Sezonski posao u Grčkoj

A DA LI si razmislio o tome ŠTA će biti ako prvi dan ispustiš tacnu dva puta ?

Misliš da ćeš sutra još uvek imati posao ?

NE MOGU DA POVERUJEM kako se palite.....

Moj gazda je obojici sinova dao otkaz jer nisu dobro radili, i sada rade u drugom gradu, jer niko ovde ne želi da ih zaposli da mu se ne bi zamerio...

Kako je počelo... još ću na kraju ovde pročitati da se i za predsednika države prijavljuje preko agencije....

A i ovde gde ja idem prvo ide obuka pa onda pocinjes da radis (svaki dan obuke se takodje placa). Pocinje se kao assistant waiter pa ako vide da znas da drzis tacnu onda postanes normalan konobar :)

Ma znam ja sve o tome. Ta pozicija se βοηθοί σερβιτόρου.

Radila sam sve poslove u hotelu, osim spremanja. Počela kao pomoćni konobar, pa konobar, pa beach bar, pa kokteli, pa eskort i na kraju prešla na recepciju...
Pa mi i to dosadilo zbog noćnih smena, i sada radim u turističkoj agenciji.

Ja samo hoću da upozorim da ljudi koji dođu moraju imati i rezervno rešenje, pogotovo ako ne znaju grčki. Gazda jednostavno kaže posle dve nedelje,..... ne ide nam dobro posao, moram da otpustim dvoje....A onda je sve već popunjeno, i jedina vam je šansa da neko da ili dobije otkaz, pa da uletite umesto njega. A za tako nešto morate poznavati ljude koji će vam dojaviti da prvi stignete i prijavite se za posao.

Kako sam ja to radila u samom početku....krenem svaki dan peške polako, i usput razgovaram sa svima koji tek otvaraju lokale, i pitam kako je, kakva je plata, kakav je gazda...Onda mi njih troje od 30 kažu da nisu zadovoljni, i da će verovatno dati otkaz.
Ja onda ostavim svoj broj mobilnog, i zamolim da mi se jave ako to odluče...
I onda treba uzeti BILO kakav posao, samo da se počne. Posle je lako menjati....
ETO...možda nekom pomogne savet....

A i ovde gde ja idem prvo ide obuka pa onda pocinjes da radis (svaki dan obuke se takodje placa). Pocinje se kao assistant waiter pa ako vide da znas da drzis tacnu onda postanes normalan konobar :)

Da li su ti trazili iskustvo u tom poslu , i znanje jezika , mozda grckog ( za engleski sam sigurna da jesu ) ?
Ili mozda neki uslov koji treba da ispunis , u odnosu na godine ? :think::think:

Ma znam ja sve o tome. Ta pozicija se βοηθοί σερβιτόρου.

Radila sam sve poslove u hotelu, osim spremanja. Počela kao pomoćni konobar, pa konobar, pa beach bar, pa kokteli, pa eskort i na kraju prešla na recepciju...
Pa mi i to dosadilo zbog noćnih smena, i sada radim u turističkoj agenciji.

Ja samo hoću da upozorim da ljudi koji dođu moraju imati i rezervno rešenje, pogotovo ako ne znaju grčki. Gazda jednostavno kaže posle dve nedelje,..... ne ide nam dobro posao, moram da otpustim dvoje....A onda je sve već popunjeno, i jedina vam je šansa da neko da ili dobije otkaz, pa da uletite umesto njega. A za tako nešto morate poznavati ljude koji će vam dojaviti da prvi stignete i prijavite se za posao.

Kako sam ja to radila u samom početku....krenem svaki dan peške polako, i usput razgovaram sa svima koji tek otvaraju lokale, i pitam kako je, kakva je plata, kakav je gazda...Onda mi njih troje od 30 kažu da nisu zadovoljni, i da će verovatno dati otkaz.
Ja onda ostavim svoj broj mobilnog, i zamolim da mi se jave ako to odluče...
I onda treba uzeti BILO kakav posao, samo da se počne. Posle je lako menjati....
ETO...možda nekom pomogne savet....

