Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Pa vidiš, ja trenutno pratim desetak modernih, i ispratio još 4x toliko u poslednjih par godina, i na osnovu mojih kriterijuma TWD dosta varira po pitanju kvaliteta. Nego kažem koju su politiku počeli da sprovode, karakterizaciju svedu na minimum a glavne pomake u priči stave na početku ili kraju sezone. Zato je to dobra serija za binge-watch, ovako na nedeljnom nivou i ne baš

Aaxaxa super...
13706896_146417039127347_1356553162_n.jpg
Ovo je urnabesno...:mrgreen::hahaha:

To što rade nikako nije psihologizacija likova; oni veštački razvlače epizode, pa time i karakterizaciju. Inače, Negan je dao neku naznaku da bi trebalo da se obrija, nakon što je video onaj snimak neobrijanog Rika. Ili će zaista to učiniti ili je to neki mig gledaocima koji su se žalili na bradu (ima i toga, da xD).
A što se psovki tiče, tu je zanimljivo kako serija lako ide u krajnosti kad su ubijanja i pocepane lobanje u pitanju, a što se psovki tiče tu gledaju da budu što više korektni. Idiotluk

Ne znam ni što se trudim da gledam ovo i dalje. Verovatno sam dokon ponedeljkom i previše za svoje dobro. Ovo vredi gledati u paketu, ili jednostavno samo ispratiti prvu epizodu, midseason finale, i poslednju epizodu.

Ja sam odlucio da se zavrsi ova sezona, pa da je odgledam u jednom dahu. Razlog je jednostavan, sramotan klifhenger prosle sezone koji je resen tek negde u 20. minutu prve epizode ove sezone. Dakle nije bilo dovoljno sto su ostavili ljude da cekaju ko im od glavnih likova odlazi, to su ucinili u novoj sezoni sa idiotskim flesbekovima koji se koriste u indijskim sapunicama i latinoamerickim telenovelama. Kao nismo vas dovoljno drkali, daj da se zajeb.avamo jos nekih dvadesetak minuta. E to je za mene vrhunsko nepostovanje prema gledaocu. Nemam problem sa time sto glavni likovi ginu na najbrutalnije nacine, zbog toga je ova serija za mnoge stvari avangarda. Ali sada se valjda ekipa koja radi oseca previse komotno pa moze da se izdr.kava kako stigne. Prva epizoda ove sezone je nesto najsramnije sto sam odgledao u poslednje vreme. Nisam odustao od serije, ali je necu sa nestrpljenjem cekati svake nedelje, vec cekam da se zavrsi pa onda da odgledam opusteno, po cenu da naletim na spojlere. Jednostavno, serija je ispala sa moje licne top liste.

Inace, jos jednu stvar si dobro primetio, a to je da nema psovki. Serija je brutalna, morbidna, ima mnoge elemente koji ranije nisu vidjeni da televiziji u ovoj kolicini, ali niko ni jednom da opsuje. Slucajno sam na nekom vlogu naleteo na neka dva lika koja analiziraju najnovije serije, epizode, koji rade najave i tek nakon toga sam postao prosvetljen kada je to u pitanju.

Likovi su inace najavljivali seriju "Preacher" koja jos nije pocela da se emituje. Oni su, kao pasionirani citaoci graficke novele, pozdravili pocetak serije, ali su bili veoma skepticni koliko ce dobro preneti atmosferu tog jako teskog i mracnog stripa. Izmedju ostalog oni su rekli u fazonu da serije u AMC produkciji mogu da obiluju scenama nasilja (Breaking Bad, TWD), ali minimalno moraju koristiti psovke. To je neka filozofija AMC/a. Nisu dalje objasnjavali zasto, da li to ima veze da u zavisnosti da li obiluje psovkama, mozda ne moze biti emitovan u odredjenim udarnim terminima ili slicno, ne znam. Ali su rekli da ne sumnjaju da ce "Preacher" obilovati nekim izopacenim scenama, kao sto je u stripu, ali da nece biti one vulgarnosti koja je vazan deo te graficke novele. I apsolutno su bili u pravu.

I kada se sada vidi, serije AMC/a mogu biti brutalne, krvave, da imaju kontroverzne teme, ali nikako ne smeju biti vulgarne. Nema psovki pre svega, ili ih ima minimalno. U slucaju TWD, psovke, odnosno recnik, definitivno ne prati brutalnost serije.

Inace nisam ni ja da se psovke ubace po svaku cenu u serije i filmove. Ipak, nije prirodno ni da se totalno prognu. U Sopranosima je skoro svaka peta rec bila "****", ali to je prirodno jer je to jezik kojim prica taj svet. Sustina je da dijalozi budu sto realniji, a ne izvestaceni. Ne bi bilo logicno da italijanski mafijasi parlaju po nekom knjizevnom jeziku i ostvaruju najvece pretnje.

Kada uporedite recimo Bolji zivot, sa kasnijim abortusima od serija Porodicno blago, Srecni ljudi i slicnim sranj.ima koje je radio bracni par Pavic, prvo se naravno primecuje da su sve kasnije serije samo reciklaza Boljeg zivota. To je kada je Sinisa Pavic sa suprugom mu LJiljanom ubacio scenario Boljeg zivota u ves masinu, a odatle izaslo izbledeli Srecni ljudi, pa onda to ubacio u masinu pa izaslo Porodicno blago itd.

