype intervju.
Sta raditi? Malo mi zvuci neverovatno i ne bih zelela da se nadjem u situaciji human traffickinga :)

Interesuje me i takodje rad na crno. Videla sam da se pisalo o tome ali realno koja je verovatnoca da nekog uhvate? Ja bih isla samo na mesec ipo, tj do sredine septembra max.
Hvala

Dragi forumasi, imam jedno pitanje pogotovo za vas koji ste bili na Kritu ili ste jos uvek tamo....da li znate nesto o klubu koji se zove "RAI Club" nalazi se u Hersonissosu?

Preko neta, na sajtu gde se nalazi gomilu oglasa za poslove u Gr, sam naisla na oglas za ovaj klub, traze konobaricu, plata je 900 - 1000e i smestaj. Zvuci too good to be truth! Prijavila sam se i ubrzo me je kontaktirao menadzer i zakazao skype intervju.
Sta raditi? Malo mi zvuci neverovatno i ne bih zelela da se nadjem u situaciji human traffickinga :)

Interesuje me i takodje rad na crno. Videla sam da se pisalo o tome ali realno koja je verovatnoca da nekog uhvate? Ja bih isla samo na mesec ipo, tj do sredine septembra max.
Hvala

Aha jel i trazio da ukljucis kameru..da vidi slike..znam sto bi tako trazio konobaricu

Pozdrav svima iz VREEEEEEELOG Hersonisosa, Krit, Grcka. Ovu kilometarsku poruku o Kritu cu poceti 1 anegdotom sa 2. foruma kada je 1 forumas rekao za mene da me mrzi da pisem kratke poruke posto sam u to vreme pisao dosta duge poruke po forumima pa kao-mrzi me da pisem kratko a dugacko nije nikakav problem. :mrgreen: Medjutim, to vreme je proslo iz 2 razloga, nemam vremena da pisem duge poruke i stvarno me mrzi da dugo kuckam. E sad pravimo izuzetak. :) Izvinjavam se sto nisam pisao ranije ali KUCA-POS'O...:D

Znaci, ovako, odma na pocetku da kazem da su vecina turista ovde RUSI. To je mozda i najvaznije za pocetak. E sad, izvinjavam se sto cu pisati malo nepovezano ali ovo sunce me danas ubilo u glavu i pisacu kako se cega setim. :) Hersonisos se nalazi izmedju glavnog grada Krita-Irakliona i Malje. Do Irakliona ima 30-35 minuta voznje busom a do Malje 15-20. U Malji su vecina turista Englezi a ovde su definitivno Rusi. E sad, zavisi kad i gde. Ovde, u Hersonisosu postoje 2 glavne ulice a to su Main road ili glavni put i Beach road ili setaliste. Main road zivi do ponoci kad se vecina radnji zatvara a Beach road zivi 24/7, doduse donji deo Beach roada. Glavni turisti na plazama, na Main roadu i generalno su kao sto sam vec rekao Rusi a glavne pijanice i nocne 'tice :lol: na Beach rodu posle ponoci su definitivno HOLANDJANI. Znaci, oni su fefinitivno posle Rusa, najbrojniji ovde i to sve holandska omladina, od 15-25 godina, otprilike. Rusi su poceli masovno da posecuju ovo mesto od pre 3-4 godine i proslo je vreme kada su vecina turista ovde bili Nemci, Norvezani, Svedjani i ostali zapadnoevropljani. Osim ova 2 naroda ima i Iraca ali ne toliko mnogo, Engleza vrlo malo, Francuza, Poljaka, Italijana, Nemaca itd. U sustini, ovde ima svih naroda i narodnosti, kineskih masera, crnaca sa svih strana, ex-Jugoslovena, Balkanaca, sa istoka, sa zapada i je*em li ga, koga sve ne. Zasto je ovo bitno, ovo je bitno zbog posla, zato sto nije isto da li se radi danju ili nocu, da li se radi na plazi ili u nocnom klubu. Mislim da je u vecini radnji koje rade danju potrebno znanje ruskog jezika da bi se neko zaposlio. Znaci, tu mislim na prodavnice sa akcesoarima (tasne, nakit, bizuterija), zlatare, krznare, rent a kar agencije kojih ima na svakom cosku...dok, koliko je meni poznato, u nocnim barovima nije potreban holandski, dovoljan je engleski. Ne radim nocu pa nemam mnogo konkretnih informacija za nocne barove ali znam da holandska omladina zna engleski dok stariji Rusi ili ne znaju engleski ili nece da pricaju na eng. pa je zato taj uslov prisutan. Interesantno je da ovde ima dosta radnji sa bundama a to je tako u poslednjih 3-4 godine zbog Rusa. Mislim da je tu dobra zarada ali se radi na procenat i potreban je perfektni ruski. Inace, ja radim masaze na plazama i lose mi ide, mnogo gore od mojih ocekivanja, projekcija mi je bila, ubi Boze, losa ali sva sreca da je bila interna. :D

