"Sećam se samo

Наивност баш и није нека позитивна особина, да бисмо жалили ако је више нема...

Неискварености и непрорачунатост нису у вези са сексуалним односима, са тиме да ли нас неко остави, да ли нам се неко наруга, или шта год...

Има непрорачунатих и неискварених људи и међу осамдесетогодишњацима који су претурили много бола и патње преко главе...

Но, добро, можда ће Таиса рећи шта то тачно значи.

Slazem se.I samo mogu reci svaka cast tim ljudima koji su posle bola nanetih od strane drugih ostali to sto su bili do tada.Ali malo je takvih ljudi jer je za to potrebna snaga i vera.Svi posedujemo neke odbrambene mehanizme koji pre ili kasnije pocnu da rade....ako nas povrede,a nismo to zasluzili,jednostavno prestanemo da verujemo u ljude,i u sve ono lepo sto smo do tada verovali.Nije pravilo,ali desava se i to cesto.
Opet kazem,svaka cast ljudima koji i posle svega loseg veruju u ono dobro.Ali malo,pre bih rekla premalo je takvih.

ja sam izgleda promasila temu:???:.
ja sve vreme pricam o moralnoj cistoti, cednosti i dobroti, prosto receno, jer tako sam temu shvatila. nisam mislila da je tema prvi seks:???:. jer to nema veze jedno s drugim...uf bre al ste koNplikovaTi :P

Па Таиса је то некако спојила, чини ми се.
Наиме, она је била чедна, а он ју је на превару креснуо и онда оставио и тиме оскрнавио њену чистоту.
Тако некако.

''У целом свету на сто миља
лепоте такве ни
као што беше лепа Јања,
рибара стааарог кћи...

Из града дође рибу ловит
господин леееп и млаад,
пољубио је - оставио,
ах, Јањо, шта ћеш сааад?''

Нећу даље - патетично је!

pogresno si shvatila. tj. previse bukvalno. mislim samo da je takva jedna finoca misli i osecanja ipak dar i da to treba stititi, ne rasipati okolo na pogresne ljude neosetljive na tudji emotivni sadrzaj, otupele u prezasicenosti sopstvenim sebicuklom. tako tanane emocije, dobrotu, cednost, kako zelis, treba sakriti negde duboko u sebi i cuvati je kao najvece bogatstvo. jer neko, nekada, negde, neko ce to razumeti...neko ce to drzati na dlanu kao najnezniji topli oblacak. i bas zato ce nas voleti....

Ti si zaista jedno divno stvorenje. Upravo si rekla ono što ja pokušavam očigledno nemuštim jezikom da kažem. A to nije vidim novo nekim divnim ljudima. Nije ni ovim drugim, ali oni ne vide tu tananost kao bogatstvo nego kap hendikep i podsmevaju se, neke čak i nervira i sl.

U svakom slučaju hvala ti. :D

Па Таиса је то некако спојила, чини ми се.
Наиме, она је била чедна, а он ју је на превару креснуо и онда оставио и тиме оскрнавио њену чистоту.
Тако некако.

''У целом свету на сто миља
лепоте такве ни
као што беше лепа Јања,
рибара стааарог кћи...

Из града дође рибу ловит
господин леееп и млаад,
пољубио је - оставио,
ах, Јањо, шта ћеш сааад?''

Нећу даље - патетично је!

Da poklopilo se i prva ljubav i prvi seks i sve. Ne smeta mi da mislite da sam ja u pitanju , i sa mnom je slično bilo, mada sam ja sačuvavši sve svoje osećaje iste poklonila čoveku koji često te osećaje ("patetične") ne može u potpunosti da razume, ali zato sa simpatijama odmahne rukom. A onda mu ja zapretim da ću naći nekoga ko će me u potpunosti razumeti.
Ovo je jedna Janja, a ta druga Janja je sama i nažalost često ide od jednog do drugog i mogu da je razumem.
Eto, ali niko od junačina da odgovori da li se susreo sa takvom situacijom i na kraju krajeva, osobom, kao što sam ja, Novlasta (ko nije tananih osećanja ne ume ni da ih primeti a kamoli opiše tako lepo), ta devojka i mnoge koje svakodnevno rastu i postaju žene.:cry:

Ti si zaista jedno divno stvorenje. Upravo si rekla ono što ja pokušavam očigledno nemuštim jezikom da kažem. A to nije vidim novo nekim divnim ljudima. Nije ni ovim drugim, ali oni ne vide tu tananost kao bogatstvo nego kap hendikep i podsmevaju se, neke čak i nervira i sl.