Hvala na savetu, definitivno cu te poslusati i obici par kafica tek onako za svaki slucaj :)

Da li su ti trazili iskustvo u tom poslu , i znanje jezika , mozda grckog ( za engleski sam sigurna da jesu ) ?
Ili mozda neki uslov koji treba da ispunis , u odnosu na godine ? :think::think:

Da Engleski jesu ali mi nisu trazili da znam grcki. Nema nikakvih specijalnih uslova, treba da imas izmedju 18 i 30 godina. Da ne bih sad ovde sve opisivao, odete na www.ramuniversal.com i pogledajte ;)

Ovakvih oglasa na facebook, ima na desetine, treba samo TRAZITI: https://www.facebook.com/home.php?#!/?sk=messages&tid=1412853327024 (traze se devojke za servis), Engleski se podrazumeva.....

Ovo je u isto vreme i odgovor na priv. poruke koje dobijam a nemam vremena da odgovaram.Please.... bez priv. poruka,ako je moguce.Pomoci cu ovde savetom i informacijom koliko mogu.
Ali pored desetine e-mailova i poruka za smestaj.... zaista ne mogu mesec dana pred sezonu, da odgovaram i na pp za zaposlenje.
Uostalom, sta sam imao da kazem-rekao sam ovde i nastavicu kada zatreba....
Hvala na razumevanju....(ako ste razumeli).

p.s. evo i oglasa za posao na ostrvima: http://aegeanislands.olx.gr/en/restaurant-jobs-food-service-jobs-cat-385

Poslednja izmena:
Coas..
Imam jedno pitanjce. Pokušavam da dodjem do nekih informacija ali mi nikako ne ide.
Kako se dobija boravišna i radna dozvola u Grčkoj? Šta se dešava ako neko već ima boravišnu dozvolu, kako se onda reguliše radna dozvola? Šta je jos potrebno od papira da se ima da bi neko mogao da radi u GR?
Plizzzz ako neko ima neke blize informacije neka javi..prilično mi je hitno.
Hvala.
Pozdrav.

Boravisnu dozvolu ces dobiti ako se udas,ozenis ili te neko usvoji.
Za sportiste i neke "deficitarne" delatnosti ( vrsni umetnici) ima posebno jevandjelje...
Radnu dozvolu, na "normalan" nacin je veoma tesko dobiti u zadnjih 5-6 godina.
Dok su pre Olimpijade 2004-te, isle reklame na tv:"Hasane... ajde i ti-budi zakonit-prijavi se .":hahaha:
Ako neki poslodavac, zaista hoce da se zauzme za svog radnika ( na crno) i pojuri papirologiju- moze za godinu-dve, da mu sredi papire.Samo... ja ne poznajem takvog grka.
Jer znam... a znaju i grci, kakve su to muke i procedure.A i dosta novca...
Dobijanjem radne dozvole,automatski se dobija i boravisna (obicno na 2 godine).
Licno imam na 10 godina... a ponudjeni gr pasos, sam odbio-odnosno nisam hteo da podnosim zahtev,iako ispunjavam uslove.
Ko god moze, bolje mu je da radi na crno......
Ako neko ima boravisnu dozvolu (obicno po braku sa gr gradjaninom), treba da nadje poslodavca i da ga isti prijavi kao radnika u socijalno ( PROSLIPSI STO O.A.E.D).Moze da radi kod njega ali i ne mora...ali neko mora placati osiguranje ( ENZIMI). Prilikom isteka dozvole za rad (2 god) mora se imati odredjeni broj osiguranih radnih dana (ENZIMA),da bi se dozvola produzila.
Opet da ponovim.... ako nije neophodno,dalje od ovih zavrzlama.Osim....ako neko namerava da ostane da zivi u grckoj.
Cak 1/3 grckih gradjana radi na crno u svojoj zemlji...