Inace, ovo je najgora sezona u Hersonisosu ikada, svi se zale kako nema posla a svi rade ko konji ili ko crnci. :mrgreen: Dakle, ovako, istina je da se radi ubitacno, najmanje 10 sati dnevno, znam mnoge koji rade sa nekim pauzama po ceo dan i/ili celu noc tako da se radi bas dosta. Klijentela je u principu siromasna, pogotovu ovi Rusi, tesko im je izvuci koji dinar i klijentela nije ista kao pre 10-ak godina kada su ovde dolazili bogatiji ljudi i kada se vise zaradjivalo. Svi kazu da je sad ovde propast i svi se zale kako posao lose ide.

Minimalna dnevnica je 25-30 evra (mada sam cuo i za primere gde rade za 15 evra ali ne punu smenu) i u principu ide do 50. E sad da uporedimo grcku i srpsku krizu. Jeste da je kriza u celoj Grckoj ali kao sto rece Mobilni, u Grckoj 13 ljudi svakog sata ostane bez posla, dok je u Srbiji taj broj 44. Srpska kriza znaci da radis ko konj za 150-200 evra mesecno a grcka kriza znaci da radis ko crnac za minimalno 30 evra dnevno ili aj da kazem najmanje 900-1000 evra mesecno. Ocu da kazem da te 2 krize ne mogu da se porede i da jeste da je ovde situacija losa ali je mnogo bolja nego u Srbiji definitivno. E sad sve zavisi ko je sta prosao i ko kakve apetite ima, za onoga ko je radio i ziveo u Spaniji na primer ili eventualno, Italiji, ovo nije nista. A isto mi kazu ljudi koji ovde zive 15-20 godina da ovo sad nije nista i da se mnogo manje zaradjuje nego nekad. Ali za obicne radnike u Srbiji i one koji dugo (ili nikad) nisu videli more, ovo je super, da ne kazem premija.

Sto se tice troskova, stan ide od 200 do 250 evra mesecno, giros 2,5-2,8 evra, minimalni dnevni troskovi za hranu i pice su od 5-10 evra po osobi i uglavnom je sve skuplje nego u Srbiji. Prema tome kad se saberete, dodje vam da se oduzmete. :per: Sto se tice stana, vecina poslodavaca ga ne placa radnicima, eventualno neki hoteli, a sto se tice hrane, to zavisi gde radite, po hotelima i restoranima obicno daju obroke radnicima, mozda ne sve ali uglavnom daju i to je velika usteda, nocni klubovi obicno daju po neko pice dok ostala radna mesta, koliko ja znam ne obezbedjuju ni jedno ni drugo za radnike. Sto se tice posla, mislim da ga jos uvek ima ali sat otkucava. Vidim, ljudi cesto menjaju radna mesta i to je dobar znak.

Ovde nema puno srpskih turista ALI SRPSKIH RADNIKA IMA NA SVAKOM KORAKU! Od svih stranih radnika najvise ima Srba i Albanaca dok Siptara ima malo. Osim Srba i Albanaca, generalno ima dosta stranih radnika ovde a to su Makedonci, Bugari, Holandjani, Rumuni, crnci i ljudi iz istocne Evrope. Razlog za to je sto je ovo Mediteran i sto su Kricani kao i ostali ljudi u Mediteranu lenji (a i ponosni) pa im lenjost i ponos ne dozvoljavaju da rade sve i svasta. Policija je takodje lenja pa je i to jedan od razloga sto ima toliko radnika na crno. Otkad sam ovde samo sam jednom video 2 policajca kako idu ulicom peske. Policija UVEK ide kolima, dzipovima (interventna) i motorima. Inace, nije tacno da Siptari ne smeju da udju u restoran. Postoji ovde 1 restoran gde su vecina radnika Albanci i Siptari a u internet kafeu (isti vlasnik) ima takodje dosta Albanaca i Siptara (SA KOSMETA). U drugom internet kafeu isto cujem albanski od radnika, e sad, dal su Siptari ili Albanci, ebem li ga. Ovde generalno ima dosta Albanaca i dosta njih se predstavljaju grckim imenima ali nema medjuetnickih sukoba izmedju Srba i Albanaca. I jedni i drugi rade kao crnci i to na crno. :hahaha:

Mislim da je istina da policija ima blagonaklon odnos prema Srbima i da se srpskim radnicima tolerisu rad na crno i mnoge stvari, tako sam bar cuo od ljudi. Ali kriza je, pa su sada pare mnogo vaznije od nacionalnosti i nekih drugih faktora tako da kad su pare u pitanju, tu nema mnogo ljubavi i istorijske empatije. Dakle ovo sve sto sam rekao se odnosi na HERSONISOS a sada cu reci par reci i o Malji i Sisiju.

Malja je lepo mesto, mislim da je zivlja od Hersonisosa i da ima vise turista i naroda nego ovde i mislim da je malo skuplja. Npr. parce pice je tamo 3 evra dok je ovde 2,5 a neki ga daju i za 2. Kao sto sam rekao, tamo su vecina turista Englezi i kad te pitaju na ulici odakle si, ne kazes-iz Engleske nego kazes tacan grad. :D To sam cuo. Sisi je teska selendra i ne znam koji me djavo terao da idem tamo. Tamo npr. nema nijedne vece plaze, samo neke manje, bezvezne.

Nije tacno ni da nema kradje, malo, malo pa nekome ukradu peskir, cuo sam za nekoliko slucajeva kradji bicikala, skutera. Cuo sam za slucaj da su neki Izraelci izrentirali neki cetvorotockas za 50 evra i da ga nisu vratili. Jevreji inace vaze za stedljiv narod a to je ipak velika usteda, da dobijes cetvorotockas za 50 evra, pa to nema nigde. :hahaha:

Postoji ovde 1 zanimanje koje se zove kamaki a za koje znam nesto sto necu da vam kazem. :per: To su oni ljudi sto stoje ispred klubova, restorana i lokala i zovu narod da udje unutra i to se ovde cesto radi. Znaci, smaranje na svakom koraku. :p

Ne znam sta jos mogu da vam kazem, cek da se setim, Hersonisos zivi i danju i nocu, vise nocu nego danju, :D, pijani Holandjani i Irci zuje po celu noc piju ko Rusi :mrgreen:, klubovi rade do 4-5-6-7 ujutru i onda nema nigde zive duse do 10 sati pa se vecina, ajde da kazem dnevnih radnji otvara u 10-11 sati prepodne. Ne znam kad cu sledeci put da se konektujem na net, mozda za nedelju dana, mozda na kraju sezone. :mrgreen: Tako da, nemojte mi zameriti ako me budete dugo cekali za sledeci odgovor tj. poruku. Ne stizem na internet, a i internet mi je sada, za razliku od Srbije potpuno skrajnut sa liste zivotnih i vremenskih prioriteta. Pozdrav svima. :bye:

@mobilni
vidim da ste na nekoj od predhodnih strana pominjali da postoji mogucnost da se dobije radna dozvola pa bih vas molila da mi, ako znate, objasnite malo blize celu proceduru jer mi je bas bitno...

U ovom trenutku, da se dobije radna i boravisna dozvola u grckoj, je jako, jako,jako tesko...
Redovnom procedurom, preko eventualnog poslodavca je skoro i nemoguce, jer desetine Grka, svaki dan ostaje bez posla. Sad...ima poslodavaca i "poslodavaca"..
Jedan od uspesnih nacina, je brak sa gr drzavljaninom, neko veoma retko i trazeno zanimanje, da ste umetnik ili sportista i tome slicno...
Kao, "obicni smrtnik"...da ponovim: jako,jako tesko.