U svakom slučaju hvala ti. :D
Taisa, mislim da si pogrešno shvatila pojedine komentare i odatle tvoj ovakav utisak.

Tananost i finoća koju opisuješ svakako jeste vrlina i ne mislim da je to bilo ko to pokušao da omalovaži, ali nešto drugo jeste hendikep - a to je, ako mi dozvoliš da kažem "tvojim" jezikom :grin: - tzv. "bacanje bisera pred svinje". Devojka iz tvoje priče, kakvom si je opisala, definitivno ne ume sebe da sačuva od povređivanja, a što je još gore od toga - očigledno svoju rafiniranost ne ume ni da sačuva za onoga ko će to umeti da ceni, što je uvek bio, i biće hendikep. Ne njena rafiniranost, nego njena emotivna nezrelost - verujem da ćeš se složiti sa mnom da su to ipak dve različite stvari.

Taisa, mislim da si pogrešno shvatila pojedine komentare i odatle tvoj ovakav utisak.

Tananost i finoća koju opisuješ svakako jeste vrlina i ne mislim da je to bilo ko to pokušao da omalovaži, ali nešto drugo jeste hendikep - a to je, ako mi dozvoliš da kažem "tvojim" jezikom :grin: - tzv. "bacanje bisera pred svinje". Devojka iz tvoje priče, kakvom si je opisala, definitivno ne ume sebe da sačuva od povređivanja, a što je još gore od toga - očigledno svoju rafiniranost ne ume ni da sačuva za onoga ko će to umeti da ceni, što je uvek bio, i biće hendikep. Ne njena rafiniranost, nego njena emotivna nezrelost - verujem da ćeš se složiti sa mnom da su to ipak dve različite stvari.

Na žalost postoje takve osobe, neka ih nazivaju i emotivno nezrelim kako kažeš, pa šta s tim.
Te osobe nisu emotivno nezrele zato što ne primećuju (osećaju) da nekoga ubijaju (u pojam), ranjavaju i tome slično.
Po meni je to emotivno nezrela osoba (sem ako to nije neki stručni izraz), osoba neosetljiva za onog drugog.
Mislim da se zrelost zaista stiče ako te u životu "izubijaju", ali ne mogu nečiju divnu, pa čak i dečju dušu ne uvažavati i ne smatrati je plemenitom.To mora biti emotivna zrelost, a ovo drugo, možda ponekad surovost.

Sada zaista ne mislim na sebe jer ja nisam baš toliko nežna, čak mogu biti otrovna i prema sebi i prema drugima, a sa druge strane preterivati u izlivima emocija.

U svakom slučaju čovek kroz razgovor nauči nešto pa se koriguje, jer sve što je preterano nije dobro.

Meni se plače kada pomislim na vandala koji pokida mladicu, a znaš zašto, zato što ne mogu da ga pljunem,.... To je meni bljutavo.
Znam ja šta je život, Hellen, a i šta su nevini snovi. Svako vreme ima svoju neulickanu lepotu, ali imam utisak da si ti sazrela još kao beba, sorry.
Ja nažalost nisam tako očvrsla, a volela bih da se tako ne odrasta i da niko ne odrasta "pokidan vandalskom rukom".

Ne mozes celog zivota da sanjas nevine snove..jednom neko mora i treba da pokida tu maldicu kako si rekla i da se nastavi dalje...stvar je u tome sto taj bol koji sa emotivnim odrastanjem treba odbolovati do daske ili ti kraja.. sto nam se jednom desi..postoji zauvek i to stoji ali isto tako se u gubitku moze na kraju .pronaci i smirenje pa i sreca saznanja da smo to prevazisli..to se zove emotivnna zrelost..

Ne mozes celog zivota da sanjas nevine snove..jednom neko mora i treba da pokida tu maldicu kako si rekla i da se nastavi dalje...stvar je u tome sto taj bol koji sa emotivnim odrastanjem treba odbolovati do daske ili ti kraja.. sto nam se jednom desi..postoji zauvek i to stoji ali isto tako se u gubitku moze na kraju .pronaci i smirenje pa i sreca saznanja da smo to prevazisli..to se zove emotivnna zrelost..