Poslednja izmena:
@mobilni
Imam nekoliko pitanja za tebe, pretpostavljam da si sretao takve slucajeve, pa ces znati da mi odgovoris.
- kakva je situacija za dobijanje radne i boravisne vize ako se ima pasos neke od zemalja EU.
- kakva je situacija i ima li nekakvih prednosti ako ja kupim nekretnine u Grckoj, pr.stan ili poslovni prostor.
- dali imas informacija kako se dobija dozvola boravka ( i radna viza) u slucaju samozaposljavanja, preciznije ako ja ulozim pare i startujem vlesiti posao, normalno zaposlim i nekog grka.

Gradjani zemalja EU ( znaci osobe koji imaju EU pasos) imaju prednost u odnosu na ostale "vanevropske" gradjane u tome sto im ne treba da traze dozvolu za rad i boravak.
Vec nadju posao i poslodavca i on ih prijavi kao osiguranike ali i ne mora za stalno,da bi manje platio drzavi ( obicaj u grckoj).
Gadjanin EU,veoma lako i brzo (obicno uz pomoc svog knjigovodje) otvara svoj posao i ne mora (ako nece ) da zaposli domaceg radnika.
Ima samo malih ogranicenja (od drzave-do drzave),kojim se poslovima ne moze baviti a ti poslovi su uglavnom vezani za nacionalni interes,razne vrste osiguranja, i slicno.
Gradjanin EU, koji ima samo dozvolu za rad i boravak zemlje koja mu je izdala i oporezovan je u toj drzavi,a ima srpski pasos (moj primer ) moze putovati i boraviti u drugim zemljama EU,ali za rad u drugim drzavama,mora podneti zahtev za dozvolu za rad u toj drzavi. Nije mi poznato,koliko lako,brzo ili tesko se moze dobiti.
Vlasnici vila na grckim ostrvima ( vrednost vila je milionska) i dan-danas traze vizu,da dodju u svoju kucu,zato sto poticu iz zemalja sa kojima Grcka-EU,imaju vizni rezim.
Takodje,neko moze kupiti celo ostrvo...ali ako ne kupi ili ne dobije legalno dozvolu za boravak, ta nekretnina mu ne daje za pravo da dolazi kada hoce i boravi koliko hoce,ukoliko poseduje pasos zemlje koja nije clanica EU.
Naravno, da gradjani EU,dolaze kada hoce,borave koliko hoce,rade ili ne rade,voze automobile kupljene u svojoj zemlji ( veoma bitno u grckoj)...jer se za njih moze reci da su u jednoj drzavi,koja se zove United Europe.

Ovo sve je po zakonima EU.... ali, smatra se da bar 1/4 radnika u EU rade "na crno" ( i uglavnom delimicno) na ovaj ili onaj nacin,pa cak u velikom broju i oni koji se rodjeni kao evropljani.
Naravno, da toga ima najmanje u engleskoj i scandinaviji....zato su vecinom,te zemlje samo delom clanice EU.

Poslednja izmena:
Hmmm.... možda male ispravke....

Državljani EU posle 3 meseca od ulaska u Grčku moraju da se prijave. Naravno da je to samo formalnost, ali ipak...

Isto tako, moja cimerka ima automobil sa engleskim tablicama i sa tim autom idem samo po okolini, gde me poznaju. Posle godinu dana stalnog boravka mora da se preregistruje. Rešenje je izlazak iz zemlje i ponovni ulazak, ali me mrzi da ga sa Krita vozim do granice.

Svakako je primedba na mestu i tacna je sto se tice prijave mesta boravka.Ali....stalnog mesta boravka.
I u Srbiji ako se preselis iz Cacka u Leskovac.... treba da se prijavis. ALI to svi rade,kada im ZATREBA.Tako rade i evropljani unutar EU-kada im zatreba zbog posla,kupovine kuce ili bilo cega,oni se prijave. A ako se ne prijave...niko ih nece proterati,jer u sustini i ne moze...

Poslednja izmena:
Hmmm.... možda male ispravke....

Državljani EU posle 3 meseca od ulaska u Grčku moraju da se prijave. Naravno da je to samo formalnost, ali ipak...