Santorini .
Ukoliko nemate nekog ko vec radi tamo i zna kako stvari stoje, stvarno je bolje da ne dolazite . Ljudi koji tamo rade godinama traze posao i po dva tri meseca . Ja sam nakon mesec dana nasao posao u Perisi za 25e dnevno + klopa i to je bilo dovoljno da me zovu sreckovicem . Najbolje i najduze rade Ia (potrebni papiri) i Fira (potrebno je doci u aprilu i nikada ne znate kada sledi otkaz) zatim Kamari, pa Perisa i Perivolos . Stanovi su 250 - 300e, kamp kako se pogodite (od 120 do 200e), skuter (neophodan jer je bus od 1,6 do 2,4e u jednom smeru, a bike samo za totalne entuzijaste) 120e mesecno + vas benzin - naravno, hrana skupa, pa ko voli da se lomata, nekada i mesecima, od vrata do vrata neka izvoli . Politika restorana je da zadrzavaju radnike od proslih godina i svake godine su uslovi sve bolji i bolji, ali uredno traze osnovno znanje grchkog jer ih mrzi da pricaju engleski i moze im se . Prva sezona je za sve, uglavnom, paklena i ja sam prosao kao bos po trnju, al imam neke kontakte i mozda se vratim sledece godine . Ko se uglavi na dobro mesto moze stvarno da uzme odlicne pare, al to ne ide bez jake veze ili lude srece . O drugim ostrvima ne znam nista iz prvog lica, ali veca ostrva kao Rodos i Krit mogu da budu bolja opcija ukoliko dolazite na bum .

Srecno !

E pa, da remiziramo, što bi reko Šojić. :mrgreen: Sezona je definitivno gotova, ja sam se već uveliko vratio u Srbiju pa rekoh da vam saberem svoje internet utiske. Sezona je kao što rekoh bila loša, verovatno i najgora do sada ali ostajem pri stavu da je srpska kriza jedno 10 puta gora od grčke krize. Suština priče je u tome da može mnogo više da vam ostane tj. ako štedite možete mnogo više da uštedite nego što biste za to vreme uštedeli u Srbiji. A i boravak na moru je zdrav, najviše zbog disajnih puteva itd. U svakom slučaju, situacija u Grčkoj (barem na Kritu) je bolja nego u Srbiji, što jes'-jes'. Štrajkovi i protesti u Grčkoj se odnose uglavnom na Atinu jer je tamo najveća koncentracija ljudi, sindikata, demonstracija, blokada itd. Naravno, ti protesti se dešavaju i u drugim grčkim gradovima kao što je Solun ili glavni grad Krita, Iraklion ali u mnogo manjem intenzitetu nego u Atini gde je, kada su demonstracije u toku, opšti haos. Može da bude problema kada se blokiraju aerodromi ili luke pa da se smanji broj turista ili otežaju neki poslovi (snabdevanje) unutra ali ove godine u Hersonisosu nije bilo tih problema (za razliku od prošle).

Mislim da treba da gađate bolje i ekskluzivnije turističke destinacije kao što su Santorini, Mikonos, Paros, Parga ili eventualno Rodos zato što su tamo zarade veće, turisti bogatiji itd. Što se tiče Krita, čuo sam da je u Retimnu situacija bolja nego u Hersonisosu, da su plaže veće, atraktivnije, da i tamo ima dosta radnika iz Srbije itd. Nisam bio tamo pa nisam 100% siguran u ovo.

Postoje neki saveti koji nisu potpuno ispravni ili su kontradiktorni a 1 od njih je za čuvanje para u bankama. Neki ljudi (među kojima i forumaši) pričaju da pare obavezno treba čuvati u banci, dok drugi ljudi (Srbi na terenu) savetuju da pare treba povući iz banaka pošto će Grčka bankrotirati i banke će da propadnu. Probao sam da stavim svoj prvi zarađeni milion indeksiran u evrima, naravno, :per: :mrgreen: u neku banku ali u tome nisam uspeo. Situacija je sledeća: Obišao sam 4-5 banaka u Hersonisosu u nameri da stavim pare u njihov sef na čuvanje i ne može. Ili ne izdaju svoje sefove klijentima, ili ih izdaju ali ne na mesec-dva nego na najmanje godinu dana, e samo u 1 banci (zaboravio sam u kojoj) su mi rekli da oni to ne rade i da idem u Iraklion. Pretpostavljam da u nekom većem gradu možda i možete da iznajmite sef u banci ali u manjem gradu kao što je Hersonisos, nema šanse, makar ne na mesec-2-3.

Mnogo je bitno gde odete i kad odete. Ne valja ni rano ni kasno. Zato je bitno da se pre nego što odete u GR detaljno raspitate KONKRETNO za posao koji nameravate da radite (makar okvirno) kad je najbolje da odete. Jer nije ista situacija za svaki posao. Nije isto stanje za dnevne i noćne poslove itd. Npr. mnogi noćni klubovi su se zatvorili ili su bili pred zatvaranjem već početkom septembra dok sam ja tad imao posao.