E ovo već mogu da prihvatim u potpunosti, naročito smirenje, da to je to, i ne izgubiti dušu, ali ne rugati se tuđim snovima takođe, razumeti ih. Hvala. :D

Što li si sebi dala takvo ime? :confused:

Na žalost postoje takve osobe, neka ih nazivaju i emotivno nezrelim kako kažeš, pa šta s tim.
Te osobe nisu emotivno nezrele zato što ne primećuju (osećaju) da nekoga ubijaju (u pojam), ranjavaju i tome slično.
Po meni je to emotivno nezrela osoba (sem ako to nije neki stručni izraz), osoba neosetljiva za onog drugog.
Mislim da se zrelost zaista stiče ako te u životu "izubijaju", ali ne mogu nečiju divnu, pa čak i dečju dušu ne uvažavati i ne smatrati je plemenitom.To mora biti emotivna zrelost, a ovo drugo, možda ponekad surovost.

Sada zaista ne mislim na sebe jer ja nisam baš toliko nežna, čak mogu biti otrovna i prema sebi i prema drugima, a sa druge strane preterivati u izlivima emocija.

U svakom slučaju čovek kroz razgovor nauči nešto pa se koriguje, jer sve što je preterano nije dobro.
Emotivno su nezreli oboje, i onaj koji povređuje i onaj koji dozvoljava da bude povređen, na ovakav način jer se može reći da je to svesno. Jedan je neosetljiv prema tuđim potrebama, drugi neosetljiv prema svojim - samo se objekti njihove "neosetljivosti" razlikuju. Emotivno zrelom osobom se ne može nazvati osoba koja srlja da bude povređena, nudeći ljubav onome ko na to ne može ili ne ume da uzvrati istom merom, ma koliko ona vrla i smerna bila, ili nam barem tako izgledala i ma koliko ona "nikoga ne povređivala" (čak ni to nije tačno jer povređuje sebe). Ne znam zašto to smatraš vrlinom i zašto to poistovećuješ sa neiskvarenošću ... Nije svaka zrela osoba koja čuva sebe od povređivanja iskvarena, i obrnuto.

I, ne znam zašto misliš da ti se bilo ko ruga - meni to zaista nije bila namera, samo komentarišem. :grin:

Mogu se celog života sanjati nevini snovi ... Ja čak mislim da je život bez toga isprazan... :-D Ali to ne znači da ih treba projektovati na svakoga, a najmanje na nekoga ko toj slici očigledno ne odgovara, u realnosti.

Ne mozemo sebe zastiti od povrdjivanja.to su samo prazne price..moze sve da bude najlepse ali kada dodje trenutak raskida..povredjivanje je neminovno..Ljubav je vecita i neiscrpna tema.Nas odnos i misljenje o njoj, kao najvaznijoj i najjacoj emociji i pojavi u nasim zivotima menja se u razlicitim fazama nasih zivota sto je uporedo uslovljeno i nasim emotivnim sazrevanjem..pa jedno se misli i odnosi kada imas 16,17 godina a drugacije kada imas 25 ili 30..da ne nabrajam dalje, 40 ili 50 i tako dalje..To se desava svima i na to ne mozemo steci imunitet u smislu desilo se nije mi nista..Jeste ..desilo mi se..ljubav,patnja i na kraju razocaranje..Licno sam misljenja da sve tri faze bole.Za izaci iz tog epicentra bola potreban je veliki emotivni i fizicki napor.U suprotnom postoji velika zamka da bol koju osetimo nakon raskida i gubitka ljubavi ne odbolujemo do kraja i da u buducnosti tu ljubav transformisemo u fikciju..a ziveti sa fikcijom je put koji moze odvesti u neki drugi neracionalan emotivan zivot..a moj nick kučka..jos uvek ne mogu da ukapiram tolike blokade u glavama ljudi uslovljene nametnutim moralnim normama.Uostalom znam da budem kučka kada za to imam razloga..ali to nije tema..zar ne?

Mogu se celog života sanjati nevini snovi ... Ja čak mislim da je život bez toga isprazan... :-D Ali to ne znači da ih treba projektovati na svakoga, a najmanje na nekoga ko toj slici očigledno ne odgovara, u realnosti.

Covek bez snova..kao da ne zivi ..slazem se.ali jedno su snovi koje imamo u nasim glavama a drugo je nevin san o povrdjenosti o kome se ovde radi..to vremenom postaje fikcija i vec sam napisala o tome..