Isto tako, moja cimerka ima automobil sa engleskim tablicama i sa tim autom idem samo po okolini, gde me poznaju. Posle godinu dana stalnog boravka mora da se preregistruje. Rešenje je izlazak iz zemlje i ponovni ulazak, ali me mrzi da ga sa Krita vozim do granice.

Odete, brodom na vikend u Afriku...i resen problem. ( to vam je najbliza granica)

Prijavio sam se online i odmah sutradan mi je covek poslao application form da popunim. Dan posle toga mi je rekao u kom cu hotelu raditi na Kritu i rekao mi je da potvrdim moj dolazak tako sto cu mu poslati nepovratnu avionsku kartu do Krita sto sam i uradio. On mi je rekao da je obavestio hotel o mom dolasku i prilicno se brzo sve zavrsilo i zbog toga sam naravno bio malo sumnjicav...
Nasao sam na internetu taj hotel u koji idem i shvatio da je to citav lanac hotela u Grckoj i poslao im mail dali stvarno saradjuju sa njima. Rekli su mi da vec dugo saradjuju sa njima i da su vec dobili potvrdu o mom dolasku.

Nista se ne placa ako se prijavi preko njihovog sajta, obicno za konobara ili sankera je pocetna plata 800 evra, a kad se odbije smestaj i 3 obroka dnevno koje dobijas u hotelskom restoranu, ispadne 500 evra neto plus baksis.

Molim te, ako mozes sto pre pisis ili neko ko zna, kako da dodjem DO HERAKLIONA NA KRITU?
isla sam preko te agencjie RAm i dobila posao..kako si ti dosao do tamo?
Ja sam mislila da idem busom do Atine, onda busom do metroa pa vozom do luke Pireaus i onda trajektom do Heraklion-a...
xitno je, pls help

Molim te, ako mozes sto pre pisis ili neko ko zna, kako da dodjem DO HERAKLIONA NA KRITU?
isla sam preko te agencjie RAm i dobila posao..kako si ti dosao do tamo?
Ja sam mislila da idem busom do Atine, onda busom do metroa pa vozom do luke Pireaus i onda trajektom do Heraklion-a...
xitno je, pls help

Pa tako kao što misliš....
Mada... ja obično idem vozom do Atine, zato što bus surovo ima samo jednu pauzu na 1200 km puta. Druga povoljna okolnost je što voz staje na Larisa stanici, a sa te stanice imaš direktan metro za Pireas, samo siđeš dole u podzemnu. Ide oko pola sata. Trajekt za Iraklion ide u 20:30 ili 21:30 zavisi od dana u nedelji, i tamo si oko 5 - 6 ujutro.

kako tako lako do Afrike??

zar ne treba viza ?

To su američki kruzer brodovi sa bogatim putnicima, oni ni ne nose pasoše sa sobom. Kada stignu, dobiju kartonske propusnice na 12 sati, koliko obično ostaju u mestu gde pristaju.
Meni je važno samo da ubedim grčkog policajca na polasku da mi udari pečat u pasoš da sam izašla iz zemlje, sve ostalo je uhodana šema...

Pa tako kao što misliš....
Mada... ja obično idem vozom do Atine, zato što bus surovo ima samo jednu pauzu na 1200 km puta. Druga povoljna okolnost je što voz staje na Larisa stanici, a sa te stanice imaš direktan metro za Pireas, samo siđeš dole u podzemnu. Ide oko pola sata. Trajekt za Iraklion ide u 20:30 ili 21:30 zavisi od dana u nedelji, i tamo si oko 5 - 6 ujutro.

Da li je bezbedno vozom do Atine za zensko? Nadam se da ti je bilo ok?
AKO NEKO IDE U RUMUNIJU, NIKAD DA NE IDE SAM, NAROCITO DEVOJKA. imala sam lose iskustvo i nikad vise sa Rumunima, sto manje kontakata sa njima u zivotu.
a sto se tice Larise, koliko je to stanica pre Atine?
sta mislis da bukiram preko net-a kartu za trajekt, ili mislis da ce biti mesta da kad dodjem direktno da kupim?

Back