Jezike takođe treba da znate, što više stranih jezika znate više vredite i možete više da zaradite. Engleski je obavezan mada, nekoliko meseci pre nego što pođete u GR, saznajte koje su nacionalnosti najbrojniji turisti na ostrvu koje gađate pa idite na kurs tog jezika.

Što se tiče boravka u GR, ako prekoračite dozvoljeni boravak od 90 dana, ukupan boravak vam se deli na 2 perioda: u prvih 90 dana je period kada radite na crno ali imate potpuno legalan boravak u GR a posle toga je period kada i radite na crno i živite na crno. U toku prvog perioda morate da se pazite policije i inspekcije samo kad radite dok možete slobodno da se šetate gradom uveče, npr. posle posla, da izlazite u klubove itd. jer čak i da vas startuje policija, vi imate legalan boravak i pravite se da ste turista. Drugi period MOŽE DA BUDE MNOOOOOOOOOOOGO OPASNIJI zato što morate da se pazite i sklanjate od policije uvek jer bilo kad da vas startuju, možete da napipate aps. U toku drugog perioda morate DOOOOOOOBRO da se pazite gde idete i šta radite jer se tad brže pada.

Drugo, postoji razlika u kazni i deportaciji zato što postoje UNUTRAŠNJA I SPOLJAŠNJA KONTROLA. Unutrašnja kontrola vam je policija i inspekcija na terenu a spoljašnja kontrola vam je carina i pogranična policija na grčko-makedonskoj granici. Morate da se pazite i jednih i drugih, pogotovo u drugom periodu zato što možete da padnete i spolja i unutra. Koja je razlika? Gore je kad padnete unutra zato što u tom slučaju, ako vas policija na'vata da ste prekoračili boravak idete u zatvor, dobijate novčanu kaznu, deportaciju i zabranu ulaska u narednih 4-5 godina U CELU ŠENGEN ZONU dok, ako vam grčki carinik vidi da ste prekoračili boravak kad izlazite iz GR, dobijate kaznu i zabranu ulaska 4-5 godina SAMO U GRČKU.

Koje su unutrašnje a koje spaljašnje zaštitne mere? Govorim naravno o javnim merama. Glavna stvar je da budete NEUOČLJIVI I NEUPADLJIVI i da se mešate sa turistima. To je moguće kad ima turista a na kraju sezone ili zimi je to malo zajebano. Morate da vodite računa šta kome pričate, ne moraju baš svi da znaju da radite a pogotovo živite na crno i tako. U Grčkoj je mala kontrola što se tiče rada na crno iz 2 razloga: Prvi je što su Grci, pa samim tim i grčka policija i inspekcija lenji a drugi što većina grčkih poslodavaca plaća reket inspekciji da bi im ovi rekli kad dolaze u kontrolu. Dokaz da je kontrola mala je to što MNOOOOOOOOOOGI LJUDI rade na crno ali opet morate da se pazite pogotovo u drugom periodu. Tačno je da je rizik manji u manjem mestu zato što se svi znaju sa policijom i inspekcijom i to je 1 od razloga iz kog sam izabrao Hersonisos.

Policija relativno često zaustavlja kola, pogotovo van gradova i tu možete da padnete ili kao vozač ili kao suvozač. Ali ako vežete pojas i vozite polako neće vas ni zaustaviti. Takođe, zaustavljaju i motore ali uglavnom one motoriste bez kacige tako da možete i tad da padnete u drugom periodu ali ako nosite kacigu na skuteru rizik je svakako manji. Još 1 rizik vam je policijska racija u diskoteci ali dok sam ja bio u Hersonisosu nije bilo nijedne racije. Policija SKORO nikad ne startuje nekoga ko ide ulicom peške samo zbog toga da bi ga kontrolisala tj. tražila pasoš. Kad vas startuje policija (u 2. periodu) 1 od zaštitnih mera vam je da vam je pasoš u hotelu.