Emotivno su nezreli oboje, i onaj koji povređuje i onaj koji dozvoljava da bude povređen, na ovakav način jer se može reći da je to svesno. Jedan je neosetljiv prema tuđim potrebama, drugi neosetljiv prema svojim - samo se objekti njihove "neosetljivosti" razlikuju. Emotivno zrelom osobom se ne može nazvati osoba koja srlja da bude povređena, nudeći ljubav onome ko na to ne može ili ne ume da uzvrati istom merom, ma koliko ona vrla i smerna bila, ili nam barem tako izgledala i ma koliko ona "nikoga ne povređivala" (čak ni to nije tačno jer povređuje sebe). Ne znam zašto to smatraš vrlinom i zašto to poistovećuješ sa neiskvarenošću ... Nije svaka zrela osoba koja čuva sebe od povređivanja iskvarena, i obrnuto.

I, ne znam zašto misliš da ti se bilo ko ruga - meni to zaista nije bila namera, samo komentarišem. :grin:

Ma nisam mislila na tebe što se ruganja tiče, ti si još od ranije zadobila moje uvažavanje (još kad si bila čaša - šalim se, nadam se da nije neslano).
U pravu si, ali ako idemo u detalje onda je ovde reč o osobi koja i ne sanja da će biti povređena. I dobro, naučila je lekciju. Ja jednostavno kad vidim da "seljačina" kida brezu, prosto eto reagujem sa mučninom.
Nije ovo tema ni o nevinosti, niti o sazrevanju, niti o prenežnoj žrtvi, ovo je tema o "seljačini" koji uđe u dvorac i zapali parket da bi se ogrejao.
Interesuje me da li zaista ne primećuje da je to nešto fino, negovano, čisto.

Ovde smo više napadali žrtvu silovanja nego siledžiju.

Da li treba biti čist i nevinih snova, mogu ja da otvorim o tome najpatetičniju temu, da Hellen odmah baci i pištolj i sve i preda se.:lol:

Nije ovo tema ni o nevinosti, niti o sazrevanju, niti o prenežnoj žrtvi, ovo je tema o "seljačini" koji uđe u dvorac i zapali parket da bi se ogrejao.
Interesuje me da li zaista ne primećuje da je to nešto fino, negovano, čisto.
Ne, ne primećuje, jer da primećuje ne bi bio takav.

Ovde smo više napadali žrtvu silovanja nego siledžiju.
Ako misliš na devojku iz priče, nije silovana valjda ... ili si se samo tako izrazila. :wink: Ne, čini ti se, mislim da je njegova grešnost samo vidljiva iz aviona pa se nije mnogo komentarisalo, a uz to mislim da se stiče utisak da si nju neopravdano lišila odgovornosti ... za sopstveni (emotivni) život, ja bih rekla.

Ne, nije bilo silovanja, odgovorna je i "mladica", dala sam samo poređenje, da se često učini nepravda prema žrtvi bilo kakvog ataka.
Ona je u svakom slučaju žrtva, a on će se svaki put izvlačiti jer se iz aviona vidi njegova krivica ili će se kriti iza toga da ne vidi da je nešto čisto.

U svakom slučaju slažem se sa komentarima, a posebno zadovoljstvo mi je ako smo nekome pomogli da shvati (mislim na žrtvu) da je samo žrtva primitivca i da njene vrednosti nikako ne može umanjiti takvo "nasilje" (nad ličnošću).

Slazem se.I samo mogu reci svaka cast tim ljudima koji su posle bola nanetih od strane drugih ostali to sto su bili do tada.Ali malo je takvih ljudi jer je za to potrebna snaga i vera.Svi posedujemo neke odbrambene mehanizme koji pre ili kasnije pocnu da rade....ako nas povrede,a nismo to zasluzili,jednostavno prestanemo da verujemo u ljude,i u sve ono lepo sto smo do tada verovali.Nije pravilo,ali desava se i to cesto.
Opet kazem,svaka cast ljudima koji i posle svega loseg veruju u ono dobro.Ali malo,pre bih rekla premalo je takvih.

Takođe vrlo lepo shvaćena suština.

i ovo sam isto htela da kazem. treba biti svestan svojih vrednosti i ne rasipati ih okolo na pogresne ljude ili situacije. ali to se uci i vremenom se ume. za to treba verovatno jedan deo prolivenih suza i srusenih svetova. a posle, posle "imas svoj mali svet i oko njega kineski zid" ;)

Back