Ali osim toga, najveci promasaj tih kasnijih serija su dijalozi. U Boljem zivotu su bili nekako prirodniji. Cesta uzrecica Gige Moravca "Pa majke vam ga...". Cak se koristio i satrovacki, ono kada mmladjani Dragan Bjelogrlic glumi mangupa. Ove kasnije serije su najvise omanule u dijalozima. Nije tu problem sto nema psovki, vec sto ne postoji normalan, prirodan dijalog. To mi je jos kao klincu upalo u oci dok sam gledao Srecne ljude, gde neka scena u butiku, prodavac drzi neko predavanje sa dozama cinizma i ironije, Djini (Dubravki Mijatovic). Tad sam se zapitao, pa ko danas tako prica. Prica je kretala iz neke realne sredine, ali jezik, odnosno dijalozi nisu odrazavali tu realnost. Na sve katastrofalne nedostatke to je bio samo jos jedan.

A da moze da se napravi vrhunska serija gde i jezik dolazi do izrazaja, to itekako moze. Sto se mene tice u poslednje vreme serija "Penny Dreadful" je bila jedno osvezenje. Prvo sto je hororo zanr, odlicna prica. Kada se malo zagrebe i iza toga, likovi kako govore lep, cist engleski jezik to je muzika za usi. Logicno je naravno jer se ipak radi o engleskoj visoj klasi, odnosno plemstvu, ali Eva Grin i Timoti Dalton, zajedno sa svim drugim likovima su izdominirali. Prelep engleski jezik, za cisto uzivanje. Dijalozi kao da citas knjizevno delo. Sto se mene tice, ko zeli da usavrsi govor, slobodno moze da gleda ovu seriju.

Ah, kad se setim zlatnog Iana McShanea u Deadwoodu, na svaku jednu i po reč izgovori po psovku :mrgreen: Doduše HBO se i sad ne libi da ubaci psovke, veoma su prisutne i u Westworldu, al opet, tu mi se čini da se nekad ne uklapaju previše uz same likove koji ih izgovaraju, deluje pomalo neprirodno jer ih koriste u nekim poprilično banalnim trenucima.

Ah, kad se setim zlatnog Iana McShanea u Deadwoodu, na svaku jednu i po reč izgovori po psovku :mrgreen: Doduše HBO se i sad ne libi da ubaci psovke, veoma su prisutne i u Westworldu, al opet, tu mi se čini da se nekad ne uklapaju previše uz same likove koji ih izgovaraju, deluje pomalo neprirodno jer ih koriste u nekim poprilično banalnim trenucima.

ne spominji deadwood pls :rida:
i dan danas mi se plače kad se setim kako su završili seriju

Hbt kada pogledaš sve je lažno danas, a navodno zaogrnuto u plašt ''totalne realnosti''...Izgleda da je to počelo da prelazi i na ljude...

- - - - - - - - - -

Sinoć super epizoda ''Walking Dead'':D

meni bila spora kao i sve do sad u ovu sezonu + me nerviraju nigan i njegova banda ..ne mogu očima da ih gledam
što ja mrzim takvi ljudi ..znaš kad bi oni od mene dobili pola stvari da sam vođa nekog naselja ..nikad.. pre bi svi izginuli ili pobegli što dalje

http://m.imdb.com/title/tt3487382

Почео сам да гледам, лик који има 200 година, покушава да нађе начин да успјешно умре. Сваки пут кад умре, пробуди се у ријеци жив и здрав. То траје већ 172 године кад је први пут убијен кад члан посаде једног брода.
Занимљива тема, а надам се и сама серија. Има једну сезону (22 еп.)

http://m.imdb.com/title/tt3487382

Почео сам да гледам, лик који има 200 година, покушава да нађе начин да успјешно умре. Сваки пут кад умре, пробуди се у ријеци жив и здрав. То траје већ 172 године кад је први пут убијен кад члан посаде једног брода.
Занимљива тема, а надам се и сама серија. Има једну сезону (22 еп.)
hmm ovo deluje zanimljivo.

hah, ova nova TWD epizoda je smejurija. Ubace lezbejku nasred poluostrva koje naseljavaju moderne Amazonke. Moraju da porade na tim naseobinama, za sada imamo Saviorse, Aleksandriju, Amazonke, Hilltop i Ezekiljevo Carstvo, i nijedno od njih osim Aleksandrije ne poznajemo dovoljno. Ovako samo bacaju koncepte poput tosta sa džemom na plafon i gledaju koji od njih će da se zadrži. Idiotluk.

hah, ova nova TWD epizoda je smejurija. Ubace lezbejku nasred poluostrva koje naseljavaju moderne Amazonke. Moraju da porade na tim naseobinama, za sada imamo Saviorse, Aleksandriju, Amazonke, Hilltop i Ezekiljevo Carstvo, i nijedno od njih osim Aleksandrije ne poznajemo dovoljno. Ovako samo bacaju koncepte poput tosta sa džemom na plafon i gledaju koji od njih će da se zadrži. Idiotluk.

E pa to, nema mi nekog smisla vise.

Back