Pričao sam ja o svemu tome sa 1 Srbinom pred kraj sezone i rek'o sam mu da ja još nisam čuo za nekoga koga je policija startovala na ulici peške zato što se to uglavnom dešava u kolima. Iste večeri (posle tog razgovora) je mene ne samo startovala nego i pretresala policija na šetalištu dok sam stajao i pričao sa 1 čovekom. To se desilo samo zato što je bio kraj sezone i kišovit dan pa je ulica bila prazna, pa koga će drugog da kontrolišu ako ne nas. Tražili su mi pasoš i ja sam im pokazao dokument iz policije u Iraklionu gde piše da mi je ukraden pasoš inače bi sad možda svirao klavir. :mrgreen:

Ovo znači da postoji mogućnost da vas policija startuje i (dok idete) peške ali je ta mogućnost u špicu sezone gotovo minimalna pogotovo tamo gde policija ne prolazi direktno kolima kao što je to slučaj sa bič roudom. Zbog svega ovoga, ne treba mnogo da se šetate u drugom periodu, a još manje treba da stojite sa nekim na šetalištu jer je tad mogućnost startovanja veća, kad vidite policiju, sklonite se u stranu itd. Toliko puta sam pomenuo policiju da su se sad serveri u policijskim stanicama usijali. Ovi u policij i BIA-i, ne mogu da stignu da isprate moju poruku i pročitaju sve do kraja. Zato moram sporije da pišem ali mirno spavajte, drugovi, kad kažem policija mislim na grčku policiju a ne na vas. :lol:

Što se tiče spoljašnjih zaštitnih metoda, o tome naravno ne mogu javno da pričam ali rećiću vam samo da postoji prelazak grčke granice na belo i na crno i da čak i sa zabranom može da se uđe u GR ali je u tom slučaju unutrašnji rizik mnogo veći. Stade mi nešto mozak, :mrgreen:, u principu, to je to. Ajde ako se setim još nečega, pisaću. Pozdrav. :bye:

Poslednja izmena:
E sad, da razjasnimo nešto, postoje 2 teze: da se u Grčkoj, makar na grčkim ostrvima za vreme letnje sezone, radi veoma mnogo i da su Grci lenji. Međutim moramo da razlikujemo strane radnike u turizmu i grčku državnu administraciju. Kao što sam već rekao, na Kritu ima dosta stranih radnika a mislim da od svih stranih radnika ima najviše Albanaca i Srba, i svi oni puno rade, pa i mesecima bez ijednog slobodnog dana za razliku od grčke državne administracije i službi koji mnogo manje rade, imaju, ne znam 13. i 14. platu i neke dodatke slične onima u komunizmu, topli obrok, regres i šta ti ja znam. I troše mnogo više nego što zarađuju. E sad kad im se sve to ukida ili smanjuje, oni štrajkuju, protestuju, bune se... Hoću da kažem da strani radnici i uopšte zaposleni u grčkom turizmu mnogo više rade od zaposlenih u grčkim državnim službama.

Atina se naprosto ne može usporediti s otocima..ove godine bio dan nakon demonstracija(3.put ukupno),i ako se to izuzme,grad je haos,pogotovo zbog ilegalaca koji su dosadni i zbog kojih je nesigurno...dobro,vjerujem da ima i finih dijelova grada,npr glyfada,ali santorini,krit,zakynthos,na kojima sam bio su nesto potpuno različito..nemam želju više ići u atinu,ali na otoke svakako ponovo..

Atina se naprosto ne može usporediti s otocima..ove godine bio dan nakon demonstracija(3.put ukupno),i ako se to izuzme,grad je haos,pogotovo zbog ilegalaca koji su dosadni i zbog kojih je nesigurno...dobro,vjerujem da ima i finih dijelova grada,npr glyfada,ali santorini,krit,zakynthos,na kojima sam bio su nesto potpuno različito..nemam želju više ići u atinu,ali na otoke svakako ponovo..

Potpuno si u pravu. Potpuno je drugačija situacija u Atini i na grčkim ostrvima. U Atini je stopa kriminala mnogo veća pogotovo na trgu Omonija koji je stvarno opasan deo Atine zato što tu ima dosta crnaca koji kradu, pljačkaju, prodaju švercovanu ili kradenu robu itd. Na ostrvima je već mirnije. Meni se na Kritu nije desilo da mi neko nudi neku kradenu robu a u Solunu mi se to desilo bez obzira što sam u Solunu bio samo u prolazu. Na ulici mi je neki Bugarin ili ciganin, šta li je, ponudio kraden iPhone. Hoću da kažem da je stopa kriminala u Atini i Solunu mnogo veća nego na ostrvima.

Pozdrav,ja sam novi na ovom forumu.Konkretno sam zainteresovan za neki posao u ovom periodu,pa ako neko moze da odgovori da li je kasno traziti sada sljaku
na plantazama?Ako moze i preporuka gde otici.Jos nesto bih pitao,da li neko zna koja je mogucnost ubaciti se na neki brod,makar to bio i ribarski?

Back